08-12-2011, 01:06 AM
08-12-2011, 01:12 AM
(08-12-2011 01:06 AM)vinejo schreef: [ -> ]Crémant du Jura, extra brut BBF
Heel weelderige maar frisse schuimwijn met de typische Juranootjes, Champagnekwaliteit!
Hitsig, euh nee gistig Het is zo Tissot !
27-05-2013, 10:34 AM
Tissot had blijkbaar nog geen eigen topic, dus dat moest toch even worden rechgezet ;-)
Na wat rondneuzen in de kelder van mijn moeder vond ik nog een paar flessen "Arbois Sélection" van 1995.
Dat is natuurlijk wel HEEL oud, maar ik heb er gewoon ééntje open getrokken.
Eerste vaststelling: de wijn is niet versleten. Er zijn wel oxidatieve toetsen, maar dat heeft die wijn altijd door de manier waarop hij gemaakt is (vinifié en type oxydatif). Maar voor de rest zit alles er nog in: zuren, mineraliteit, iets noot-achtigs en een klein beetje fruit zelfs.
Tweede vaststelling: Dit soort wijnen zijn eigenlijk niet echt "my cup of tea". Ik kan dat wel proeven en proberen te ontleden, maar eigenlijk drink ik dit niet echt graag.
Na wat rondneuzen in de kelder van mijn moeder vond ik nog een paar flessen "Arbois Sélection" van 1995.
Dat is natuurlijk wel HEEL oud, maar ik heb er gewoon ééntje open getrokken.
Eerste vaststelling: de wijn is niet versleten. Er zijn wel oxidatieve toetsen, maar dat heeft die wijn altijd door de manier waarop hij gemaakt is (vinifié en type oxydatif). Maar voor de rest zit alles er nog in: zuren, mineraliteit, iets noot-achtigs en een klein beetje fruit zelfs.
Tweede vaststelling: Dit soort wijnen zijn eigenlijk niet echt "my cup of tea". Ik kan dat wel proeven en proberen te ontleden, maar eigenlijk drink ik dit niet echt graag.
27-05-2013, 11:22 AM
Deze wijn past heel goed bij een bordje Jamón Ibérico de Bellota of als je nog wat wijn over hebt gebruik deze overschot voor het maken van een roomsausje met dragon en morieljes (het is nu het seizoen). Deze saus is heel lekker bij gebraden kip.
27-05-2013, 12:07 PM
(27-05-2013 10:34 AM)Dave schreef: [ -> ]Tissot had blijkbaar nog geen eigen topic, dus dat moest toch even worden rechgezet ;-)
http://www.vinejo.freebb.be/thread-1286....ght=tissot hoezooooooooooo?
Voor de niet-jura kenners
Arbois Sélection = savagnin en chardonny
Arbois, Les Bruyères= pure chardonnay
27-05-2013, 01:07 PM
(27-05-2013 12:15 PM)doc schreef: [ -> ](27-05-2013 12:07 PM)koen schreef: [ -> ](27-05-2013 10:34 AM)Dave schreef: [ -> ]Tissot had blijkbaar nog geen eigen topic, dus dat moest toch even worden rechgezet ;-)
http://www.vinejo.freebb.be/thread-1286....ght=tissot hoezooooooooooo?
Er zal moeten verplaatst worden ! Merci Koen !
Sorry, bij de search-resultaten niet ver genoeg doorgescrolld, blijkbaar....
27-05-2013, 02:08 PM
@shiraz
mooie tip, krijg er goesting van ;-)
@Dave
Ik vind dat ook, die wijnen kan je wel genieten maar ze lijken erg op elkaar... Geef mij maar een mooie Bourgogne dan ;-)
(en nu ga k dat hier eens proberen verplaatsen ;-) )
edit: gelukt zoals je ziet...
mooie tip, krijg er goesting van ;-)
@Dave
Ik vind dat ook, die wijnen kan je wel genieten maar ze lijken erg op elkaar... Geef mij maar een mooie Bourgogne dan ;-)
(en nu ga k dat hier eens proberen verplaatsen ;-) )
edit: gelukt zoals je ziet...
27-05-2013, 02:20 PM
(27-05-2013 02:08 PM)vinejo schreef: [ -> ]@shiraz
mooie tip, krijg er goesting van ;-)
@Dave
Ik vind dat ook, die wijnen kan je wel genieten maar ze lijken erg op elkaar... Geef mij maar een mooie Bourgogne dan ;-)
(en nu ga k dat hier eens proberen verplaatsen ;-) )
edit: gelukt zoals je ziet...
Hey Jo, je hebt het verplaatst naar Jacques Tissot, maar het moet bij André et Mireille Tissot staan: lijkt inderdaad allemaal erg op elkaar
27-05-2013, 02:24 PM
(27-05-2013 02:20 PM)Dave schreef: [ -> ](27-05-2013 02:08 PM)vinejo schreef: [ -> ]@shiraz
mooie tip, krijg er goesting van ;-)
@Dave
Ik vind dat ook, die wijnen kan je wel genieten maar ze lijken erg op elkaar... Geef mij maar een mooie Bourgogne dan ;-)
(en nu ga k dat hier eens proberen verplaatsen ;-) )
edit: gelukt zoals je ziet...
Hey Jo, je hebt het verplaatst naar Jacques Tissot, maar het moet bij André et Mireille Tissot staan: lijkt inderdaad allemaal erg op elkaar
Edit
Ondertussen topic Tissot van gemaakt, specifieke domeinen staan telkens in titel van het bericht...
28-05-2013, 09:21 AM
André et Mireille Tissot, Arbois Sélection 1995 update: gisteren nog wat van geproefd en beviel me beter: het oxydatieve is minder uitgesproken en er komt zowaar meer fruit door en ook wat honing-toetsen. Ongelooflijk bewaarpotentieel: had ik nooit verwacht.
28-05-2013, 08:53 PM
Hier de Arbois Savagnin 2005 in het glas. Dit is helemaal mijn wijntje! Man man man, dit is om vingers en duimen af te likken.
Ik laat de kleine (5j) ruiken aan het oranje-achtige wijntje:
- 'Hmm, precies appelsap'. En effectief, de rijpe appel springt u tegemoet. Tesamen met de amandelen (dit is gewoon een pommelette cake'je ) en de hazelnootjes.
- 'Honing!' roept hij plots. Ja, zeer goed zoon, honing it is!
- 'Abrikozenconfituur papa'. Ja zoon, zeker iets abrikoosachtig, maar geen confituur, eerder gedroogde abrikoos.
- 'Ruikt lekker, mag ik eens proeven' Nee zoon, dat ga je niet lusten, hoe lekker het ook ruikt.
Ik ruik verder en ik ruik in de oxidatieve neus ook iets van dennenbos.
De mond stelt me niet teleur: zeer frisse aanzet, fris en tegelijk rond in het middenstuk (appeltjes, abrikoos, amandel, ...) De zuurtjes dragen de wijn naar een waanzinnig lange afdronk, met veel hazelnootjes, rijpe appel en een carré confiture toets.
Een schitterend evenwicht heeft deze wijn én een knallende finish. Om nog eens punten te geven: 95
Ik laat de kleine (5j) ruiken aan het oranje-achtige wijntje:
- 'Hmm, precies appelsap'. En effectief, de rijpe appel springt u tegemoet. Tesamen met de amandelen (dit is gewoon een pommelette cake'je ) en de hazelnootjes.
- 'Honing!' roept hij plots. Ja, zeer goed zoon, honing it is!
- 'Abrikozenconfituur papa'. Ja zoon, zeker iets abrikoosachtig, maar geen confituur, eerder gedroogde abrikoos.
- 'Ruikt lekker, mag ik eens proeven' Nee zoon, dat ga je niet lusten, hoe lekker het ook ruikt.
Ik ruik verder en ik ruik in de oxidatieve neus ook iets van dennenbos.
De mond stelt me niet teleur: zeer frisse aanzet, fris en tegelijk rond in het middenstuk (appeltjes, abrikoos, amandel, ...) De zuurtjes dragen de wijn naar een waanzinnig lange afdronk, met veel hazelnootjes, rijpe appel en een carré confiture toets.
Een schitterend evenwicht heeft deze wijn én een knallende finish. Om nog eens punten te geven: 95
28-05-2013, 09:17 PM
Een TN voor in het familiealbum
28-05-2013, 10:31 PM
(28-05-2013 08:53 PM)Somers schreef: [ -> ]Hier de Arbois Savagnin 2005 in het glas. Dit is helemaal mijn wijntje! Man man man, dit is om vingers en duimen af te likken.
Ik laat de kleine (5j) ruiken aan het oranje-achtige wijntje:
- 'Hmm, precies appelsap'. En effectief, de rijpe appel springt u tegemoet. Tesamen met de amandelen (dit is gewoon een pommelette cake'je ) en de hazelnootjes.
- 'Honing!' roept hij plots. Ja, zeer goed zoon, honing it is!
- 'Abrikozenconfituur papa'. Ja zoon, zeker iets abrikoosachtig, maar geen confituur, eerder gedroogde abrikoos.
- 'Ruikt lekker, mag ik eens proeven' Nee zoon, dat ga je niet lusten, hoe lekker het ook ruikt.
Ik ruik verder en ik ruik in de oxidatieve neus ook iets van dennenbos.
De mond stelt me niet teleur: zeer frisse aanzet, fris en tegelijk rond in het middenstuk (appeltjes, abrikoos, amandel, ...) De zuurtjes dragen de wijn naar een waanzinnig lange afdronk, met veel hazelnootjes, rijpe appel en een carré confiture toets.
Een schitterend evenwicht heeft deze wijn én een knallende finish. Om nog eens punten te geven: 95
Ik smelt van deze TN ! Het aantal fans groeit hier met de dag !!!
28-05-2013, 11:11 PM
(28-05-2013 10:31 PM)doc schreef: [ -> ](28-05-2013 08:53 PM)Somers schreef: [ -> ]Hier de Arbois Savagnin 2005 in het glas. Dit is helemaal mijn wijntje! Man man man, dit is om vingers en duimen af te likken.
Ik laat de kleine (5j) ruiken aan het oranje-achtige wijntje:
- 'Hmm, precies appelsap'. En effectief, de rijpe appel springt u tegemoet. Tesamen met de amandelen (dit is gewoon een pommelette cake'je ) en de hazelnootjes.
- 'Honing!' roept hij plots. Ja, zeer goed zoon, honing it is!
- 'Abrikozenconfituur papa'. Ja zoon, zeker iets abrikoosachtig, maar geen confituur, eerder gedroogde abrikoos.
- 'Ruikt lekker, mag ik eens proeven' Nee zoon, dat ga je niet lusten, hoe lekker het ook ruikt.
Ik ruik verder en ik ruik in de oxidatieve neus ook iets van dennenbos.
De mond stelt me niet teleur: zeer frisse aanzet, fris en tegelijk rond in het middenstuk (appeltjes, abrikoos, amandel, ...) De zuurtjes dragen de wijn naar een waanzinnig lange afdronk, met veel hazelnootjes, rijpe appel en een carré confiture toets.
Een schitterend evenwicht heeft deze wijn én een knallende finish. Om nog eens punten te geven: 95
Ik smelt van deze TN ! Het aantal fans groeit hier met de dag !!!
En ze worden ook elke dag jonger
29-05-2013, 10:03 AM
(28-05-2013 11:11 PM)carl schreef: [ -> ](28-05-2013 10:31 PM)doc schreef: [ -> ](28-05-2013 08:53 PM)Somers schreef: [ -> ]Hier de Arbois Savagnin 2005 in het glas. Dit is helemaal mijn wijntje! Man man man, dit is om vingers en duimen af te likken.
Ik laat de kleine (5j) ruiken aan het oranje-achtige wijntje:
- 'Hmm, precies appelsap'. En effectief, de rijpe appel springt u tegemoet. Tesamen met de amandelen (dit is gewoon een pommelette cake'je ) en de hazelnootjes.
- 'Honing!' roept hij plots. Ja, zeer goed zoon, honing it is!
- 'Abrikozenconfituur papa'. Ja zoon, zeker iets abrikoosachtig, maar geen confituur, eerder gedroogde abrikoos.
- 'Ruikt lekker, mag ik eens proeven' Nee zoon, dat ga je niet lusten, hoe lekker het ook ruikt.
Ik ruik verder en ik ruik in de oxidatieve neus ook iets van dennenbos.
De mond stelt me niet teleur: zeer frisse aanzet, fris en tegelijk rond in het middenstuk (appeltjes, abrikoos, amandel, ...) De zuurtjes dragen de wijn naar een waanzinnig lange afdronk, met veel hazelnootjes, rijpe appel en een carré confiture toets.
Een schitterend evenwicht heeft deze wijn én een knallende finish. Om nog eens punten te geven: 95
Ik smelt van deze TN ! Het aantal fans groeit hier met de dag !!!
En ze worden ook elke dag jonger
zeer herkenbaar ... en ze lusten het wel zulle
PS inspirerende TN, love it. De fles lang op voorhand geopend?
29-05-2013, 11:17 AM
(29-05-2013 10:03 AM)koen schreef: [ -> ]zeer herkenbaar ... en ze lusten het wel zulle
PS inspirerende TN, love it. De fles lang op voorhand geopend?
Hij heeft uiteindelijk wel eens genipt. Maar hij lustte het niet
En neen, de fles niet lang op voorhand geopend. Gewoon, pats boem, on the spot. De tweede helft van de fles zal straks aan een 2de onderzoek worden onderworpen.
30-05-2013, 10:28 AM
2de dag de rest van de fles leeg gemaakt met, jawel, een stukje Comté kaas. Lovely. Er is vanalles wat ik de eerste dag proefde en rook gewoon meer op de 2de dag. Niet beter, maar intenser.
ps: Volgende keer 's morgens karaferen om 's avonds te drinken, zou dat een goed idee zijn?
ps: Volgende keer 's morgens karaferen om 's avonds te drinken, zou dat een goed idee zijn?
30-05-2013, 10:37 AM
(30-05-2013 10:28 AM)Somers schreef: [ -> ]2de dag de rest van de fles leeg gemaakt met, jawel, een stukje Comté kaas. Lovely. Er is vanalles wat ik de eerste dag proefde en rook gewoon meer op de 2de dag. Niet beter, maar intenser.
ps: Volgende keer 's morgens karaferen om 's avonds te drinken, zou dat een goed idee zijn?
Zou best kunnen; ik heb gisterenavond nog een glaasje gedronken van de 1995, die ik zondag heb geopend (geen vacuvin of niks, gewoon de stop erop), en die was ten opzichte van zondag veel beter geworden: zachter, subtieler. Wel behoorlijk wat zuren. Maar het oxidatieve vermindert almaar ipv omgekeerd.
30-05-2013, 11:40 AM
(30-05-2013 10:37 AM)Dave schreef: [ -> ]Zou best kunnen; ik heb gisterenavond nog een glaasje gedronken van de 1995, die ik zondag heb geopend (geen vacuvin of niks, gewoon de stop erop), en die was ten opzichte van zondag veel beter geworden: zachter, subtieler. Wel behoorlijk wat zuren. Maar het oxidatieve verminderd almaar ipv omgekeerd.
1995.... Ik ga wel geen 18 jaar kunnen wachten om de 2009 open te doen...
24-06-2013, 09:17 AM
André et Mireille Tissot, Chardonnay Empreinte 2011.
Ik moest toch een fleske proeven hé ;-). Ik ben dus gegaan voor de basiscuvée Chardonnay "Empreinte" (11,5 € op het domein). De neus is typisch met hazelnoot, natte steen en citrus. In de mond valt vooral de strakke structuur, mineraliteit en mooie frisheid op. Een mooie, frisse en lange afdronk maakt het af.
Ok, ik ben misschien bevooroordeeld omdat ik de mensen ken, maar ik vind dit toch een heel knappe wijn.
Ik moest toch een fleske proeven hé ;-). Ik ben dus gegaan voor de basiscuvée Chardonnay "Empreinte" (11,5 € op het domein). De neus is typisch met hazelnoot, natte steen en citrus. In de mond valt vooral de strakke structuur, mineraliteit en mooie frisheid op. Een mooie, frisse en lange afdronk maakt het af.
Ok, ik ben misschien bevooroordeeld omdat ik de mensen ken, maar ik vind dit toch een heel knappe wijn.
24-06-2013, 09:55 AM
(24-06-2013 09:17 AM)Dave schreef: [ -> ]André et Mireille Tissot, Chardonnay Empreinte 2011.
Ok, ik ben misschien bevooroordeeld omdat ik de mensen ken, maar ik vind dit toch een heel knappe wijn.
Bwa, t is niet omdat je de broer van Usain Bolt bent dat je niet mag zeggen dat hij rap kan lopen hé
24-06-2013, 10:06 AM
(24-06-2013 09:55 AM)vinejo schreef: [ -> ](24-06-2013 09:17 AM)Dave schreef: [ -> ]André et Mireille Tissot, Chardonnay Empreinte 2011.
Ok, ik ben misschien bevooroordeeld omdat ik de mensen ken, maar ik vind dit toch een heel knappe wijn.
Bwa, t is niet omdat je de broer van Usain Bolt bent dat je niet mag zeggen dat hij rap kan lopen hé
Absoluut juist
17-07-2013, 02:42 PM
Over een 4-tal dagen de verschillende crémants van Tissot geproefd:
- De basiscuvée, appeltjes, gist, lekker, fris, minerale toets.
- De basiscuvée met levures indigène, amai zo'n verschil alles preciezer, frisser en een lekker citroentoetsje er bovenop.
- Cuvée BBF (blanc de blanc Fûts), basiswijn werd op hout opgevoed en 52 maanden sur lattes. Uitgesproken appel, brioche, babelut, nutty ... veel krachtiger, geen aperitief crémant maar eentje die food nodig heeft.
PQ is voor mij de levures indigène een beauty. We want more
- De basiscuvée, appeltjes, gist, lekker, fris, minerale toets.
- De basiscuvée met levures indigène, amai zo'n verschil alles preciezer, frisser en een lekker citroentoetsje er bovenop.
- Cuvée BBF (blanc de blanc Fûts), basiswijn werd op hout opgevoed en 52 maanden sur lattes. Uitgesproken appel, brioche, babelut, nutty ... veel krachtiger, geen aperitief crémant maar eentje die food nodig heeft.
PQ is voor mij de levures indigène een beauty. We want more
17-07-2013, 04:46 PM
(17-07-2013 02:42 PM)koen schreef: [ -> ]Over een 4-tal dagen de verschillende crémants van Tissot geproefd:Ik proefde ze ook allemaal een week of twee geleden, zeer goed maar ik was niet "blow away". Wel door een 100% Savagnin Crémant van Geneletti (maar dat is eigenlijk niet toegelaten, er moet een bepaald percentage Chardonnay in).
- De basiscuvée, appeltjes, gist, lekker, fris, minerale toets.
- De basiscuvée met levures indigène, amai zo'n verschil alles preciezer, frisser en een lekker citroentoetsje er bovenop.
- Cuvée BBF (blanc de blanc Fûts), basiswijn werd op hout opgevoed en 52 maanden sur lattes. Uitgesproken appel, brioche, babelut, nutty ... veel krachtiger, geen aperitief crémant maar eentje die food nodig heeft.
PQ is voor mij de levures indigène een beauty. We want more
05-08-2013, 02:38 PM
Dévoilé 2005. Savagnin non-ouillé met 15%. Heel intense wijn met langste afdronk ever. Wijn die heel je kop vult en langzaam verdwijnt....Heerlijk !
06-08-2013, 01:09 AM
(05-08-2013 02:38 PM)Kris schreef: [ -> ]Dévoilé 2005. Savagnin non-ouillé met 15%. Heel intense wijn met langste afdronk ever. Wijn die heel je kop vult en langzaam verdwijnt....Heerlijk !
Heel schoon tripke blijkbaar
06-08-2013, 08:16 AM
(17-07-2013 02:42 PM)koen schreef: [ -> ]Over een 4-tal dagen de verschillende crémants van Tissot geproefd:
- De basiscuvée, appeltjes, gist, lekker, fris, minerale toets.
- De basiscuvée met levures indigène, amai zo'n verschil alles preciezer, frisser en een lekker citroentoetsje er bovenop.
- Cuvée BBF (blanc de blanc Fûts), basiswijn werd op hout opgevoed en 52 maanden sur lattes. Uitgesproken appel, brioche, babelut, nutty ... veel krachtiger, geen aperitief crémant maar eentje die food nodig heeft.
PQ is voor mij de levures indigène een beauty. We want more
Ik zal iets laten weten
06-08-2013, 09:25 PM
@ doc....Double Bartje precies :-)
20-02-2014, 05:55 PM
Savagnin 2007. In de neus Keulemannekes, bloesems en okkernoot. Mineraal, beendroog en medium geconcentreerd naar jura-normen. Enige minpuntje is iets stoffig in de mond? Toch zeer knap maar niet de beste savagnin die ik van den Drekes al dronk.
31-03-2014, 08:37 PM
Côtes du Jura 2006, 80% Chardonnay, 20% Savagnin, samen 15 maanden sous voile, geweldige wijn voor een appel en een ei. Ik weet niet of Stéphane Tissot deze wijn nog maakt. Proefde vorige week ook de Sélection 2004, 60% Chardonnay, 40% Savagnin en samen onder voile: ook magnifiek (iets meer boterig in de neus dan de 2006). Voor mij zijn dit grote wijnen. Moet helemaal niet veel kosten.