wijnliefhebbers

Volledige versie: Mas des Brousses, Terrasses du Larzac
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Coteaux du Languedoc 2008

Familliaal domein vlakbij Montpellier van 12 ha.
50% Grenache 50% Syrah. 10 à 15 mdn in houten barriques van 2-3 vins.

Briljante paarsviolette kleur, jong. Onmiddellijk zwart fruit, garrigue en een tikkeltje leder. In de mond terug mooie evenwichtige korf zwart fruit met bittertje op het eind en zoethout, drop.
Een wijn die snakt naar nog een 2-3 tal jaar kelderrust. Zeer goeie P/Q.
Bettane 17/20 !
(07-04-2011 11:40 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]10 à 15 mdn in houten barriques van 2-3 vins.

Wat betekent dit ? Ik ken dat niet.
Je hebt nieuwe barriques (die dus meer houtsmaak aan de wijn zullen geven) en dan oudere barriques waar al één of twee of drie wijnen zijn in geëleveerd. Na enkele jaren is de houtsmaak die ze aan de wijn geven verwaarloosbaar. Er is nu een tendens om meer oude barriques te gebruiken om zo de terroir beter tot expressie te laten komen.
(08-04-2011 08:07 AM)dr_magooo schreef: [ -> ]Je hebt nieuwe barriques (die dus meer houtsmaak aan de wijn zullen geven) en dan oudere barriques waar al één of twee of drie wijnen zijn in geëleveerd. Na enkele jaren is de houtsmaak die ze aan de wijn geven verwaarloosbaar. Er is nu een tendens om meer oude barriques te gebruiken om zo de terroir beter tot expressie te laten komen.

Gebruikte vaten dus, maar dan iets meer gespecifieerd. thank you
(08-04-2011 08:07 AM)dr_magooo schreef: [ -> ]Je hebt nieuwe barriques (die dus meer houtsmaak aan de wijn zullen geven) en dan oudere barriques waar al één of twee of drie wijnen zijn in geëleveerd. Na enkele jaren is de houtsmaak die ze aan de wijn geven verwaarloosbaar. Er is nu een tendens om meer oude barriques te gebruiken om zo de terroir beter tot expressie te laten komen.

Ik vind dit een positieve evolutie zeker voor de witte wijnen.
Waar is de tijd dat (top) wijnen uit de Graves of Pessac-Léognan bijna een afkooksel van pure eik waren.
@ Carl: bovendien is het vooral belangrijk dat je weet hoeveel wijnen al in de vaten hebben gezeten. Voor witte wijnen is het zo dat ze dikwijls slechts enkele maanden op vat gaan, en dus zo een vat verschillende keren voor één zelfde oogstjaar kunnen gebruiken.

Concreet kan me zo een witte wijn bv op eik zetten kort na de gisting (malo wordt in de meeste witte's verhinderd owv zuren) voor bv 2 à 3 maanden (die wordt vervolgens gestabiliseerd en gebotteld), zodat onmiddelijk de vaten worden hervuld met de volgende 'batch' van de zelfde wijn (die is ondertussen blijven wachten op inox). Deze wordt dan iets langer op het vat gelaten om eenzelfde houtinvloed te krijgen met een reeds gebruikt vat. Op deze manier kan een vat op één jaar makkelijk 2 à 3 vins zien passeren.
Zeer interessant, Peter, merci!
Merci Peter, dit wist ik nog niet ... dus theoretisch zou het kunnen dat twee wijnen/flessen van hetzelfde oogstjaar lichtjes verschillen of mengen ze alles nog een keer op 't einde?
@Carl, lijkt dus inderdaad niet zo simpel. Zeer interessant, de volgende keer dat een wijnmaker mij zoiets vertelt heb ik dus een goeie vraag in petto ! Merci.
(07-04-2011 11:40 PM)doc schreef: [ -> ]Coteaux du Languedoc 2008

Familliaal domein vlakbij Montpellier van 12 ha.
50% Grenache 50% Syrah. 10 à 15 mdn in houten barriques van 2-3 vins.

Briljante paarsviolette kleur, jong. Onmiddellijk zwart fruit, garrigue en een tikkeltje leder. In de mond terug mooie evenwichtige korf zwart fruit met bittertje op het eind en zoethout, drop.
Een wijn die snakt naar nog een 2-3 tal jaar kelderrust. Zeer goeie P/Q.
Bettane 17/20 !

Ondertussen na een half uurtje karaf nu al mooi op dronk. Roosjes (vlgs Anne), rokerig, zwarte olijven, zoethout, kruidnagel, zwart rijp fruit en fris...een referentie !
Koppelingen