Château Sainte Eulalie, la Cantilène 2005
Domein van Isabelle Coustal, behoort tot het rijtje grote locomotieven uit Minervois la Livinière zoals Borie de Maurel, l’Oustal Blanc, L’Ostal Cazes, le Clos Centeilles, le château Cesseras. AOC sinds 1999.
55% Syrah, 30% Grenache, 15% Carignan. Wijngaard 34 ha op 200 m. hoogte. Micro-oxygenatie tijdens vergisting. Rijping 12 maanden op hout (40% nieuw).
Bewaarpotentieel 6 tot 8 jaar.
Donkerrode kleur met wat oranjebruine verkleuring aan de rand. Tevens bijna volledig geëgaliseerde kleurspiegel. Expressieve kruidige neus (lavendel, rozemarijn) met impressies van rood en zwart fruit. Wat evolutieve toets van boschampignons en wat leder.
In de mond hoofdzakelijk zwart fruit vooral blauwe kersen, mooi versmolten met het cederhout. Wat kruidnagel en drop op het einde, mee gekenmerkt door een aangenaam bittertje (nog wat tannines). Lekkere zuurbalans met het fruit.
Wijn in evolutie naar z’n topniveau, medium body.
Ik geef 90-91/100 in al m'n enthousiasme voor dit millésime. Ook 2007 is een zeer mooi millésime.
Dr_magooo in evolutie naar z'n topniveau !
inderdaad een prachtige kruidige wijn heb er ooit de 2001 van gedronken, voor mij een ontdekking van een relatief ondergewaardeerde wijnstreek
La Cantilène 2007
Paarsviolet, lichtjes ontkleurd. Traag aflopende dichte tranengordel. Lichtjes prikkelend in de neus, zwart fruit (bramen en bosbes), zoethout, kruidig, mineraal toetsje. Zwart fruit, gloedvol, warm in de mond, drop, kruidige tannines en bittertje, aangename zuurbalans. Jong, nog wat evolutie zal hem zeker nog deugd doen. Misschien toch wat overheersend in alcohol (14%). De 2008 kocht ik onlangs,... naar ik heb gelezen maakte Isabelle Coustal terug een topper !
Vanavond nog eens een 2005 Cantilène open getrokken. Blijft mooie ervaring. Blind gegeven aan m'n madame, ze had geeneens niet zoveel goesting in wijn en toch... hé, lekker wijntje... Verplichte stuff die "Eulalalie", de Syrah zorgt hier voor veel plezier. Rokerig, mooie fruitkorf en florale toetsen, met een stempel van absolute frisheid, versmolten tannines. Isabelle kan heel mooie Minervois maken. Voor wie deze wijn nog niet kent, zal het toch een ontdekking zijn. Om nog maar te zwijgen van de prijs...
Geen zin in wijn... dan is het wel duidelijk eh doc:-)
(03-12-2011 01:11 AM)Venne schreef: [ -> ]Geen zin in wijn... dan is het wel duidelijk eh doc:-)
'k Ga daar niet verder op in gaan...of subiets word ik nog gemodereerd...
Cantilène 2008
Eulalie, olala. Ik blijf er bij een evenwichtige cuvée die elke keer zorgt voor een goed evenwicht, friste en rijp fruit. Veroudert ook heerlijk enkele jaren. Must have ! Uitstekende P/Q, meer zeg ik er (voorlopig) niet over. Vaste waarde in de kelder.
Cantilène 2007
Syrah 55, Grenache 20, Carignan 25
Aanvankelijk florale accenten, kersen, cassis, lactisch, laurier, tijm en fumé. Heel zacht en fruitig in de mond, evenwicht en diepte. Zoals steeds een aangename frisheid in de afdronk. Niks te vol of alcoholisch.
Is jeugdig om drinken maar nu al heel lekker. Bewaarpotentieel van 8 à 10 jaar.
Mrs. herkende er al vlug de carignan in .
frank schreef:
Printemps d' Eulalie
Nu we nog kunnen nagenieten van een nazomertje tijd voor een (onderschat) roseetje. Chateau Sainte Eulalie (Printemps d'Eulalie 2011, AOC Minervois),50% syrah, 40% cinsault en 10% grenache noir. Absoluut geen fruitbom, voldoende kracht/peper, wat bitterheid op het einde. Laat de zon nog maar wat langer schijnen.
(10-09-2012 11:02 AM)doc schreef: [ -> ]frank schreef:
Printemps d' Eulalie
Nu we nog kunnen nagenieten van een nazomertje tijd voor een (onderschat) roseetje. Chateau Sainte Eulalie (Printemps d'Eulalie 2011, AOC Minervois),50% syrah, 40% cinsault en 10% grenache noir. Absoluut geen fruitbom, voldoende kracht/peper, wat bitterheid op het einde. Laat de zon nog maar wat langer schijnen.
Provencekleur?
Provencekleur?
[/quote]
yep, licht verbrand
(11-09-2012 01:32 PM)frank schreef: [ -> ]yep, licht verbrand
En de rosé?
straks een klein proeverijke meegemaakt met oa de sainte eulalie 2010 , la liviniere
matig intense kleur, geen evolutie te merken
rijp rood fruit maar zeker niet gecompoteerd , (groene) kruiden , hout toets aanwezig zeker niet storend of neigend naar eikensoep ; een zeer aangenaam palet
afdronk : goed in evenwicht, medium bodied, geen krachtpatserij ondanks de 14° , soepele rijpe tanines , middellange afdronk
in mijn ogen reeds goed op dronk maar kan nog 3 jaren mee:
87 punten
(26-04-2013 09:55 PM)peter schreef: [ -> ]straks een klein proeverijke meegemaakt met oa de sainte eulalie 2010 , la liviniere
matig intense kleur, geen evolutie te merken
rijp rood fruit maar zeker niet gecompoteerd , (groene) kruiden , hout toets aanwezig zeker niet storend of neigend naar eikensoep ; een zeer aangenaam palet
afdronk : goed in evenwicht, medium bodied, geen krachtpatserij ondanks de 14° , soepele rijpe tanines , middellange afdronk
in mijn ogen reeds goed op dronk maar kan nog 3 jaren mee:
87 punten
Mooie score voor deze wijn, je moet echt 's Cantilène proeven, Peter ! Ben eigenlijk wel benieuwd wat je nog proefde
dag doc,
het is wel degelijk de cantilene die ik geproefd heb , het domein heeft nog een andere wijn uit de AOC minervois la livinière , zijnde de grand vin. die heb ik niet geproefd.
De andere wijnen van het domein zijn volgens mij AOC minverois.
Ik heb ook de rosé geproefd van sainte eulalie , printemps d'eulalie : zalmrose kleur, dus zeer licht van kleur niet gemaakt volgens saigné methode, discreet maar aangenaam parfum van aardbei en framboosjes ; heel fijn en fris in afdronk en beter in evenwicht dan de Lirac rosé van de cave de lirac die krachtiger en expressiver rook, doch met een storend bittertje.
ook geproefd: gigondas signature van de cooperatieve alddaar uit het jaar 2009; in vergelijking met de eulalie veel tanines, kruiden , alcohol doch niet de frisheid en verfijning van de minervois. in mijn ogen een brute wijn, not my cup of tea. misschien met zwaar gekruide lamskoteletjes , wel te doen
voor het overige nog een glasje witte ( sauvignon witte, kintu uit Chili , zeker ok voor zijn prijs maar een beetje 13 in een dozijn ) en een glas grenache uit 2003 , pays d'oc les cathares die geurde naar porto , licht oxidatief , met vooral veel alcohol .....
(27-04-2013 04:16 PM)peter schreef: [ -> ]dag doc,
het is wel degelijk de cantilene die ik geproefd heb , het domein heeft nog een andere wijn uit de AOC minervois la livinière , zijnde de grand vin. die heb ik niet geproefd.
De andere wijnen van het domein zijn volgens mij AOC minverois.
Ik heb ook de rosé geproefd van sainte eulalie , printemps d'eulalie : zalmrose kleur, dus zeer licht van kleur niet gemaakt volgens saigné methode, discreet maar aangenaam parfum van aardbei en framboosjes ; heel fijn en fris in afdronk en beter in evenwicht dan de Lirac rosé van de cave de lirac die krachtiger en expressiver rook, doch met een storend bittertje.
ook geproefd: gigondas signature van de cooperatieve alddaar uit het jaar 2009; in vergelijking met de eulalie veel tanines, kruiden , alcohol doch niet de frisheid en verfijning van de minervois. in mijn ogen een brute wijn, not my cup of tea. misschien met zwaar gekruide lamskoteletjes , wel te doen
voor het overige nog een glasje witte ( sauvignon witte, kintu uit Chili , zeker ok voor zijn prijs maar een beetje 13 in een dozijn ) en een glas grenache uit 2003 , pays d'oc les cathares die geurde naar porto , licht oxidatief , met vooral veel alcohol .....
Peter, de rosé heb ik nog nooit gedronken van Eulalie. Wat betreft Gigondas, ik heb ook veelal dat gevoel zu bij deze appellatie, ... De friste bij Eulalie is wat mij vooral verleidt, zorgt voor uitstekende balans.
deze avond een kaske clos du caillou afgeleverd bij Tim. En aangezien de rosés en rode wijnen van Sainte Eulalie die ik vorige week besteld had in mijn koffer staken vonden wij het een goed moment de week af te sluiten met een sainte-eulalie caligene 2010 als aperitief
voor mij de tweede keer dat ik deze wijn proef maar deze keer met een echte wijnkenner
hierbij onze impressies
gekleurde tranen, mooie paarsrode kleur , ik vond de kleur intenser dan bij eerste proeving
zwart fruit, groene kruiden zoals munt en eucalyptus, houtimpressies zijn aanwezig ( cacao, melk chocolade,beetje gerookt en baconachtig) , zeer sappige afdronk met rijp fruit, rijpe tanines, ( eerder zwart dan rood , maar rood zit er ook in ) echter niks gecompoteerd of gestoofd , chocolade, en veel fraicheur waar de alcohol zeker niet dominerend is ondanks de 14,5 °; mooie finale met een toch wel goed hangende afdronk
wijn is nu al te drinken maar vraagt wel een steviger gerechtje zoals een cote d'allos op de barbecue
alleszins
met het opwarmen komt de alcohol en de chocolade impressies wat meer opzetten
ik was heel blij met mijn aankoop en zal mijn 12 ( allez nu 11 ) met veel plezier opdrinken
oei al een tijdje niet meer gepost geweest (enfin net als mezelf). tijd voor verandering dus.
gisteren de Grand Vin opengetrokken 2016. wat stroef, zelfs wat kurkgeur of iets mufs.
soit. viel helaas wat tegen.
Deze ochtend gedecanteerd. lucht gegeven. Ik weet niet of dat hielp maar de geur verdween. Het kan natuurlijk ook de mourvedredruif geweest zijn die nog moest ontplooien. Kurk wordt, denk ik toch, steeds nadrukkelijker aanwezig.
maar een dag later: whauw (wijlen E.Wally)
in de neus: peper, floraal, aardbei, framboos, braambes
in de mond: fijne zuren maar zachte wijn, fluwelig tannines
gelukkig niet gebruikt in de saus
verloor gisteren de strijd tegen domaine les capreoles (diaclase, regnié 2017) maar wint nu elagant
(13-12-2020 10:55 PM)frank schreef: [ -> ]oei al een tijdje niet meer gepost geweest (enfin net als mezelf). tijd voor verandering dus.
gisteren de Grand Vin opengetrokken 2016. wat stroef, zelfs wat kurkgeur of iets mufs.
soit. viel helaas wat tegen.
Deze ochtend gedecanteerd. lucht gegeven. Ik weet niet of dat hielp maar de geur verdween. Het kan natuurlijk ook de mourvedredruif geweest zijn die nog moest ontplooien. Kurk wordt, denk ik toch, steeds nadrukkelijker aanwezig.
maar een dag later: whauw (wijlen E.Wally)
in de neus: peper, floraal, aardbei, framboos, braambes
in de mond: fijne zuren maar zachte wijn, fluwelig tannines
gelukkig niet gebruikt in de saus
verloor gisteren de strijd tegen domaine les capreoles (diaclase, regnié 2017) maar wint nu elagant
[
attachment=5292]