(19-09-2018 10:02 PM)Olivier schreef: [ -> ] (19-09-2018 09:53 PM)vinejo schreef: [ -> ] (10-06-2018 05:56 PM)Olivier schreef: [ -> ] (10-06-2018 01:12 PM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren de Chinon 2015 open getoeterd.
Eerst wat animale toetsen (reductie), dan fris rood fruit en wat cassis, amandel, hint van tabak en grafiet. De mond is gul en sappig, met rijpe tannines en een piepkleine paprikazweem in de afdronk. Heerlijk goedje, ga er me 3 van bijbestellen.
Want meer en meer begin ik te houden van wijnen die uitblinken in simplicité, gourmandise et legerité.
Pardon my French.
Ge bedoelt digeste et délicieux Heerlijke wijn inderdaad! Als ze hiermee vin de soif bedoelen, geef mij dan maar een vin de soif!
Deze avond weer geopend, vond m net zo goed...
En waarvoor dit forum toch goed is...: zonder het te weten had ik nu weer dezelfde medeproever. Die kon deze keer de wijn echter niet zo smaken.
Mijn stelling dat híj en niet de wijn misschien een mindere dag had was dus zo gek nog niet...
Straf inderdaad. En vooral raar dat je een wijn zo anders kan ervaren op twee verschillende dagen. Ik vond de wijn vandaag wat rustiek. Benieuwd hoe hij morgen zal zijn.
Vandaag herproefd en toch wel minder genoten.
Beetje onevenwicht, met zeker in het begin een alcoholische finale.
Had m eergisteren moeten uitlebberen.. ;-)
(10-06-2018 05:56 PM)Olivier schreef: [ -> ] (10-06-2018 01:12 PM)vinejo schreef: [ -> ]Want meer en meer begin ik te houden van wijnen die uitblinken in simplicité, gourmandise et legerité.
Pardon my French.
Ge bedoelt digeste et délicieux Heerlijke wijn inderdaad! Als ze hiermee vin de soif bedoelen, geef mij dan maar een vin de soif!
Idd, dat heb ik nu met de wijn van Terres Promises. Hun eenvoudigste cuvée, "l'antidote" is zo een wijn. Ik ging daarnet de kelder in, op zoek naar zo'n sappige wijn, dacht even aan een stevigere sapwijn van Chapoutier, ging dan over naar Dittiere, om hier te eindigen bij het perfecte antidotum van een zware werkdag...
Ik shreef hier vroeger ergens onder:" Wat hebben we vandaag gekocht?
Citaat:Philippe Alliet :Chinon L'Huisserie rouge 2016 en Chinon Vieilles Vignes rouge 2016
De Coteau de Noiré 2016 was bij het openen van het e-mail bericht van 1jour1vin reeds uitgeput.
Vandaag kreeg ik een bericht binnen van een lokale wijnhandelaar:
Citaat:Philippe Alliet, Chinon Rouge Coteau de Noiré 2016 (RVF 18/20, B&D 18/20) 29,00€
Om de waarde van deze wijn even te checken haalde ik de Coteau de Noiré rouge 2014 boven.
Een wijn die nu nog weerspannig is, ruwe bittere koffie, mengsel van rode en groene paprika. Deze wijn is alles behalve rijp.
Eigenlijk voel ik me nu minder verveeld dat ik de 2016 op 1jour1Vin miste.
Het prijskaartje van 29 € ga ik dan ook zeker niet betalen om deze wijn op onze lokale markt aan te schaffen.
Heb de fles gesloten en verwacht morgen wat verbetering.
Wellicht veel, veel te vroeg gedronken.
(01-11-2018 12:35 AM)don quichotte schreef: [ -> ]Ik shreef hier vroeger ergens onder:" Wat hebben we vandaag gekocht?
Citaat:Philippe Alliet :Chinon L'Huisserie rouge 2016 en Chinon Vieilles Vignes rouge 2016
De Coteau de Noiré 2016 was bij het openen van het e-mail bericht van 1jour1vin reeds uitgeput.
Vandaag kreeg ik een bericht binnen van een lokale wijnhandelaar:
Citaat:Philippe Alliet, Chinon Rouge Coteau de Noiré 2016 (RVF 18/20, B&D 18/20) 29,00€
Om de waarde van deze wijn even te checken haalde ik de Coteau de Noiré rouge 2014 boven.
Een wijn die nu nog weerspannig is, ruwe bittere koffie, mengsel van rode en groene paprika. Deze wijn is alles behalve rijp.
Eigenlijk voel ik me nu minder verveeld dat ik de 2016 op 1jour1Vin miste.
Het prijskaartje van 29 € ga ik dan ook zeker niet betalen om deze wijn op onze lokale markt aan te schaffen.
Heb de fles gesloten en verwacht morgen wat verbetering.
Wellicht veel, veel te vroeg gedronken.
Naar ik mij meen te herinneren, kregen wij in Chinon te horen dat 2014 een jaar zou zijn dat tijd nodig heeft.
Er werd ons aangeraden om - indien vroeger te willen genieten - eerder de jaargang 2015 aan te schaffen.
Ter plaatsen hebben we een mix van beide jaargangen ingeslagen, om die stelling even in acht te nemen.
Mathijs
(01-11-2018 01:06 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (01-11-2018 12:35 AM)don quichotte schreef: [ -> ]Ik shreef hier vroeger ergens onder:" Wat hebben we vandaag gekocht?
Citaat:Philippe Alliet :Chinon L'Huisserie rouge 2016 en Chinon Vieilles Vignes rouge 2016
De Coteau de Noiré 2016 was bij het openen van het e-mail bericht van 1jour1vin reeds uitgeput.
Vandaag kreeg ik een bericht binnen van een lokale wijnhandelaar:
Citaat:Philippe Alliet, Chinon Rouge Coteau de Noiré 2016 (RVF 18/20, B&D 18/20) 29,00€
Om de waarde van deze wijn even te checken haalde ik de Coteau de Noiré rouge 2014 boven.
Een wijn die nu nog weerspannig is, ruwe bittere koffie, mengsel van rode en groene paprika. Deze wijn is alles behalve rijp.
Eigenlijk voel ik me nu minder verveeld dat ik de 2016 op 1jour1Vin miste.
Het prijskaartje van 29 € ga ik dan ook zeker niet betalen om deze wijn op onze lokale markt aan te schaffen.
Heb de fles gesloten en verwacht morgen wat verbetering.
Wellicht veel, veel te vroeg gedronken.
Naar ik mij meen te herinneren, kregen wij in Chinon te horen dat 2014 een jaar zou zijn dat tijd nodig heeft.
Er werd ons aangeraden om - indien vroeger te willen genieten - eerder de jaargang 2015 aan te schaffen.
Ter plaatsen hebben we een mix van beide jaargangen ingeslagen, om die stelling even in acht te nemen.
Mathijs
Ik hoop en denk ook dat deze wijn nog ettelijke jaren moet blijven liggen.(> 5jaar) en dat Mathijs het hier bij het rechte eind heeft.
Bij 1Jour1Vin adviseerde men het volgende consummatie kader.
Boire à partir de :2016
Boire avant :2032
Ouvrir :1 heure avant
Servir :En carafe à 15°C
De 2015 kocht ik niet dus ik kan geen vergelijking maken.
1Jour1Vin publiceerde het volgende over de 2015 en maakt niet veel verschil met de 2014 die 1 jaar jonger is
Boire à partir de :2017
Boire avant :2030+
Ouvrir :1 heure avant
Servir :En carafe à 15°C
Ik zal zien wat de rest van de 2014 waard zal zijn.
Maar me overtuigen 29€ voor deze 2016 wijn te betalen zal moeilijk zijn. De 2014 kocht ik aan 22€ en kreeg zelfs betere quotaties dan de 2015. De 2016 scoort dan weer hoger dan de 2014.
Wat schreef er iemand over deze 2014:
1° sur 6 bouteille en mars 2018 : encore jeune et sur la retenue malgré un carafage de 1h. Je ne touche pas et reviens dans 1 à 2 ans pour le deuxième.
(01-11-2018 02:05 PM)don quichotte schreef: [ -> ] (01-11-2018 01:06 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (01-11-2018 12:35 AM)don quichotte schreef: [ -> ]Ik shreef hier vroeger ergens onder:" Wat hebben we vandaag gekocht?
Citaat:Philippe Alliet :Chinon L'Huisserie rouge 2016 en Chinon Vieilles Vignes rouge 2016
De Coteau de Noiré 2016 was bij het openen van het e-mail bericht van 1jour1vin reeds uitgeput.
Vandaag kreeg ik een bericht binnen van een lokale wijnhandelaar:
Citaat:Philippe Alliet, Chinon Rouge Coteau de Noiré 2016 (RVF 18/20, B&D 18/20) 29,00€
Om de waarde van deze wijn even te checken haalde ik de Coteau de Noiré rouge 2014 boven.
Een wijn die nu nog weerspannig is, ruwe bittere koffie, mengsel van rode en groene paprika. Deze wijn is alles behalve rijp.
Eigenlijk voel ik me nu minder verveeld dat ik de 2016 op 1jour1Vin miste.
Het prijskaartje van 29 € ga ik dan ook zeker niet betalen om deze wijn op onze lokale markt aan te schaffen.
Heb de fles gesloten en verwacht morgen wat verbetering.
Wellicht veel, veel te vroeg gedronken.
Naar ik mij meen te herinneren, kregen wij in Chinon te horen dat 2014 een jaar zou zijn dat tijd nodig heeft.
Er werd ons aangeraden om - indien vroeger te willen genieten - eerder de jaargang 2015 aan te schaffen.
Ter plaatsen hebben we een mix van beide jaargangen ingeslagen, om die stelling even in acht te nemen.
Mathijs
Ik hoop en denk ook dat deze wijn nog ettelijke jaren moet blijven liggen.(> 5jaar) en dat Mathijs het hier bij het rechte eind heeft.
Bij 1Jour1Vin adviseerde men het volgende consummatie kader.
Boire à partir de :2016
Boire avant :2032
Ouvrir :1 heure avant
Servir :En carafe à 15°C
De 2015 kocht ik niet dus ik kan geen vergelijking maken.
1Jour1Vin publiceerde het volgende over de 2015 en maakt niet veel verschil met de 2014 die 1 jaar jonger is
Boire à partir de :2017
Boire avant :2030+
Ouvrir :1 heure avant
Servir :En carafe à 15°C
Ik zal zien wat de rest van de 2014 waard zal zijn.
Maar me overtuigen 29€ voor deze 2016 wijn te betalen zal moeilijk zijn. De 2014 kocht ik aan 22€ en kreeg zelfs betere quotaties dan de 2015. De 2016 scoort dan weer hoger dan de 2014.
Wat schreef er iemand over deze 2014:
1° sur 6 bouteille en mars 2018 : encore jeune et sur la retenue malgré un carafage de 1h. Je ne touche pas et reviens dans 1 à 2 ans pour le deuxième.
Vandaag terug een glas gevuld van deze fles. Het agressieve karakter van deze wijn is iets afgevlakt. In de neus zelfs ietsjes reductief.
De paprika heeft plaats gemaakt voor wat kruidigheid. In de afdronk komt de aciditeit expressiever over ten aanzien van de tannines.
Besluit: "wait and see" voor de volgende fles 2014 binnen een aantal jaren.
Score nu: 88....89
(22-02-2019 06:32 PM)redacteur schreef: [ -> ]Chinon '15 van Philippe Alliet
Eerste kennismaking met deze producent. Duidelijk geen allemansvriend deze wijn, maar wel boeiend.
Benieuwd hoe dit evolueert.
Wel... het evolueerde tot de fles plots leeg was
Aangename kennismaking met dit domein. Bij openen wat animale toetsen, groene paprika en fruit dat er moeilijk doorkwam.
Wijn ontplooide zich over enkele uren en werd ook een stuk zachter. Ik vermoed dat dit wel nog wat tijd kan gebruiken.
Desalniettemin zeer sappige wijn, mooi mondgevoel en dus snel op.
Dit komt hier nog binnen.
Vanavond de Chinon 2015 geschonken, de topervaring van de eerste fles bleef alweer achterwege. Serieuze reductie bij aanvang, dan zwart fruit, leder en, jawel paprika. In de mond ook minder mooi dan de Terres Rouges van Saint Juste, beetje stug en te weinig charme.
Slechte fase? Of gewoon een wijn die je in zijn prille jeugd moet genieten...
(23-10-2019 11:11 PM)vinejo schreef: [ -> ]Vanavond de Chinon 2015 geschonken, de topervaring van de eerste fles bleef alweer achterwege. Serieuze reductie bij aanvang, dan zwart fruit, leder en, jawel paprika. In de mond ook minder mooi dan de Terres Rouges van Saint Juste, beetje stug en te weinig charme.
Slechte fase? Of gewoon een wijn die je in zijn prille jeugd moet genieten...
Da's straf, ja. Het zou me toch enigszins verbazen dat je een rode Chinon van een groot jaar jong zou moet genieten en de reductie doet toch ook wel wat hopen op verdere flesontwikkeling.
(24-10-2019 12:40 PM)wvd schreef: [ -> ] (23-10-2019 11:11 PM)vinejo schreef: [ -> ]Vanavond de Chinon 2015 geschonken, de topervaring van de eerste fles bleef alweer achterwege. Serieuze reductie bij aanvang, dan zwart fruit, leder en, jawel paprika. In de mond ook minder mooi dan de Terres Rouges van Saint Juste, beetje stug en te weinig charme.
Slechte fase? Of gewoon een wijn die je in zijn prille jeugd moet genieten...
Da's straf, ja. Het zou me toch enigszins verbazen dat je een rode Chinon van een groot jaar jong zou moet genieten en de reductie doet toch ook wel wat hopen op verdere flesontwikkeling.
Heb slechts een paar slokken gedronken natuurlijk, en Redacteur sprak ook van een goede evolutie na enkele glazen.
Anderzijds, het is natuurlijk zijn basiscuvee, wellicht maakt hij die toch om te drinken in afwachting van L Huisserie en Noiré...
L'Huisserie 2013. Vrij lekkere wijn, maar toch wat te dominante toetsen van groene paprika. Echt storend. Op dag 2 waren deze gelukkig minder aanwezig.
Zal wat langer laten liggen het paprika probleem oplossen? (Ik heb niet veel ervaring met Cabernet Franc).
(12-05-2020 08:54 AM)Corto schreef: [ -> ]L'Huisserie 2013. Vrij lekkere wijn, maar toch wat te dominante toetsen van groene paprika. Echt storend. Op dag 2 waren deze gelukkig minder aanwezig.
Zal wat langer laten liggen het paprika probleem oplossen? (Ik heb niet veel ervaring met Cabernet Franc).
DE meest bekende toets van Cabernet Franc is paprika. De druif moet ultrarijp zijn om deze toets zo goed als weg te krijgen. Vandaar dat Cabernet Franc wijnen uit Italië zo mooi kunnen worden (Paleo voor mij het schoolvoorbeeld van een zeer grote Cabernet Franc wijn). Hoe verder je naar het Noorden gaat hoe moeilijker het wordt en des te dominanter de paprika toets. In Bordeaux gaat het de laatste jaargangen goed aangezien het warme jaren zijn. In de loire wordt het zelden zo warm dat de Cabernet franc goed rijp is (2005 is groots). Cabernet Francs uit de Loire zijn daarom ook bijna altijd zeer hoekig, met zeer veel toetsen van onrijpe groene paprika's. Langer laten liggen lost het probleem niet op. De kans is zelfs groter op toename aangezien evt ander aanwezig fruit gaat afnemen zodat de paprika dominanter gaat zijn.
Op de 1 of andere manier heeft Clos Rougeard dit goed onder controle. Dan herken je de kracht van een briljante wijnmaker.
(12-05-2020 09:51 AM)Vinoco schreef: [ -> ] (12-05-2020 08:54 AM)Corto schreef: [ -> ]L'Huisserie 2013. Vrij lekkere wijn, maar toch wat te dominante toetsen van groene paprika. Echt storend. Op dag 2 waren deze gelukkig minder aanwezig.
Zal wat langer laten liggen het paprika probleem oplossen? (Ik heb niet veel ervaring met Cabernet Franc).
DE meest bekende toets van Cabernet Franc is paprika. De druif moet ultrarijp zijn om deze toets zo goed als weg te krijgen. Vandaar dat Cabernet Franc wijnen uit Italië zo mooi kunnen worden (Paleo voor mij het schoolvoorbeeld van een zeer grote Cabernet Franc wijn). Hoe verder je naar het Noorden gaat hoe moeilijker het wordt en des te dominanter de paprika toets. In Bordeaux gaat het de laatste jaargangen goed aangezien het warme jaren zijn. In de loire wordt het zelden zo warm dat de Cabernet franc goed rijp is (2005 is groots). Cabernet Francs uit de Loire zijn daarom ook bijna altijd zeer hoekig, met zeer veel toetsen van onrijpe groene paprika's. Langer laten liggen lost het probleem niet op. De kans is zelfs groter op toename aangezien evt ander aanwezig fruit gaat afnemen zodat de paprika dominanter gaat zijn.
Op de 1 of andere manier heeft Clos Rougeard dit goed onder controle. Dan herken je de kracht van een briljante wijnmaker.
Zeer lage rendementen is één van de belangrijkste criteria om die groene paprika onder controle te houden. Maar dan nog: rode Loire wijnen (met CF dan) mag je eigenlijk niet in mindere jaren kopen. Ik herinner me een Cormiers van domaine Porte St Jean, de nieuwe ster in wording (Dittière), uit 2013: in niets te vergelijken met de 2014.
Warme jaren zoals 2015 en 2018 kunnen daarentegen wel top zijn. Gelijkaardige ervaringen met de topcuvées 2013 van Alliet & Baudry: ok maar niet top.
(12-05-2020 09:51 AM)Vinoco schreef: [ -> ] (12-05-2020 08:54 AM)Corto schreef: [ -> ]L'Huisserie 2013. Vrij lekkere wijn, maar toch wat te dominante toetsen van groene paprika. Echt storend. Op dag 2 waren deze gelukkig minder aanwezig.
Zal wat langer laten liggen het paprika probleem oplossen? (Ik heb niet veel ervaring met Cabernet Franc).
DE meest bekende toets van Cabernet Franc is paprika. De druif moet ultrarijp zijn om deze toets zo goed als weg te krijgen. Vandaar dat Cabernet Franc wijnen uit Italië zo mooi kunnen worden (Paleo voor mij het schoolvoorbeeld van een zeer grote Cabernet Franc wijn). Hoe verder je naar het Noorden gaat hoe moeilijker het wordt en des te dominanter de paprika toets. In Bordeaux gaat het de laatste jaargangen goed aangezien het warme jaren zijn. In de loire wordt het zelden zo warm dat de Cabernet franc goed rijp is (2005 is groots). Cabernet Francs uit de Loire zijn daarom ook bijna altijd zeer hoekig, met zeer veel toetsen van onrijpe groene paprika's. Langer laten liggen lost het probleem niet op. De kans is zelfs groter op toename aangezien evt ander aanwezig fruit gaat afnemen zodat de paprika dominanter gaat zijn.
Op de 1 of andere manier heeft Clos Rougeard dit goed onder controle. Dan herken je de kracht van een briljante wijnmaker.
rijpere jaren zijn inderdaad beter voor Cabernet Franc, maar blijkbaar kan je ook veel bereiken met goed wijngaardbeheer, zoals wellicht inderdaad het geval zal zijn bij Clos Rougeard. Voor zij die de nitty gritty willen lezen, moet je hier eens kijken :
https://winesvinesanalytics.com/features/article/68769
Interessant in dat licht is de Oldenburg Cabernet Franc 2015 (Stellenbosch), die we dronken met de Zwijntjes een tijdje geleden. 2015 wordt aanzien als een zeer goed jaar in Zuid-Afrika, dus je zou denken een CF met weinig paprika. De paprikatoetsen waren echter duidelijk aanwezig. In het artikel blijkt dat bvb het Grape Leafroll Virus kan bijdragen tot paprikatoetsen, want het belet de druiven van goed te rijpen. En van dat virus hebben ze in Z-Afrika veel last. Maar ook te veel irrigatie en slecht bladerdekbeheer kunnen allemaal een rol spelen.
vieilles vignes 2014
deze rakker had 3 dagen nodig om zich te laten temmen; dag 1 ongenietbaar paprika, wat zurige onbalans en nauwelijks van gedronken, dag 2 al veel beter maar toch nog een rijp paprika gevoel, dag 3 de metamorfose: zeer intens donkere kleur, aromatisch grafiet, zwart fruit en peper, in de mond is de paprika weg, een frisse ruggegraat maar toch met een romig en vol mondgevoel, eerder op kracht dan op finesse, heel mooie lengte, volgende fles binnen 2 jaar openen, rebuy YES
(06-12-2020 02:31 PM)Vince schreef: [ -> ]vieilles vignes 2014
deze rakker had 3 dagen nodig om zich te laten temmen; dag 1 ongenietbaar paprika, wat zurige onbalans en nauwelijks van gedronken, dag 2 al veel beter maar toch nog een rijp paprika gevoel, dag 3 de metamorfose: zeer intens donkere kleur, aromatisch grafiet, zwart fruit en peper, in de mond is de paprika weg, een frisse ruggegraat maar toch met een romig en vol mondgevoel, eerder op kracht dan op finesse, heel mooie lengte, volgende fles binnen 2 jaar openen, rebuy YES
Good to know, ik wacht ook nog met mijn volgend flesje!
Chinon 2018
Al even geleden dat ik nog iets van Alliet had gedronken. Deze fles meegegrabbeld uit de winkel en op drie dagen gedronken om de evolutie te volgen.
D1: P&P. Neus vooral op kers, balancerend tussen rood en donker fruit. Beetje reductie, maar niet storend. Stevige pepertoets en wat fumé. Sappig aanzet met opnieuw vooral kers. Mooie structuur met rijpe tannine en een frisse aciditeit. In de middenbouw mis ik wat volume en de afdronk is ook niet echt lang. Desalniettemin, de sappigheid en fraîcheur maken dit zeker genietbaar.
D2: Meer balans in de neus. Toetsen van rood fruit blijven nu wel achterwege. Ook in de mond komt het zwarte fruit meer opzetten. De wijn heeft ook wat aan volume gewonnen.
D3: Nog geen enkele tekenen van verval. Blijft heel sappig. Donker fruit overheerst nu wel in de neus en de mond, nog steeds in combinatie met wat kruidigheid en een aardse toets. De wijn heeft nog wat extra vlees aan de ribben gekregen, wat resulteert in een mooie middellange afdronk.
Zeker en vast een geslaagde Chinon met nog heel wat overschot.
(27-05-2022 10:18 AM)redacteur schreef: [ -> ]Chinon 2018
Al even geleden dat ik nog iets van Alliet had gedronken. Deze fles meegegrabbeld uit de winkel en op drie dagen gedronken om de evolutie te volgen.
D1: P&P. Neus vooral op kers, balancerend tussen rood en donker fruit. Beetje reductie, maar niet storend. Stevige pepertoets en wat fumé. Sappig aanzet met opnieuw vooral kers. Mooie structuur met rijpe tannine en een frisse aciditeit. In de middenbouw mis ik wat volume en de afdronk is ook niet echt lang. Desalniettemin, de sappigheid en fraîcheur maken dit zeker genietbaar.
D2: Meer balans in de neus. Toetsen van rood fruit blijven nu wel achterwege. Ook in de mond komt het zwarte fruit meer opzetten. De wijn heeft ook wat aan volume gewonnen.
D3: Nog geen enkele tekenen van verval. Blijft heel sappig. Donker fruit overheerst nu wel in de neus en de mond, nog steeds in combinatie met wat kruidigheid en een aardse toets. De wijn heeft nog wat extra vlees aan de ribben gekregen, wat resulteert in een mooie middellange afdronk.
Zeker en vast een geslaagde Chinon met nog heel wat overschot.
Leuk, die evolutie.
En elders opt forum was er onlangs ook sprake van een wijn die op dag 2 aan volume won.
AlWeer wordt aangetoond dat een wijn op 1 dag (laat staan op basis van 1 glas) beoordelen niet altijd accuraat zal zijn.
(28-05-2022 09:56 AM)vinejo schreef: [ -> ] (27-05-2022 10:18 AM)redacteur schreef: [ -> ]Chinon 2018
Al even geleden dat ik nog iets van Alliet had gedronken. Deze fles meegegrabbeld uit de winkel en op drie dagen gedronken om de evolutie te volgen.
D1: P&P. Neus vooral op kers, balancerend tussen rood en donker fruit. Beetje reductie, maar niet storend. Stevige pepertoets en wat fumé. Sappig aanzet met opnieuw vooral kers. Mooie structuur met rijpe tannine en een frisse aciditeit. In de middenbouw mis ik wat volume en de afdronk is ook niet echt lang. Desalniettemin, de sappigheid en fraîcheur maken dit zeker genietbaar.
D2: Meer balans in de neus. Toetsen van rood fruit blijven nu wel achterwege. Ook in de mond komt het zwarte fruit meer opzetten. De wijn heeft ook wat aan volume gewonnen.
D3: Nog geen enkele tekenen van verval. Blijft heel sappig. Donker fruit overheerst nu wel in de neus en de mond, nog steeds in combinatie met wat kruidigheid en een aardse toets. De wijn heeft nog wat extra vlees aan de ribben gekregen, wat resulteert in een mooie middellange afdronk.
Zeker en vast een geslaagde Chinon met nog heel wat overschot.
Leuk, die evolutie.
En elders opt forum was er onlangs ook sprake van een wijn die op dag 2 aan volume won.
AlWeer wordt aangetoond dat een wijn op 1 dag (laat staan op basis van 1 glas) beoordelen niet altijd accuraat zal zijn.
Wel als je net voor aan tafel gaan een fles open snokt en als die dan een half uurtje later op is...
VV 2012
De neus is Bourgondisch. Putje. Even op CT gespiekt en daar spreekt men van bouillon en zwarte olijven. Já!
Grafiet , tabak, potpourri, koffie.
Heel zuiver in de mond, zacht, complex, finesse: alweer Bourgondisch. Tot op het laatst een touch Bordeaux de kop komt opsteken. Tannines met iets meer grip dan die van een Bourgogne.
Volgens mij een wijn op zijn hoogtepunt. Zeer aangenaam om te drinken door iemand die dat punt al lang voorbij is.
91
Een goede cinon is nooit te versmaden.
(15-12-2022 11:55 PM)UC schreef: [ -> ]Een goede cinon is nooit te versmaden.
En een goede Chinon ook niet
Mooie TN. Doet me zin krijgen in Alliet (allé, zijn wijnen hé). Ik trek weldra de Huisserie open.
(17-12-2022 06:31 PM)Fre schreef: [ -> ] (15-12-2022 11:55 PM)UC schreef: [ -> ]Een goede cinon is nooit te versmaden.
En een goede Chinon ook niet
Mooie TN. Doet me zin krijgen in Alliet (allé, zijn wijnen hé). Ik trek weldra de Huisserie open.
Autocorrect is zelden je vriend.
L'Huisserie 2015
Na openen is de neus zeer Bordeaux-achtig. Beetje eenvoudig zelfs. Bij opschudden en volgende glazen wordt het aroma complexer. Subtiel geurend naar cassis, rode peper, later blauwe bes en grafiet.
Het mondgevoel is subliem. Perfect in evenwicht, levendig, met fluweelzachte tannines.
Mocht hij iéts meer lengte hebben in de mond noem ik dit zonder twijfel een grote wijn.
91-92
Merci voor de check-in, heb ik ook nog liggen!
Verwacht je nog verbetering door extra kelderrust?
Heerlijk. Ik doe de mijne binnen een jaar of 2 open.
(04-09-2023 09:36 PM)redacteur schreef: [ -> ]Merci voor de check-in, heb ik ook nog liggen!
Verwacht je nog verbetering door extra kelderrust?
Denk eerlijk gezegd niet dat ie in de mond nog veel beter kan worden. Misschien dat het aroma nog wat complexer wordt, door tertiaire toetsen.
Misschien wordt ie ook wel wat Bourgondischer.
Nu, als ik denk aan de écht oude wijnen die ik dronk van Joguet (20 jaar of meer) en hij evolueert hetzelfde dan wordt ie zeker nog beter.
Slechter zal ie sowieso niet worden de eerste 5 jaar ;-)
(10-06-2018 01:12 PM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren de Chinon 2015 open getoeterd.
Eerst wat animale toetsen (reductie), dan fris rood fruit en wat cassis, amandel, hint van tabak en grafiet. De mond is gul en sappig, met rijpe tannines en een piepkleine paprikazweem in de afdronk. Heerlijk goedje, ga er me 3 van bijbestellen.
Want meer en meer begin ik te houden van wijnen die uitblinken in simplicité, gourmandise et legerité.
Pardon my French.
6 jaar later vond ik hiervan tot mijn verrassing nog een flesje terug.
Waar de flessen na bovenstaande TN wat ontgoochelden, was het deze keer weer een schot in de roos.
Licht gekoeld gedronken met Franklin, onder de berkenboompjes.
Mijn gast werd lyrisch van deze wijn (hoewel hij er in eerste instantie héél lichte kurk in vermoedde, iets wat wel meer voorkomt bij cabernet franc uit de Loire).
Negen jaar en de basiscuvee is perfect op dronk. Heerlijk.
Heb geen andere cuvees liggen uit 2015, wel uit 2014 en 2012.
Toch nog wat wachten daarmee.