10-08-2011, 09:10 PM
Een eerste impressie van een avond die eigenlijk gewoon de middag zelf begon met een mailtje en 's avonds uitmondde in een schitterende proeverij. Nogmaals bedankt Venne
• Tarlant : Champagne bestaande uit meer dan de helft PinotNoir en 5 jaar sur lattes gelegen . Iets mooi vegetaals met rijpe appel en niet overdreven gistgeur.
• Domaine Bon Baron Pinot Gris 2008 : Het begin van de witte wijnen met de “verdachte” kleur. In het begin vooral camembert, snoepjes, zoete rabarber en terpentijn. Belgische klasse!
• Nora da Neve 2004 : Rias Baixas (Albarino, dus) MET eiklagering. Mooi samenspel tussen kruidigheid en citrus. Deze werd naast de Belg gedronken en qua kleur waren ze elkaar waard.
• Chateau de Jurque cuvee Emotion Jurançon sec 2009 : Ook in deze 100% Petit Manseng viel de kleur meteen op. Wat vooral opviel was een soort cannabis-neus hoewel hij soms meer van een oester-neus weghad. Munt en kruidigheid was er ook in terug te vinden.
• Domaine de Pasquier Cuvee Marestrel 2002 : Waar de vorige wijnen al mooi en verrassend waren was dit een echte ontdekking voor mij. Een Rousette de Savoie-wijn gemaakt van 100 % Altesse en 9 jaar oud…. Wauw. Deze wijn had iets riesling-like met honing en een mooie zuurte in de mond. Top en dit slechts aan 9 euro op het domein.
• Domaine Overnoy Arbois Pupilin 2006 : Een Chardonnay Ouillée van een top-domein uit de Jura. Paardestal, fruit, hars en curry maakten deze wijn tot een waardige afsluiter van de witte wijnen.
• Julius (Valais, Zwitserland) : Gemaakt van de Cornolin-druif. Voortal iets kruidig en kersen.
• Barolo Monti 2001 : Reeds geëvolueerde kleur, zwarte kersen, drop, aards en mooi houtschaafsel. Nog duidelijke tannines aanwezig en eigenlijk nog 5 jaar te jong.
• Chateau de l’Angelus (Pomerol) 1953 : Een trouvaille van Venne in één of andere oude kelder : Wijn die duidelijk al gevorderd was op zijn levenspad maar nog behoorlijk wat energie bezat. Zeer geëvolueerde bruine kleur, champignons, leer en camembert.
• René Engel Vosne Romanee 1990 : Dit behoorde bij mijn favorieten van de avond. Zeer mooi versmolten bouquet van aardse geuren met een behoorlijk lange afdronk.
• Domaine Pierre Gaillard St Joseph 2007 : Door Kempie aangeleverde 100 % Syrah-wijn met een mooie toekomst voor zich maar nu al een waar genot om te drinken. Wat hierbij vooral opviel was de straffe savooikool-geur.
• Domaine Amirault St Nicolas de Bourgeuil Les Malgagnes 2006 : Wijn had wat tijd nodig om open te komen want kwam eerst wat simpel en kort over. Na enige tijd in het glas kwamen er mooie geuren van witte peper naar boven vergezeld van rood fruit. Had ook een mooie rondeur in mond.
• Nu werden er 2 wijnen naast mekaar geplaatst. Allereerst kwam de Morgon VV van Georges Descombes 2006 op tafel en deze wijn werd geplaatst naast de speciaal voor een groepje Belgische klanten van Boutelegier gemaakte cuvee van Thibault Ligier-Belair uit Nuits Saint-Georges Les Vignerondes 2006. De eerste kwam er zonder discussie op dit moment als betere uit en was een hoogtepunt van de avond. De tweede was ook niet slecht maar had een minder hedonistisch karakter dan de eerste. Van deze Morgon zou je op je gemak een fles leegkrijgen op een half uurtje tijd en dit zonder problemen de dag nadien want natuurlijk.
• Clos du Marquis 1988 : 1 woord -> Groene peper maar oh zo mooi. Een wijn om te koesteren Don.
• Bernard Huber Spätburgunder Alte Reben 2007 : Mokka, fumé, karamel. De evolutie die deze wijn verder tijdens de avond doormaakte bevestigde zijn hoge status. De hoogtepunten volgden mekaar op.
• Le Crock (St-Estephe) 2009 : Half flesje primeur-staal. Venne wou ons de mogelijkheid niet onthouden om al eens kennis te maken met dit zo bejubelde Bordeaux-jaar en wat we te proeven kregen was vol, rijp en fruitig(kersenyoghurt). Eigenlijk niet wat je van Bordeaux verwacht maar wel lekker. Of dit jaar de hype volledig zal invullen of we weer een 2003 krijgen blijft evenwel een open vraag.
• Cadet-Piola (St-Emilion) 1990 : Een duidelijk geëvolueerde Bordeaux met toch nog enig fruit op de achtergrond maar toch ook behoorlijke ronde zuren.
• Mas de Martin Cuvée Roi Patriote 2005 (Vin de Pays du Val de Montferrand) : Een Bordeaux-blend uit de Languedoc. Mooie wijn maar hier ontbreekt wat meer duiding blijkbaar op mijn blad.
• Tempier 2002 (Bandol) : Behoorlijk volle wijn ondanks het mindere jaar. Heeft een zeer edele neus.
• L’Esprit de Pennautier 2001 (Cabardes) : deze wijn bezat voor mij eerst een nogal storende nasmaak van iets pikants (gember) wat wel wegtrok na een kwartiertje lucht. Evenwel een stevig baasje.
• Domaine F. Lornet Arbois 2004 : Curry, okkernoten maar vooral een supermooi evenwicht tussen droogte en zoetheid. Eén van de toppers van de avond voor mij.
• Angerhof Tschida Beerenauslese Samling 2006 : Deze Oostenrijker sloot de rij en spreidde een zeer mooi evenwicht tussen zoet en zuur tetoon.
• Tarlant : Champagne bestaande uit meer dan de helft PinotNoir en 5 jaar sur lattes gelegen . Iets mooi vegetaals met rijpe appel en niet overdreven gistgeur.
• Domaine Bon Baron Pinot Gris 2008 : Het begin van de witte wijnen met de “verdachte” kleur. In het begin vooral camembert, snoepjes, zoete rabarber en terpentijn. Belgische klasse!
• Nora da Neve 2004 : Rias Baixas (Albarino, dus) MET eiklagering. Mooi samenspel tussen kruidigheid en citrus. Deze werd naast de Belg gedronken en qua kleur waren ze elkaar waard.
• Chateau de Jurque cuvee Emotion Jurançon sec 2009 : Ook in deze 100% Petit Manseng viel de kleur meteen op. Wat vooral opviel was een soort cannabis-neus hoewel hij soms meer van een oester-neus weghad. Munt en kruidigheid was er ook in terug te vinden.
• Domaine de Pasquier Cuvee Marestrel 2002 : Waar de vorige wijnen al mooi en verrassend waren was dit een echte ontdekking voor mij. Een Rousette de Savoie-wijn gemaakt van 100 % Altesse en 9 jaar oud…. Wauw. Deze wijn had iets riesling-like met honing en een mooie zuurte in de mond. Top en dit slechts aan 9 euro op het domein.
• Domaine Overnoy Arbois Pupilin 2006 : Een Chardonnay Ouillée van een top-domein uit de Jura. Paardestal, fruit, hars en curry maakten deze wijn tot een waardige afsluiter van de witte wijnen.
• Julius (Valais, Zwitserland) : Gemaakt van de Cornolin-druif. Voortal iets kruidig en kersen.
• Barolo Monti 2001 : Reeds geëvolueerde kleur, zwarte kersen, drop, aards en mooi houtschaafsel. Nog duidelijke tannines aanwezig en eigenlijk nog 5 jaar te jong.
• Chateau de l’Angelus (Pomerol) 1953 : Een trouvaille van Venne in één of andere oude kelder : Wijn die duidelijk al gevorderd was op zijn levenspad maar nog behoorlijk wat energie bezat. Zeer geëvolueerde bruine kleur, champignons, leer en camembert.
• René Engel Vosne Romanee 1990 : Dit behoorde bij mijn favorieten van de avond. Zeer mooi versmolten bouquet van aardse geuren met een behoorlijk lange afdronk.
• Domaine Pierre Gaillard St Joseph 2007 : Door Kempie aangeleverde 100 % Syrah-wijn met een mooie toekomst voor zich maar nu al een waar genot om te drinken. Wat hierbij vooral opviel was de straffe savooikool-geur.
• Domaine Amirault St Nicolas de Bourgeuil Les Malgagnes 2006 : Wijn had wat tijd nodig om open te komen want kwam eerst wat simpel en kort over. Na enige tijd in het glas kwamen er mooie geuren van witte peper naar boven vergezeld van rood fruit. Had ook een mooie rondeur in mond.
• Nu werden er 2 wijnen naast mekaar geplaatst. Allereerst kwam de Morgon VV van Georges Descombes 2006 op tafel en deze wijn werd geplaatst naast de speciaal voor een groepje Belgische klanten van Boutelegier gemaakte cuvee van Thibault Ligier-Belair uit Nuits Saint-Georges Les Vignerondes 2006. De eerste kwam er zonder discussie op dit moment als betere uit en was een hoogtepunt van de avond. De tweede was ook niet slecht maar had een minder hedonistisch karakter dan de eerste. Van deze Morgon zou je op je gemak een fles leegkrijgen op een half uurtje tijd en dit zonder problemen de dag nadien want natuurlijk.
• Clos du Marquis 1988 : 1 woord -> Groene peper maar oh zo mooi. Een wijn om te koesteren Don.
• Bernard Huber Spätburgunder Alte Reben 2007 : Mokka, fumé, karamel. De evolutie die deze wijn verder tijdens de avond doormaakte bevestigde zijn hoge status. De hoogtepunten volgden mekaar op.
• Le Crock (St-Estephe) 2009 : Half flesje primeur-staal. Venne wou ons de mogelijkheid niet onthouden om al eens kennis te maken met dit zo bejubelde Bordeaux-jaar en wat we te proeven kregen was vol, rijp en fruitig(kersenyoghurt). Eigenlijk niet wat je van Bordeaux verwacht maar wel lekker. Of dit jaar de hype volledig zal invullen of we weer een 2003 krijgen blijft evenwel een open vraag.
• Cadet-Piola (St-Emilion) 1990 : Een duidelijk geëvolueerde Bordeaux met toch nog enig fruit op de achtergrond maar toch ook behoorlijke ronde zuren.
• Mas de Martin Cuvée Roi Patriote 2005 (Vin de Pays du Val de Montferrand) : Een Bordeaux-blend uit de Languedoc. Mooie wijn maar hier ontbreekt wat meer duiding blijkbaar op mijn blad.
• Tempier 2002 (Bandol) : Behoorlijk volle wijn ondanks het mindere jaar. Heeft een zeer edele neus.
• L’Esprit de Pennautier 2001 (Cabardes) : deze wijn bezat voor mij eerst een nogal storende nasmaak van iets pikants (gember) wat wel wegtrok na een kwartiertje lucht. Evenwel een stevig baasje.
• Domaine F. Lornet Arbois 2004 : Curry, okkernoten maar vooral een supermooi evenwicht tussen droogte en zoetheid. Eén van de toppers van de avond voor mij.
• Angerhof Tschida Beerenauslese Samling 2006 : Deze Oostenrijker sloot de rij en spreidde een zeer mooi evenwicht tussen zoet en zuur tetoon.