Don Quichotte, welk restaurant was dat? Orange? Nostra?....
Ik woonde tot voor kort in Nossegem en nu bij wijze van spreken om den hoek.
Trouwens ik ben al content als ze maar maal 4 doen op restaurant voor de wijnen. Bij veel (huis)wijnen is het echt veel frappanter...
Veel restauranthouders snappen echt niet dat veel mensen afhaken als ze d'office meer dan 20 euro moeten betalen voor een fles wijn!!!
Ik was overlaatst bij Piu in Zaventem en daar was de goedkoopste fles wijnen 29,6 euro!!! Ik liet de ober zelf voorstellen doen en pikte er daar 1 uit, maar zie wel dat ik niet goed begreep waarom hun goedkoopste wijn zo duur was.
Omdat ze die ook per centimer verkochten... vond ik echt geen reden!
(23-10-2011 08:29 PM)jazzper schreef: [ -> ]straks ga je me nog vertellen dat je nog nooit witte merlot geproefd heb of erger nog de wereldberoemde pinot noir uit bordeaux....
Witte merlot bestaat dus wel hé
Ooit gedronken in de wijnles.
(23-10-2011 10:33 PM)vinejo schreef: [ -> ] (23-10-2011 08:29 PM)jazzper schreef: [ -> ]straks ga je me nog vertellen dat je nog nooit witte merlot geproefd heb of erger nog de wereldberoemde pinot noir uit bordeaux....
Witte merlot bestaat dus wel hé Ooit gedronken in de wijnles.
Uit welke appellatie kwam die ergens ?
de Appellatie Zwitserland...
maar ik meen me te herinneren dat de wijn gemaakt werd van rode druiven.
Nochtans is er een échte witte merlotdruif ook...
Ik was wat nieuwsgierig geworden door het bovenstaande (bedankt, want de lectuur was verrassend voor mij!):
Merlot Blanc (druif)
http://fr.wikipedia.org/wiki/Merlot_blanc
Volgens Pierre Galet (Dictionnaire encyclopédique des cépages) geen witte variëteit van Merlot Noir.
Staat in de toegelaten druivensoorten voor AOC Bordeaux (witte wijn)
Volgens Pierre Galet worden oude wijngaarden niet meer vervangen, aanplant is verminderd tot minder dan 140ha in 2000 (was meer dan 5000 in 1958).
Blanc de Noir van Merlot:
http://www.schweinhardt.de/weissweine/tr...merlot.htm
Ik herinner me ergens Blanc de Noir van Merlot in de GH gezien te hebben, maar vind enkel dit terug:
Blanc de Noir van Pinot Noir:
http://www.hachette-vins.com/le-guide-ha...84665.html
EDIT: Oz Clarke's boek Druiven & Wijnen vermeldt uitdrukkelijk dat sommige wijnbouwers uit de Valais witte wijn van Merlot Noir maken. Allicht heb ik dit verward met de GH.
voor de aanvulling, Johan!
Interessante assist Jo, hoed af en bedankt voor de goal Johan !
(23-10-2011 09:04 PM)FYFY schreef: [ -> ]Don Quichotte, welk restaurant was dat? Orange? Nostra?....
Ik woonde tot voor kort in Nossegem en nu bij wijze van spreken om den hoek.
Trouwens ik ben al content als ze maar maal 4 doen op restaurant voor de wijnen. Bij veel (huis)wijnen is het echt veel frappanter...
Veel restauranthouders snappen echt niet dat veel mensen afhaken als ze d'office meer dan 20 euro moeten betalen voor een fles wijn!!!
Ik was overlaatst bij Piu in Zaventem en daar was de goedkoopste fles wijnen 29,6 euro!!! Ik liet de ober zelf voorstellen doen en pikte er daar 1 uit, maar zie wel dat ik niet goed begreep waarom hun goedkoopste wijn zo duur was.
Omdat ze die ook per centimer verkochten... vond ik echt geen reden!
Voor de naam van het restaurant zie PM.
Waar ik me nog het meest aan erger is het feit dat de wijnkennis van die mensen ondermaats is en dat men je nog verkeerde info geeft over de wijn om hun prijspolitiek ondoorzichtig te maken.
Ik denk zelfs dat ik die verkoper uit Tildonk ken. Deze invoerder kwam ik vorig jaar tegen in de Champagne-regio bij Fallet-Prevostat in Dammery. Bleek dat de man van het koppel de lessen wijnbouwer volgde aan Syntra Leuven waar ik ging beginnen met mijn cursus Sommelier. Ze deden deze wijn-invoer als bijberoep en waren inderdaad vooral gespecialiseerd in Portugal.
(24-10-2011 07:26 AM)carl schreef: [ -> ]Ik denk zelfs dat ik die verkoper uit Tildonk ken. Deze invoerder kwam ik vorig jaar tegen in de Champagne-regio bij Fallet-Prevostat in Dammery. Bleek dat de man van het koppel de lessen wijnbouwer volgde aan Syntra Leuven waar ik ging beginnen met mijn cursus Sommelier. Ze deden deze wijn-invoer als bijberoep en waren inderdaad vooral gespecialiseerd in Portugal.
Ik denk dat je het bij het juiste eind hebt Carl.
Heb hem vandaag voor het eerst ontmoet en hij heeft inderdaad allianties met Fallet-Prevosat en Syntra Leuven.
We hadden het ondermeer over Joeri Röttger en die is voor jou ook zeker geen onbekende.
Deze middag gaan lunchen in de mooie bistro van Hotel Geerts (ze hebben ook een restaurant) in de Parel der Kempen (Westerlo).
Beperkte wijnkaart, maar wel met mooie p/q verhouding, enkele voorbeelden:
Poujeaux : 39 euro
La Tour Carnet : 42 euro
Rosso di Montalcino - Argiano : 26 euro
Barbera d'Alba - G.D. Vajra : 29,5 euro
Le Difese - Tenuta San Guido : 29 euro
Catena Malbec - Catena Zapata: 29,5 euro
...
Groot nadeel is wel dat je jaartallen aan de ober moet vragen...
Omdat ik zo goed als alleen dronk, geopteerd voor een 50 cl fles Pesquié - Terrasses 2007 (18,5 euro). Ik vond eerst dat de alcohol wat te veel domineerde, maar ging perfect bij het eten. Beter dan de Fayard bij mij.
(03-11-2011 10:56 PM)33S schreef: [ -> ]Deze middag gaan lunchen in de mooie bistro van Hotel Geerts (ze hebben ook een restaurant) in de Parel der Kempen (Westerlo).
Beperkte wijnkaart, maar wel met mooie p/q verhouding, enkele voorbeelden:
Poujeaux : 39 euro
La Tour Carnet : 42 euro
Rosso di Montalcino - Argiano : 26 euro
Barbera d'Alba - G.D. Vajra : 29,5 euro
Le Difese - Tenuta San Guido : 29 euro
Catena Malbec - Catena Zapata: 29,5 euro
...
Groot nadeel is wel dat je jaartallen aan de ober moet vragen...
Omdat ik zo goed als alleen dronk, geopteerd voor een 50 cl fles Pesquié - Terrasses 2007 (18,5 euro). Ik vond eerst dat de alcohol wat te veel domineerde, maar ging perfect bij het eten. Beter dan de Fayard bij mij.
Mooi !!!
Ik was in 't weekend in Gent met 't vrouwtje; veel moeite om op een zondagmiddag iets te vinden om te eten; Uiteindelijk terechtgekomen in "De acht zaligheden": mooi 3-gangen menu, inclusief aperitief (cava) aan 30 euro en daar een halfje C9dP "Les Olivets" 2007 van Roger Sabon bij gedronken voor 18 euro. Wijn is me wel bevallen, dus ben ik 'm gaan opzoeken en bleek RP90 te zijn. Lijkt me ook wel een faire prijs.
(04-11-2011 10:06 AM)Dave schreef: [ -> ] (03-11-2011 10:56 PM)33S schreef: [ -> ]Deze middag gaan lunchen in de mooie bistro van Hotel Geerts (ze hebben ook een restaurant) in de Parel der Kempen (Westerlo).
Beperkte wijnkaart, maar wel met mooie p/q verhouding, enkele voorbeelden:
Poujeaux : 39 euro
La Tour Carnet : 42 euro
Rosso di Montalcino - Argiano : 26 euro
Barbera d'Alba - G.D. Vajra : 29,5 euro
Le Difese - Tenuta San Guido : 29 euro
Catena Malbec - Catena Zapata: 29,5 euro
...
Groot nadeel is wel dat je jaartallen aan de ober moet vragen...
Omdat ik zo goed als alleen dronk, geopteerd voor een 50 cl fles Pesquié - Terrasses 2007 (18,5 euro). Ik vond eerst dat de alcohol wat te veel domineerde, maar ging perfect bij het eten. Beter dan de Fayard bij mij.
Mooi !!!
Ik was in 't weekend in Gent met 't vrouwtje; veel moeite om op een zondagmiddag iets te vinden om te eten; Uiteindelijk terechtgekomen in "De acht zaligheden": mooi 3-gangen menu, inclusief aperitief (cava) aan 30 euro en daar een halfje C9dP "Les Olivets" 2007 van Roger Sabon bij gedronken voor 18 euro. Wijn is me wel bevallen, dus ben ik 'm gaan opzoeken en bleek RP90 te zijn. Lijkt me ook wel een faire prijs.
heb die ook op mijn kaart staan is inderdaad een superwijntje met een goede P/Qn (75 cl kost ongeveer een 22 euro of zo en wordt verdeeld bij vandenbussche hier in gent)
Gent is goed meegevallen, dus we komen zeker wel eens terug en dan komen we in de Raj eten hé, Jazz. We zijn er voorbij gekomen, maar den timing kwam dus ni uit !
Iemand ervaring met De Kruik in Gent? Groepsetentje daar volgend weekend gepland...
Website ziet er goed uit. Echter geen wijnen vermeld.
(04-11-2011 08:36 PM)FYFY schreef: [ -> ]Iemand ervaring met De Kruik in Gent? Groepsetentje daar volgend weekend gepland...
Website ziet er goed uit. Echter geen wijnen vermeld.
is niet bepaald het beste restaurant van gent maar normaal gezien niet slecht, wijnen waar vroeger eerder beperkt en vrij duur. is wel een tijdje geleden dat ik er nog geweest ben
(06-11-2011 10:54 AM)jazzper schreef: [ -> ] (04-11-2011 08:36 PM)FYFY schreef: [ -> ]Iemand ervaring met De Kruik in Gent? Groepsetentje daar volgend weekend gepland...
Website ziet er goed uit. Echter geen wijnen vermeld.
is niet bepaald het beste restaurant van gent maar normaal gezien niet slecht, wijnen waar vroeger eerder beperkt en vrij duur. is wel een tijdje geleden dat ik er nog geweest ben
Ik heb niet zelf kunnen kiezen hé........
laat ons gerust weten hoe het was, op een paar jaar tijd kan veel veranderen :-)
In de St. Cornil in Aalbeke eet je een côte à l'os voor 20 euro. Scherpe prijs, zeer mooie portie. Men komt van ver afgezakt om er te eten. Zeker niet het leukste interieur, maar de wijn is betaalbaar. Ik schat dat ze de prijs van een grand cru classé maal twee doen. En dan niet de prijzen van nu, maar van een tijdje terug. Laatst dronken we er nog een magnum La Pointe en een magnum Mont Redon (châteauneuf). Prijs vergeten, maar betaalbaar.
Idd Matten simpel interieur maar de côte à l'os prachtig!
(07-11-2011 06:13 PM)Matten schreef: [ -> ]Laatst dronken we er nog een magnum La Pointe en een magnum Mont Redon (châteauneuf). Prijs vergeten, maar betaalbaar.
Uw pa trakteerde zeker?
nog maar eens zelf het bewijs gekregen dat het in België ontzettend moeilijk is om als restaurateur op een zeer eerlijke en respectvolle manier met wijn om te gaan: op dit moment is het niet meer haalbaar voor mezelf om mijn restaurant voort te zetten. Ik kan moeilijk mijn prijzen nog meer doen stijgen voor het eten en de enige oplossing blijft dan om alle wijnen zwaar te verduren of een veel groter segment van wijntjes tussen de 4 en 9 euro in te kopen en die dan wel maal vijf en zes te gaan verkopen want dan ook tegen mijn eigen principes indruist... we hebben meer dan 6 indexaties van de lonen gekregen in de afgelopen drie jaar (waardoor er bij een aantal personeelsleden meer dan 140 euro per maand is bijgekomen), nog hogere belastingen, onkosten (gas, water, electriciteit etc) die blijven stijgen en gemeente en terrasbelastingen die ook de pan uit swingen. Met spijt in het hart moet ik dus een zaak die letterlijk alle dagen stampvol zat, waar je in het weekend vaak 2 weken op voorhand moest reserveren sluiten (waarschijnlijk vanaf 31 augustus)... vive la belgique! volgende job wordt dus waarschijnlijk gewoon terug sommelier in loondienst en terug kassa kassa
Zeer spijtig om dit te lezen, jazzper. Hopelijk heb je snel een andere job en bedankt om aan je principes vast te houden hoewel je daar natuurlijk niets voor koopt....
(17-02-2012 06:15 PM)carl schreef: [ -> ]Zeer spijtig om dit te lezen, jazzper. Hopelijk heb je snel een andere job en bedankt om aan je principes vast te houden hoewel je daar natuurlijk niets voor koopt....
gelukkig zijn er in de horeca genoeg jobs voor iemand met mijn ervaring maar ik ben al op het gemak aan het onderhandelen om als vennoot een nieuwe zaak op te richten met de betere brasseriekeuken met de nadruk op wijn. Het blijft wel jammer dat het cliché dat je omzet of liever winst bepaald wordt door de winst die je neemt op de wijn...
De vetten os is redelijk eerlijk in zen prijzen en heeft een mooi aanbod! ze hebben ook een wijnlounge bar en doen in het restaurant regelmatig promo's van mooie wijnen! Laatste keer een St Emilion La Serre 2004 aan een 50eu dacht ik... Lijkt me eerlijk!?
Gaat dus over "den vetten os" in veurne....
@Jazzper: het spijt me heel erg voor jou om dit te moeten lezen, ik wens je succes en veel moed bij een volgende uitdaging. Volhouden man !
@Jazz ... klote man, good luck
La Belle Maraichere vind ik wel duur zowel naar eten als naar wijn. Wel klassieke gerechten te verkrijgen wat een plus punt is. Eén van de weinige restaurants die nog een tong reeds gefileerd op de graat geven (zoals het hoort).