Deze avond aan klanten van Licata een hele avond gaan les geven over aglianico met 8 aglianicowijnen, sommige het courante jaartal uit de catalogus, andere uit de privékelder van Licata.
Twee wijnen die verbluffend waren, waren de Cantine del Notaio, La Firma 1998 (later aparte post hierover) en de Feudi di San Gregorio, Serpico, 1999.
Beiden 100% aglianico.
Heb van deze laatste een rest mee naar huis genomen om nu nog eens te herproeven.
Nog ongelooflijk diep robijnrood met granaatrode rand.
Intrigerende, haast erotiserende, neus van klein zwart fruit, florale toets (viooltjes), paardenzadelleer - amaai wat een woord - kruidigheid en aardse minerale toetsen. De geur toont jonger dan de wijn is. Nog strakke smaak, met hierbij vooral het intrigerende aardse, teerkarakter dat naast het zwarte fruit bovendrijft, met sappige zuren en rijpe elegante tannines.
Zeer goede aglianico. 92/100
De Serpico 2005 die ik er naast liet serveren was veel commerciëler van aard. Eik, inkt en heel rijp zwart fruit. Ook goed, maar toegankelijk en veel minder intrigerend.
Geen rode wijn ditmaal, maar ook hun witte wijnen zijn meer dan het proberen waard. In het glas: Falanghina Sannio 2009. Peer, wit fruit, mineralen. Perfecte zomerwijn. Niet supercomplex, maar o zo lekker.
Binnen een paar dagen gaan we naar Oostende, en ik ga alvast een flesje Fiano meesmokkelen.
Absolute aanrader. Voor de basiswijnen zelfs nog meer in wit dan in rood.
Fiano di Avellino Pietracalda 2009. Zeer mooie witte wijn, fris en mineralig. Geen bruut geweld, eerder subtiel. Heb een lichte voorkeur voor de Greco di Tufo van dit huis.
@33S: idem hier, ik vind de Pietracaldo heel goed, maar de greco di tufo, Cutizzi is klein trapje hoger.
En de Campanaro (een blend) van Feudi is natuurlijk op het hoogste schavot wat mij betreft...
(17-02-2012 11:27 PM)Roeland V schreef: [ -> ]@33S: idem hier, ik vind de Pietracaldo heel goed, maar de greco di tufo, Cutizzi is klein trapje hoger.
Ik dacht net het omgekeerde. Tijd geleden. Zouden we eens naast elkaar moeten zetten.
Geef maar tijd en plaats Matten
Morgen bij u
?
Gisteren de Serpico 2004 gedronken.
Zeer donkere kleur. Leer, grafiet en wat tabak in de neus.
Zachte tannines, maar nog aanwezig. Gepolijst met intense smaak, met grafiet, donker fruit en wat mineralig. Op dronk maar kan nog wel wat jaren mee.
Voor mij 91, is wel een moderne wijn en geen typisch voorbeeld van Aglianico, vind ik persoonlijk. Maar wel zeer goed gemaakt. Naar het einde toe wel wat problemen qua temperatuur (buiten in de zon gedronken; ligt niet aan de wijn).
Vinogan(s)
(21-05-2012 11:29 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Voor mij 91, is wel een moderne wijn en geen typisch voorbeeld van Aglianico, vind ik persoonlijk.
Vinogan(s)
Persoonlijk vind ik aglianico qua structuur wat vergelijkbaar met een Medoc. Dat moderne, bedoel je dan wat duidelijkere houtlagering? Of de concentratie van de wijn?
Aanvankelijk dacht ik dat dit een oud domein was (de flessen met de mozaïekjes, weet je wel), maar het is pas opgestart in 1986.
Ik heb de gewone Taurasi van 2004 liggen, maar ga er nog even proberen af te blijven. Volgens Parker kon die tot 2022 mee.
Parker scoort dit domein trouwens redelijk hoog. Serpico 2001 had 98 ptn
@ Vinejo: in eerste instantie de houtlagering. Maar nu ik er zo over nadenk, ook extractie/concentratie. Van beiden dus wat
Zit hem ook in het minder rustieke, "commerciëlere" toegankelijke karakter waar Roeland al naar verwees voor de 2005.
@ 33S Persoonlijk zou ik de 04 eens testen in 2014 (ik weet wel niet hoeveel flessen je hebt). Ikzelf heb nog 1 fles 03 en die wordt niet meer beter volgens mij (ben van plan om die voor het einde van dit jaar te kraken). Maar de 04 lijkt mij wel beter dan de 03. Ik heb ook niet zo'n vertrouwen in die "eindleeftijden" van Parker (daar wordt ook altijd zo categoriek een jaartal op geplakt).
Vinogan(s)
(22-05-2012 10:26 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Ik heb ook niet zo'n vertrouwen in die "eindleeftijden" van Parker (daar wordt ook altijd zo categoriek een jaartal op geplakt).
Over t algemeen vind ik die "drinkperiodes" van RP nogal conservatief, ik bedoel hiermee dat heel wat wijnen echt wel langer goed blijven dan zijn prognose. Ik spreek echter wel enkel over Bordeaux, voor Italianen weet ik het eigenlijk niet zo goed..
Naar mijn verwachtingspatroon zou Parker voor de gewone Taurasi 2004 een range geven van 2008-2016, maar ineens deed hij er 6 jaar bij. Ik volg het ook wel wat op op CT, al moet je oppassen met die Amerikanen, die drinken vaak nogal vroeg, naar mijn aanvoelen.
(22-05-2012 10:23 PM)33S schreef: [ -> ]Ik volg het ook wel wat op op CT, al moet je oppassen met die Amerikanen, die drinken vaak nogal vroeg, naar mijn aanvoelen.
Inderdaad, zitten dikwijls wijnen te drinken die ik nu absoluut nog niet zou open doen. En klagen dan dat de wijn toch niet aan de verwachtingen voldeed...
Het enige voordeel hiervan is dan wel dat je meestal zelf kunt afleiden dat de wijn nog niet helemaal klaar is.
Vinogan(s)
(22-05-2012 10:26 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]........... Ik heb ook niet zo'n vertrouwen in die "eindleeftijden" van Parker (daar wordt ook altijd zo categoriek een jaartal op geplakt).
'k Heb zo dezelfde ervaring .Bob zou eens een paar oude wijnen uit mijn kelder blind moeten komen drinken en dan daar de leeftijd op plakken.
Een paar jaar geleden haalde ik een Pomerol Chateau Lagrange van 78 boven.
Volgens een paar experts geen al te grote Pomerol en ze schatten toen de leeftijd van de wijn op 10 a 15 jaar.Na het drinken van deze wijn moesten ze hun mening wel eventjes herzien.
Ook met de algemene statement dat de wijndomeinen vandaag hun wijnen maken om jong of jonger te drinken ben ik het niet altijd eens.
(17-02-2012 11:27 PM)Roeland V schreef: [ -> ]@33S: idem hier, ik vind de Pietracaldo heel goed, maar de greco di tufo, Cutizzi is klein trapje hoger.
En de Campanaro (een blend) van Feudi is natuurlijk op het hoogste schavot wat mij betreft...
Ik ga strakjes de Greco di Tufo, Cutizzi 2010 opentrekken bij de allerlaatste asperges...
Laatst ook gehoord dat ze bij Feudi van wijnmaker of consulent veranderd zijn en dat die overgang toch niet zo vlot verlopen was en het dus toch even uitkijken zou zijn met recentere jaargangen... Voor wat er van aan is natuurlijk.
Feudi is inderdaad sinds +- 05 meer in house beginnen doen. Voordien steunden ze nogal fel op de gehypete Riccardo Cottarella, die wel eens durft gaan voor een flashy stijl met veel hout. In principe zouden de nieuwere jaargangen dit dan ook minder moeten zijn.
Heb hier echter nog geen proefervaringen mee (Taurasi 07 ligt in mijn kelder, maar nog steeds onaangeroerd).
Vinogan(s)
Greco di Tufo "Cutizzi" DOCG 2010
Lekker, lekker,... wat een mooie witte wijnen met veel klasse uit Italië duiken er meer en meer op. Delicaat en elegant zijn de eerste woorden die mij te binnen schieten. Geen wijn die met zeer uitgesproken geur- en smaaknoten direct uit het glas springt maar eentje met de nodige complexiteit. Mooie strogele kleur, hinten van meloen, peer, kamille,... aangename minerale tonen, lekker fris, subtiele zuren en op de koop toe een elegante lange afdronk.
De Taurasi 2003 gedronken. Zeer mooi op dronk, veel rijp zwart fruit, wat leer en kruiden. Tannines versmolten. Bijna geen evolutie in de kleur. Was mijn laatste fles 03. +-89
Zeer mooi, hoewel de Vigna della Corona (Tenuta Le Querce - Basilicata) van hetzelfde jaar nog beter was - mocht ook wel, was ook 2x zo duur; P/K is de Taurasi echter de winnaar. Van dit domein (Le Querce)maak ik geen aparte TN. Het zat vroeger immers bij Licata maar is dan uit het gamma gegaan en heb de wijnen sindsdien ook nergens meer te koop gevonden. Ik weet zelfs niet of het nog bestaat.
Vinogan(s)
Trigaio 2011. Dit is de instapwijn, zo'n 6 euro bij Superiore. 100% aglianico.
Geen complexe bewaarwijn natuurlijk, maar wel ok voor die prijs. Moderne wijn zonder enige fout, ideaal voor feesten met veel volk.
Taurasi 2004 gedronken bij een goeie entrecôte.
Mooie wijn, deze fles was zeker al klaar om te drinken, al behoorlijk wat evolutie maar nog voldoende structuur om er een paar jaar bij te doen. Dit domein heeft me nog nooit teleurgesteld.
We dronken een tijdje geleden de Taurasi Piano di Montevergine 2001 en die was echt wel goed maar we waren toch een beetje teleurgesteld dat ie niet fantastisch was.... dat zal aan het verwachtingspatroon gelegen hebben
Die zit rond de 40 euro, een bedrag dat ik maar uiterst zelden spendeer. Nochtans een paar uur geleden de 2007 op m'n wishlist gezet bij Superiore
De 2001 ook ooit gedronken en was niet teleurgesteld, integendeel zelfs (was wel al 4 jaar geleden, misschien zit ie in een overgangsfase nu).
Serpico 2004
Complexe neus. Rijp zwart fruit, floraal, kruidig, specerijen, mooie ledertoetsen, tabak, aards.
In de aanzet zit het zwarte rijpe fruit op de voorgrond. Het licht zoete toetsje wordt door de zuurtjes en de tannines volledig onder controle gehouden. Tannines zijn nog niet volledig geïntegreerd en zijn nog lichtjes droogtrekkend. Aards en kruidig in de afdronk. Mijn eerste quotering was 91. Maar zoals eerder al geschreven: was een perfecte match met een tagliata bleu chaud 92+
de 2013 van de Pietracalda in het glas : heel strak en daardoor wat eendimensionaal, ik mis wat aantrekkingspunten, moet ook heel koud gedronken worden vind ik, score 86
madam is nochtans eerder fan van wit dan rood, maar hier geen punten mee gescoord
met mijn scampi diabolique gelukkig wel
Een paar maanden terug ook gedronken en vond dit wel een zeer goede wijn en p/k uitstekend (al zijn er betere Fiano's te vinden), maar als je deze wijn te koud schenkt, gaat veel van de subtiliteit verloren. En weet ook niet of de scampi diabolique een goede match is eerlijk gezegd.
Ik heb het wel meer voor Fiano van een paar jaar oud, maar volgens Jancis Robinson is 2013 een jaargang om nu te drinken en 2012 om nog even te wachten.
Ik vind Fiano ook wel geen crowdpleaser, misschien had je beter voor de Greco di Tufo 'Cutizzi' gegaan.
deze had echt wel koude temperaturen nodig, een tik warmer deed hem echt geen deugd, ik heb ook maar 3 flessen wit liggen en het zijn dan ook nog eens drie dezelfde
dus weinig keuze, het gerecht was niet te pikant (verdraagt mijn relfux niet), dus de wijn had alle kansen
zeker geen slechte wijn, ik zou anders geen 86 geven, dus zeker nog aanvaardbare p/k
(19-01-2015 10:19 PM)33S schreef: [ -> ]Een paar maanden terug ook gedronken en vond dit wel een zeer goede wijn en p/k uitstekend (al zijn er betere Fiano's te vinden), maar als je deze wijn te koud schenkt, gaat veel van de subtiliteit verloren. En weet ook niet of de scampi diabolique een goede match is eerlijk gezegd.
Ik heb het wel meer voor Fiano van een paar jaar oud, maar volgens Jancis Robinson is 2013 een jaargang om nu te drinken en 2012 om nog even te wachten.
Ik vind Fiano ook wel geen crowdpleaser, misschien had je beter voor de Greco di Tufo 'Cutizzi' gegaan.
Ik vind dit ook een mooie wijn, subtiel met voldoende materie en mooie mineraliteit. Zat voor mij goed in elkaar en scoorde dit 90 denk ik.
Zo zie je maar .... smaken verschillen
vandaag nog eens open minded geproefd, maar kon me opnieuw niet overtuigen : idd wel mineraliteit, maar de bijna totale afwezigheid van fruit is precies niet echt mijn ding, hij kan ook maar enkele slokken boeien, score blijft jammer genoeg 86