wijnliefhebbers

Volledige versie: Domaine de la Renardiere, Arbois Pupillin
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Savagnin 2005, 40 maanden sous voile. Okkernoten, pickles,...typisch non ouillé. Geen superfles maar wel lekker. Het voordeel van atypische wijnen is dat ze niet altijd zeer goed moeten zijn om enorm van te genieten. Een beetje zoals een "kleine" koers winnen. Schol Nuyens !
(23-03-2011 05:30 PM)Kris schreef: [ -> ]Savagnin 2005, 40 maanden sous voile. Okkernoten, pickles,...typisch non ouillé. Geen superfles maar wel lekker. Het voordeel van atypische wijnen is dat ze niet altijd zeer goed moeten zijn om enorm van te genieten. Een beetje zoals een "kleine" koers winnen. Schol Nuyens !

Big Grin thumbsup
en e bleukske koté?
Què ? Blokske Comté ?
(23-03-2011 05:30 PM)Kris schreef: [ -> ]Het voordeel van atypische wijnen is dat ze niet altijd zeer goed moeten zijn om enorm van te genieten.

Wijnquote van de week! thumbsup
het ging over kaas ja:-)
kris , dien ploussard was weer schitterend! en de rest ok!
Na deze zomer kan ik hopelijk mee ! Jura is voor mij een onbeschreven blad .... Ben meer en meer benieuwd.
Ja, vond hem ook zeer goed en subtiel, kleur iets donkerder dan ne rosé maar wat een neuzeke! Ploussard van Dom. la Renardière was van 2006. Gisteren Poulsard Saint Roch 2009 van Thiebaud, maar deze was te jong. Neus was al ok, maar allles moet nog in zijn plooi vallen. Dus aan allen met jonge poulsard in de kelder, laat hem nog effe gerust. Wink
Olalala, dit beestje heeft nog zeker een nachtje nodig dacht ik gisteren.
Nu mooi opengekomen maar kan zeker nog een tijdje openstaan.
Neus van (zéér goede frisse) appelcompôte, brioche en geel fruit.
In de mond een supperklasse van elegantie en power, dat typisch chardo smaakske van de Jura en wat vettigheid maar ook mooie fraicheur.... vraagt direct om een nieuw glas!
Jurassique 2011

Mijn eerste Jurawijn en al direct een echte jeckyl en hyde. Deze chardonnay gaf weinig prijs in de neus, maar in de mond was de aanzet heel verrassend : beetje nootachtig, ook wat rozijnig. Interessant en goed begin. Helaas bleef het daarbij. Dit moet zowat het het meest spectaculaire geval zijn dat ik al meegemaakt heb van een wijn die serieus op zijn gat valt. Afdronk gewoon onbestaande, middenstuk nihil.
Gelukkig was de fles opengetrokken om bij een stukje kip in cajunkruiden te eten. Welcome mr jeckyl! Plotseling zitten er ook zuurtjes in de wijn die een mooie frisheid en een geheugen geven. Komt volledig tot zijn recht bij het eten.
Daarna helaas weer een eenvoudige wijn die enkel de belofte van structuur met zich meedraagt.
Ploussard 2010

Gisteren opengetrokken en moeilijk om een oordeel over te vormen. Ziet er uit als een 20-jarige bourgogne, maar heeft nauwelijks neus, en komt zelfs nog ietwat jeugdig en vooral streng over in de mond.
Vandaag beterschap. In de neus beginnen nu ook sporen van evolutie merkbaar te zijn. Maar ook iets dat ik associeer met biowijn. En inderdaad, eens opgezocht, La Renardière werkt met autochtone gisten en voegt nauwelijks sulfiet toe. Dat doet er me trouwens aan denken dat ik gisteren zelfs nog wat CO2 gemerkt heb in de wijn, die er vandaag uit is.
In de mond vandaag minder streng dan gisteren. Het rood fruit begint er beter uit te komen. Ik drink hem nu trouwens uit de frigo komende en ik vind dat sowieso beter voor dit type wijnen dan (kinder)kamertemperatuur. Er zit ook iets metaligs in de wijn. En een licht bittertje op het einde.
Voor een 10€ vind ik dit best intrigerend.
Nauwelijks neus? Das wel raar voor deze wijn.....denk dat er toch iets mis is met de fles?
Mss ook nog wat jong?
(05-10-2014 06:39 PM)Venne schreef: [ -> ]Nauwelijks neus? Das wel raar voor deze wijn.....denk dat er toch iets mis is met de fles?
Mss ook nog wat jong?

kwam wel wat meer open in het glas, maar het feit dat hij op dag 2 voor mij beter was, doet mij ook denken dat hij nog beter zal worden.
Normaal heeft hij een schitterend "neuzeke" :-)
Dit domein ston op onze short list voor ons Jura bezoekje maar we zijn er niet geraakt.
Nochtans was ik heel curieus naar hun wijnen.

Bijzonder leuk, om verschillende redenen, was het dan ook toen ik vernam van Olivier dat Johan, een vooral lezend lid van dit forum (nochtans soms ook lekker schrijvend http://www.vinejo.freebb.be/thread-321-p...l#pid67987 ) ons beiden een flesje wou schenken.

Het was deze Trousseau Arbois Pupillin 2016 van Domaine de la Renardiere.
Ik wou m samen met drie andere liefhebbers van verfijnde wijnen proeven.
Oli zelf kon er niet bij zijn, maar die heeft dus zelf nog een flesje Wink

De dag ervoor geopend, redelijk stug zowel in neus als mond.

Dag twee: kleur is beetje Bourgogne-achtig, troebel bruinrood.
Thierry fluistert me onmiddellijk “Beaujolais” toe.
Ik schud slechts half van neen, gezien ik het wel een goede suggestie vond. Later zouden we de trousseau als een beetje een kruising tussen gamay, pinot noir en cabernet franc benoemen.

In de neus is dit heel mooi, rood fruit (kersen, framboos), snuifje zoethout, een minerale toets, deed Vince en mij denken aan de wijnen van Domaine de Thulon in de Beaujolais.
De eerste slok is het eh...even slikken...
De zuurtjes en wat bitterheid van de eerste dag waarden nog wat rond.
Daarna volgt er echter meer sap en een blijvend mooie beet.
Vince en Fre vonden dit schitterend en haalden er onmiddellijk de druif uit- Vince dacht direct aan de heerlijke trousseaus van Aviet.
Een eerder intellectuele wijn, geen doordrinker en zeker geen allemansvriend. Maar wel de onze Wink

De dag erop wou ik het restje opdrinken maar had door omstandigheden op dit forum even genoeg van alles wat met wijn te maken heeft.

Gelukkig duurt dit meestal niet lang, en vandaag dan maar de laatste twee glaasjes genuttigd.
De neus is nu nog veel fruitiger, echt een rode vruchtenfestival. Nog steeds een mooie mineraliteit (ijzer-potloodpunt).
In de mond is dit nu zijdezacht en mooier versmolten, kersen, krieken.
Toch is de mond iets minder gul dan de neus, in die zin dat de het sap nog steeds vergezeld wordt door een heel klein bittertje dat hersenloos doordrinken verhindert. Dit kan ik dus alleen maar als een positief punt van deze wijn zien. Wink Het is sowieso een wijn die je zin doet krijgen in meer wijn.

Geen idee wat deze wijn kost en waar je hem in Belgie kan vinden (sorry Rik ;-) ) maar ik werd er alvast heel erg gelukkig van.

Dankuwel, Johan.
Blij te horen dat de Trousseau Arbois Pupillin 2016 in de smaak viel en dat er mensen gelukkig van werden.
Daar dient volgens mij wijn voor. Straf ook van Vince en Fré van de druif er zo uit te halen !
Het huis is een van de favorieten hier, mevrouw valt vooral voor de Poulsard en ik kan haar geen ongelijk geven.

Als antwoord op de vraag die Rik nog niet gesteld heeft: " Ik betaalde 14 Euro voor de fles, maar denk niet dat de wijn in België te koop is."
In coronavrije jaren is het een van de wijnbouwers die jaarlijks (rond half maart) naar de wijnbeurs van Sint-Gillis komt om zijn wijnen te verkopen aan een trouw publiek. Zeer minzame man trouwens.

Het is familie van die andere wijnbouwer uit Pupillin: Désiré Petit, wel verkocht in België. (zie topic)
Volgens Google heeft "Domaine de la Renardière" maar 7.5 ha ipv de 27 ha van Désiré Petit, dus misschien minder noodzaak voor een invoerder in België
(mijn veronderstelling).
Dat is aan die prijs erg mooi, Johan. Ik kan best begrijpen dat de Poulsard zich vlotter laat wegdrinken en voor minder ‘getrainde’ wijndrinkers aantrekkelijker. In deze wijn moet je meer gaan zoeken om te ontdekken. Dat maakt het zo interessant.
bedankt Johan, heb er ook van genoten, nog meer overtuigd dat ik daar eens moet passeren in Pupillin. Een dorpje dat trouwens tot de verbeelding spreekt voor Jura fans.
Koppelingen