San Michele Appiano (St. Michael-Eppan), Sanct Valentin Sauvignon Blanc 2008
Licht geel-groene kleur
Neus: groen fruit, gras, beetje stekelbes
Walsen: nu komt er ook rijper fruit door, mango, honing, vierkante ananas snoepjes.
Mond: groen fruit, vet(boter), mooie zuren gevolgd door een bittertje.
Mooie karaktervolle wijn.
90/100
Net nog een glas gedronken. Heel mooi nu. Nog beter in evenwicht dan gisteren. Heel mooie zuren achter. Zeker een punt extra.
Dit huis heeft trouwens ook een zeer mooie Riesling.
San Michele Appiano (St. Michael-Eppan), Sanct Valentin Sauvignon Blanc 2012
Archetype van een Sauvignon Blanc en een zeer mooie wijn, maar het prijsverschil met hun andere Sauvignon 'Lahn' (18 vs. 10 euro) is te groot. Heeft waarschijnlijk veel te maken met de quoteringen die eerstgenoemde al heeft mogen ontvangen. In deze regio geef ik de voorkeur aan de 'Voglar' van Peter Dipoli.
Pinot Nero riserva San Michele Appiano 2011
Eerste glas dacht ik waaaaw. Mooie kleur, veel concentratie, lange afdronk, en mooi geëvolueerd. Na enkele glazen echter wat minder enthousiast. Zou wat meer zuren mogen hebben naar mijn smaak en het hout komt wat teveel opzetten (wat wel meer het geval is met Pinot Noir uit Alto Adige, maar dat had ik mss moeten weten toen ik een riserva kocht).
Soit, desalniettemin zeker geen miskoop aan 13 euro. Maar bijkopen doe ik niet.
Omdat ik nog enkele van de st-michael eppan chardonnay sact vanlentin 2019 bijgekocht heb, toch nog eentje opengetrokken om te proeven.
Toegegeven, de twee keer dat ik dit dronk was op vakantie in Alte Adige, eentje op restaurant en eentje op het wijndomein zelf. Gevaarlijk dus om een kelder te vullen met vakantieherinneringen…
Breed glas, niet te koud.
‘De wijn fermenteert en ondergaat malolactische gisting in barrique, waarna hij 11 maanden rijpt in barrique en tonneaux en na het mengen nog eens 8 maanden raffineert in stalen vaten.’
Rijp fruit en duidelijk wat hout maar zeker niet overdreven. Een beetje zuren. Ik vermoed dat deze druiven -gezien het weer en de regio- niet erg vroeg geplukt zijn. Echt wel lekker en zal volgens mij na enkele jaren nog beter zijn.
Met wat valt dit nu te vergelijken: voor mij doet dit heel hard denken aan een clos d'opleeuw 2019 die ik onlangs dronk. Maar ook Genoels heeft heeft hier wel wat van weg. Om maar te zeggen dat we in België ook wel lekkere dingen maken.
Als je deze wijn aan Belgische prijzen moet kopen (€30-35) vind ik dit oninteressant. Dit is een wijn waar ik 15-25 euro voor wil betalen.