Als afsluiter van de reis drie nachten in Tours gelogeerd en daarvan moest uiteraard gebruik gemaakt worden om - naast het obligatoire kasteelbezoek - enkele wijndomeinen te bezoeken.
Na vorig jaar bijzonder onder de indruk te zijn geweest van Le Clos Guillot '12 van Baudry stond dit domein bovenaan mijn lijst om een bezoekje te brengen. Het bezoek beperkte zich jammer genoeg slechts tot een degustatie begeleid door Helda Rabaut, een parisienne die al jaren werkt op het domein en ook onder haar eigen naam Chinon maakt.
Jammer genoeg (het moet lukken) was de voorraad Clos Guillot '18 op en viel deze dan ook niet te proeven. De andere cuvées passeerden gelukkig wel allemaal de revue. Enkele korte notities van de geproefde wijnen:
Chinon Blanc 2020: eerste jaargang van jonge stokken chenin - fris, fruitig, citrus, witte bloemen, licht filmend mondgevoel. Relatief eenvoudige, lichte en vlot verteerbare chenin.
Chinon Rosé 2020: rosé van CF - fris, wat klein rood fruit, wit steenfruit, genoeg structuur om iets bij te eten, zou bijvoorbeeld goed gaan met wat charcuterie. Leuke rosé.
Chinon Les Granges 2020: Instapcuvée, 100% beton - veel rood fruit, typische paprikatoets, wat peper, bittertje in de mond, eerder korte afdronk.
Chinon Domaine 2019: 100% beton - Valt meteen op dat deze cuvée een stuk meer materie heeft dan Les Granges. Heel mooi op het fruit, rijp rood & zwart fruit, voornamelijk kers. Pepertoets. 2019 was een vrij warm jaar in de regio wat je merkt aan de rijpheid van het fruit, maar de wijn blijft elegant en fijn. Een echte doordrinker en top P/K.
Chinon Les Grézeaux 2019: 100% beton - Oudste stokken van het domeinen, gemiddeld 60 jaar. Grind/klei/kiezel bodem die voor extra mineraliteit zorgt. Nog een stapje hoger qua materie en vooral complexiteit. Minder uitgesproken fruit, mooi mondgevoel met fijne tannine die nog wat droogtrekkend is. Mooi, maar heeft nog paar jaar nodig.
Chinon La Croix Boissée 2018: De topcuvée die, zoals de naam het zegt, wel hout ziet. Fermentatie op houten vaten gevolgd door 24 maanden op barriques (1 à 3j oud). Het hout is merkbaar en moet nog wat integreren, maar het is edel hout en overheerst niet. Heel veel materie, kers en rijp zwart fruit. Tannines zijn mooi rijp wat de wijn nu eigenlijk al toegankelijk en heel lekker maakt. Het is wel duidelijk dat dit minstens nog vijf jaar nodig heeft om tot een absolute lekkernij uit te groeien.
Na de wagen vol te stouwen met flessen rosé, domaine, grézeaux en la croix boissée kruisten we nog net Bernard Baudry bij het buiten rijden van het domein. A la prochaine, monsieur Baudry...