Eigenaardig genoeg nog geen topic over deze fantastische wijnmaker. Joseph Leitz (zie foto 1) is een icoon in de Rheingau, ik had het genoegen hem vorig jaar te ontmoeten. We kregen een rondleiding met de jeep door de wijngaarden én een fantastische proeverij, waar we van het ene genot in de andere hemel vielen. Ik dronk al ,een paar keer de fantastische Roseneck Alte Reben, maar had toen ook een flesje Rudesheimer Bischofsberg 2009 mee.
Openen met schroefdop, handig. Heel helder groengeel kleur. De neus spat uiteen van steen. Wie niet gelooft dat een wijn naar kiezels of natte leisteen kan ruiken moet deze wijn besnuffelen. Naast het minerale valt er echter ook heel mooi fruit te ontdekken, citrus, ananas en rijpe appel. Ook in de mond is deze wijn subliem van evenwicht, balans en equilibre. I know, 3 x hetzelfde, maar deze wijn verdient het. Ik betaalde heel weinig op het domein (merci pvdw - maar voer ook deze in aub!), vond m op www aan 16 euro.
(Edit: Blijkbaar is Leitz door Gault Millau uitgeroepen tot winemaker of the year in 2010)
De Rüdesheimer Bischofsberg is nochtans (ondanks zijn naam) een wijngaard uit de zogenaamde Flachlage: de eerder vlakke wijngaarden van Leitz, die in principe een minder mineralige en eigenlijk op alle gebieden een wat minder kwalitatieve wijn zouden moeten opleveren. Het zegt veel over het vakmanschap van Leitz (en natuurlijk ook van zijn wijnmaakster Eva Fricke) dat ze daar nog zo'n kwaliteit kunnen uitpersen.
2009 was natuurlijk ook een schitterend jaar in de Rheingau. 2010 daarentegen was een hondenjaar. Sommige wijnboeren hebben onzettend veel druiven weggegooid wegens niet rijp of rot. In het geval van Leitz is er 40% minder geoogst.
Nog dit: de man op de foto is Johannes Leitz (Josef was zijn grootvader, die het domein stichtte en er zijn naam aan gaf) en hij kreeg in 2009 ook nog een prijs voor zijn website:
http://www.leitz-wein.de/
Eva Fricke is top en een zéér aangename dame! :-)
2010 hondenjaar? Diegenen die lang genoeg gewacht met oogsten hebben maakten toch mooie flessen! Of was het zo erg in de Rheingau?
Er zijn inderdaad veel wijnboeren die zijn beginnen panikeren en onrijp geplukt hebben. Wie durfde wachten heeft weinig wijn gemaakt, maar wel van een hoge kwaliteit.
Kort samengevat zat het (volgens een oogstrapport van Leitz) zo in 2010 in de Rheingau:
- mei was extreem koud en nat, waardoor de groei zwaar vertraagde. Juni was warm, heet zelfs
- na 17/7 werd het weer koud en nat, en daardoor werd de bloei zwaar vestoord. Op de meeste plaatsen was er 20 tot 30% minder vruchtzetting dan normaal.
- in augustus bleef het erg nat (ge moet maar eens vragen aan Vinejo hoeveel liter wij op onze kop gekregen hebben toen we daar waren), waardoor er al vroeg op de maand rot voorkwam. De situatie was vooral erg in de Flachlage, waar de zware en rijke gronden het water vasthielden. De druiven zwollen op en de schillen kregen het moeilijk om de druk van het water te weerstaan. De steile hellingen waren er beter aan toe omdat daar meer afwatering en een betere doorlaatbaarheid is. In ieder geval: vanaf eind juli viel er 30% meer regen dan normaal.
- Nog aangewakkerd door de geweldige regenvlagen van augustus, werd rot een groot probleem in veel wijngaarden. Wie gedurende het jaar niet goed gewerkt had in de wijngaard, werd extra zwaar getroffen. En het zijn die boeren die hun kalmte verloren en in veel gevallen te vroeg geplukt hebben, wat voor zeer zure wijnen zorgt.
- De mannen en vrouwen met stalen zenuwen werden in oktober beloond. Oktober was een mooie maand, waarbij men de druiven makkelijk tot halfweg de maand kon laten hangen. Ik was eind oktober in de streek, en toen was men nog de laatste Trockenbeerenauslese aan het binnenhalen onder een mooi herfstzonnetje.
- De "late plukkers" hebben druiven met een enorm potentieel geplukt en maakten schitterende wijnen, zij het dat ze gemiddeld tot 40% minder wijn maakten dan in een normaal jaar. Ik schrok me dan ook een hoedje toen ik vorige week de exportprijzen van Leitz binnen kreeg: 30% duurder dan voor het schitterende jaar 2009! Gelukkig was er nog een onderhandelingsmarge ;-)
- Morgen ga ik weer naar de Rheingau. Ik zal eens horen hoe het millésime daar nu verloopt, maar ik heb zo al een lichtbruin voorgevoel dat het weer geen gemakkelijk jaar zal worden... Ik zal jullie op de hoogte houden als ik weer thuis ben.
Ben vorig jaar ook op het weingut Leitz geweest en kreeg daar een degustatie van Eva Fricke. Loepzuivere wijnen waarvan er veel helaas al niet meer te verkrijgen waren.
Zoals beloofd nam ik vorige week even poolshoogte bij enkele wijnboeren van de Rheingau over de stand van zaken in het oogstjaar 2011.
Het was vooral Gilbert Laquai van het gelijknamige domein in Lorch die de tijd nam om wat te keuvelen. Toen ik wijn ging afhalen bij Leitz zag ik ook even Eva Fricke langs me heen flitsen, maar veel tijd had die blijkbaar niet voor een babbeltje. Ik mag hopen dat het succes van de tandem Leitz-Fricke hen niet naar het hoofd stijgt?
Eerst vaststelling van Gilbert Laquai: de wijngaarden in de Rheingau zijn maar liefst drie weken voor op schema. Dat heeft uiteraard alles te maken met het weer in de maanden april en mei, toen wij (en zij) wél een zomer kregen. Drie weken voor op schema, dat wil zeggen dat de spätburgunder (pinot noir) al over een week of twee kan geplukt worden. Ik zag inderdaad in de hele streek hele mooie en dikke blauwe druiventrossen. De druiven smaakten al erg zoet, maar de pitjes waren nog niet helemaal rijp. Dus even wachten nog… Maar in ieder geval zit het voor de spätburgunder snor en kan er al niet veel meer verkeerd gaan. Iemand zei me dan men iets zuidelijker (bijvoorbeeld in Rheinhessen) zelfs al aan het oogsten was.
De riesling – uiteraard nog altijd de belangrijkste druif in het gebied – is een ander paar mouwen. Daar zitten de wijnboeren met een wel heel uitzonderlijke situatie. Volgens Gilbert Laquai is de riesling wat betreft vruchtrijpheid nu reeds zo goed als klaar. Als men vandaag zou plukken, zou men wat alcoholgehalte betreft een perfect normale riesling kunnen maken. Maar er is een grote maar. De schilrijpheid of fenolische rijpheid (die onder meer zorgt voor de aroma’s in de wijn) is er nog lang niet. Wellicht zal men daar tot in oktober (!) moeten op wachten. Dat wil met andere woorden zeggen dat het nog anderhalve maand nagelbijten wordt voor de wijnboeren. Want met rijpe druiven aan de stokken en de huidige natte omstandigheden, kan er gauw iets verkeerd gaan. “Het moet absoluut stoppen met regenen”, vertelde Laquai. “Anders krijgen we ongetwijfeld schimmels die de oogst behoorlijk kunnen verstoren”.
Niettemin wordt het in ieder geval een “beter” jaar dan 2010, ook al wil Laquai dat relativeren. Hij bevestigt dat er – zoals ik in een eerder bericht al aangaf – in 2010 schitterende wijnen gemaakt zijn, al is het dan in kleinere hoeveelheden. “2010 is een jaar waarin goede wijnboeren zeer complexe en heel geconcentreerde wijnen gemaakt hebben”, besluit hij.
Zeer interessant, bedankt!
2011 , speciaal jaarke precies, Koen zal goed moeten kiezen wat te kopen:-)
(15-08-2011 01:22 PM)Venne schreef: [ -> ]2011 , speciaal jaarke precies, Koen zal goed moeten kiezen wat te kopen:-)
Ben er van overtuigd dat ik goed advies zal krijgen
Er beweegt van alles in de Rheingau.
Een paar weken geleden vertrok oenologe Tomoko Kuriyama bij Weingut Altenkirch (Lorch) om haar eigen project te starten in de Bourgogne.
En zopas krijg ik onderstaande mail van Eva Fricke (oenologe bij Leitz in Rüdesheim), die meteen ook verklaart waarom ze vorige week zo kort was toen ik haar zag...:
after seven years I will terminate my full time job at Weingut Josef Leitz to concentrate on my own small winery “Eva Fricke”.
My job at Weingut Leitz will be taken over by Tobias Fiebrandt a young enologist from Geisenheim who joined the Leitz team in August 2011. He will lead the estate together with Johannes Leitz and the Leitz team in the future.
However this is not a final leave, from 01.09.2011 on I will work with Weingut Josef Leitz project-related.
(...)
I look forward to see everyone again and remain with kind regards,
Eva Fricke
Ik geef Eva groot gelijk: met haar toptalent kan ze beter haar eigen domein verder uitbouwen. Haar eigen wijnen staan nu al op gelijke hoogte met die van haar soon-ex-werkgever Leitz!
Zou er nog eens wat van moeten bestellen bij Gert.
M'n fleskes zijn al op :-(
Rüdesheimer Berg Roseneck - Alte Reben 2009
Heerlijke typische Riesling neus van perzik, citrus, pompelmoes en ananas. Beetje petrol ook.
Een brede wijn met hinten van rijp fruit, die me eerst in de Elzas lieten belanden.
Mooie afdronk!