Ik zou ook niet denken dat deze wijn nog een enorm lang leven beschoren is, daarvoor komt hij nu als vrij compleet over, en de toch opmerkzame afwezigheid van mooie zuren doet mij toch denken dat de twee flessen die ik nog heb liggen binnen de vijf jaar leeg zullen zijn. Dit doet natuurlijk geenszins afbreuk aan het feit dat deze wijn nu al zeer mooi is.
Gisterenavond het langverwachte weekend feestelijk ingezet met een varkensgebraadje, begeleid door een Domaine de Chevalier (rouge) 2008 (thanks Fleer)
Ik heb geen notities genomen, maar het zit nog ongeveer zo in m'n hoofd:
Licht intens robijnrode kleur. De intensiteit verraste mij wel wat.
Secundaire neus. Aanvankelijk voornamelijk gedroogde banaan (
)
Na wat tijd iets kruidiger, maar vooral heel lactisch.
In de mond terug toetsen van gedroogde banaan (dat lactische, de aanwezige melkzuren), zwart fruit en kruidig.
Een heel mooie volle en zachte wijn die perfect bij de maaltijd paste en waar we ook nog een stuk na de maaltijd van hebben genoten.
Een echte ontdekking.
Naast de witte versie, goed op weg om ook één van mijn favoriete Pessac's te worden
(21-10-2017 02:08 PM)Benz schreef: [ -> ]Hier ook één van mijn favoriete Domaine in Péssac, een echte topwijn!
En nog steeds tamelijk deftig in prijs
Morning frost in the vineyard, Premier givre matinal dans les vignes.
22 novembre 2018
Bron Twitter
(21-11-2018 07:57 PM)fleer schreef: [ -> ]Morning frost in the vineyard, Premier givre matinal dans les vignes.
22 novembre 2018
Bron Twitter
Is de oogst daar al lang niet binnen?
Of gaan ze op het domein een rode ijswijn op de markt brengen.
(21-11-2018 09:58 PM)don quichotte schreef: [ -> ] (21-11-2018 07:57 PM)fleer schreef: [ -> ]Morning frost in the vineyard, Premier givre matinal dans les vignes.
22 novembre 2018
Bron Twitter
Is de oogst daar al lang niet binnen?
Of gaan ze op het domein een rode ijswijn op de markt brengen.
Niet te luid lachen Don!
Dat brengt ook vast wel op hé...
Rare vogels toch, die vogels.
(22-11-2018 06:39 PM)vinejo schreef: [ -> ]Rare vogels toch, die vogels.
Gistende druiven eten ... scheef vliegen ... gelukkig komt daar zelden een boom van rechts ...
Domaine de Chevalier 2008 - Frankrijk, Bordeaux Pessac-Leognan
Cabernet Sauvignan 60%, merlot 30% aanvullend Petit Verdot, cabernet franc
Drop, Vlierbessen en kruidig. Zeer sappige structuur een rookwolkje het woord elegantie mag hier niet ontbreken. 2008 opnieuw zeer mooi. 92
(13-12-2018 07:29 AM)gertjeuh schreef: [ -> ]Domaine de Chevalier 2008 - Frankrijk, Bordeaux Pessac-Leognan
Cabernet Sauvignan 60%, merlot 30% aanvullend Petit Verdot, cabernet franc
Drop, Vlierbessen en kruidig. Zeer sappige structuur een rookwolkje het woord elegantie mag hier niet ontbreken. 2008 opnieuw zeer mooi. 92
Vegetaal, drop, hars, gebrand, evenwicht, knappe wijn, zacht
92
(14-12-2018 02:59 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ] (13-12-2018 07:29 AM)gertjeuh schreef: [ -> ]Domaine de Chevalier 2008 - Frankrijk, Bordeaux Pessac-Leognan
Cabernet Sauvignan 60%, merlot 30% aanvullend Petit Verdot, cabernet franc
Drop, Vlierbessen en kruidig. Zeer sappige structuur een rookwolkje het woord elegantie mag hier niet ontbreken. 2008 opnieuw zeer mooi. 92
Vegetaal, drop, hars, gebrand, evenwicht, knappe wijn, zacht
92
Chevalier, veel te weinig van gekocht toen dit nog begin 30 euro kostte
Ps: bedankt voor de aanvullingen in Gregoriaanse stijl
Domaine de Chevalier Blanc 2009
Destijds één fles geruild met MrCoone, dus ik ben er wat weiger op.
Gewoon zin in een glaasje als aperitief, dus de Coravin boven gehaald.
Qua neus zeer boterig, wat overrijp wit steenfruit, voluptueus
In de mond, ook hier zeer vol en vettig, enorm mineraal, zuren zijn bijna volledig weg, iets minder pit dan vroeger
Qua afdronk nog steeds boenk erop, zeer lang. Enorm mineraal, hier dan wel weer nog mooie zuren, ellenlange afdronk
Mooi - in de mond leek het me iets vermoeid te zijn, maar de rest blijft nog steeds op niveau. Rest van de fles voor een andere keer.
Mathijs
Erg mooie Pessac maar ik vrees dat ie de komende jaren gedronken moet worden. Hij begint al wat “lomp” te worden.
over welk millésime spreek je Vinoco?
(08-03-2020 04:25 PM)Vince schreef: [ -> ]over welk millésime spreek je Vinoco?
2009. Net zoals SHL blanc 09
(07-03-2020 06:46 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Domaine de Chevalier Blanc 2009
Destijds één fles geruild met MrCoone, dus ik ben er wat weiger op.
Gewoon zin in een glaasje als aperitief, dus de Coravin boven gehaald.
Qua neus zeer boterig, wat overrijp wit steenfruit, voluptueus
In de mond, ook hier zeer vol en vettig, enorm mineraal, zuren zijn bijna volledig weg, iets minder pit dan vroeger
Qua afdronk nog steeds boenk erop, zeer lang. Enorm mineraal, hier dan wel weer nog mooie zuren, ellenlange afdronk
Mooi - in de mond leek het me iets vermoeid te zijn, maar de rest blijft nog steeds op niveau. Rest van de fles voor een andere keer.
Mathijs
En deze avond was het dan zover ... de kurk is eruit, de wijn vloeit, het glas vult, ik geniet.
Geen idee waar ik zat met bovenstaande TN, maar bij een maaltijd past dit toch zo veel beter.
Qua neus nog altijd op schema, heerlijk voluptueus, boterig, grassig, vers gemaaid grasland, super mineraal, vleugje vanille, agrum
In de mond, rijp, vol, vettig, zeer mooi mineraal, en nu alsnog wat zuren op het puntje van de tong, hint witte peper
Afdronk is droog, enorm mineraal, blijft zowat natte riviersteen hangen, mooi ziltig, blijft zeer lang hangen.
Nu pas herinner ik me die eerste slok op restaurant, al die jaren geleden, toen MrCoone deze op tafel gooide.
Dit blijft alsnog één van de beste witte wijnen die ik tot op vandaag heb gedronken !
Ik blijf erbij, ze weten in Pessac verdomme goeie witte te maken !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mathijs
(11-04-2020 08:11 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (07-03-2020 06:46 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Domaine de Chevalier Blanc 2009
Destijds één fles geruild met MrCoone, dus ik ben er wat weiger op.
Gewoon zin in een glaasje als aperitief, dus de Coravin boven gehaald.
Qua neus zeer boterig, wat overrijp wit steenfruit, voluptueus
In de mond, ook hier zeer vol en vettig, enorm mineraal, zuren zijn bijna volledig weg, iets minder pit dan vroeger
Qua afdronk nog steeds boenk erop, zeer lang. Enorm mineraal, hier dan wel weer nog mooie zuren, ellenlange afdronk
Mooi - in de mond leek het me iets vermoeid te zijn, maar de rest blijft nog steeds op niveau. Rest van de fles voor een andere keer.
Mathijs
En deze avond was het dan zover ... de kurk is eruit, de wijn vloeit, het glas vult, ik geniet.
Geen idee waar ik zat met bovenstaande TN, maar bij een maaltijd past dit toch zo veel beter.
Qua neus nog altijd op schema, heerlijk voluptueus, boterig, grassig, vers gemaaid grasland, super mineraal, vleugje vanille, agrum
In de mond, rijp, vol, vettig, zeer mooi mineraal, en nu alsnog wat zuren op het puntje van de tong, hint witte peper
Afdronk is droog, enorm mineraal, blijft zowat natte riviersteen hangen, mooi ziltig, blijft zeer lang hangen.
Nu pas herinner ik me die eerste slok op restaurant, al die jaren geleden, toen MrCoone deze op tafel gooide.
Dit blijft alsnog één van de beste witte wijnen die ik tot op vandaag heb gedronken !
Ik blijf erbij, ze weten in Pessac verdomme goeie witte te maken !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mathijs
Mooie levendige TN. Geniet ervan!
(11-04-2020 08:11 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (07-03-2020 06:46 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Domaine de Chevalier Blanc 2009
Destijds één fles geruild met MrCoone, dus ik ben er wat weiger op.
Gewoon zin in een glaasje als aperitief, dus de Coravin boven gehaald.
Qua neus zeer boterig, wat overrijp wit steenfruit, voluptueus
In de mond, ook hier zeer vol en vettig, enorm mineraal, zuren zijn bijna volledig weg, iets minder pit dan vroeger
Qua afdronk nog steeds boenk erop, zeer lang. Enorm mineraal, hier dan wel weer nog mooie zuren, ellenlange afdronk
Mooi - in de mond leek het me iets vermoeid te zijn, maar de rest blijft nog steeds op niveau. Rest van de fles voor een andere keer.
Mathijs
En deze avond was het dan zover ... de kurk is eruit, de wijn vloeit, het glas vult, ik geniet.
Geen idee waar ik zat met bovenstaande TN, maar bij een maaltijd past dit toch zo veel beter.
Qua neus nog altijd op schema, heerlijk voluptueus, boterig, grassig, vers gemaaid grasland, super mineraal, vleugje vanille, agrum
In de mond, rijp, vol, vettig, zeer mooi mineraal, en nu alsnog wat zuren op het puntje van de tong, hint witte peper
Afdronk is droog, enorm mineraal, blijft zowat natte riviersteen hangen, mooi ziltig, blijft zeer lang hangen.
Nu pas herinner ik me die eerste slok op restaurant, al die jaren geleden, toen MrCoone deze op tafel gooide.
Dit blijft alsnog één van de beste witte wijnen die ik tot op vandaag heb gedronken !
Ik blijf erbij, ze weten in Pessac verdomme goeie witte te maken !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mathijs
Mathijs, je gaat me geen kwaad woord horen zeggen over Chevalier blanc, ook ik vind dat een magnifieke wijn en naar mijn smaak misschien wel de mooiste witte Pessac.
Maar als je dol bent op droge witte zou je (naast enkele witte Bourgognes) ook eens moeten trachten een witte Hermitage van J.L. Chave te proeven. Jammer genoeg is die tegenwoordig wel vrij prijzig, maar met een man of 4...
Mooie notitie Mathijs. Leuk om te lezen en dank voor de moeite die je genomen hebt. De volgende keer dat we elkaar treffen laat ik je een witte Pessac proeven die jaar in jaar uit met afstand de mooiste witte wijn van de appelatie maakt. Op eenzame hoogte, net zoals Yquem voor Sauternes, Clos Rougard voor Loire, Clape voor Cornas etc etc
Voor vanavond ook een witte Pessac uit de kelder gehaald. Pape Clement 2009. Erg mooi, maar is mooier geweest. Dus de kist moet leeg.
(12-04-2020 11:00 AM)wvd schreef: [ -> ] (11-04-2020 08:11 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (07-03-2020 06:46 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Domaine de Chevalier Blanc 2009
Destijds één fles geruild met MrCoone, dus ik ben er wat weiger op.
Gewoon zin in een glaasje als aperitief, dus de Coravin boven gehaald.
Qua neus zeer boterig, wat overrijp wit steenfruit, voluptueus
In de mond, ook hier zeer vol en vettig, enorm mineraal, zuren zijn bijna volledig weg, iets minder pit dan vroeger
Qua afdronk nog steeds boenk erop, zeer lang. Enorm mineraal, hier dan wel weer nog mooie zuren, ellenlange afdronk
Mooi - in de mond leek het me iets vermoeid te zijn, maar de rest blijft nog steeds op niveau. Rest van de fles voor een andere keer.
Mathijs
En deze avond was het dan zover ... de kurk is eruit, de wijn vloeit, het glas vult, ik geniet.
Geen idee waar ik zat met bovenstaande TN, maar bij een maaltijd past dit toch zo veel beter.
Qua neus nog altijd op schema, heerlijk voluptueus, boterig, grassig, vers gemaaid grasland, super mineraal, vleugje vanille, agrum
In de mond, rijp, vol, vettig, zeer mooi mineraal, en nu alsnog wat zuren op het puntje van de tong, hint witte peper
Afdronk is droog, enorm mineraal, blijft zowat natte riviersteen hangen, mooi ziltig, blijft zeer lang hangen.
Nu pas herinner ik me die eerste slok op restaurant, al die jaren geleden, toen MrCoone deze op tafel gooide.
Dit blijft alsnog één van de beste witte wijnen die ik tot op vandaag heb gedronken !
Ik blijf erbij, ze weten in Pessac verdomme goeie witte te maken !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mathijs
Mathijs, je gaat me geen kwaad woord horen zeggen over Chevalier blanc, ook ik vind dat een magnifieke wijn en naar mijn smaak misschien wel de mooiste witte Pessac.
Maar als je dol bent op droge witte zou je (naast enkele witte Bourgognes) ook eens moeten trachten een witte Hermitage van J.L. Chave te proeven. Jammer genoeg is die tegenwoordig wel vrij prijzig, maar met een man of 4...
Witte Hermitage Chave kan erg mooi zijn en erg teleurstellend. Het is ook waar je van houdt. Ik vind oxidatie toetsen in een wijn vreselijk en aangezien witte Rhones dat al vrij snel kunnen krijgen heb ik vaker een teleurstelling gedronken dan "Woow" geroepen. Mocht je geen problemen hebben met die toets dan kan je er enorm van genieten.
Wij deden 2 jaar terug alle Ermitage wijnen van Chapoutier die 98, 99 en 100 punten hebben gekregen van Parker. Wit en Rood. In totaal 41 verschillende wijnen. 18 personen in totaal. Voor 17 van de 18 personen leerde de avond vooral dat ,zowel wit als rood, de wijnen het mooist zijn als ze jong zijn. Voor de meesten lag dat op ongeveer 3 tot 7 jaar oud. Alles wat ouder is heeft oxidatie toetsen (in wit) of krijgt heel erg veel brett en metaal (gevolg van oxidatie in rood). 1 persoon aan tafel drinkt heel erg graag sherry en werd steeds enthousiaster naarmate wijnen ouder werden
Deze avond was topsport....41 flessen waren er 6 te veel
(12-04-2020 11:49 AM)Vinoco schreef: [ -> ]Mooie notitie Mathijs. Leuk om te lezen en dank voor de moeite die je genomen hebt. De volgende keer dat we elkaar treffen laat ik je een witte Pessac proeven die jaar in jaar uit met afstand de mooiste witte wijn van de appelatie maakt. Op eenzame hoogte, net zoals Yquem voor Sauternes, Clos Rougard voor Loire, Clape voor Cornas etc etc
Voor vanavond ook een witte Pessac uit de kelder gehaald. Pape Clement 2009. Erg mooi, maar is mooier geweest. Dus de kist moet leeg.
(12-04-2020 11:00 AM)wvd schreef: [ -> ] (11-04-2020 08:11 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (07-03-2020 06:46 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Domaine de Chevalier Blanc 2009
Destijds één fles geruild met MrCoone, dus ik ben er wat weiger op.
Gewoon zin in een glaasje als aperitief, dus de Coravin boven gehaald.
Qua neus zeer boterig, wat overrijp wit steenfruit, voluptueus
In de mond, ook hier zeer vol en vettig, enorm mineraal, zuren zijn bijna volledig weg, iets minder pit dan vroeger
Qua afdronk nog steeds boenk erop, zeer lang. Enorm mineraal, hier dan wel weer nog mooie zuren, ellenlange afdronk
Mooi - in de mond leek het me iets vermoeid te zijn, maar de rest blijft nog steeds op niveau. Rest van de fles voor een andere keer.
Mathijs
En deze avond was het dan zover ... de kurk is eruit, de wijn vloeit, het glas vult, ik geniet.
Geen idee waar ik zat met bovenstaande TN, maar bij een maaltijd past dit toch zo veel beter.
Qua neus nog altijd op schema, heerlijk voluptueus, boterig, grassig, vers gemaaid grasland, super mineraal, vleugje vanille, agrum
In de mond, rijp, vol, vettig, zeer mooi mineraal, en nu alsnog wat zuren op het puntje van de tong, hint witte peper
Afdronk is droog, enorm mineraal, blijft zowat natte riviersteen hangen, mooi ziltig, blijft zeer lang hangen.
Nu pas herinner ik me die eerste slok op restaurant, al die jaren geleden, toen MrCoone deze op tafel gooide.
Dit blijft alsnog één van de beste witte wijnen die ik tot op vandaag heb gedronken !
Ik blijf erbij, ze weten in Pessac verdomme goeie witte te maken !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mathijs
Mathijs, je gaat me geen kwaad woord horen zeggen over Chevalier blanc, ook ik vind dat een magnifieke wijn en naar mijn smaak misschien wel de mooiste witte Pessac.
Maar als je dol bent op droge witte zou je (naast enkele witte Bourgognes) ook eens moeten trachten een witte Hermitage van J.L. Chave te proeven. Jammer genoeg is die tegenwoordig wel vrij prijzig, maar met een man of 4...
Witte Hermitage Chave kan erg mooi zijn en erg teleurstellend. Het is ook waar je van houdt. Ik vind oxidatie toetsen in een wijn vreselijk en aangezien witte Rhones dat al vrij snel kunnen krijgen heb ik vaker een teleurstelling gedronken dan "Woow" geroepen. Mocht je geen problemen hebben met die toets dan kan je er enorm van genieten.
Wij deden 2 jaar terug alle Ermitage wijnen van Chapoutier die 98, 99 en 100 punten hebben gekregen van Parker. Wit en Rood. In totaal 41 verschillende wijnen. 18 personen in totaal. Voor 17 van de 18 personen leerde de avond vooral dat ,zowel wit als rood, de wijnen het mooist zijn als ze jong zijn. Voor de meesten lag dat op ongeveer 3 tot 7 jaar oud. Alles wat ouder is heeft oxidatie toetsen (in wit) of krijgt heel erg veel brett en metaal (gevolg van oxidatie in rood). 1 persoon aan tafel drinkt heel erg graag sherry en werd steeds enthousiaster naarmate wijnen ouder werden
Deze avond was topsport....41 flessen waren er 6 te veel
Ik hou wel (heel erg!) van Sherry, maar inderdaad ook niet van oxidatieve toetsen in niet versterkte wijn. Toch dronk ik al werkelijk grandioze oudere witte Bourgognes. Witte Hermitage, ook die van J.L. Chave, vind ik inderdaad heerlijk jong. Maar ook oud, ttz + 20 jaar, hoewel dat alweer een eeuwigheid geleden is.
(12-04-2020 12:22 PM)wvd schreef: [ -> ] (12-04-2020 11:49 AM)Vinoco schreef: [ -> ]Mooie notitie Mathijs. Leuk om te lezen en dank voor de moeite die je genomen hebt. De volgende keer dat we elkaar treffen laat ik je een witte Pessac proeven die jaar in jaar uit met afstand de mooiste witte wijn van de appelatie maakt. Op eenzame hoogte, net zoals Yquem voor Sauternes, Clos Rougard voor Loire, Clape voor Cornas etc etc
Voor vanavond ook een witte Pessac uit de kelder gehaald. Pape Clement 2009. Erg mooi, maar is mooier geweest. Dus de kist moet leeg.
(12-04-2020 11:00 AM)wvd schreef: [ -> ] (11-04-2020 08:11 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (07-03-2020 06:46 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Domaine de Chevalier Blanc 2009
Destijds één fles geruild met MrCoone, dus ik ben er wat weiger op.
Gewoon zin in een glaasje als aperitief, dus de Coravin boven gehaald.
Qua neus zeer boterig, wat overrijp wit steenfruit, voluptueus
In de mond, ook hier zeer vol en vettig, enorm mineraal, zuren zijn bijna volledig weg, iets minder pit dan vroeger
Qua afdronk nog steeds boenk erop, zeer lang. Enorm mineraal, hier dan wel weer nog mooie zuren, ellenlange afdronk
Mooi - in de mond leek het me iets vermoeid te zijn, maar de rest blijft nog steeds op niveau. Rest van de fles voor een andere keer.
Mathijs
En deze avond was het dan zover ... de kurk is eruit, de wijn vloeit, het glas vult, ik geniet.
Geen idee waar ik zat met bovenstaande TN, maar bij een maaltijd past dit toch zo veel beter.
Qua neus nog altijd op schema, heerlijk voluptueus, boterig, grassig, vers gemaaid grasland, super mineraal, vleugje vanille, agrum
In de mond, rijp, vol, vettig, zeer mooi mineraal, en nu alsnog wat zuren op het puntje van de tong, hint witte peper
Afdronk is droog, enorm mineraal, blijft zowat natte riviersteen hangen, mooi ziltig, blijft zeer lang hangen.
Nu pas herinner ik me die eerste slok op restaurant, al die jaren geleden, toen MrCoone deze op tafel gooide.
Dit blijft alsnog één van de beste witte wijnen die ik tot op vandaag heb gedronken !
Ik blijf erbij, ze weten in Pessac verdomme goeie witte te maken !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mathijs
Mathijs, je gaat me geen kwaad woord horen zeggen over Chevalier blanc, ook ik vind dat een magnifieke wijn en naar mijn smaak misschien wel de mooiste witte Pessac.
Maar als je dol bent op droge witte zou je (naast enkele witte Bourgognes) ook eens moeten trachten een witte Hermitage van J.L. Chave te proeven. Jammer genoeg is die tegenwoordig wel vrij prijzig, maar met een man of 4...
Witte Hermitage Chave kan erg mooi zijn en erg teleurstellend. Het is ook waar je van houdt. Ik vind oxidatie toetsen in een wijn vreselijk en aangezien witte Rhones dat al vrij snel kunnen krijgen heb ik vaker een teleurstelling gedronken dan "Woow" geroepen. Mocht je geen problemen hebben met die toets dan kan je er enorm van genieten.
Wij deden 2 jaar terug alle Ermitage wijnen van Chapoutier die 98, 99 en 100 punten hebben gekregen van Parker. Wit en Rood. In totaal 41 verschillende wijnen. 18 personen in totaal. Voor 17 van de 18 personen leerde de avond vooral dat ,zowel wit als rood, de wijnen het mooist zijn als ze jong zijn. Voor de meesten lag dat op ongeveer 3 tot 7 jaar oud. Alles wat ouder is heeft oxidatie toetsen (in wit) of krijgt heel erg veel brett en metaal (gevolg van oxidatie in rood). 1 persoon aan tafel drinkt heel erg graag sherry en werd steeds enthousiaster naarmate wijnen ouder werden
Deze avond was topsport....41 flessen waren er 6 te veel
Ik hou wel (heel erg!) van Sherry, maar inderdaad ook niet van oxidatieve toetsen in niet versterkte wijn. Toch dronk ik al werkelijk grandioze oudere witte Bourgognes. Witte Hermitage, ook die van J.L. Chave, vind ik inderdaad heerlijk jong. Maar ook oud, ttz + 20 jaar, hoewel dat alweer een eeuwigheid geleden is.
Het probleem is dat je het nooit zeker weet bij een oude witte Rhône. 90% van de gevallen is het aanwezig en dus hoeft het voor mij niet maar als het niet is dan heb je vaak vuurwerk zo mooi. Eigenlijk is mijn ervaring dat je alleen zeker kan zijn van grote gerijpte niet geoxideerde witte Rhônes als ze al die jaren geen licht hebben gezien en koud hebben gelegen. Uit dezelfde kelder in België kocht ik onlangs een nog dichte doos Chave Hermitage blanc 1989 en dichte doos Clos des Papes 1992 blanc. Toen nog dozen van 12. Van de Chave al 3 flessen gedronken en close to perfection. De Clos du Papes recent de eerste fles gedronken die ook nog enorm fris was en erg mooi. Beide nog enorm licht van kleur. Dat zijn echt kadootjes om te vinden en kom je eigenlijk alleen maar in België tegen.
(12-04-2020 01:07 PM)Vinoco schreef: [ -> ] (12-04-2020 12:22 PM)wvd schreef: [ -> ] (12-04-2020 11:49 AM)Vinoco schreef: [ -> ]Mooie notitie Mathijs. Leuk om te lezen en dank voor de moeite die je genomen hebt. De volgende keer dat we elkaar treffen laat ik je een witte Pessac proeven die jaar in jaar uit met afstand de mooiste witte wijn van de appelatie maakt. Op eenzame hoogte, net zoals Yquem voor Sauternes, Clos Rougard voor Loire, Clape voor Cornas etc etc
Voor vanavond ook een witte Pessac uit de kelder gehaald. Pape Clement 2009. Erg mooi, maar is mooier geweest. Dus de kist moet leeg.
(12-04-2020 11:00 AM)wvd schreef: [ -> ] (11-04-2020 08:11 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (07-03-2020 06:46 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Domaine de Chevalier Blanc 2009
Destijds één fles geruild met MrCoone, dus ik ben er wat weiger op.
Gewoon zin in een glaasje als aperitief, dus de Coravin boven gehaald.
Qua neus zeer boterig, wat overrijp wit steenfruit, voluptueus
In de mond, ook hier zeer vol en vettig, enorm mineraal, zuren zijn bijna volledig weg, iets minder pit dan vroeger
Qua afdronk nog steeds boenk erop, zeer lang. Enorm mineraal, hier dan wel weer nog mooie zuren, ellenlange afdronk
Mooi - in de mond leek het me iets vermoeid te zijn, maar de rest blijft nog steeds op niveau. Rest van de fles voor een andere keer.
Mathijs
En deze avond was het dan zover ... de kurk is eruit, de wijn vloeit, het glas vult, ik geniet.
Geen idee waar ik zat met bovenstaande TN, maar bij een maaltijd past dit toch zo veel beter.
Qua neus nog altijd op schema, heerlijk voluptueus, boterig, grassig, vers gemaaid grasland, super mineraal, vleugje vanille, agrum
In de mond, rijp, vol, vettig, zeer mooi mineraal, en nu alsnog wat zuren op het puntje van de tong, hint witte peper
Afdronk is droog, enorm mineraal, blijft zowat natte riviersteen hangen, mooi ziltig, blijft zeer lang hangen.
Nu pas herinner ik me die eerste slok op restaurant, al die jaren geleden, toen MrCoone deze op tafel gooide.
Dit blijft alsnog één van de beste witte wijnen die ik tot op vandaag heb gedronken !
Ik blijf erbij, ze weten in Pessac verdomme goeie witte te maken !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mathijs
Mathijs, je gaat me geen kwaad woord horen zeggen over Chevalier blanc, ook ik vind dat een magnifieke wijn en naar mijn smaak misschien wel de mooiste witte Pessac.
Maar als je dol bent op droge witte zou je (naast enkele witte Bourgognes) ook eens moeten trachten een witte Hermitage van J.L. Chave te proeven. Jammer genoeg is die tegenwoordig wel vrij prijzig, maar met een man of 4...
Witte Hermitage Chave kan erg mooi zijn en erg teleurstellend. Het is ook waar je van houdt. Ik vind oxidatie toetsen in een wijn vreselijk en aangezien witte Rhones dat al vrij snel kunnen krijgen heb ik vaker een teleurstelling gedronken dan "Woow" geroepen. Mocht je geen problemen hebben met die toets dan kan je er enorm van genieten.
Wij deden 2 jaar terug alle Ermitage wijnen van Chapoutier die 98, 99 en 100 punten hebben gekregen van Parker. Wit en Rood. In totaal 41 verschillende wijnen. 18 personen in totaal. Voor 17 van de 18 personen leerde de avond vooral dat ,zowel wit als rood, de wijnen het mooist zijn als ze jong zijn. Voor de meesten lag dat op ongeveer 3 tot 7 jaar oud. Alles wat ouder is heeft oxidatie toetsen (in wit) of krijgt heel erg veel brett en metaal (gevolg van oxidatie in rood). 1 persoon aan tafel drinkt heel erg graag sherry en werd steeds enthousiaster naarmate wijnen ouder werden
Deze avond was topsport....41 flessen waren er 6 te veel
Ik hou wel (heel erg!) van Sherry, maar inderdaad ook niet van oxidatieve toetsen in niet versterkte wijn. Toch dronk ik al werkelijk grandioze oudere witte Bourgognes. Witte Hermitage, ook die van J.L. Chave, vind ik inderdaad heerlijk jong. Maar ook oud, ttz + 20 jaar, hoewel dat alweer een eeuwigheid geleden is.
Het probleem is dat je het nooit zeker weet bij een oude witte Rhône. 90% van de gevallen is het aanwezig en dus hoeft het voor mij niet maar als het niet is dan heb je vaak vuurwerk zo mooi. Eigenlijk is mijn ervaring dat je alleen zeker kan zijn van grote gerijpte niet geoxideerde witte Rhônes als ze al die jaren geen licht hebben gezien en koud hebben gelegen. Uit dezelfde kelder in België kocht ik onlangs een nog dichte doos Chave Hermitage blanc 1989 en dichte doos Clos des Papes 1992 blanc. Toen nog dozen van 12. Van de Chave al 3 flessen gedronken en close to perfection. De Clos du Papes recent de eerste fles gedronken die ook nog enorm fris was en erg mooi. Beide nog enorm licht van kleur. Dat zijn echt kadootjes om te vinden en kom je eigenlijk alleen maar in België tegen.
Dat laatste weet ik nog zo niet, maar misschien inderdaad wel het grootste aantal/inwoner. Ik vind ook dat er een groot verschil is tussen een witte Noordelijke Rhône en een witte Châteauneuf, die je inderdaad best jong drinkt. Of moet ik zeggen "dronk", want de laatste jaren lijkt dat er een ferm stuk op vooruit te zijn gegaan met beduidend meer frisheid in de wijnen. Enfin, de toekomst zal het uitwijzen.
(13-04-2020 09:43 AM)wvd schreef: [ -> ] (12-04-2020 01:07 PM)Vinoco schreef: [ -> ] (12-04-2020 12:22 PM)wvd schreef: [ -> ] (12-04-2020 11:49 AM)Vinoco schreef: [ -> ]Mooie notitie Mathijs. Leuk om te lezen en dank voor de moeite die je genomen hebt. De volgende keer dat we elkaar treffen laat ik je een witte Pessac proeven die jaar in jaar uit met afstand de mooiste witte wijn van de appelatie maakt. Op eenzame hoogte, net zoals Yquem voor Sauternes, Clos Rougard voor Loire, Clape voor Cornas etc etc
Voor vanavond ook een witte Pessac uit de kelder gehaald. Pape Clement 2009. Erg mooi, maar is mooier geweest. Dus de kist moet leeg.
(12-04-2020 11:00 AM)wvd schreef: [ -> ] (11-04-2020 08:11 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (07-03-2020 06:46 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Domaine de Chevalier Blanc 2009
Destijds één fles geruild met MrCoone, dus ik ben er wat weiger op.
Gewoon zin in een glaasje als aperitief, dus de Coravin boven gehaald.
Qua neus zeer boterig, wat overrijp wit steenfruit, voluptueus
In de mond, ook hier zeer vol en vettig, enorm mineraal, zuren zijn bijna volledig weg, iets minder pit dan vroeger
Qua afdronk nog steeds boenk erop, zeer lang. Enorm mineraal, hier dan wel weer nog mooie zuren, ellenlange afdronk
Mooi - in de mond leek het me iets vermoeid te zijn, maar de rest blijft nog steeds op niveau. Rest van de fles voor een andere keer.
Mathijs
En deze avond was het dan zover ... de kurk is eruit, de wijn vloeit, het glas vult, ik geniet.
Geen idee waar ik zat met bovenstaande TN, maar bij een maaltijd past dit toch zo veel beter.
Qua neus nog altijd op schema, heerlijk voluptueus, boterig, grassig, vers gemaaid grasland, super mineraal, vleugje vanille, agrum
In de mond, rijp, vol, vettig, zeer mooi mineraal, en nu alsnog wat zuren op het puntje van de tong, hint witte peper
Afdronk is droog, enorm mineraal, blijft zowat natte riviersteen hangen, mooi ziltig, blijft zeer lang hangen.
Nu pas herinner ik me die eerste slok op restaurant, al die jaren geleden, toen MrCoone deze op tafel gooide.
Dit blijft alsnog één van de beste witte wijnen die ik tot op vandaag heb gedronken !
Ik blijf erbij, ze weten in Pessac verdomme goeie witte te maken !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mathijs
Mathijs, je gaat me geen kwaad woord horen zeggen over Chevalier blanc, ook ik vind dat een magnifieke wijn en naar mijn smaak misschien wel de mooiste witte Pessac.
Maar als je dol bent op droge witte zou je (naast enkele witte Bourgognes) ook eens moeten trachten een witte Hermitage van J.L. Chave te proeven. Jammer genoeg is die tegenwoordig wel vrij prijzig, maar met een man of 4...
Witte Hermitage Chave kan erg mooi zijn en erg teleurstellend. Het is ook waar je van houdt. Ik vind oxidatie toetsen in een wijn vreselijk en aangezien witte Rhones dat al vrij snel kunnen krijgen heb ik vaker een teleurstelling gedronken dan "Woow" geroepen. Mocht je geen problemen hebben met die toets dan kan je er enorm van genieten.
Wij deden 2 jaar terug alle Ermitage wijnen van Chapoutier die 98, 99 en 100 punten hebben gekregen van Parker. Wit en Rood. In totaal 41 verschillende wijnen. 18 personen in totaal. Voor 17 van de 18 personen leerde de avond vooral dat ,zowel wit als rood, de wijnen het mooist zijn als ze jong zijn. Voor de meesten lag dat op ongeveer 3 tot 7 jaar oud. Alles wat ouder is heeft oxidatie toetsen (in wit) of krijgt heel erg veel brett en metaal (gevolg van oxidatie in rood). 1 persoon aan tafel drinkt heel erg graag sherry en werd steeds enthousiaster naarmate wijnen ouder werden
Deze avond was topsport....41 flessen waren er 6 te veel
Ik hou wel (heel erg!) van Sherry, maar inderdaad ook niet van oxidatieve toetsen in niet versterkte wijn. Toch dronk ik al werkelijk grandioze oudere witte Bourgognes. Witte Hermitage, ook die van J.L. Chave, vind ik inderdaad heerlijk jong. Maar ook oud, ttz + 20 jaar, hoewel dat alweer een eeuwigheid geleden is.
Het probleem is dat je het nooit zeker weet bij een oude witte Rhône. 90% van de gevallen is het aanwezig en dus hoeft het voor mij niet maar als het niet is dan heb je vaak vuurwerk zo mooi. Eigenlijk is mijn ervaring dat je alleen zeker kan zijn van grote gerijpte niet geoxideerde witte Rhônes als ze al die jaren geen licht hebben gezien en koud hebben gelegen. Uit dezelfde kelder in België kocht ik onlangs een nog dichte doos Chave Hermitage blanc 1989 en dichte doos Clos des Papes 1992 blanc. Toen nog dozen van 12. Van de Chave al 3 flessen gedronken en close to perfection. De Clos du Papes recent de eerste fles gedronken die ook nog enorm fris was en erg mooi. Beide nog enorm licht van kleur. Dat zijn echt kadootjes om te vinden en kom je eigenlijk alleen maar in België tegen.
Dat laatste weet ik nog zo niet, maar misschien inderdaad wel het grootste aantal/inwoner. Ik vind ook dat er een groot verschil is tussen een witte Noordelijke Rhône en een witte Châteauneuf, die je inderdaad best jong drinkt. Of moet ik zeggen "dronk", want de laatste jaren lijkt dat er een ferm stuk op vooruit te zijn gegaan met beduidend meer frisheid in de wijnen. Enfin, de toekomst zal het uitwijzen.
Misschien moet ik het anders zeggen. Na 20 jaar kelders opkopen in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland kan ik in ieder geval zeggen dat je dit soort grote wijnen in nog dichte dozen/kisten niet tegenkomt in Nederland, Duitsland en Luxemburg. Van de 4 landen waar ik veel ervaring mee heb vind je het in België. Als ze in de 1e 3 genoemde landen hebben gelegen is een deel of alles reeds gedronken. België heeft met afstand de mooiste kelders wat betreft inhoud. Maar in heel veel Belgische kelders liggen prachtige wijnen die nooit gedronken worden en ooit zijn gekocht als investering. Daardoor kom je er de meest mooie schatten tegen (zoals de 12 flessen Chave Hermitage blanc in nog gesloten doos) en ook vooral heel veel volle kisten van wijnen die niet meer te drinken zijn of toch in ieder geval nog maar een fractie van wat het ooit geweest is. Als wijnliefhebber is dat pijnlijk om te zien. In november nog een kelder in Lier met 31 ongeopende kisten Bordeaux uit 1973 en 1974. Cheval Blanc, Lafite, Mouton, Angelus, Petrus etc etc. Niet 1 wijn zal nog echt plezier geven, maar ze zijn geslaagd in hun missie. De wijnen brachten heel veel meer op dan dat ze er zelf ooit voor betaald hebben.
Witte Chateauneuf is heel erg moeilijk inderdaad. Beaucastel VV is fantastisch in zijn eerste 2-5 jaar. Daarna komt de oxidatie al. Witte Rayas is wel erg mooi, maar lastig te vinden.
Gisteren de
Chevalier rood 2019 opengetrokken.
Ik had er me drie van gekocht bij Klassewijnen en wou er toch eens eentje proeven met een deskundige op gebied van topwijnen (niet Lesage
)
De modern gemaakte Bordeaux toonde hier weer zijn prachtig jeugdig gelaat.
20 jaar geleden zou een houtwalm de rest van de aroma s weg hebben geduwd, vandaag zijn deze wijnen voorbeelden van fruitigheid en evenwicht.
Zo ook deze Domaine de Chevalier. Een complex aroma van zwart fruit, wat peper, maar vooral ook een aardse toets. Eindelijk weet ik wat men bedoelt met de uitspraak dat Pessac de terroir (in zijn aardsheid) mooi weerspiegelt. Je kon de gravel ruiken.
Én smaken, ook in de mond kwam dit terug. Naast dat heerlijk zacht fruit en een licht toetsje mokka.. De wijn streelt de tong, is full bodied maar allerminst zwaar op de hand. Evenwicht. En lengte. Leeeeeeeeeeeeeeeeeeengte!
Veel beter kan het niet worden volgens mij. Een absolute topwijn.
(17-10-2022 09:06 AM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren de Chevalier rood 2019 opengetrokken.
Ik had er me drie van gekocht bij Klassewijnen en wou er toch eens eentje proeven met een deskundige op gebied van topwijnen (niet Lesage )
De modern gemaakte Bordeaux toonde hier weer zijn prachtig jeugdig gelaat.
20 jaar geleden zou een houtwalm de rest van de aroma s weg hebben geduwd, vandaag zijn deze wijnen voorbeelden van fruitigheid en evenwicht.
Zo ook deze Domaine de Chevalier. Een complex aroma van zwart fruit, wat peper, maar vooral ook een aardse toets. Eindelijk weet ik wat men bedoelt met de uitspraak dat Pessac de terroir (in zijn aardsheid) mooi weerspiegelt. Je kon de gravel ruiken.
Én smaken, ook in de mond kwam dit terug. Naast dat heerlijk zacht fruit en een licht toetsje mokka.. De wijn streelt de tong, is full bodied maar allerminst zwaar op de hand. Evenwicht. En lengte. Leeeeeeeeeeeeeeeeeeengte!
Veel beter kan het niet worden volgens mij. Een absolute topwijn.
Kan ik enkel maar beamen. Enorme materie maar toch zacht. Door de wijn lang in de mond te houden, voel je de enorme lengte, waarna ie wegsmelt zonder enig spoor van onevenwicht of harde tannines te tonen. Dikke wijn!
(17-10-2022 11:27 AM)Fre schreef: [ -> ] (17-10-2022 09:06 AM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren de Chevalier rood 2019 opengetrokken.
Ik had er me drie van gekocht bij Klassewijnen en wou er toch eens eentje proeven met een deskundige op gebied van topwijnen (niet Lesage )
De modern gemaakte Bordeaux toonde hier weer zijn prachtig jeugdig gelaat.
20 jaar geleden zou een houtwalm de rest van de aroma s weg hebben geduwd, vandaag zijn deze wijnen voorbeelden van fruitigheid en evenwicht.
Zo ook deze Domaine de Chevalier. Een complex aroma van zwart fruit, wat peper, maar vooral ook een aardse toets. Eindelijk weet ik wat men bedoelt met de uitspraak dat Pessac de terroir (in zijn aardsheid) mooi weerspiegelt. Je kon de gravel ruiken.
Én smaken, ook in de mond kwam dit terug. Naast dat heerlijk zacht fruit en een licht toetsje mokka.. De wijn streelt de tong, is full bodied maar allerminst zwaar op de hand. Evenwicht. En lengte. Leeeeeeeeeeeeeeeeeeengte!
Veel beter kan het niet worden volgens mij. Een absolute topwijn.
Kan ik enkel maar beamen. Enorme materie maar toch zacht. Door de wijn lang in de mond te houden, voel je de enorme lengte, waarna ie wegsmelt zonder enig spoor van onevenwicht of harde tannines te tonen. Dikke wijn!
Vond die ook heel goed op de UGCB begin dit jaar, misschien net achter Carmes.