wijnliefhebbers

Volledige versie: Jean-Paul Thévenet, Morgon VV
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
(06-04-2017 02:15 PM)Fre schreef: [ -> ]
(06-04-2017 10:36 AM)macro schreef: [ -> ]Fré,

Naar uw gevoel... een wijn die inzetbaar is bij een wat complexer gerecht? of toch te eenvoudig hiervoor en puur drinkgenot ...

Dat zou ik persoonlijk niet doen. Zal zeer goed gaan bij een zomers slaatje en charcuterieschotel.

Oeioeioei, wat een grove onderschatting van de "betere" wijnen uit deze streek! Nu, ik ken deze wijn niet, maar algemeen gesproken past goede Bojo, type Moulin-à-Vent, Fleurie, Chénas bijzonder goed bij wild, jawel, en al zeker als er zoals dikwijls met fruit gewerkt wordt. De meeste wijnen vertrekken naar de eeuwige jachtvelden na een confrontatie met bvb veenbessen of peertjes en/of een dot chocolade in de saus, maar deze gaan vlot verder!
ik had mss alle voorgaande berichten moeten lezen... Fré, toch bedankt voor uw mening ... persoonlijk denk ik ook wel dat deze bij fijner wild zal passen... (zonder de wijn al geproefd te hebben).
Veenbessen, peertjes of ander fruit bij een gerecht zijn voor mij gewoon altijd absolute killers van een wijn, of dit nu Bojo is of niet. Ik raad dan gewoon aan om geen slok wijn te nemen na een hapje fruit.
(06-04-2017 06:41 PM)wvd schreef: [ -> ]
(06-04-2017 02:15 PM)Fre schreef: [ -> ]
(06-04-2017 10:36 AM)macro schreef: [ -> ]Fré,

Naar uw gevoel... een wijn die inzetbaar is bij een wat complexer gerecht? of toch te eenvoudig hiervoor en puur drinkgenot ...

Dat zou ik persoonlijk niet doen. Zal zeer goed gaan bij een zomers slaatje en charcuterieschotel.

Oeioeioei, wat een grove onderschatting van de "betere" wijnen uit deze streek! Nu, ik ken deze wijn niet, maar algemeen gesproken past goede Bojo, type Moulin-à-Vent, Fleurie, Chénas bijzonder goed bij wild, jawel, en al zeker als er zoals dikwijls met fruit gewerkt wordt. De meeste wijnen vertrekken naar de eeuwige jachtvelden na een confrontatie met bvb veenbessen of peertjes en/of een dot chocolade in de saus, maar deze gaan vlot verder!
Ja misschien pelswild, why not. Maar dan zou ik 'm toch wat langer laten liggen. Moet nog stukje evolueren, denk k. The proof of the pudding... Gewoon eens uitproberen en dan komen we er wel uit zeker...
(07-04-2017 12:15 PM)Fre schreef: [ -> ]
(06-04-2017 06:41 PM)wvd schreef: [ -> ]
(06-04-2017 02:15 PM)Fre schreef: [ -> ]
(06-04-2017 10:36 AM)macro schreef: [ -> ]Fré,

Naar uw gevoel... een wijn die inzetbaar is bij een wat complexer gerecht? of toch te eenvoudig hiervoor en puur drinkgenot ...

Dat zou ik persoonlijk niet doen. Zal zeer goed gaan bij een zomers slaatje en charcuterieschotel.

Oeioeioei, wat een grove onderschatting van de "betere" wijnen uit deze streek! Nu, ik ken deze wijn niet, maar algemeen gesproken past goede Bojo, type Moulin-à-Vent, Fleurie, Chénas bijzonder goed bij wild, jawel, en al zeker als er zoals dikwijls met fruit gewerkt wordt. De meeste wijnen vertrekken naar de eeuwige jachtvelden na een confrontatie met bvb veenbessen of peertjes en/of een dot chocolade in de saus, maar deze gaan vlot verder!
Ja misschien pelswild, why not. Maar dan zou ik 'm toch wat langer laten liggen. Moet nog stukje evolueren, denk k. The proof of the pudding... Gewoon eens uitproberen en dan komen we er wel uit zeker...

Ik volg hierin ook wel .
Wat wild en fruit .
Een jaar of 3 zou zelfs nog wat te jong zijn .
Goeie morgon blijft lang goed .



Het enige probleem is dat die in hun 4 de of 5 de jaar ook al zo lekker kunnen smaken !

En dat betekend dat je er dan al 3 jaar aan hebt kunnen weerstaan ze niet te ontkurken !

En ja bvb met wat charcuterie op een mooie dag op het terras .
Lichtjes gekoeld en een streepje muziek erbij of een goede babbel .
Even een wijn van de zoon bespreken hier.
De Regnie van Charly Thevenet.
In de neus heel veel fruit, rijp, zuiver, violet, kruidnagel, lichte paprikatoets, doet echt wel wat denken aan een Loire op natuurlijke wijze gemaak.
In de mond heel sappig en zuiver, wat animale toetsen in de afdronk, creozoot ook.
Zo mooi en zo lekker!
Morgon Vieilles Vignes 2014
A.C.
100% Gamay, 12 maand op oude barriques, stokken 60 à 70 jaar oud
Jean-Paul Thévenet, Villié-Morgon
12,5% - Terrovin, Antwerpen-Kiel, € 19,00 (in 2016)

Transparante, intense karmijnrode kleur met een mauve toets, niet erg doorzichtig. Neus vol, met krieken en klein rood fruit, tabak en peper. In de mond meer nadruk op de zuren dan op molligheid en slechts een vermoeden van tannines. Goede lengte.(in 2016)

Het mauve is intussen wat gemilderd, het aroma vertoont bij aanvang een tuiltje veldbloemen, en verder erg veel gestoofde krieken met een stokje kaneel. Tabak en kruiden tillen dit echter flink boven het niveau van Trudo kriekensap uit. De zuren zijn getemperd en in de mond is dit zeer mooi in evenwicht, het vermoeden van tannines is er nog steeds, wat de wijn ook alweer opkrikt. De lengte blijft goed en eindigt, je raadt het, op de smaak van gestoofde krieken.
(11-07-2017 07:10 PM)vinejo schreef: [ -> ]Even een wijn van de zoon bespreken hier.
De Regnie van Charly Thevenet.
In de neus heel veel fruit, rijp, zuiver, violet, kruidnagel, lichte paprikatoets, doet echt wel wat denken aan een Loire op natuurlijke wijze gemaak.
In de mond heel sappig en zuiver, wat animale toetsen in de afdronk, creozoot ook.
Zo mooi en zo lekker!

Aangezien zoon Charly nog steeds geen eigen topic heeft, hier dan maar mijn korte impressie van zijn Grain et Granites Regnie 2014.

Geopend donderdagavond, twee glaasjes gedronken, heel knapp(erig)e Beaujolais, rood maar zelfs zwart fruit, wat kruidigheid, sappig maar met pit en structuur, 2014 in Bojo is zeer mooi (deed me zelfs denken aan de Roilette van hetzelfde jaar).

Zonet een glaasje ingeschonken (jaja, t is aperitiefuur!) en ook nu weer heel aangenaam drinkplezier, sap a gogo, met nu wel een (lichtdroge) creozoot afdronk. Het stoort me niet echt maar dit is toch wel typisch voor natuurlijke wijnen. Zou dit fenomeen ergens verklaard worden?
(27-05-2018 08:11 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Morgon Vieilles Vignes 2014
A.C.
100% Gamay, 12 maand op oude barriques, stokken 60 à 70 jaar oud
Jean-Paul Thévenet, Villié-Morgon
12,5% - Terrovin, Antwerpen-Kiel, € 19,00 (in 2016)

Transparante, intense karmijnrode kleur met een mauve toets, niet erg doorzichtig. Neus vol, met krieken en klein rood fruit, tabak en peper. In de mond meer nadruk op de zuren dan op molligheid en slechts een vermoeden van tannines. Goede lengte.(in 2016)

Het mauve is intussen wat gemilderd, het aroma vertoont bij aanvang een tuiltje veldbloemen, en verder erg veel gestoofde krieken met een stokje kaneel. Tabak en kruiden tillen dit echter flink boven het niveau van Trudo kriekensap uit. De zuren zijn getemperd en in de mond is dit zeer mooi in evenwicht, het vermoeden van tannines is er nog steeds, wat de wijn ook alweer opkrikt. De lengte blijft goed en eindigt, je raadt het, op de smaak van gestoofde krieken.

Morgon Vieilles Vignes 2013
Heeft in grote lijnen dezelfde kenmerken als de 2014 door Rik besproken.
Heerlijk originele neus, die veldbloemen, kaneel en tabak kan ik heel goed herkennen. Zou het ook aards durven noemen. Deed me ook wat aan de fruitpap denken die ik vroeger voor mijn dochtertjes maakte. Heel elegant en fris in de mond, je zou het lichtvoetig noemen mocht het zo complex niet zijn.

Gelagerd op oude vaten van Romanee Conti lees ik hier in dit eigenste topic...

Het blijft altijd leuk om vast te stellen dat er (ruim) onder de 20 euro nog steeds fantastische wijnen vallen te proeven..
Morgon vieilles vignes 2016

ik dacht na de zoon ook de vader eens op de proefbank te leggen.
Gisterenavond geopend, net opnieuw geproefd. Weinig verschil tussen beide proefmomenten:
Lichte troebelheid.
Vibrante aroma's van frisse rode bes door de lichte prikkeling in de neus (CO2?). Een biodynamisch toetsje maar wel aangenaam.
In de mond hoge zuren (aalbes...) maar jammer genoeg een gebrek aan ondersteunende materie. Wel loepzuiver fruit.
Afdronk vrij kort met een toetsje gistaroma.
Rebuy? No
Régnie 'Grains et Granite' 2019

Een hoop fruit, maar ook wel kruidigheid en wat alcohol (14%) wat mij blind misschien eerder zuidelijker zou sturen (Bio Roussillon?)

In het geheel aangenaam en zeer geschikt voor aan tafel (gisteren met Griekse take out) maar 'warmer' moet Bojo toch niet worden van mij. Begint de klimaatverandering hier ook te spelen?
(06-06-2021 09:14 AM)Dave schreef: [ -> ]Régnie 'Grains et Granite' 2019

Een hoop fruit, maar ook wel kruidigheid en wat alcohol (14%) wat mij blind misschien eerder zuidelijker zou sturen (Bio Roussillon?)

In het geheel aangenaam en zeer geschikt voor aan tafel (gisteren met Griekse take out) maar 'warmer' moet Bojo toch niet worden van mij. Begint de klimaatverandering hier ook te spelen?

Ik vrees van wel! Toen ik er was in 2019 waren er toch een aantal die er niet gerust in waren.
Dit gezegd, zoon Thevenet zijn wijnen vind ik sowieso bij de krachtigere, volle in de streek.
(06-06-2021 09:49 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(06-06-2021 09:14 AM)Dave schreef: [ -> ]Régnie 'Grains et Granite' 2019

Een hoop fruit, maar ook wel kruidigheid en wat alcohol (14%) wat mij blind misschien eerder zuidelijker zou sturen (Bio Roussillon?)

In het geheel aangenaam en zeer geschikt voor aan tafel (gisteren met Griekse take out) maar 'warmer' moet Bojo toch niet worden van mij. Begint de klimaatverandering hier ook te spelen?

Ik vrees van wel! Toen ik er was in 2019 waren er toch een aantal die er niet gerust in waren.
Dit gezegd, zoon Thevenet zijn wijnen vind ik sowieso bij de krachtigere, volle in de streek.

Mja, ik heb dit weekend ook een Beaujolais is not dead de 2020 van Chasselay gedronken en die was fris en lichtvoetig, dus zal toch ook wel met stijl (extractie?) te maken hebben, vermoed ik.
(04-08-2020 02:16 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(27-05-2018 08:11 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Morgon Vieilles Vignes 2014
A.C.
100% Gamay, 12 maand op oude barriques, stokken 60 à 70 jaar oud
Jean-Paul Thévenet, Villié-Morgon
12,5% - Terrovin, Antwerpen-Kiel, € 19,00 (in 2016)

Transparante, intense karmijnrode kleur met een mauve toets, niet erg doorzichtig. Neus vol, met krieken en klein rood fruit, tabak en peper. In de mond meer nadruk op de zuren dan op molligheid en slechts een vermoeden van tannines. Goede lengte.(in 2016)

Het mauve is intussen wat gemilderd, het aroma vertoont bij aanvang een tuiltje veldbloemen, en verder erg veel gestoofde krieken met een stokje kaneel. Tabak en kruiden tillen dit echter flink boven het niveau van Trudo kriekensap uit. De zuren zijn getemperd en in de mond is dit zeer mooi in evenwicht, het vermoeden van tannines is er nog steeds, wat de wijn ook alweer opkrikt. De lengte blijft goed en eindigt, je raadt het, op de smaak van gestoofde krieken.

Morgon Vieilles Vignes 2013
Heeft in grote lijnen dezelfde kenmerken als de 2014 door Rik besproken.
Heerlijk originele neus, die veldbloemen, kaneel en tabak kan ik heel goed herkennen. Zou het ook aards durven noemen. Deed me ook wat aan de fruitpap denken die ik vroeger voor mijn dochtertjes maakte. Heel elegant en fris in de mond, je zou het lichtvoetig noemen mocht het zo complex niet zijn.

Gelagerd op oude vaten van Romanee Conti lees ik hier in dit eigenste topic...

Het blijft altijd leuk om vast te stellen dat er (ruim) onder de 20 euro nog steeds fantastische wijnen vallen te proeven..

Een goed jaar later
weer de 2013 in het glas.
Bij de tuinverlichting
op het zomerterras.
Dit is geen Romaja
Of geen Romanee
Maar bij t avondgloren
valt deze toch ook
héel erg mee!
Zeer puur en nog zoveel fruit voor een Beaujolais van toch al 8 jaar oud.
(26-08-2021 08:17 AM)Fre schreef: [ -> ]Zeer puur en nog zoveel fruit voor een Beaujolais van toch al 8 jaar oud.

Een paar weken geleden de basis Morgon 2011 van Foillard gedronken en die was wondermooi verouderd, met nog mooi fruit maar ook nog elegant en complex met Bourgogne-trekjes.

De betere Bojo kan je dus gerust wat laten liggen Smile
(26-08-2021 09:41 AM)Dave schreef: [ -> ]De betere Bojo kan je dus gerust wat laten liggen Smile

Ja, maar op een bepaald moment moet ik toch opstaan ze, al is t maar om iets te eten… Tongue
(14-05-2021 11:11 AM)Vince schreef: [ -> ]Morgon vieilles vignes 2016

ik dacht na de zoon ook de vader eens op de proefbank te leggen.
Gisterenavond geopend, net opnieuw geproefd. Weinig verschil tussen beide proefmomenten:
Lichte troebelheid.
Vibrante aroma's van frisse rode bes door de lichte prikkeling in de neus (CO2?). Een biodynamisch toetsje maar wel aangenaam.
In de mond hoge zuren (aalbes...) maar jammer genoeg een gebrek aan ondersteunende materie. Wel loepzuiver fruit.
Afdronk vrij kort met een toetsje gistaroma.
Rebuy? No

Gisteren ook opengetrokken, die hoge zuren waren er inderdaad. Maar dat verbeterde en ik kon wel heel erg genieten van de paar glazen die ik dronk. Vond m zelfs enigszins Bourgondisch, in al z’n lichtvoetigheid.

Bij het eten dronk ik daarnet wat over bleef, maar daar was ie..: de gevreesde fout de souris. Had m op dag 1 al heel lichtjes gesmaakt, maar,dag twee overheerst de muis jammer genoeg. Denk dat er in 2016 net een ietsepietsie te weinig zwavel is toegevoegd.. Sad
Bij herlezen zie ik dat ik fout ipv gout heb getypt…een zeer toepasselijke lapsus echter, dus laat m mooi staan ;-)
(04-07-2023 02:49 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(14-05-2021 11:11 AM)Vince schreef: [ -> ]Morgon vieilles vignes 2016

ik dacht na de zoon ook de vader eens op de proefbank te leggen.
Gisterenavond geopend, net opnieuw geproefd. Weinig verschil tussen beide proefmomenten:
Lichte troebelheid.
Vibrante aroma's van frisse rode bes door de lichte prikkeling in de neus (CO2?). Een biodynamisch toetsje maar wel aangenaam.
In de mond hoge zuren (aalbes...) maar jammer genoeg een gebrek aan ondersteunende materie. Wel loepzuiver fruit.
Afdronk vrij kort met een toetsje gistaroma.
Rebuy? No

Gisteren ook opengetrokken, die hoge zuren waren er inderdaad. Maar dat verbeterde en ik kon wel heel erg genieten van de paar glazen die ik dronk. Vond m zelfs enigszins Bourgondisch, in al z’n lichtvoetigheid.

Bij het eten dronk ik daarnet wat over bleef, maar daar was ie..: de gevreesde fout de souris. Had m op dag 1 al heel lichtjes gesmaakt, maar,dag twee overheerst de muis jammer genoeg. Denk dat er in 2016 net een ietsepietsie te weinig zwavel is toegevoegd.. Sad

Zou dat wat met zwavel te maken hebben denk je?
Mij is altijd verteld dat die "goût de souris" veroorzaak wordt door grijze schimmel, geen afdoende selectie dus. Kwam veel voor in rode Bourgogne 1983.
(04-07-2023 04:02 PM)wvd schreef: [ -> ]
(04-07-2023 02:49 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(14-05-2021 11:11 AM)Vince schreef: [ -> ]Morgon vieilles vignes 2016

ik dacht na de zoon ook de vader eens op de proefbank te leggen.
Gisterenavond geopend, net opnieuw geproefd. Weinig verschil tussen beide proefmomenten:
Lichte troebelheid.
Vibrante aroma's van frisse rode bes door de lichte prikkeling in de neus (CO2?). Een biodynamisch toetsje maar wel aangenaam.
In de mond hoge zuren (aalbes...) maar jammer genoeg een gebrek aan ondersteunende materie. Wel loepzuiver fruit.
Afdronk vrij kort met een toetsje gistaroma.
Rebuy? No

Gisteren ook opengetrokken, die hoge zuren waren er inderdaad. Maar dat verbeterde en ik kon wel heel erg genieten van de paar glazen die ik dronk. Vond m zelfs enigszins Bourgondisch, in al z’n lichtvoetigheid.

Bij het eten dronk ik daarnet wat over bleef, maar daar was ie..: de gevreesde fout de souris. Had m op dag 1 al heel lichtjes gesmaakt, maar,dag twee overheerst de muis jammer genoeg. Denk dat er in 2016 net een ietsepietsie te weinig zwavel is toegevoegd.. Sad

Zou dat wat met zwavel te maken hebben denk je?
Mij is altijd verteld dat die "goût de souris" veroorzaak wordt door grijze schimmel, geen afdoende selectie dus. Kwam veel voor in rode Bourgogne 1983.

Is alvast iets wat ik énkel merk bij natuurlijke wijnbouwers.
Denk dat Oli je daar meer kan over vertellen, is muizenexpert. Smile
Citaat: Is alvast iets wat ik énkel merk bij natuurlijke wijnbouwers.
Denk dat Oli je daar meer kan over vertellen, is muizenexpert.

Het is een vuile nasmaak die veroorzaakt wordt door bepaalde moleculen die je niet kan merken in de aroma’s (want niet volatiel), maar wel in de afdronk door contact met speeksel. Die moleculen worden veroorzaakt door melkzuurbacteriën, maar kan ook door brettanomyces. Beiden krijgen kansen om zich te ontwikkelen doordat geen sulfiet gebruikt wordt tijdens de vergisting.

Het opmerkelijke is dat niet iedereen gevoelig is voor deze smaak. Een deel van de mensen merkt het dus gewoonweg niet. Maar eens je het opgemerkt hebt, kan je er niet meer naast proeven als het aanwezig is.
(05-07-2023 10:52 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat: Is alvast iets wat ik énkel merk bij natuurlijke wijnbouwers.
Denk dat Oli je daar meer kan over vertellen, is muizenexpert.

Het is een vuile nasmaak die veroorzaakt wordt door bepaalde moleculen die je niet kan merken in de aroma’s (want niet volatiel), maar wel in de afdronk door contact met speeksel. Die moleculen worden veroorzaakt door melkzuurbacteriën, maar kan ook door brettanomyces. Beiden krijgen kansen om zich te ontwikkelen doordat geen sulfiet gebruikt wordt tijdens de vergisting.

Het opmerkelijke is dat niet iedereen gevoelig is voor deze smaak. Een deel van de mensen merkt het dus gewoonweg niet. Maar eens je het opgemerkt hebt, kan je er niet meer naast proeven als het aanwezig is.

Beetje gelijk koriander Big Grin
(06-07-2023 09:59 AM)BartS schreef: [ -> ]
(05-07-2023 10:52 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat: Is alvast iets wat ik énkel merk bij natuurlijke wijnbouwers.
Denk dat Oli je daar meer kan over vertellen, is muizenexpert.

Het is een vuile nasmaak die veroorzaakt wordt door bepaalde moleculen die je niet kan merken in de aroma’s (want niet volatiel), maar wel in de afdronk door contact met speeksel. Die moleculen worden veroorzaakt door melkzuurbacteriën, maar kan ook door brettanomyces. Beiden krijgen kansen om zich te ontwikkelen doordat geen sulfiet gebruikt wordt tijdens de vergisting.

Het opmerkelijke is dat niet iedereen gevoelig is voor deze smaak. Een deel van de mensen merkt het dus gewoonweg niet. Maar eens je het opgemerkt hebt, kan je er niet meer naast proeven als het aanwezig is.

Beetje gelijk koriander Big Grin

Inderdaad Smile
(05-07-2023 10:52 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat: Is alvast iets wat ik énkel merk bij natuurlijke wijnbouwers.
Denk dat Oli je daar meer kan over vertellen, is muizenexpert.

Het is een vuile nasmaak die veroorzaakt wordt door bepaalde moleculen die je niet kan merken in de aroma’s (want niet volatiel), maar wel in de afdronk door contact met speeksel. Die moleculen worden veroorzaakt door melkzuurbacteriën, maar kan ook door brettanomyces. Beiden krijgen kansen om zich te ontwikkelen doordat geen sulfiet gebruikt wordt tijdens de vergisting.

Het opmerkelijke is dat niet iedereen gevoelig is voor deze smaak. Een deel van de mensen merkt het dus gewoonweg niet. Maar eens je het opgemerkt hebt, kan je er niet meer naast proeven als het aanwezig is.

Ah, ik dacht dat je refereerde naar de geur die aan muizen (stront...) doet denken. Ik zou zeggen "en er ook naar proeft", maar dat is gissen om duidelijke reden. Big Grin
Pagina's: 1 2
Koppelingen