2003
in 2009 heb ik hiervan een flesje open getrokken. Viel nog iets tegen, een beetje gesloten. Pas bij het laatste glas ging hij zich meer geven.
Parker heeft deze wijn goed beoordeeld, maar toch lees ik veel mindere ervaringen op het internet....
Ik heb nog een paar flesjes liggen van deze wijn....miskoopje of gaat deze zich nog verrassend geven denken jullie? En wanneer kan het dan verstandig zijn om weer een flesje te proberen?
Graag jullie advies
Het betreft hier een 2003, en dat is nu net één van die zeer lastige jaren. Soms zwaar tegenvallend, soms schitterend, maar bijna altijd vroeg op dronk. Let wel, met vroeg bedoel ik veel vroeger dan je normaal zou doen voor dat betreffende huis. Maar het blijft een vreemd jaar.
Van Branaire dronk ik al '96, '98 en '99. Telkens zeer mooie wijnen, die rond hun 10e levensjaar mooie op dronk waren.
Maar zoals Peter zegt; met 2003 kan het alle kanten uit ! Ik dronk al een schitterende Lagrange '03, maar evengoed een versleten Talbot '03...
Bedankt voor jullie gedeelde kennis...
Maar wat zouden jullie adviseren. De proefervaring van de Branaire 2003 van "vroeg" opentrekken zijn niet al te best geweest. De wijn gaf zich nog niet echt.
Proberen om juist te wachten tot 2020 bijv.?
Hangt er wat van af hoeveel flessen je nog hebt. En verder kunnen er natuurlijk ook nog verschillen zijn van fles tot fles.
't Is altijd wat een (enigszins berekende) gok ;-)
Ik heb nog 5 flessen....
Dus ja ik ga van de winter er maar weer eens een testen....
Ik denk dat mijn vader daar in elk geval geen bezwaar tegen heeft
Tom en ik dronken vorig jaar een 1995 en die was fantastisch, nog geen greintje vermoeidheid en wat een bouquet....
Ik heb er ook wel vertrouwen in dat deze wijn, ook van 2003 wat in zijn mars zal hebben, alleen dat dit gewoon even zijn tijd nodig heeft.
Heb hem ook liggen. In primeur gekocht in 2004 voor 26,50 Euro.
Bij Delhaize verkopen ze hem ook en daar was de prijs evolutie alsvolgt:
In 2009: 90,00
In 2010: 79,00
In november 2010 promotie: 71,10
Allemaal zwaar overtrokken prijzen maar met 95 van Parker krijgt je zoiets.
Heb hem voor het laatst blind geproefd in een horizontale Bordeaux 2003 degustatie (maart 2009) en heb hem toen 16 op 20 gegeven met de opmerking om hem nog drie jaar te laten liggen alvorens de volgende te openen.
Die ervaring hadden wij ook. Wij dronken de eerste ook in 2009 en waren ook van mening dat deze nog even flessenslaap nodig heeft. Je betaalt voor deze wijn nu inderdaad bizarre prijzen! Ik heb er iets van 33 euro per fles voor betaalt.
2001: een bescheiden neus die wat tijd nodig heeft om open te komen maar zich niet echt volledig geeft, een stevige dosis cassis, leder, gerookt vlees ... in de mond is ie zeer fijn van textuur maar nog niet volledig "à point", medium body met behoorlijk wat zuren, mist wat diepgang. In de afdronk nog een lichte toets groen.
Als ik dit terug lees ... denk ik ... jezus wat ne moeilijke kerel. 't Is een lekkere wijn zulle, maar had er misschien wat meer van verwacht ... morgen een tweede poging. Mag zeker nog in de kelder blijven liggen
Heb ook een flesje liggen, zal er dus nog wat afblijven -- Thanks voor het offer !
tiens, ik heb daar nog 96 en 98 van liggen. Iemand openingsadvies? Mss eens leuk om naast elkaar te zetten... of om ne vertikal aan te vullen:-)
Openingsadvies:
(14-08-2011 11:01 PM)koen schreef: [ -> ]2001: een bescheiden neus die wat tijd nodig heeft om open te komen maar zich niet echt volledig geeft, een stevige dosis cassis, leder, gerookt vlees ... in de mond is ie zeer fijn van textuur maar nog niet volledig "à point", medium body met behoorlijk wat zuren, mist wat diepgang. In de afdronk nog een lichte toets groen.
Als ik dit terug lees ... denk ik ... jezus wat ne moeilijke kerel. 't Is een lekkere wijn zulle, maar had er misschien wat meer van verwacht ... morgen een tweede poging. Mag zeker nog in de kelder blijven liggen
RVF heeft hem ook net herproefd en geeft hem met een zeer positieve PN met een 17/20 in N°547.
(14-08-2011 11:01 PM)koen schreef: [ -> ]2001: een bescheiden neus die wat tijd nodig heeft om open te komen maar zich niet echt volledig geeft, een stevige dosis cassis, leder, gerookt vlees ... in de mond is ie zeer fijn van textuur maar nog niet volledig "à point", medium body met behoorlijk wat zuren, mist wat diepgang. In de afdronk nog een lichte toets groen.
Als ik dit terug lees ... denk ik ... jezus wat ne moeilijke kerel. 't Is een lekkere wijn zulle, maar had er misschien wat meer van verwacht ... morgen een tweede poging. Mag zeker nog in de kelder blijven liggen
Laatste die ik dronk was een jaar of twee terug en had exact zelfde ervaringen...
Ik dacht: die zit toe, dus ga ik wachten.
Vraag me nu wel af, na jouw bericht, of dat het 'probleem' was.
Nog 2 fleskes over... Ga nog paar jaar wachten...
Tweede dag, het geheel is wat ronder en de neus is nu. Een stukske beter dan gisteren maar die 17 van RVF (had ze ook gezien in hun herproeving van 2001) lijkt me toch optimistisch. Mist noch altijd dat ietske extra. Voor mij 88-89 (en geen omrekening maken naar de punten van RVF hé, 17 daar is echt wel big
)
Nog 11 fleskes (kist net open gemaakt) dus kan nog wat laten liggen
De 1995 was en is een hit ! Proefde die met Tom , ik denk een klein jaar geleden en we zaten efkes naast onze zetel, top !
OK , vinejo, begrepen.... dan zal het met die opener moeten gebeuren.. in welke schuif ligt hij:-)
(15-08-2011 01:17 PM)Venne schreef: [ -> ]tiens, ik heb daar nog 96 en 98 van liggen. Iemand openingsadvies? Mss eens leuk om naast elkaar te zetten... of om ne vertikal aan te vullen:-)
Ik heb een paar jaar geleden zowel de '96 als de '98 gedronken. Ik herinner mij vooral heel evenwichtige wijnen. Maar de '96 was toen al redelijk ver heen, denk ik. Kan natuurlijk ook aan de bewaring gelegen hebben; kwam toen rechtstreeks uit den Delhaize (toen om en bij de 20 euro).
Ik heb nog wat 2003 liggen. Zal misschien van de winter weer eens een fles optrekken.
Misschien dat hij zich al wat meer geeft....
Hey Dave
, dan zal ik mij moeten spoeien!
De 2001 gedronken, viel me wat tegen- te makkelijk - miste punch - a 'dull' fase?
Bert
Branaire Ducru 2001, Saint-Julien
Lekker soepele en romige St-Julien.
Trapje minder dan een Lagange of St Pierre.
Tienne
Mooi verouderd met mooie soeple lengte.
(18-06-2012 07:33 PM)vinejo schreef: [ -> ]De 2001 gedronken, viel me wat tegen- te makkelijk - miste punch - a 'dull' fase?
Bert
Branaire Ducru 2001, Saint-Julien
Lekker soepele en romige St-Julien.
Trapje minder dan een Lagange of St Pierre.
Tienne
Mooi verouderd met mooie soeple lengte.
Ik citeer Jo: "Wuft !" Misschien toch nog 's opnieuw uitleggen...
Afgelopen weekend met mijn vader een 2003 opengetrokken.
Direct na het ontkurken beide een proefje genomen om de ontwikkeling te zien van zuurstof bij de wijn.
De eerste proef was flink wat zuur wat er bij ons binnen kwam. Zo erg dat we dachten dat ie niet goed was.
3 uur laten staan zonder kurk en voordat we weer gingen drinken. In die drie uur was de Branaire echt bijgetrokken en gaf zich veel meer.
Ik vond 'm nog steeds een beetje moeilijk, maar mij vader (die duidelijk meer kennis en ervaring van/met wijn heeft dan ik) vond 'm echt mooi. Een echte klassieke wijn was zijn mening....een echte St-Julien.
Bedankt voor de TN!
Hmmm heb 2005 liggen. Hoelang zouden we moeten wachten? Nog 5 jaar?
Ik heb er niet zo veel verstand van als jullie hoor, dus wanneer je de 2005 open moet trekken, durf ik niet te zeggen.
In elk geval was de 2003 na wat zuurstof te hebben gehad echt de moeite waard.
Zeker voor mijn vader die toch wat verder is dan ik ben...
Juist op collishop een ducru 2011 besteld proefflesje in rode prijs -5 % @ 36.05 €. Ipv 47.95 ( klassewijnen)