Verleden week gaf ik bij Licata Vini een hele avond les over "nebbiolo".
En daarbij werden 8 wijnen geserveerd waaronder enkele toppers uit de privékelder van Licata (oudere jaargangen).
Eén daarvan was Aldo Conterno, Cicala, Barolo, Piëmonte 2001.
Lichte robijnrode kern met granaatrode rand. Sublieme expressieve neus met verouderde toetsen, vol paddestoelen en truffel, leer en gedroogd fruit. Bijzonder expressief geparfumeerd en toch enorm elegant. Etherisch. Om stil van te worden.
Soepele smaakaanzet, heel complex, meer paddestoelen en leer, lichte kruidigheid, reeds perfect versmolten tannines. Ellenlange afdronk met optimale fruit-zuurbalans. Excellent.
(99/100)
Van de enkele honderden Barolo's die ik tot nu toe gedronken heb, komt deze rakker toch wel in de top drie te staan (ps Paolo Scavino Rocche del Annunziata Riserva 2003 en La Spinetta Campè 2004 vervolledigen de top drie).
Ik werd er zowaar stil en emotioneel van. Zulke zeldzame momenten dat je beseft dat je de perfectie aan het drinken bent, dat doet iets met een mens vind ik. Allé, met mij dan toch ...
Wauw zelfs ik wordt er stil van .... knap een 99 man
Inderdaad. Een 99 en tranen in de ogen van Roeland, daar had ik graag bijgeweest...
Ik had daar kunnen bijzijn, spijtig genoeg kon ik 3 lessen niet aanwezig zijn, en dus vond ik het de moeite niet om me in te schrijven. Misschien als er nog 'ns een herhaling komt?
@33S: je bent wat aan het missen ! ;-)
maar, als er genoeg vraag is zal er wel een herhaling komen, don't worry.
Een aantal jaren geleden nog gekocht bij Licata waaronder Aldo Conterno, ferm als je 't mij vraagt, op heden te weinig in Italiaans, zal ik eens iets moeten aan doen, mijn volgende dada voor de komende tijd ? Die Franse blijven echter nog altijd verrassen... :-) Maar Italië is m'n tweede favoriet.
(24-05-2011 09:45 PM)Roeland V schreef: [ -> ]@33S: je bent wat aan het missen ! ;-)
maar, als er genoeg vraag is zal er wel een herhaling komen, don't worry.
Laat in elk geval iets weten dan
(25-05-2011 10:23 AM)koen schreef: [ -> ] (24-05-2011 09:45 PM)Roeland V schreef: [ -> ]@33S: je bent wat aan het missen ! ;-)
maar, als er genoeg vraag is zal er wel een herhaling komen, don't worry.
Laat in elk geval iets weten dan
yes, please do, ben ook geïnteresseerd
schrijf mij ook maar in :-)
Op de site van Licata staat er meer info, ze doen daar trouwens ook soms proefavonden rond grote wijnen uit oude jaargangen. Als je je inschrijft op de nieuwsbrief word je sowieso op de hoogte gehouden.
Die proefavonden zijn idd heel interessant.
Verleden jaar was het o.a. Barolo Oude jaargangen.
Dan hebben we o.a. 90'ers vergeleken met 95 en 99.
Fijn fijn fijn !
(25-05-2011 05:15 PM)33S schreef: [ -> ]Op de site van Licata staat er meer info, ze doen daar trouwens ook soms proefavonden rond grote wijnen uit oude jaargangen. Als je je inschrijft op de nieuwsbrief word je sowieso op de hoogte gehouden.
Is dat dan een aparte nieuwsbrief van hen? Ik bedoel ik ben al ingeschreven op hu nieuwsbrief en krijg regelmatig mail/post maar over proefavonden heb ik precies nog niets ontvangen (ofwel moet ik mijn mail wat nauwkeuriger lezen :-))
is in hun gewone nieuwsbrief.
maar tot nu toe is dat nog maar twee keer doorgegaan hoor (laatste keer was ergens in herfst verleden jaar).
99? Dat is vast en zeker de hoogste score die je ooit hebt toegekend?!
heb mij ook ingeschreven.
blijkbaar net de tasting in gent gemist verdomme
Deze week op visite geweest bij Conterno. Inderdaad Barolo om stil van te worden (2008 uit vat) maar ook een mindblowing barbera...
Speciale gast wel...
Foto s en dergelijke volgen later.
Aldo Conterno. Barolo 2014
Enkele jaren geleden een flesje gekocht bij Licata - was toen nog enigszins betaalbaar (ongeveer 35 € denk ik)
Gisteravond opengemaakt bij het eten (Ierse filet-pur met witloof en spruitjes)
Lichte kleur met bruinrood randje - aroma : herfstgeuren, gevallen bladeren, paddestoelen, teer. Smaak : perfect versmolten tannines en volledig in harmonie. Grote wijn die m.i. Nu op zijn hoogtepunt is ; zou dit geen 5 jaar meer laten liggen.
Heb ook nog een Colonello 2014 liggen - iemand daar ervaring mee ?
(15-01-2017 03:55 PM)orion schreef: [ -> ]Aldo Conterno. Barolo 2014
Enkele jaren geleden een flesje gekocht bij Licata - was toen nog enigszins betaalbaar (ongeveer 35 € denk ik)
Gisteravond opengemaakt bij het eten (Ierse filet-pur met witloof en spruitjes)
Lichte kleur met bruinrood randje - aroma : herfstgeuren, gevallen bladeren, paddestoelen, teer. Smaak : perfect versmolten tannines en volledig in harmonie. Grote wijn die m.i. Nu op zijn hoogtepunt is ; zou dit geen 5 jaar meer laten liggen.
Heb ook nog een Colonello 2014 liggen - iemand daar ervaring mee ?
2014? Die jaargang lijkt me volgens mijn bescheiden kennis nog niet op de markt te zijn
(15-01-2017 04:08 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ] (15-01-2017 03:55 PM)orion schreef: [ -> ]Aldo Conterno. Barolo 2014
Enkele jaren geleden een flesje gekocht bij Licata - was toen nog enigszins betaalbaar (ongeveer 35 € denk ik)
Gisteravond opengemaakt bij het eten (Ierse filet-pur met witloof en spruitjes)
Lichte kleur met bruinrood randje - aroma : herfstgeuren, gevallen bladeren, paddestoelen, teer. Smaak : perfect versmolten tannines en volledig in harmonie. Grote wijn die m.i. Nu op zijn hoogtepunt is ; zou dit geen 5 jaar meer laten liggen.
Heb ook nog een Colonello 2014 liggen - iemand daar ervaring mee ?
2014? Die jaargang lijkt me volgens mijn bescheiden kennis nog niet op de markt te zijn
Laat staan enkele jaren geleden
(15-01-2017 05:39 PM)TheWineVet schreef: [ -> ] (15-01-2017 04:08 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ] (15-01-2017 03:55 PM)orion schreef: [ -> ]Aldo Conterno. Barolo 2014
Enkele jaren geleden een flesje gekocht bij Licata - was toen nog enigszins betaalbaar (ongeveer 35 € denk ik)
Gisteravond opengemaakt bij het eten (Ierse filet-pur met witloof en spruitjes)
Lichte kleur met bruinrood randje - aroma : herfstgeuren, gevallen bladeren, paddestoelen, teer. Smaak : perfect versmolten tannines en volledig in harmonie. Grote wijn die m.i. Nu op zijn hoogtepunt is ; zou dit geen 5 jaar meer laten liggen.
Heb ook nog een Colonello 2014 liggen - iemand daar ervaring mee ?
2014? Die jaargang lijkt me volgens mijn bescheiden kennis nog niet op de markt te zijn
Laat staan enkele jaren geleden
Zou straf zijn, ik heb nog geen 2013 geproefd!
Barbaresco 2013 is maar op de markt en dat ziet er toch al heel goed uit. Ook uit Alto-Piëmonte hebben we al een Lessona en een Bramaterra binnen en dat lijkt me ook meer dan OK.
Aldo Conterno al jaren niet meer geproefd. Werd tot begin jaren 90 bij de (sub)top gerekend, maar zou naar het schijnt de laatste jaren qua stijl zo'n beetje stuurloos zijn. Als ze op Prowein of Vinitaly zijn en ik heb tijd zal ik wat gaan proeven. In privé kelder heb ik nog wat 1989 en 1990 liggen, Bussia, Cigala, Colonello en Gran Bussia. Misschien moeten we daarvan binnenkort maar eens eentje proberen.
(15-01-2017 07:17 PM)wvd schreef: [ -> ] (15-01-2017 05:39 PM)TheWineVet schreef: [ -> ] (15-01-2017 04:08 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ] (15-01-2017 03:55 PM)orion schreef: [ -> ]Aldo Conterno. Barolo 2014
Enkele jaren geleden een flesje gekocht bij Licata - was toen nog enigszins betaalbaar (ongeveer 35 € denk ik)
Gisteravond opengemaakt bij het eten (Ierse filet-pur met witloof en spruitjes)
Lichte kleur met bruinrood randje - aroma : herfstgeuren, gevallen bladeren, paddestoelen, teer. Smaak : perfect versmolten tannines en volledig in harmonie. Grote wijn die m.i. Nu op zijn hoogtepunt is ; zou dit geen 5 jaar meer laten liggen.
Heb ook nog een Colonello 2014 liggen - iemand daar ervaring mee ?
2014? Die jaargang lijkt me volgens mijn bescheiden kennis nog niet op de markt te zijn
Laat staan enkele jaren geleden
Zou straf zijn, ik heb nog geen 2013 geproefd!
Barbaresco 2013 is maar op de markt en dat ziet er toch al heel goed uit. Ook uit Alto-Piëmonte hebben we al een Lessona en een Bramaterra binnen en dat lijkt me ook meer dan OK.
Aldo Conterno al jaren niet meer geproefd. Werd tot begin jaren 90 bij de (sub)top gerekend, maar zou naar het schijnt de laatste jaren qua stijl zo'n beetje stuurloos zijn. Als ze op Prowein of Vinitaly zijn en ik heb tijd zal ik wat gaan proeven. In privé kelder heb ik nog wat 1989 en 1990 liggen, Bussia, Cigala, Colonello en Gran Bussia. Misschien moeten we daarvan binnenkort maar eens eentje proberen.
Sorry zat er 10 jaar naast. Het was 2005 en 2004 voor de colonello
Heb er een foto van op mijn iPad staan maar het lukt mij niet om deze als bijlage mee te sturen wegens te groot bestand
(16-01-2017 09:02 PM)orion schreef: [ -> ] (15-01-2017 07:17 PM)wvd schreef: [ -> ] (15-01-2017 05:39 PM)TheWineVet schreef: [ -> ] (15-01-2017 04:08 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ] (15-01-2017 03:55 PM)orion schreef: [ -> ]Aldo Conterno. Barolo 2014
Enkele jaren geleden een flesje gekocht bij Licata - was toen nog enigszins betaalbaar (ongeveer 35 € denk ik)
Gisteravond opengemaakt bij het eten (Ierse filet-pur met witloof en spruitjes)
Lichte kleur met bruinrood randje - aroma : herfstgeuren, gevallen bladeren, paddestoelen, teer. Smaak : perfect versmolten tannines en volledig in harmonie. Grote wijn die m.i. Nu op zijn hoogtepunt is ; zou dit geen 5 jaar meer laten liggen.
Heb ook nog een Colonello 2014 liggen - iemand daar ervaring mee ?
2014? Die jaargang lijkt me volgens mijn bescheiden kennis nog niet op de markt te zijn
Laat staan enkele jaren geleden
Zou straf zijn, ik heb nog geen 2013 geproefd!
Barbaresco 2013 is maar op de markt en dat ziet er toch al heel goed uit. Ook uit Alto-Piëmonte hebben we al een Lessona en een Bramaterra binnen en dat lijkt me ook meer dan OK.
Aldo Conterno al jaren niet meer geproefd. Werd tot begin jaren 90 bij de (sub)top gerekend, maar zou naar het schijnt de laatste jaren qua stijl zo'n beetje stuurloos zijn. Als ze op Prowein of Vinitaly zijn en ik heb tijd zal ik wat gaan proeven. In privé kelder heb ik nog wat 1989 en 1990 liggen, Bussia, Cigala, Colonello en Gran Bussia. Misschien moeten we daarvan binnenkort maar eens eentje proberen.
Sorry zat er 10 jaar naast. Het was 2005 en 2004 voor de colonello
Heb er een foto van op mijn iPad staan maar het lukt mij niet om deze als bijlage mee te sturen wegens te groot bestand
Verkleinen met GIMP!
Colonello is, evenals Cigala, wat men in Frankrijk een "lieu-dit" zou noemen binnen de gigantisch grote Bussia. Als enige gemeente in de Barolo DOCG heeft men in Monforte besloten om de wijngaarden heel groot te definiëren, zodat het op zich eigenlijk geen zin heeft, Bussia an sich zegt gewoon niks. En dan wordt er gezeverd dat niet alle delen van Cannubi even goed zouden zijn...
[
attachment=3190]
Vandaag een oud beestje opgehaald. Aldo Conterno's "gewone" Barolo Bussia 1989. Een groot jaar was dat en Aldo Conterno werd toen beschouwd als 1 van de topdomeinen.
Het was alweer een jaar of 5 geleden sinds de vorige fles. Die was toen wel mooi, maar erg geëvolueerd en ik had genoteerd: niet te lang meer wachten. Zoals je min of meer kan zien op de (slechte) foto is de kleur nog vrij fris voor een Barolo van bijna 30 jaar. Onmiddellijk geproefd na decanteren en al dadelijk zeer goed, wat me eerlijk gezegd enigszins verbaasd. Mooi, nog relatief frisse neus met wat florale toets, rozen-, tikje kruiden, vleug cacao (aha!), duidelijk dat heerlijk minerale klei-kalk achtige gevoel en zelfs nog wat fruit. In de mond mooie aanzet, koel (recht uit de kelder, maar al dadelijk een mild mondgevoel met nog vleugje tannine en naar het midden toe openend met die opstoot van aardse, minerale aroma's die nagalmen in de afdronk. Benieuwd wat dit binnen een uurtje gaat geven.
Het herinnert een mens eraan waarom we ook alweer een kelder hebben. Deze is gekocht toen hij op de markt kwam en zit dus al 25 jaar in een kelder die 's zomers al eens naar 23°C ging. 't Is maar dat ge 't weet.
Barbera d'Alba Conca Tre Pile 2017
Op nieuwjaarsdag de laatste polderhaas van het jaar op het menu. Traditioneel grijpt een mens dan automatisch naar het stevigere werk genre Pomerol of andere Bordeaux, Ribera del Duero of iets uit de Rhône. Ik experimenteerde in het verleden ook al met iets stevigs uit Toscane en Oostenrijks rood. Alleen heb ik het de laatste tijd om één of andere reden het een beetje gehad met het stevige werk.
Om niet opnieuw naar een Pinot Noir te grijpen na even grasduinen gestoten op een tip van Gido Van Imschoot. Hij adviseert bij een lichtroze gebraden hazenfilet van topkwaliteit, die aanwezig was, een fruitige en frisse wijn genre Mencia of Barbera d'Alba.
Dus bovenstaande Barbera d'Alba opengetrokken en meteen gekarafeerd, want nog jong. Het is zoals verwacht natuurlijk niet de meest lichte en frisfruitige interpretatie van Barbera d'Alba, maar wel één van de betere die deze druif te bieden heeft.
In het glas granaatrood van kleur met aroma's van bessen, donkere kersen, pruimen, beetje cassis, in de verte wat herfstbos... ingetogen maar finessevol. In de mond iets peperig, rijpe kersen en frisse besjes, mineralig, vlezig en weelderig maar nooit dik en mollig. Heel mooi in evenwicht met een soepele en levendige afdronk. Elegante en chique wijn.
Ik heb het gevoel dat dit nog mooi gaat evolueren en pakweg binnen een jaar of zo aan complexiteit zal winnen. O ja, perfecte pairing met de rugfilet van haas.
Deze Barbera is met zijn 29 euro allesbehalve goedkoop, maar voor mij zijn geld waard. Ik blijf Barbera zwaar onderschat vinden. In diverse stijlen en prijscategorieën levert deze druif mijns inziens heel wat verteerbare en culinair breed inzetbare wijnen.
(02-01-2021 02:10 PM)Innesto schreef: [ -> ]Barbera d'Alba Conca Tre Pile 2017
Op nieuwjaarsdag de laatste polderhaas van het jaar op het menu. Traditioneel grijpt een mens dan automatisch naar het stevigere werk genre Pomerol of andere Bordeaux, Ribera del Duero of iets uit de Rhône. Ik experimenteerde in het verleden ook al met iets stevigs uit Toscane en Oostenrijks rood. Alleen heb ik het de laatste tijd om één of andere reden het een beetje gehad met het stevige werk.
Om niet opnieuw naar een Pinot Noir te grijpen na even grasduinen gestoten op een tip van Gido Van Imschoot. Hij adviseert bij een lichtroze gebraden hazenfilet van topkwaliteit, die aanwezig was, een fruitige en frisse wijn genre Mencia of Barbera d'Alba.
Dus bovenstaande Barbera d'Alba opengetrokken en meteen gekarafeerd, want nog jong. Het is zoals verwacht natuurlijk niet de meest lichte en frisfruitige interpretatie van Barbera d'Alba, maar wel één van de betere die deze druif te bieden heeft.
In het glas granaatrood van kleur met aroma's van bessen, donkere kersen, pruimen, beetje cassis, in de verte wat herfstbos... ingetogen maar finessevol. In de mond iets peperig, rijpe kersen en frisse besjes, mineralig, vlezig en weelderig maar nooit dik en mollig. Heel mooi in evenwicht met een soepele en levendige afdronk. Elegante en chique wijn.
Ik heb het gevoel dat dit nog mooi gaat evolueren en pakweg binnen een jaar of zo aan complexiteit zal winnen. O ja, perfecte pairing met de rugfilet van haas.
Deze Barbera is met zijn 29 euro allesbehalve goedkoop, maar voor mij zijn geld waard. Ik blijf Barbera zwaar onderschat vinden. In diverse stijlen en prijscategorieën levert deze druif mijns inziens heel wat verteerbare en culinair breed inzetbare wijnen.
Hoewel ik al in geen tijden meer een Barbera Conca Tre Pile in het glas had ben ik het helemaal eens met je appreciatie van deze druif. 2017 was bovendien een bijzonder jaar voor Barbera, die wel houdt van warme, droge zomers.
(02-01-2021 02:10 PM)Innesto schreef: [ -> ]Barbera d'Alba Conca Tre Pile 2017
Op nieuwjaarsdag de laatste polderhaas van het jaar op het menu. Traditioneel grijpt een mens dan automatisch naar het stevigere werk genre Pomerol of andere Bordeaux, Ribera del Duero of iets uit de Rhône. Ik experimenteerde in het verleden ook al met iets stevigs uit Toscane en Oostenrijks rood. Alleen heb ik het de laatste tijd om één of andere reden het een beetje gehad met het stevige werk.
Om niet opnieuw naar een Pinot Noir te grijpen na even grasduinen gestoten op een tip van Gido Van Imschoot. Hij adviseert bij een lichtroze gebraden hazenfilet van topkwaliteit, die aanwezig was, een fruitige en frisse wijn genre Mencia of Barbera d'Alba.
Dus bovenstaande Barbera d'Alba opengetrokken en meteen gekarafeerd, want nog jong. Het is zoals verwacht natuurlijk niet de meest lichte en frisfruitige interpretatie van Barbera d'Alba, maar wel één van de betere die deze druif te bieden heeft.
In het glas granaatrood van kleur met aroma's van bessen, donkere kersen, pruimen, beetje cassis, in de verte wat herfstbos... ingetogen maar finessevol. In de mond iets peperig, rijpe kersen en frisse besjes, mineralig, vlezig en weelderig maar nooit dik en mollig. Heel mooi in evenwicht met een soepele en levendige afdronk. Elegante en chique wijn.
Ik heb het gevoel dat dit nog mooi gaat evolueren en pakweg binnen een jaar of zo aan complexiteit zal winnen. O ja, perfecte pairing met de rugfilet van haas.
Deze Barbera is met zijn 29 euro allesbehalve goedkoop, maar voor mij zijn geld waard. Ik blijf Barbera zwaar onderschat vinden. In diverse stijlen en prijscategorieën levert deze druif mijns inziens heel wat verteerbare en culinair breed inzetbare wijnen.
Prachtig! Krijg er ook zin in..(en niet alleen in die barbera
)
(02-01-2021 03:58 PM)vinejo schreef: [ -> ] (02-01-2021 02:10 PM)Innesto schreef: [ -> ]Barbera d'Alba Conca Tre Pile 2017
Op nieuwjaarsdag de laatste polderhaas van het jaar op het menu. Traditioneel grijpt een mens dan automatisch naar het stevigere werk genre Pomerol of andere Bordeaux, Ribera del Duero of iets uit de Rhône. Ik experimenteerde in het verleden ook al met iets stevigs uit Toscane en Oostenrijks rood. Alleen heb ik het de laatste tijd om één of andere reden het een beetje gehad met het stevige werk.
Om niet opnieuw naar een Pinot Noir te grijpen na even grasduinen gestoten op een tip van Gido Van Imschoot. Hij adviseert bij een lichtroze gebraden hazenfilet van topkwaliteit, die aanwezig was, een fruitige en frisse wijn genre Mencia of Barbera d'Alba.
Dus bovenstaande Barbera d'Alba opengetrokken en meteen gekarafeerd, want nog jong. Het is zoals verwacht natuurlijk niet de meest lichte en frisfruitige interpretatie van Barbera d'Alba, maar wel één van de betere die deze druif te bieden heeft.
In het glas granaatrood van kleur met aroma's van bessen, donkere kersen, pruimen, beetje cassis, in de verte wat herfstbos... ingetogen maar finessevol. In de mond iets peperig, rijpe kersen en frisse besjes, mineralig, vlezig en weelderig maar nooit dik en mollig. Heel mooi in evenwicht met een soepele en levendige afdronk. Elegante en chique wijn.
Ik heb het gevoel dat dit nog mooi gaat evolueren en pakweg binnen een jaar of zo aan complexiteit zal winnen. O ja, perfecte pairing met de rugfilet van haas.
Deze Barbera is met zijn 29 euro allesbehalve goedkoop, maar voor mij zijn geld waard. Ik blijf Barbera zwaar onderschat vinden. In diverse stijlen en prijscategorieën levert deze druif mijns inziens heel wat verteerbare en culinair breed inzetbare wijnen.
Prachtig! Krijg er ook zin in..(en niet alleen in die barbera )
Minder bekend misschien, maar ook Barbara maakt een heerlijke Barbera... en die kost net iets minder!
(09-12-2021 06:43 PM)wvd schreef: [ -> ]Klaar voor vanavond!
Lijkt zo donker van kleur en intens te zijn? Of is dat de lichtinval?
De Durand deed precies goed zijn werk.
Enjoy!
(09-12-2021 11:50 PM)BartS schreef: [ -> ] (09-12-2021 06:43 PM)wvd schreef: [ -> ]Klaar voor vanavond!
Lijkt zo donker van kleur en intens te zijn? Of is dat de lichtinval?
De Durand deed precies goed zijn werk.
Enjoy!
Ik was ook wat verbaasd van de wijn in karaf te zien. Ik zou schrik hebben van zo’n zuurstofkuur voor zo’n oude wijn, maar ik neem aan dat Wvd wel ervaring heeft met deze wijn en weet dat hij ertegen kan.