29-05-2011, 05:41 PM
We dronken in de aanloop naar de CLfinale eerst een beestig roseetje (geen link met enig ex-geestelijke)
Zeer donker, bijna roestachtig kleur. Heel speciaal aroma, leek wat op een (bruine) trappist, wat brak (zei Bert), kruiden (oregano, tijm) dennen, hars, enfin, een zeer complexe neus, totaal anders dan wat je van een rosé verwacht.
Redelijk vol en vet in de mond, vlezig en lang, alcohol is redelijk merkbaar maar niet storend.
Ik dacht aan een Italiaanse wijn maar we zaten in Griekenland of all places. Failliet of niet, ze maken er wel smakelijke rosé.
Te koop voor 9,5 €, als je eens wat anders wil dan de zoveelste Bandol
Hier wat info die ik van de website van wijnhuis Tinto plukte:
Macedonië is één van de oudste wijnproducerende gebieden van het huidige Griekenland.
Bakis Tsalkos is één van die pioniers die na een oenologie studie in Montpellier aan de slag ging bij verschillende domeinen in Sint-Emilion. Naar eigen zeggen ging hij terug naar Griekenland omdat hij zich dood schaamde voor de kwaliteit van de Griekse wijnen die hij in die tijd proefde.
Hij ging aan de slag in Adriani-Drama bij een domein dat zich onder zijn assistentie ontwikkelde tot één van de topdomeinen van de streek : Nico Lazaridi. Maar het bleef kriebelen om een eigen domein met eigen wijngaarden uit te baten en Tsalkos zag zijn droom enkele jaren geleden werkelijkheid worden met de oprichting van Oenogenesis (letterlijk : de geboorte van de wijn).
Tsalkos bracht zijn ervaring met Franse variëteiten zoals cabernet sauvignon en sauvignon blanc mee naar Griekenland maar ging gaandeweg ook meer autochtone druiven aanplanten zoals de Assyrtiko die overal in Griekenland wordt aangeplant dankzij haar eigenschap om zuren en alcohol mooi te verweven, steeds aangepast aan de plaatselijke bodem en het lokale klimaat.
Zeer donker, bijna roestachtig kleur. Heel speciaal aroma, leek wat op een (bruine) trappist, wat brak (zei Bert), kruiden (oregano, tijm) dennen, hars, enfin, een zeer complexe neus, totaal anders dan wat je van een rosé verwacht.
Redelijk vol en vet in de mond, vlezig en lang, alcohol is redelijk merkbaar maar niet storend.
Ik dacht aan een Italiaanse wijn maar we zaten in Griekenland of all places. Failliet of niet, ze maken er wel smakelijke rosé.
Te koop voor 9,5 €, als je eens wat anders wil dan de zoveelste Bandol
Hier wat info die ik van de website van wijnhuis Tinto plukte:
Macedonië is één van de oudste wijnproducerende gebieden van het huidige Griekenland.
Bakis Tsalkos is één van die pioniers die na een oenologie studie in Montpellier aan de slag ging bij verschillende domeinen in Sint-Emilion. Naar eigen zeggen ging hij terug naar Griekenland omdat hij zich dood schaamde voor de kwaliteit van de Griekse wijnen die hij in die tijd proefde.
Hij ging aan de slag in Adriani-Drama bij een domein dat zich onder zijn assistentie ontwikkelde tot één van de topdomeinen van de streek : Nico Lazaridi. Maar het bleef kriebelen om een eigen domein met eigen wijngaarden uit te baten en Tsalkos zag zijn droom enkele jaren geleden werkelijkheid worden met de oprichting van Oenogenesis (letterlijk : de geboorte van de wijn).
Tsalkos bracht zijn ervaring met Franse variëteiten zoals cabernet sauvignon en sauvignon blanc mee naar Griekenland maar ging gaandeweg ook meer autochtone druiven aanplanten zoals de Assyrtiko die overal in Griekenland wordt aangeplant dankzij haar eigenschap om zuren en alcohol mooi te verweven, steeds aangepast aan de plaatselijke bodem en het lokale klimaat.