wijnliefhebbers

Volledige versie: Domaine de la Chevalerie, Bourgeuil
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Brétèche 2008

aroma's van rijpe kers, heel evenwichtig in de mond, rijp (verrassend gezien het millésime), evenwichtig, finesse, kruidigheid, en perfect op dronk (zal ongetwijfeld nog een paar jaren meegaan).
14 euro ter plaatse in juli gekocht, gaf hem toen score 88 (een van de hogere scores) maar bij nader inzien (en betere proefcondities) nu toch score 90+. Deze wijn wordt voor zijn p/kw verhouding mijn ijkpunt voor de Loire.
(05-11-2016 03:08 PM)Vince schreef: [ -> ]Brétèche 2008

aroma's van rijpe kers, heel evenwichtig in de mond, rijp (verrassend gezien het millésime), evenwichtig, finesse, kruidigheid, en perfect op dronk (zal ongetwijfeld nog een paar jaren meegaan).
14 euro ter plaatse in juli gekocht, gaf hem toen score 88 (een van de hogere scores) maar bij nader inzien (en betere proefcondities) nu toch score 90+. Deze wijn wordt voor zijn p/kw verhouding mijn ijkpunt voor de Loire.

Aha, blij dt te lezen, herinner me dat ons reisgezelschap toen redelijk sceptisch was tov dit domein. Zelf was ik ook wel ontgoocheld ivg met het jaar ervoor. Maar t was dus idd te wijten aan slechte proefkondities (wijnen veel te koud geschonken en te kleine hoeveelheden om deftig te proeven..)
Busardieres 2006
Op domein gekocht in 2015 na een bezoek aan de ondergrondse grotten en na een uitmuntende proeverij.
Purperrode kleur, relatief gesloten neus ietwat groenig. Lichte evolutie in de kleur.
In de mond krieken op alcohol, relatief harde tannines. Eerste indruk niet onaangenaam. Medium bodied. Sluit zich na een tijdje in het glas, eigenaardig genoeg. Nog even afwachten wat dit later geeft. Nog niet helemaal overtuigend. Eerlijk gezegd vrees ik dat het fruit er al wat uit is en de stekelige backbone - tannines en alcohol - achterblijft.
Nb de kurk was uitgedroogd en het centrale deel ervan verpulverde helemaal terwijl de buitenkant aan de fleshals bleef plakken. Het enige alternatief buiten de fles met een rietje opdrinken was de kurk dan maar de fles in duwen en daarna de helft 2x filteren in een karaf. Nooit meegemaakt.
(04-03-2017 01:03 PM)Gerten schreef: [ -> ]Busardieres 2006
Op domein gekocht in 2015 na een bezoek aan de ondergrondse grotten en na een uitmuntende proeverij.
Purperrode kleur, relatief gesloten neus ietwat groenig. Lichte evolutie in de kleur.
In de mond krieken op alcohol, relatief harde tannines. Eerste indruk niet onaangenaam. Medium bodied. Sluit zich na een tijdje in het glas, eigenaardig genoeg. Nog even afwachten wat dit later geeft. Nog niet helemaal overtuigend. Eerlijk gezegd vrees ik dat het fruit er al wat uit is en de stekelige backbone - tannines en alcohol - achterblijft.
Nb de kurk was uitgedroogd en het centrale deel ervan verpulverde helemaal terwijl de buitenkant aan de fleshals bleef plakken. Het enige alternatief buiten de fles met een rietje opdrinken was de kurk dan maar de fles in duwen en daarna de helft 2x filteren in een karaf. Nooit meegemaakt.

Foutje dan toch met die kurk vermoed ik...
Is er nog over? Of was ie uit op dag 1?
(04-03-2017 06:38 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(04-03-2017 01:03 PM)Gerten schreef: [ -> ]Busardieres 2006
Op domein gekocht in 2015 na een bezoek aan de ondergrondse grotten en na een uitmuntende proeverij.
Purperrode kleur, relatief gesloten neus ietwat groenig. Lichte evolutie in de kleur.
In de mond krieken op alcohol, relatief harde tannines. Eerste indruk niet onaangenaam. Medium bodied. Sluit zich na een tijdje in het glas, eigenaardig genoeg. Nog even afwachten wat dit later geeft. Nog niet helemaal overtuigend. Eerlijk gezegd vrees ik dat het fruit er al wat uit is en de stekelige backbone - tannines en alcohol - achterblijft.
Nb de kurk was uitgedroogd en het centrale deel ervan verpulverde helemaal terwijl de buitenkant aan de fleshals bleef plakken. Het enige alternatief buiten de fles met een rietje opdrinken was de kurk dan maar de fles in duwen en daarna de helft 2x filteren in een karaf. Nooit meegemaakt.

Foutje dan toch met die kurk vermoed ik...
Is er nog over? Of was ie uit op dag 1?

Ik herinner me bij de vorige fles (2005) ook problemen met de kurk (wel doorweekt ipv droog). Zou eigenlijk niet mogen met dergelijke flessen. De wijn was wel in orde, maar doet me toch twijfelen over het tijdstip waarop ik m'n laatste fles ga opendoen. Zal niet 2030 zijn.
Inderdaad is hier een kurk-issue.... In de fles met de rest van de wijn dobberen nu twee stompjes van de kurk als gevolg van de doorduwactie Blush
De wijn is nu wel mooi opengekomen. Sappig rood fruit heeft nu de boventoon. Mooi qua zuurtjes. Minder ruwe tannines maar wat droogtrekkend. De zuurstofkuur deed hem deugd.
Best aardige wijn uiteindelijk. 87/100.
(05-03-2017 03:10 PM)Gerten schreef: [ -> ]Inderdaad is hier een kurk-issue.... In de fles met de rest van de wijn dobberen nu twee stompjes van de kurk als gevolg van de doorduwactie Blush
De wijn is nu wel mooi opengekomen. Sappig rood fruit heeft nu de boventoon. Mooi qua zuurtjes. Minder ruwe tannines maar wat droogtrekkend. De zuurstofkuur deed hem deugd.
Best aardige wijn uiteindelijk. 87/100.

Efkens opgezocht, we betaalden die 18.50 euro op domein... aan die prijs toch wel een bummer precies (ga mijn flesje nog een jaar of 5 wegleggen)
Voor de liefhebbers ... kort overzicht van mijn recent bezoekje ...

http://vinejo.freebb.be/thread-5757-post...l#pid84296

Mathijs
Alcofribas 2005 ( aangekocht op het domein, 34 Euro, fles 1/3 )

Deze jaargang zat tussen de line-up die we in september ter plaatse konden proeven.
Toen viel de wijn me al op door wat me heel herkenbaar leek, maar wat ik niet direct kon plaatsen.
Gisterenavond vielen de puzzelstukken dan eindelijk in elkaar .... aha, de bordelaise invloed cheers.

Gemaakt van 100% Cabernet Franc, doet me dit aan een oudere Bordeaux denken.
Een oudere St. Emilion in de neus, maar in de mond & afdronk een ( volledig ) ander beeld.

Gedegusteerd over twee dagen, telkens een halve fles. Dag één met Coravin en dag twee, kurk eruit.

+ Kleur - toch al een goeie 10+jaar op fles, en maar weinig tot geen verval in de dieprode kleur
+ Neus - kruidige boel, laurier en zo, gedroogde bladeren uit het bos, gedroogd rood fruit, tabak, aarde
+ Mond - minder droge toetsen, mooie sappigheid, soepel, scherp aan de randjes, wat rode bosvruchten
+ Afdronk - vooral een mooie kruidigheid, tamelijk sterk & intens, blijft toch mooi hangen, wat aarde & tabaksbladeren

Nu, binnen Loire kan ik dit moeilijk plaatsen ... is dit een topper, instapper of gewoon typisch voor de streek en de 100% CF.

Wat ik wel kan zeggen, is dat dit toch één van de betere rode non Bordeaux wijnen is die ik al ooit heb kunnen drinken wijn.

[attachment=3653]

Mathijs
Raar dat ze daar nog zo’n oude jaargang hadden. Nog andere jaargangen ook?
(28-10-2018 10:17 PM)Olivier schreef: [ -> ]Raar dat ze daar nog zo’n oude jaargang hadden. Nog andere jaargangen ook?

Ik meen me herinneren dat ze ook nog een 2006 op stock hadden ( Grand Mont of mogelijks ook Vin de Garde ).
Voor de rest waren het jongere jaargangen, al kregen we te horen dat sommige niet meer voorradig waren.
Helaas na de proeverij vergeten hun folder met huidige wijnen op aanbod mee te nemen banghead.
Domaine de la Chevalerie Chevalerie 2014 - Frankrijk, Loire Bourgeuil
100% Cabernet Franc

Krieken, braambessen bij de aanzet wat stevig maar dan zeer sappig.
Er kwam een klein pepertje en wat kruidnagel even piepen in het midden.
Een tamelijk lange afdronk met een klein bittertje erin. 90-91
(13-12-2018 07:25 AM)gertjeuh schreef: [ -> ]Domaine de la Chevalerie Chevalerie 2014 - Frankrijk, Loire Bourgeuil
100% Cabernet Franc

Krieken, braambessen bij de aanzet wat stevig maar dan zeer sappig.
Er kwam een klein pepertje en wat kruidnagel even piepen in het midden.
Een tamelijk lange afdronk met een klein bittertje erin. 90-91

Donker fruit, kruiden, peper, groen, sappig, mon chéri, mooi getypeerde cabernet franc, hedonistisch

90
Bretêche 2014

In 2018 op het domein aangekocht, kostprijs 15 Euro, fles 1/3

+ Voorbereiding : 1/2 dagje rechtop gezet, gezien depot, 1/2 fles op dag 1 en rest op dag 2
Licht gekoeld gedronken vanuit de wijnkast (12°C) want kamertemperatuur 25°C Gek?
+ Kleur : nog steeds mooi rood, met een licht purper fluweel kantje
+ Neus : vooral groene paprika, zeer aards ook, nat gebladerte, geplette hemelbeestjes (*), inkt
(*) mensen die deze tussen hun vensters hebben, kennen die reuk wel
+ Mond : te hard op dag 1, toonde ook nog te groen, op dag 2 meer de Cab. Franc die zich toont,
iets ronder, medicinaal
+ Afdronk : nog steeds die groene paprika, minder hard op dag 2, zeer pittig en kruidig, medium lange afdronk

Een wijn met bewaarpotentieel van ongeveer 10 jaar, dus nog flink wat tijd om van de overige flessen te genieten.

Mathijs
Citaat:geplette hemelbeestjes

oei, dat is toch niet echt iets positiefs in een wijn. Of vond je het niet storend?
(01-06-2020 07:14 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:geplette hemelbeestjes

oei, dat is toch niet echt iets positiefs in een wijn. Of vond je het niet storend?

Voor mij totaal niet storend, noch negatief ... anderen zouden het misschien beter omschrijven als groenige & onrijpe toetsen ?
(01-06-2020 07:50 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(01-06-2020 07:14 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:geplette hemelbeestjes

oei, dat is toch niet echt iets positiefs in een wijn. Of vond je het niet storend?

Voor mij totaal niet storend, noch negatief ... anderen zouden het misschien beter omschrijven als groenige & onrijpe toetsen ?

Aha zo, ja dat kan ik begrijpen.
Herinnering aan Stephanie Caslot, gestorven aan een hersentumor. Sad
Ik las ook net het artikel Sad
Pagina's: 1 2
Koppelingen