wijnliefhebbers

Volledige versie: Château Fonbadet Pauillac Cru Bourgeois Supérieur
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
flesje 2003 van een forumlid overgekocht thank you

wat een aangename verrassing, al direct na het ontkurken een heel open neus en in de mond werd het nog beter : rijp, pittige kruiden, de hitte van 2003 is wel te herkennen maar zeker niet storend zoals met veel andere bdx 2003 wel het geval is , ze hebben het alcohol % ook goed onder controle kunnen houden : 12,5 %, in de heel lange afdronk komen die kruiden terug, doet wel absoluut niet denken aan een Pauillac, ik denk dat de kans groot is dat je dit blind als Pessac-Léognan zou beschouwen, is trouwens voor mij de wijn buiten Pessac met de meeste Pessac-kenmerken die ik al heb gedronken, het is voor zulke flessen dat ik bdx liefhebber ben en het was nog eens een betaalbare wijn ook Smile

samenstelling : 60% CS, 15 % CF, 20% Merlot, 5% Petit Verdot en Merlot samen

ik vrees wel dat ik hier een zekere J R weer eens kletsen zal moeten geven : een score van 14/20 is een belediging voor de wijnbouwer vind ik, als je niks van bdx kent blijf er dan af zou ik zeggen ipv een gemotiveerde wijnbouwer de grond in te boren Tongue

de score van WS zit er wel op : 91/100, krijgt op CT een median score van 89, ik geef hem zelf een 90+ Slurp
Hmmm... vraag me altijd af WAT die typische Pessac-kenmerken eigenlijk zijn...
Leg uit, please...
Ik heb goede herinnerneringen aan deze wijn; vooral uit de jaren zeventig en tachtig.
De 1978 was bijzonder mooi en eindigde toen in een degustatie van Pauillac wijnen op de tweede plaats na Lafite Rothchild.
Jaren 90 en 2000 niet meer gedronken omdat ik deze minder ben tegengekomen.(vroeger een courante wijn in de GB)
Als Kris bedoelt met Pessac dat kruidig , beetje bitter, iets aards, een beetje droog, iets scherp maar toch niet storend dat deze wijn toen kenmerkte begrijp ik hem.
pessac heeft voor mij ook iets kenmerkend maar kan het niet beschrijven. Zeker in wit... wat minder herkennend in rood....
Maar ne witte pessac kent toch iedereen... men vraagt : nog iets lekkers gedronken? Jaja , ne PESSAC ... ja en ? Ne Witte! nen achtentachtigger!
I know the drill, inderdaad moeilijk te beschrijven, een witte is duidelijk , heb onlangs een Bouscaut 2001 regelrecht de pompbak in gegooid. Nog Carbonnieux 2000 liggen, hopelijk is die nog goed. Als ge goesting hebt Venne, spaar ik er ééntje, ...

http://www.vinejo.freebb.be/thread-1034-...l#pid12109
Heb zelf de Fonbadet 2001 liggen, en da's maar een mager beestje hoor!
Ik vind het persoonlijk ook té specifiek om iets te gaan benoemen als Pessac-kenmerken.
Als je alle bestaande Pessacs uit verschillende jaargangen al hebt geproefd,
zal je inderdaad een referentiekader hebben.
Maar wie kan dat?
Ben al blij als ik een Bdx als Bdx kan bestempelen, want zelfs dat kan soms moeilijk zijn...
thank you Don

mooi gezegd applaus

voor mij ook : kruidig, beetje bitter, aards, een scherp kantje, rijp en de linkeroever die het dichtst bij rechteroever aanleunt (het meestal grotere percentage Merlot dan bij de andere linkeroevers is hier natuurlijk niet vreemd aan)
Gisteren blind Haut Bailly naast Malartic Lagravière 2008 geserveerd, geen enkele van de (ervaren) proevers situeerde de wijnen in Pessac.
Edoch, het restje Malartic dat nu voor me staat heeft echter wel die (zeer) kruidige toets waarvan sprake (peper en kruidnagel). Heerlijke neus... Ook het bittertje is herkenbaar maar dat is bij wel meer Bordeaux het geval ;-)
En wat lees ik in mijn proefnotitie(tje) van de Haut Bailly? "Kruidig. Maar ook creozoot, zwart fruit- zelfde mondgevoel als de Malartic, maar meer sap. Huge afdronk."
Malartic 2000 en 2006 al gedronken, ik zou hem blind ook niet als Pessac herkennen

vandaag wel leuk : uit frigo gehaald : dus eerst wat te koud gedronken, mooi om te volgen hoe hij bij stijgende temperatuur steeds beter presteerde, had echt de volledige kamertemperatuur nodig om die Pessac-eigenschappen weer naar boven te laten komen, bdx heeft toch 20-21 °C graden nodig, niet de 18 °C die nogal veel wordt gezegd
nog wa 2003 bijgekocht en er nu eentje van geopend : de kruidigheid viel me opnieuw op, en niet kunstmatig gedaan of zo, ze moeten daar echt nen mooie terroir hebben liggen Smile echt mooie wijn Slurp
nog eens 2003 ontkurkt en deze is me echt tegen gevallen, gewoon veel te bitter, wel nog wat kruidigheid merkbaar, maar veel minder in vgl met vorige tasting, het is nu al de 3e bdx 2003 op korte tijd die me dik tegenvalt > bestaat er iets als een 2e gesloten fase of zou de niet-top bdx 2003 al serieus op de terugweg zijn Huh wijn is wel niet plat of zo en nog tannine maar het (overhitte) fruit is precies wel aan het verdwijnen

deze keer maar 87 waard, beetje bizar als je weet dat ik hem 90+ heb gegeven, Puygueraud en Fonbel 2003 heb ik nu ook merkelijk lager gescoord, voor het moment meer plezier aan het beleven aan bdx 2004
ik had wat moeten wachten met posten, nu op dag 3 is die harde bitterheid verdwenen en is het geheel mooi versmolten, bdx zeker? Wink dat maakt het trouwens net zo leuk Smile
Dit stond gisteren mooi naast Lynch-Bages 1998 en Carruades Lafite 2001.

Los van bovenstaande - en bevestigd ook bovenstaande - haalde niemand hier Pauillac uit !!!
We zaten allemaal te zoeken binnen Pessac, dus een aangename & verfrissende verrassing.

+ Neus - bosgrond na een plensbui, animaal, dennentakken, spar, groen
+ Smaak - een tikkeltje groenig, volgt neus
+ Afdronk - volgt neus & smaak volledig

Zeer mooie wijn, totaal atypisch voor Pauillac, mooi gemaakt en leuk om eens te ontdekken !

Mathijs

[attachment=2031]
Chateau Fonbadet, Pauillac
1976

Vanzelfsprekend wantrouwde ik de staat of kwaliteit van deze wijn/fles zodanig dat alles dat beter dan 'iets' was, meteen goed zou zijn.
Niveau bleek toch al ok: lower neck.
Met beetje kunstig stuntelen de (nog vrij stevige en bijna niks doortrokken) kurk eruit gekregen op behoorlijke wijze.
De wijn in de karaf gegoten door een thee-zeefje.
Nog behoorlijk donkere kleur met maar een lichte oranje evolutie aan de rand.
Zonder iets te weten denk ik qua zicht aan een wijn van 15-20 jaar oud.
Meteen even geproefd - Raar, bijna niks, meteen weg. Was dat wijn?
Half uurtje later nog eens geprobeerd - Amai, da's gelijk al heel wa anders!
Na nog een uur extra in de karaf - Damned, die is gewoon nog echt goe!
In de neus eerder bescheiden. Geen hartverwarmende, tertiaire herfstwandeling zoals bij de Léoville Poyferré 2001 van gisteren. Maar in de mond moet deze 41-jarige Pauillac (!) niet onderdoen voor die 17-jarige St-Julien!
Fruitig nog zowaar, goed onderbouwd met gepolijste zuurtjes en nog een tipje tannine in de middellange afdronk. Meer backbone dan de Poyferré van gisteren die dat wat miste.
Verbetert nog met de minuut...
Amai mijne frak, daar ben ik efkes nie goe van applaus

[attachment=3116]
(26-12-2017 08:16 PM)Bert schreef: [ -> ]Chateau Fonbadet, Pauillac
1976

Vanzelfsprekend wantrouwde ik de staat of kwaliteit van deze wijn/fles zodanig dat alles dat beter dan 'iets' was, meteen goed zou zijn.
Niveau bleek toch al ok: lower neck.
Met beetje kunstig stuntelen de (nog vrij stevige en bijna niks doortrokken) kurk eruit gekregen op behoorlijke wijze.
De wijn in de karaf gegoten door een thee-zeefje.
Nog behoorlijk donkere kleur met maar een lichte oranje evolutie aan de rand.
Zonder iets te weten denk ik qua zicht aan een wijn van 15-20 jaar oud.
Meteen even geproefd - Raar, bijna niks, meteen weg. Was dat wijn?
Half uurtje later nog eens geprobeerd - Amai, da's gelijk al heel wa anders!
Na nog een uur extra in de karaf - Damned, die is gewoon nog echt goe!
In de neus eerder bescheiden. Geen hartverwarmende, tertiaire herfstwandeling zoals bij de Léoville Poyferré 2001 van gisteren. Maar in de mond moet deze 41-jarige Pauillac (!) niet onderdoen voor die 17-jarige St-Julien!
Fruitig nog zowaar, goed onderbouwd met gepolijste zuurtjes en nog een tipje tannine in de middellange afdronk. Meer backbone dan de Poyferré van gisteren die dat wat miste.
Verbetert nog met de minuut...
Amai mijne frak, daar ben ik efkes nie goe van applaus

Schitterende TN, en toont nogmaals hoe mooi een oude Bordeaux wijn wel kan zijn! cheers
(26-12-2017 09:08 PM)Benz schreef: [ -> ]
(26-12-2017 08:16 PM)Bert schreef: [ -> ]Chateau Fonbadet, Pauillac
1976

Vanzelfsprekend wantrouwde ik de staat of kwaliteit van deze wijn/fles zodanig dat alles dat beter dan 'iets' was, meteen goed zou zijn.
Niveau bleek toch al ok: lower neck.
Met beetje kunstig stuntelen de (nog vrij stevige en bijna niks doortrokken) kurk eruit gekregen op behoorlijke wijze.
De wijn in de karaf gegoten door een thee-zeefje.
Nog behoorlijk donkere kleur met maar een lichte oranje evolutie aan de rand.
Zonder iets te weten denk ik qua zicht aan een wijn van 15-20 jaar oud.
Meteen even geproefd - Raar, bijna niks, meteen weg. Was dat wijn?
Half uurtje later nog eens geprobeerd - Amai, da's gelijk al heel wa anders!
Na nog een uur extra in de karaf - Damned, die is gewoon nog echt goe!
In de neus eerder bescheiden. Geen hartverwarmende, tertiaire herfstwandeling zoals bij de Léoville Poyferré 2001 van gisteren. Maar in de mond moet deze 41-jarige Pauillac (!) niet onderdoen voor die 17-jarige St-Julien!
Fruitig nog zowaar, goed onderbouwd met gepolijste zuurtjes en nog een tipje tannine in de middellange afdronk. Meer backbone dan de Poyferré van gisteren die dat wat miste.
Verbetert nog met de minuut...
Amai mijne frak, daar ben ik efkes nie goe van applaus

Schitterende TN, en toont nogmaals hoe mooi een oude Bordeaux wijn wel kan zijn! cheers

Wel Jo, ik ben het volledige eens met jou en dit geldt niet alleen voor deze Fonbadet.
Ik weet niet dat je Fonbadet als belegen wijn al hebt gedronken.
Een wijn die ik altijd zeer sterk heb geapprecieerd van de (vroegere?) eigenaar Pierre Peyronnie die het cachet kreeg van eigenzinnige wijnbouwer.
Maar niettegenstaande deze negatieve kritiek eindigde zijn jaargang 1978 bij de Pauillac bij de eerste drie, samen met Lafite-Rothschild en Grand-Puy-Ducasse.
De 1976 heb ik nooit gedronken maar wel andere jaargangen uit de 70 en 80. (en ook die fameuse 78)
En, nooit ontgoocheld geweest door dit eigenzinnig karakter van de wijnbouwer.Wink
Per gelegenheid duik ik nog eens in mijn archieven en pen hier nog iets meer over deze wijn.

N.B.

En ik kijk met verwondering uit naar alle positieve en kritische bijdragen van de forumbezoekers in 2018. huhuh
Fonbadet 2009
Wijnhaarden met prestigieuze buren o.a. Latour, Mouton, Lynch Bages enz...
Wat me meteen opvalt is het alc gehalte van 13% , zeldzaam voor een wijn uit een warmer jaar. Veel 2009 gaan makkelijk naar 14 tot 14,5%
60% cab sauvignon 20% merlot 15% cabernet franc verder wat petit verdot en malbec
20 hectare met een gemiddelde lijftijd van 60 jaar.

In het glas mooie donkere kleur, gaat naar full body.
Klein waterrandje met een evolutie naar rood.
In de neus blonde tabak, ceder, cassis wat pepertjes, laurier toch ook wel. Deze wijn lijkt nog niet alles te geven, tis een beetje trekken en sleuren om alles er uit te krijgen.
In de mond zet dit mooi door, afdronk is niet superlang maar zeker ok.
Opvallend is het frisse karakter van deze wijn, niks zwoel of log.
Een zeer mooie balans tussen fruit en zuren.

Ik verwacht dat deze wijn de komende jaren zal evolueren naar een bijzonder lekkere wijn vol finesse.
Vanavond Chateau Fonbadet 2009 in het glas.
Wijn 5 uur op voorhand geopend.
Donkerrode kleur met minuscuul lichtbruin randje.
Neus van zwart fruit, cassis, tabbak, leder en bosgrond.
In de mond een hele zachte frisse wijn met lichte tannines en zuurtjes, een beetje atypisch Pauillac gevoel.
Mooie afdronk.
90-91 cheers
(30-01-2021 08:33 PM)Benz schreef: [ -> ]Vanavond Chateau Fonbadet 2009 in het glas.
Wijn 5 uur op voorhand geopend.
Donkerrode kleur met minuscuul lichtbruin randje.
Neus van zwart fruit, cassis, tabbak, leder en bosgrond.
In de mond een hele zachte frisse wijn met lichte tannines en zuurtjes, een beetje atypisch Pauillac gevoel.
Mooie afdronk.
90-91 cheers

Schitterendapplaus
Koppelingen