De enige oplossing is ... opentrekken en schenken aan enkele trouwe forum-leden
(13-06-2011 07:55 PM)carl schreef: [ -> ]De enige oplossing is ... opentrekken en schenken aan enkele trouwe forum-leden
schitterend idee
Ik ben er van overtuigd dat er nog mooie wijntjes tussenzitten ... gewoon proberen of .... een forumtasting met oudere jaargangen organiseren ... heb er hier ook nog wel een paar liggen
je kan ook die talbot en mouton rotschilds verkopen en met het geld nieuwe topflessen kopen.... ik wil gerust ook wel komen proeven
verkopen om jonge veulens.....zit iets in
Om even aan te knoppen met oudere jaargangen, wat is jullie ervaring met het openen en het schenken van oude wijnen?
- Soms hebben deze wijnen keldergeurtjes en verdwijnen deze na enige tijd wanneer de wijn open is.
- Te veel zuurstof doet oude wijnen ook niet veel goed.
Wat is jullie ervaring?
karaf/geen karaf
op voorhand openen ja/nee
fles vooraf rechtopzetten ja/nee
(28-06-2012 12:07 PM)Jeroen schreef: [ -> ]Om even aan te knoppen met oudere jaargangen, wat is jullie ervaring met het openen en het schenken van oude wijnen?
- Soms hebben deze wijnen keldergeurtjes en verdwijnen deze na enige tijd wanneer de wijn open is.
- Te veel zuurstof doet oude wijnen ook niet veel goed.
Wat is jullie ervaring?
karaf/geen karaf
op voorhand openen ja/nee
fles vooraf rechtopzetten ja/nee
Ik zet ze minstens een dag op voorhand recht.
1à2 uur op voorhand open en een beetje proeven, dan beslis ik: terug stop erop of laten openstaan.
Geen decanteerkaraf, gewoon rustig schenken.
Maar soms als ik een ingeving van 't moment heb trek ik ze gewoon open (moest net aan de einde schooljaar degustatie denken
) en dat gaat meestal ook vree goed
Bij een ouwe bourgogne kan decanteren nog wel eens wonderen doen. Om het putteke te ontstoppen so to speak.
Maar wat is er intussen met die ouwe Moutons enzo gebeurd? 1972, 1974, dat klinkt redelijk miserabel...
(28-06-2012 12:11 PM)koen schreef: [ -> ] (28-06-2012 12:07 PM)Jeroen schreef: [ -> ]Om even aan te knoppen met oudere jaargangen, wat is jullie ervaring met het openen en het schenken van oude wijnen?
- Soms hebben deze wijnen keldergeurtjes en verdwijnen deze na enige tijd wanneer de wijn open is.
- Te veel zuurstof doet oude wijnen ook niet veel goed.
Wat is jullie ervaring?
karaf/geen karaf
op voorhand openen ja/nee
fles vooraf rechtopzetten ja/nee
Ik zet ze minstens een dag op voorhand recht.
1à2 uur op voorhand open en een beetje proeven, dan beslis ik: terug stop erop of laten openstaan.
Geen decanteerkaraf, gewoon rustig schenken.
Maar soms als ik een ingeving van 't moment heb trek ik ze gewoon open (moest net aan de einde schooljaar degustatie denken ) en dat gaat meestal ook vree goed
Great... Same here
tqwee dagen op voorhand rechtzetten en wat voor mij het beste werkt is ze door een theezeefje gieten, dan vermijd je droesem zonder te decanteren :-)
(29-06-2012 09:46 AM)jazzper schreef: [ -> ]tqwee dagen op voorhand rechtzetten en wat voor mij het beste werkt is ze door een theezeefje gieten, dan vermijd je droesem zonder te decanteren :-)
Doe ik enkel bij kurkbreuk ...anders toch liever decanteren.
Iemand ervaring met l'Evanglie 1979? Drinken of verkopen?
De fles is goed bewaard geweest, denk ik...
Ik gebruik ook enkel een karaf bij kurkbreuk, meestal trek ik ze een minstens een uurtje op voorhand open om eventuele storende geurtjes eruit te kunnen laten. Voor de rest doe ik er niets speciaal mee. Ze liggen tot op de laatste moment in de klimaatkast en trek ze dan open om even te "luchten".
@ Jean, geen ervaring mee spijtig genoeg :-)
Doc, heb dit gelezen een tijdje terug. Lijkt me een leuk experiment om eens te doen op een volgende tasting, maar kzie me nu niet elke fles zo behandelen
Ik gebruik zowieso al veel te weinig een karaf, zou er eens meer werk van moeten maken...