Unico 2000.
Zoete, kruidige neus met overduidelijke impressies van sinaasappelschil en kers. Initieel een zoete smaak van mandarijn, met nadien kersen. Na decanteren opende de wijn. De smaak van mandarijn veranderde in een toets van zoete kruidigheid. Het rood fruit kwam mooi door. Zachte tannines en mooie zuren.
@Johan
Prijs/kwaliteit jouw inziens?
Ik neem aan een van de toppers van dit jaar door jou gedronken?
Heel lekker, maar prijs/kwaliteit is m.i. altijd zoek bij dit soort wijnen. Mas Alta La Basseta 2006 vonden we niet merkbaar "slechter" (wel anders) aan een veel lagere prijs.
Dit zit inderdaad wel bij de toppers die ik dit jaar (tot nu toe) gedronken heb.
Bij The Glorious in Antwerpen zijn die nu per half en volledig glas verkrijgbaar dus met een aantal mensen even gaan proeven.
De Unico 1996 vs de 2000 en dan afgesloten met de Unico reserva (91-96-99 als ik het me goed herinner).
De eerste twee kwamen mooi naar elkaar na een kwartiertje in het glas maar bij het uitschenken was er een merkbaar verschil in openheid. De reserva is compleet anders, waar de Unico zijdezacht over de tong vloeit was de reserva veel complexer en een pak pittiger.
Een fles is buiten bereik maar het was wel een fantastische proef ervaring.
Hebben de 1996 ook eens gedronken, volgens de regels van de kunst gekarafeerd etc.
Kris G:
8. Vega Sicilia Unico Gran Reserva 1996 : WOTN heel donkere kleur, gewoon goden-drank, enorm onder de indruk
Doc: 8. Vega Sicilia Unico 1996 : Cacao, hout, zuiders, warm, iets ondefinieerbaars in de neus, en wat een schoon fijn fruit. Heel groot moment !! Mijn notities beginnen hier wat in te krimpen.
Ikke: 8. Vega Sicilia Unico Gran Reserva : dit is de top van de topklasse , zuiver, complex, uitzonderlijke fraîcheur, afdronk ... deze wijn heeft alles bij de vleet. Venne begon met een Vega Saucisse om uit te komen bij ne top Spätburgunder. Beste dat ik ooit al gedronken heb en mijn hoogste score ever 97
Kris: VS Unico: compleet, top, zelden zo'n klasse geproefd
(17-07-2012 09:28 AM)MicHtical schreef: [ -> ]Bij The Glorious in Antwerpen zijn die nu per half en volledig glas verkrijgbaar dus met een aantal mensen even gaan proeven.
De Unico 1996 vs de 2000 en dan afgesloten met de Unico reserva (91-96-99 als ik het me goed herinner).
De eerste twee kwamen mooi naar elkaar na een kwartiertje in het glas maar bij het uitschenken was er een merkbaar verschil in openheid. De reserva is compleet anders, waar de Unico zijdezacht over de tong vloeit was de reserva veel complexer en een pak pittiger.
Een fles is buiten bereik maar het was wel een fantastische proef ervaring.
Wat moest je betalen voor die proeverij, Mich?
zal een zeer voordelig aangenaam prijzeke geweest zijn?:-)
Normaal zetten ze er toch de prijzen bij
(18-07-2012 10:56 AM)koen schreef: [ -> ]Normaal zetten ze er toch de prijzen bij
Staat er toch bij?
0.00 euro
Was niet goedkoop; voor een half glas (5cl) betaal je 25€ voor de Unico en 28€ voor de reserva.
Als je zelf een fles Unico koopt komt het echter ook al op 16€ voor die hoeveelheid
(21-07-2012 08:20 AM)MicHtical schreef: [ -> ]Was niet goedkoop; voor een half glas (5cl) betaal je 25€ voor de Unico en 28€ voor de reserva.
Als je zelf een fles Unico koopt komt het echter ook al op 16€ voor die hoeveelheid
Hm, 125 euro voor een proeverijtje van 5 glaasjes, that s the spirit Mich
5 halve glaasjes was helaas boven budget
Volledig mee eens Venne! Ben echter blij dat het niet x 2,5 of x 3 was zoals meestal op een restaurant.
Vega Sicilia Alión 2011
Prachtige neus, droog, chocolade, zijde, donker fruit, geweldig 94p
(03-03-2020 12:31 PM)fleer schreef: [ -> ]Vega Sicilia Alión 2011
Prachtige neus, droog, chocolade, zijde, donker fruit, geweldig 94p
Klinkt goed!
Heb een 2014 versie liggen, maar die zal nog wel even dicht blijven.
Onverwacht 2 kameraden op bezoek. Beiden een weekje vrij dus hup wat flesjes open.
Condrieu La Cote Cuilleron 1995 92/100
Molitor spätlese trocken Graacher Himmelreich special ecition no6 2003 95/100
Domaine Leflaive Puligny Montrachet 1997 96/100 pre pre-mox year....those were the days
Mooie wijnen, prachtig weer. “Hebben we zin in rood”? vraag ik de mannen. JA! Ok, aangezien ik ook graag blind proef zou ik het leuk vinden als iemand van jullie mijn kelder in loopt en een fles pakt om te drinken. Ongeacht wat.
Na enig overleg durft iemand het aan en komt het volgende in de karaf:
Meer bruin dan rood. Zoetje in de neus wat ik niet had verwacht na het zien van de kleur. Herfstbos, grafiet, sigarenkistje, paddestoelen, bloemen, beetje stoffig. Goede lengte. Hmm Gerijpte Bordeaux lijkt mij het meest logisch maar dat zoetje met de kleur kan niet. Pfff lastig. Ze stellen me een belangrijke vraag, namelijk: “vind je het lekker?”
Nee, eigenlijk ben ik niet onder de indruk. Het is me te ingetogen, te veel “Bourgogne” in stijl. De wijn zit goed in elkaar maar raakt me niet. Ik kom er ook niet uit. 89/100 is hij mij waard. Ongetwijfeld een punt of 5 hoger op zijn kwaliteit.
Demasqué: Vega Sicilia Unico 1989.
Logisch, ik heb niks met Vega Sicilia. Gelukkig weer een fles minder.
Stond die Condrieu nog recht? Ik heb daar nog een 2016 van liggen. Gezien t grote jaar en reputatie van de helling houd ik nog even in mijn kelder.
(30-07-2020 10:25 PM)Fre schreef: [ -> ]Stond die Condrieu nog recht? Ik heb daar nog een 2016 van liggen. Gezien t grote jaar en reputatie van de helling houd ik nog even in mijn kelder.
De 25 jaar oude Condrieu stond nog als een huis! Prachtige neus.
Ik weet wat te doen.
Tx
(30-07-2020 10:17 PM)Vinoco schreef: [ -> ](..)
Logisch, ik heb niks met Vega Sicilia. Gelukkig weer een fles minder.
Voordat je de rest van je VS collectie door de gootsteen gooit...ff een belletje, dan gooi ik het hier wel door de gootsteen voor je
(30-07-2020 11:48 PM)Vmk schreef: [ -> ] (30-07-2020 10:17 PM)Vinoco schreef: [ -> ](..)
Logisch, ik heb niks met Vega Sicilia. Gelukkig weer een fles minder.
Voordat je de rest van je VS collectie door de gootsteen gooit...ff een belletje, dan gooi ik het hier wel door de gootsteen voor je
Haha, ik hou het in gedachten Daan.
Heb jij als liefhebber van Spaanse wijnen al eens een Valbuena of Unico gedronken?
1 x Vega Unico gedronken (Erik werd grootvader..). Op dezelfde avond de Alion. We vonden allen deze laatste groter. Unico was de 1998, een totale houtbom. Ontgoocheling toen we t etiket zagen. Maar gezien we m dronken in 2010 was hij dus waarschijnlijk veel te jong (nog maar net op de markt toen dacht ik).
(31-07-2020 08:09 AM)Vinoco schreef: [ -> ] (30-07-2020 11:48 PM)Vmk schreef: [ -> ] (30-07-2020 10:17 PM)Vinoco schreef: [ -> ](..)
Logisch, ik heb niks met Vega Sicilia. Gelukkig weer een fles minder.
Voordat je de rest van je VS collectie door de gootsteen gooit...ff een belletje, dan gooi ik het hier wel door de gootsteen voor je
Haha, ik hou het in gedachten Daan.
Heb jij als liefhebber van Spaanse wijnen al eens een Valbuena of Unico gedronken?
Het korte antwoord is nee.
Het iets langere antwoord en wat breder genomen: ik heb een paar flessen Pintia 2008 op en heb nog liggen Alion 2014, Macan Clasico 2013, Macan 2012 en een Valbuena 2010.
Daarnaast houd ik mijn ogen wel open voor een goede jaargang Unico, al ligt dat eigenlijk ver boven mijn budget. Maar ik vind dat ik er wel een keer een fles van moet hebben. Laatst naast gegrepen toen een online shop dus al tijden niet meer up to date was.
(31-07-2020 01:17 PM)Vmk schreef: [ -> ]Het korte antwoord is nee.
Het iets langere antwoord en wat breder genomen: ik heb een paar flessen Pintia 2008 op en heb nog liggen Alion 2014, Macan Clasico 2013, Macan 2012 en een Valbuena 2010.
Daarnaast houd ik mijn ogen wel open voor een goede jaargang Unico, al ligt dat eigenlijk ver boven mijn budget. Maar ik vind dat ik er wel een keer een fles van moet hebben. Laatst naast gegrepen toen een online shop dus al tijden niet meer up to date was.
Ik vroeg niet voor niets Valbuena of Unico en niet de wijnen die jij hierboven noemt. Macan, Pintia en Alion zijn in stijl niet te vergelijken met Valbuena en Unico. Om het simpel te zeggen: De 1e 3 zijn typisch Spaans, namelijk zoet, veel hout, in your face, weelderig, rond en romig. Kortom: datgene waar Spaanse wijnen om bekend staan. (al valt Alion nog wel mee). Valbuena en Unico hebben niets van dat en zijn a-typisch Spaans. Zijn zeer ingetogen, elegant en niet gemaakt op extractie en weelderigheid. Echt vreemde eenden in de bijt en zou voor jou ook erg kunnen tegenvallen. Zeker als de verwachtingen hoog gespannen zijn. Misschien wel goed dat je er naast greep...
Puristen en Bourgogne liefhebbers zijn doorgaans grote fans van Valbuena en Unico.
Ik weet uiteraard dat de genoemde wijnen totaal anders zijn. Maar behoren wel tot VS.
En ik probeer alles, want de tempranillo, garnacha , monastrell, listan negro en mencia zijn ook niet te vergelijken. Maar van alles heb ik wel mooie exemplaren op.
En dat vind ik altijd lastig met dure dranken, je komt er nooit achter of het lekker is totdat je het drinkt. Daarom zie je in de whiskywereld ook zo veel samples.
Maar dank voor je toelichting. Maar ik was op de hoogte van de grote verschillen binnen het VS portfolio.
(31-07-2020 02:02 PM)Vmk schreef: [ -> ]Ik weet uiteraard dat de genoemde wijnen totaal anders zijn. Maar behoren wel tot VS.
En ik probeer alles, want de tempranillo, garnacha , monastrell, listan negro en mencia zijn ook niet te vergelijken. Maar van alles heb ik wel mooie exemplaren op.
En dat vind ik altijd lastig met dure dranken, je komt er nooit achter of het lekker is totdat je het drinkt. Daarom zie je in de whiskywereld ook zo veel samples.
Maar dank voor je toelichting. Maar ik was op de hoogte van de grote verschillen binnen het VS portfolio.
Ik zeg ook niet dat je ze niet moet drinken. Ik gun bijna iedereen alle wijnen van de wereld
. Goed dat je dit al wist. Excuses dan voor de compleet overbodige informatie haha.
Je hebt helemaal gelijk dat de genoemde druiven compleet andere wijnen maken en niet te vergelijken zijn. En toch ken ik niet 1 Spaanse wijn die qua stijl te vergelijken is met Vega Sicilia Valbuena en Unico. Dat gezegd hebbende corrigeeer ik mezelf meteen want de buurman Perez Pascuas maakt met de Gran Seleccion Gran Reserva ook zo'n stijl wijn.
Afijn, ik lees graag jouw bevindingen als ze ooit in je glas zijn belandt. De Valbuena 2010 heb je in ieder geval al liggen.
Eén van de mooiste wijnen en zeker de mooiste Spaanse wijn die ik tot dan proefde was Vega Sicilia Unico 1970 toen die begin jaren 90 op de markt kwam. Ik proefde die op Vinexpo bij Christopher Cannan en was er nogal van onder de indruk.
Dit schreef Neal Martin erover een 10-tal jaren later:
"For many years, the 1970 Unico was the greatest Spanish wine that I had ever tasted, and although this was not the same caliber as the previous perfect example, it remains a fabulous wine. It is a blend of 70% Tinto Fino, 20% Cabernet Sauvignon and 10% Merlot and Malbec and aged for ten years in barriques. It has a thrilling Bordeaux-like personality on the nose that is more aloof than other vintages. The Cabernet component in the blend is pronounced, forming the backbone and austerity of this wine. However, you cannot deny its power and its breeding, or indeed its obdurate, masculine finish that demands respect. This is a Unico you have to look up to, perhaps the sister of Chateau Latour in this same year. 94,500 bottles produced. Drink now-2030+." Hij gaf aan deze fles een score van 97/100.
Nog steeds online te koop voor +/- € 750 (een prikje vergeleken met sommige andere...)
Tja, heel mooi. Wellicht kan ik nog ooit wat van dat oude spul drinken, je moet altijd nog wat te wensen houden
Het enige 'oude' wat ik tot op heden op heb is de Vina Tondonia 1970. John kan wel gokken waar dat is geweest