Hermitage, Chante-Alouette 2005
100% Marsanne. Goudgele kleur. Florale neus, acacia++, linde+, goed getoast, boterig, vettig, wat gewaxt. In de mond amandel, vettig, vol. Ferme Hermitage, zon in het glas. Heel mooi ! Sommige witte Chateauneufs geraken zelfs niet op dit niveau ! Begeleider bij stoofpotje van kalfsvlees met appelsienschil, pruimtomaten, courgettes, groene en zwarte olijven, rozemarijntakjes en verse tijm. Lekker zuiderse kost.
Goe bezig vandaag! (en moest die internetaansluiting ginds marcheren ware het pas echt top, al vrees ik ervoor)
Zijn thuis gebleven vanwege een aantal obstructies Tom, ... maar des alnietetmin toch degustatieve dag hoor ! GoestinG ?
Ikke wel anders...!
(maar woon niet op een paar km jammer genoeg...
)
(12-06-2011 06:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]Ikke wel anders...!
(maar woon niet op een paar km jammer genoeg... )
De volgende keer kom ik u halen !
Sizeranne, Hermitage 1995, keek uit naar dit flesje .... kurk, deju niet geroken bij het ontkurken en ambetant als je bijna aan 't gerechtje zit waarvoor je de fles hebt uitgekozen. Rap een tweede fles opengetrokken en deze zit er knal op oef en vooral waauw.
Toch nog een half uurke kunnen opwarmen en voor mij echt wel knappe wijn. Mineralitait rood fruit en kruiden. Sterke strakke structuur maar alles is mooi omfloerst en lekkere zuurkes ... vraagt om meer.
omfloerst, ik was op zoek naar "het" woord van 2011 en dit is het! :-)
Deze week op resto de Petit Ruche gedronken.
Mooie gele kleur , exotisch fruit , kruidig en wat hout. Een specialleke hoorde ik zeggen:-)
Lekker fris en ging zowel goed bij de zalm op ceder gerookt met rijstpapier wasabi en basilicum als met de terrine van everzwijn , bonbon breydelham , speculoos rode biet en granny.
Recent de 2009 van petit ruche gedronken, was kurkdroog, viel beetje tegen. Recent via faillisement nog 2010 gekocht, nog niet gedronken. Ook een lot tavel rose 2010 van Chapoutier trouwens
(25-12-2011 02:21 PM)Venne schreef: [ -> ]omfloerst, ik was op zoek naar "het" woord van 2011 en dit is het! :-)
.
Op de valreep
Croix de Bois 2001 nog niet veel over gelezen en wel benieuwd. "100% Grenache, 60-80-years-old. From a parcel at lieu-dit Croix de Bois near Bedarrides. Now aged 100% in cement tank.Yield: 10 hl./ha. About 7.000 bt." Bij het openen een zeer discreet neusje, later komt ie mooi open (heb de breedste glazen die ik heb, gebruikt). Stevige kruidigheid, zoethout, bramen, kers, leer/vlees, rokerig. Geconcentreerd (zou hier nooit een 100% grenache in herkend hebben) rijpe ronde tannines, vol en vettig, heel evenwichtig met een zacht bittertje op 't einde. Met een beetje meer frisheid zou ie echt schitterend zijn. Mooi op dronk 91
Meysonniers 2007, Crozes Hermitage
Tja, evenwichtig, wat peper in de neus met ingetogen fruitimpressies. Beetje schaars aangekleed wel, maar toch vlezig, sappig. Foutloos maar mist wat overtuigingskracht. Goed voor doordeweeks eens open te trekken. Correct wijntje niet meer niet min. 86.
Schaars aangekleed, mooi omschreven en voor wijn inderdaad een minpunt
Wat moet deze dagelijkse wijn kosten?
(19-04-2012 12:04 AM)vinejo schreef: [ -> ]Schaars aangekleed, mooi omschreven en voor wijn inderdaad een minpunt
Wat moet deze dagelijkse wijn kosten?
Bwa 2009 kost bij Jef 11,5 euro, te veel voor deze fles eigenlijk en ook te veel voor een "dagelijkse" wijn, misschien een half-wekelijkse wijn. Ik koop hem niet meer. Voor zelfde prijs koopt ge een bakske Cristal,
(19-04-2012 12:10 AM)dr_magooo schreef: [ -> ] (19-04-2012 12:04 AM)vinejo schreef: [ -> ]Schaars aangekleed, mooi omschreven en voor wijn inderdaad een minpunt
Wat moet deze dagelijkse wijn kosten?
Bwa 2009 kost bij Jef 11,5 euro, te veel voor deze fles eigenlijk en ook te veel voor een "dagelijkse" wijn, misschien een half-wekelijkse wijn. Ik koop hem niet meer. Voor zelfde prijs koopt ge een bakske Cristal,
Dronk al tweemaal de 2009 en deze was P/Q top.
Na een uurke karaf reeds zeer te genieten.
(18-04-2012 09:17 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Meysonniers 2007, Crozes Hermitage
Tja, evenwichtig, wat peper in de neus met ingetogen fruitimpressies. Beetje schaars aangekleed wel, maar toch vlezig, sappig. Foutloos maar mist wat overtuigingskracht. Goed voor doordeweeks eens open te trekken. Correct wijntje niet meer niet min. 86.
Dronk deze ook een hele tijd geleden... Vond hem ook OK maar niet geweldig - heb toen nog opgeschreven om er meer van te kopen maar is er nooit van gekomen... De 2007 was toen typisch zo een wijn die OK is maar net dat tikje meer mist om je bij te blijven...
Vandaag de gewone CDR (bio) van dit domein eens opengetrokken. Na uurtje karaf is deze "goed te pruimen". Heeft zelfs iets meer in zich dan de Guigal. Kruidige neus, net zoals de aanzet, vrij fruitig middenpallet en dat zet zich redelijk verder in de afdronk.
7,25 in Colruyt, voor mij een aanrader...
Dag 2,
zuren zijn wat meer gaan liggen, fruit komt er veel meer door over de gehele lijn zonder de overhand te nemen. Nog mooier nu na een nachtje vacuvin gehad te hebben...
Côte Rotie La Mordorée 2005
Wijn van de avond voor mij (nochtans naast ander mooi gerief)
Elegant en complex, fris en krachtig, alles wat je verwacht van een klassewijn.
95/100
De enige wijn die ik tegen vorige vrijdag niet vooraf geproefd had was de Ermitage Le Pavillon 2008 van Chapoutier.
Moest de klepper van de avond worden en dat was ook zo.
Een verbazend lichte kleur (het oogstjaar, zeker? of heeft het iets met de - very - vieilles vignes te maken?), maar wel uiterst geconcentreerd.
De intense neus wordt in eerste instantie compleet overheerst door de geur van boenwas.
Dan komt een enorm, fijn boeket van diverse rijpe vruchtjes, houtjes en kruidjes tevoorschijn. Een genot.
In de mond al een mooi evenwicht waar vooral de kriekskes hun rol spelen, met fijne tannines en een bijzonder lange afdronk.
Misschien zal deze Pavillon niet de beloofde 50 jaar bewaartijd waarmaken, maar binnen vijf, zes jaar gaan we hier nog eens een fleske van opendoen.
50 jaar... Ik zie het al voor me: "Mijnheerke Martens, ewel, wat hebt ge daar achter uwe rug? Geef die fles eens rap hier, ge weet wat den dokter gezegd heeft. En ge zoudt op uw honderdenzevenste wel wat beter mogen beginnen luisteren".
Niet met de deur'n slaan, ja zuster, nee zuster. Niet op de stoel'n staan, ja zuster, nee zuster...
Le Pavillon .... 2008 .... is dit geen babymoord?
(25-11-2012 02:10 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Niet met de deur'n slaan, ja zuster, nee zuster. Niet op de stoel'n staan, ja zuster, nee zuster...
Eentje voor de (niet meer zo jonge) kenner ;-)
Babymoord was het eigenlijk niet (niet in de mate dat ik eerst gevreesd had). Dit was gewoon een fantastisch mooie rode wijn, die nog enkele jaren moet liggen. Zoals ik al schreef: het heeft misschien wat met het wat mindere oogstjaar te maken: wat lichter van kleur, wat toegankelijker in zijn jeugd. I don't know.
Gisteren nog eens de Chante Alouette 2005 in het glas gehad. Stoofappels en kweepeer (!), bio-neus, vettig, alcohol, amandel, nagellak, gebrand, caramel. Eén glas is genoeg. Komt wat
"heavy" over. Eigenlijk toch meer een wijn om met gerecht te plaatsen. Zie begin topic.
(12-06-2011 02:12 PM)doc schreef: [ -> ]Hermitage, Chante-Alouette 2005
100% Marsanne. Goudgele kleur. Florale neus, acacia++, linde+, goed getoast, boterig, vettig, wat gewaxt. In de mond amandel, vettig, vol. Ferme Hermitage, zon in het glas. Heel mooi ! Sommige witte Chateauneufs geraken zelfs niet op dit niveau ! Begeleider bij stoofpotje van kalfsvlees met appelsienschil, pruimtomaten, courgettes, groene en zwarte olijven, rozemarijntakjes en verse tijm. Lekker zuiderse kost.
Gisteren ook geproefd, niet zozeer mijn ding. Alcoholische en zware witte wijn, niet zo mijn stijl om eerlijk te zijn. Een vriend daarentegen kon er niet genoeg van krijgen :-) Misschien was deze ook niet echt een wijn om te drinken zonder gerecht erbij....
Crozes-Hermitage 2012 Michel Chapoutier-Yannick Alléno
ik die een rhone bespreek, wat gaan we nog allemaal meemaken... Binnen een paar weken examen, en aangezien ik vrijwel nooit rhone drink, toch maar eens een paar flessen gekocht om te "leren"
Dit is een samenwerking. Zoals Bichot een lijn heeft met Bernard Loiseau, heeft Chapoutier blijkbaar ook een lijn met Yannick Alléno, eveneens Franse sterrenchef.
Direct na openen geproefd. WTF?
[
attachment=1056]
Rode bessen in de neus, beetje belegen, evolueren snel naar rijpe aardbei. Ook in de mond rood fruit, met een zeer mooie fraicheur. Blind zou ik eerder denken aan Bourgogne, à la limite spätburgunder. I like it...
Vijf minuten later, echter, hebben Michel en Yannick de aardbeien ingewisseld voor kriekskes. De sloebers... Het rhonegevoel dat ik daarnet helemaal niet had, komt hier wel voorzichtig om de hoek piepen. Maar de wijn blijft veranderen. Er komt ook een mooie kruidigheid bij, en na enige tijd zelfs een lichte animaliteit. Het fruit stabiliseert ergens op... Allez, frambozekes!
In ieder geval, voor een rhone-avoider zoals ik, is dit een serieuze verrassing. Geen alcohol (ook maar 13°C), en dus geen warm mondgevoel, geen zwoel fruit, maar wel finesse en fraicheur! Olé olé...
(28-02-2015 09:46 PM)Olivier schreef: [ -> ]Crozes-Hermitage 2012 Michel Chapoutier-Yannick Alléno
ik die een rhone bespreek, wat gaan we nog allemaal meemaken... Binnen een paar weken examen, en aangezien ik vrijwel nooit rhone drink, toch maar eens een paar flessen gekocht om te "leren"
Dit is een samenwerking. Zoals Bichot een lijn heeft met Bernard Loiseau, heeft Chapoutier blijkbaar ook een lijn met Yannick Alléno, eveneens Franse sterrenchef.
Direct na openen geproefd. WTF?
Rode bessen in de neus, beetje belegen, evolueren snel naar rijpe aardbei. Ook in de mond rood fruit, met een zeer mooie fraicheur. Blind zou ik eerder denken aan Bourgogne, à la limite spätburgunder. I like it...
Vijf minuten later, echter, hebben Michel en Yannick de aardbeien ingewisseld voor kriekskes. De sloebers... Het rhonegevoel dat ik daarnet helemaal niet had, komt hier wel voorzichtig om de hoek piepen. Maar de wijn blijft veranderen. Er komt ook een mooie kruidigheid bij, en na enige tijd zelfs een lichte animaliteit. Het fruit stabiliseert ergens op... Allez, frambozekes!
In ieder geval, voor een rhone-avoider zoals ik, is dit een serieuze verrassing. Geen alcohol (ook maar 13°C), en dus geen warm mondgevoel, geen zwoel fruit, maar wel finesse en fraicheur! Olé olé...
Meer van dat (zowel de wijn als de Tn ;-) )
Maar sowieso, in Noordelijke Rhone heb je nooit de alcohol en het zwoel fruit van de Zuidelijke... En eens je NRhone hebt ontdekt zoek je naar meer (en raak je wat gefrustreerd dat de prijzen zoveel hoger zijn dan in t Zuiden..)
(01-03-2015 01:41 AM)vinejo schreef: [ -> ] (28-02-2015 09:46 PM)Olivier schreef: [ -> ]Crozes-Hermitage 2012 Michel Chapoutier-Yannick Alléno
ik die een rhone bespreek, wat gaan we nog allemaal meemaken... Binnen een paar weken examen, en aangezien ik vrijwel nooit rhone drink, toch maar eens een paar flessen gekocht om te "leren"
Dit is een samenwerking. Zoals Bichot een lijn heeft met Bernard Loiseau, heeft Chapoutier blijkbaar ook een lijn met Yannick Alléno, eveneens Franse sterrenchef.
Direct na openen geproefd. WTF?
Rode bessen in de neus, beetje belegen, evolueren snel naar rijpe aardbei. Ook in de mond rood fruit, met een zeer mooie fraicheur. Blind zou ik eerder denken aan Bourgogne, à la limite spätburgunder. I like it...
Vijf minuten later, echter, hebben Michel en Yannick de aardbeien ingewisseld voor kriekskes. De sloebers... Het rhonegevoel dat ik daarnet helemaal niet had, komt hier wel voorzichtig om de hoek piepen. Maar de wijn blijft veranderen. Er komt ook een mooie kruidigheid bij, en na enige tijd zelfs een lichte animaliteit. Het fruit stabiliseert ergens op... Allez, frambozekes!
In ieder geval, voor een rhone-avoider zoals ik, is dit een serieuze verrassing. Geen alcohol (ook maar 13°C), en dus geen warm mondgevoel, geen zwoel fruit, maar wel finesse en fraicheur! Olé olé...
Meer van dat (zowel de wijn als de Tn ;-) )
Maar sowieso, in Noordelijke Rhone heb je nooit de alcohol en het zwoel fruit van de Zuidelijke... En eens je NRhone hebt ontdekt zoek je naar meer (en raak je wat gefrustreerd dat de prijzen zoveel hoger zijn dan in t Zuiden..)
Deze kostte een goeie 13 €. Ca va, nee?
(01-03-2015 09:14 AM)Olivier schreef: [ -> ] (01-03-2015 01:41 AM)vinejo schreef: [ -> ] (28-02-2015 09:46 PM)Olivier schreef: [ -> ]Crozes-Hermitage 2012 Michel Chapoutier-Yannick Alléno
ik die een rhone bespreek, wat gaan we nog allemaal meemaken... Binnen een paar weken examen, en aangezien ik vrijwel nooit rhone drink, toch maar eens een paar flessen gekocht om te "leren"
Dit is een samenwerking. Zoals Bichot een lijn heeft met Bernard Loiseau, heeft Chapoutier blijkbaar ook een lijn met Yannick Alléno, eveneens Franse sterrenchef.
Direct na openen geproefd. WTF?
Rode bessen in de neus, beetje belegen, evolueren snel naar rijpe aardbei. Ook in de mond rood fruit, met een zeer mooie fraicheur. Blind zou ik eerder denken aan Bourgogne, à la limite spätburgunder. I like it...
Vijf minuten later, echter, hebben Michel en Yannick de aardbeien ingewisseld voor kriekskes. De sloebers... Het rhonegevoel dat ik daarnet helemaal niet had, komt hier wel voorzichtig om de hoek piepen. Maar de wijn blijft veranderen. Er komt ook een mooie kruidigheid bij, en na enige tijd zelfs een lichte animaliteit. Het fruit stabiliseert ergens op... Allez, frambozekes!
In ieder geval, voor een rhone-avoider zoals ik, is dit een serieuze verrassing. Geen alcohol (ook maar 13°C), en dus geen warm mondgevoel, geen zwoel fruit, maar wel finesse en fraicheur! Olé olé...
Meer van dat (zowel de wijn als de Tn ;-) )
Maar sowieso, in Noordelijke Rhone heb je nooit de alcohol en het zwoel fruit van de Zuidelijke... En eens je NRhone hebt ontdekt zoek je naar meer (en raak je wat gefrustreerd dat de prijzen zoveel hoger zijn dan in t Zuiden..)
Deze kostte een goeie 13 €. Ca va, nee?
Cava zeker! Maar t is een wijn van de goedkoopste aop uit de streek. En in de Zuidelijke Rhone heb je (ongeacht persoonlijke voorkeur) wellicht vergelijkbare kwaliteit voor een 10tal euro.
2012
Een Saint-Joseph van Chapoutier.
Meteen na het snuffelen in het glas weet je; Yes! Lap d' erop!
Gohgoh... Klasse
Fijn zwart fruit, violetjes, een zoetje.
Na de eerste slok ben ik zoo blij dat ik deze fles toch kocht én dat ik hem nu al opende ook...
Alles zo mooi fijn, soepel, elegant versmolten in een geheel dat gewoon klopt. Zalvende afdronk. Puur genieten
94-95/100
Eerder deze week gekocht bij Colruyt, Klassewijnen aan een 33€, maar heb daar dus absoluut geen spijt van.
Nu al hopeloos uitverkocht.
Heb nog 2fl in reserve
(11-04-2015 05:20 PM)Bert schreef: [ -> ]2012
Een Saint-Joseph van Chapoutier.
Meteen na het snuffelen in het glas weet je; Yes! Lap d' erop!
Gohgoh... Klasse
Fijn zwart fruit, violetjes, een zoetje.
Na de eerste slok ben ik zoo blij dat ik deze fles toch kocht én dat ik hem nu al opende ook...
Alles zo mooi fijn, soepel, elegant versmolten in een geheel dat gewoon klopt. Zalvende afdronk. Puur genieten
94-95/100
Eerder deze week gekocht bij Colruyt, Klassewijnen aan een 33€, maar heb daar dus absoluut geen spijt van.
Nu al hopeloos uitverkocht.
Heb nog 2fl in reserve
Efkens verplaatst naar de Sjapoetjee-topic.
Jaja, I m a child of the 70-s.
And yes...Noordelijke Rhone roels big time..!
St-Joseph 'granits' 2008 rood: boterige, volle, Spaanse neus, frissere smaak. Pas als ik het wist kwam de Noordelijke syrah boven. Te jong... maar lekker! 89