wijnliefhebbers

Volledige versie: Coursodon
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Een mooie ontdekking gedaan tijdens onze reis naar het zuiden: een Saint-Joseph van Coursodon cuvée silice. Op de kaart stond 2007 maar ze brachten een 2008 Angry
Dit kon echter de pret niet bederven want het was een pracht van een syrah die uitblonk in finesse!
Wat opzoekwerk leerde dat dit de instapcuvée is en ongeveer een 15 euro kost.
Dit domein is gelegen te Mauves, het hart van de St Joseph-wijnen.
Men maakt 60.000 flessen per jaar in rood en wit.

We bezochten het domein begin juli, en samen met Gerin was dit ons mest ontgoochelende bezoek. Ook hier eerder een toeristenontvanst dan één voor wijnliefhebbers (nochtans aangekondigd).

Ook waren er weinig wijnen te proeven én weinig wijnen te kopen. het domein heeft duidelijk succes, en dan is het misschien wel begrijpelijk dat ze minder energie steken in een zootje sommeliers die denken dat ze iets ontdekt hebben... ;-)

In wit dronken we de St Joseph Silice 2011, gemaakt van marsanne. deze druif geeft complexere wijnen aldus de verkoopster (of was het familie, geen idee).
Een frisse neus, wat vegetaliteit, witte bloemetjes, abrikoos. Redelijk vettig in de mond maar toch fraicheur. 88, vond m iéts te duur voor wat het was (16 €) - (en dan zéker als we later bij Grippa passeerden)

St Joseph rood Silice 2010. Een wijn met zeer lage rendementen (20 -25 hl/ha, men laat slechts 5 trossen per plant). Zeer goede wijn (noteerde niks méér).

In 2012 had men al veel last van hagel in de streek, zowat alle 10 ha abrikozen zijn al vernietigd.

St Joseph l ' Olivaie 2010: Zeer mooie neus met tabak, toast, zwart fruit. In de mond valt ie wat te licht uit voor het hout. Dit domineert de wijn wat, te weinig diepte. 22 € - 88

St Joseph La Sensonne (geen jaartal genoteerd, denk 2010): Iets meer gesloten, maar na walsen meer gelaagd. Zwarte bes, gerookte toets, cacao. In de mond eerst sappig met op eind een lichte bitterheid. Complexer dan vorige, deze wijn kan wél het hout aan. (100% nieuwe demi-muids)

Le Paradis St Pierre, de cuvée die me het meest interesseerde, kregen we niet te proeven én was ook uitverkocht.

Al bij al dus redelijk ontgoochelend, het enige domein waar we spijt hadden van onze kado (zes flessen trappist)
beetje naar koppeke gestegen daar dan? Of slechte moment, zijn toch mooie wijnen.
Ik laat de kadoo bij bezoek van domeinen die ik nog niet ken in de auto.... als je dan merkt dat het wel goed gaat komen... j'ai oublié qqchose dans la voiture:-)
(28-08-2011 07:43 PM)xanax schreef: [ -> ]Een mooie ontdekking gedaan tijdens onze reis naar het zuiden: een Saint-Joseph van Coursodon cuvée silice. Op de kaart stond 2007 maar ze brachten een 2008 Angry
Dit kon echter de pret niet bederven want het was een pracht van een syrah die uitblonk in finesse!
Wat opzoekwerk leerde dat dit de instapcuvée is en ongeveer een 15 euro kost.

Van deze cuvee Silice dronken we de 2014.
Reductief in de neus (animaliteit), gisteren bij openen had hij dit niet. Dit zie je wel meer bij syrah, na een O2 kuur krijgt de wijn mestige toetsen.
In de mond was de wijn echter heel mooi, knapperig, heerlijk drinkplezier.
90
(04-02-2017 05:37 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(28-08-2011 07:43 PM)xanax schreef: [ -> ]Een mooie ontdekking gedaan tijdens onze reis naar het zuiden: een Saint-Joseph van Coursodon cuvée silice. Op de kaart stond 2007 maar ze brachten een 2008 Angry
Dit kon echter de pret niet bederven want het was een pracht van een syrah die uitblonk in finesse!
Wat opzoekwerk leerde dat dit de instapcuvée is en ongeveer een 15 euro kost.

Van deze cuvee Silice dronken we de 2014.
Reductief in de neus (animaliteit), gisteren bij openen had hij dit niet. Dit zie je wel meer bij syrah, na een O2 kuur krijgt de wijn mestige toetsen.
In de mond was de wijn echter heel mooi, knapperig, heerlijk drinkplezier.
90

Anderhalf jaar later weer een glaasje 2014 van deze Silice.
Verleidelijk en rijk aroma, kruidig en zwart fruit, tabak, toast. Fris in de mond, veel sap, une vraie gourmandise. Naar het einde toe een bittertje (lichte onrijpheid, dag 2 was dit wel beter).
Ondertussen 22 euro in de handel en dat wordt PQ toch wat moeilijk.

En u?
Drinkt u soms nog eens een glaasje?
(19-08-2018 01:58 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(04-02-2017 05:37 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(28-08-2011 07:43 PM)xanax schreef: [ -> ]Een mooie ontdekking gedaan tijdens onze reis naar het zuiden: een Saint-Joseph van Coursodon cuvée silice. Op de kaart stond 2007 maar ze brachten een 2008 Angry
Dit kon echter de pret niet bederven want het was een pracht van een syrah die uitblonk in finesse!
Wat opzoekwerk leerde dat dit de instapcuvée is en ongeveer een 15 euro kost.

Van deze cuvee Silice dronken we de 2014.
Reductief in de neus (animaliteit), gisteren bij openen had hij dit niet. Dit zie je wel meer bij syrah, na een O2 kuur krijgt de wijn mestige toetsen.
In de mond was de wijn echter heel mooi, knapperig, heerlijk drinkplezier.
90

Anderhalf jaar later weer een glaasje 2014 van deze Silice.
Verleidelijk en rijk aroma, kruidig en zwart fruit, tabak, toast. Fris in de mond, veel sap, une vraie gourmandise. Naar het einde toe een bittertje (lichte onrijpheid, dag 2 was dit wel beter).
Ondertussen 22 euro in de handel en dat wordt PQ toch wat moeilijk.

En u?
Drinkt u soms nog eens een glaasje?

Zeker, gisteren nog 1 Moschettieri, 1 Chablis Fourchaume 2014, 1 Corinna en 1 Mimmo. Voor vandaag stelde ik Bx voor, maar onmiddellijk de wind van voren!
Wat moet ik nu in 's hemelsnaam doen met al die stock in de kelder? Confused
(19-08-2018 04:17 PM)wvd schreef: [ -> ]Wat moet ik nu in 's hemelsnaam doen met al die stock in de kelder? Confused

Awel:
Zoek een thema (vb linker tegen rechteroever) en maak een mooie selectie van een 12-tal wijnen. Nodig een 10tal mensen uit voor een degustatie en laat hen een bijdrage betalen die je aankoopkosten ongeveer vergoedt. Vermits het gaat om wijnen op dronk die gezien de inflatie niemand vandaag nog wil/kan kopen is dit bijzonder interessant voor mensen die zulke flessen niet bezitten (voor mij zijn dat (ex)studenten, voor jou kunnen dat klanten zijn).
Je kan op die manier je eigen flessen nog proeven, er méer van genieten door ze in gezelschap te drinken, én je aankoopbedrag terugverdienen. En de genodigden zijn je zeer dankbaar, zulke wijnen kunnen ze aan die prijs nergens meer drinken..
Win-win. Smile
(19-08-2018 06:14 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(19-08-2018 04:17 PM)wvd schreef: [ -> ]Wat moet ik nu in 's hemelsnaam doen met al die stock in de kelder? Confused

Awel:
Zoek een thema (vb linker tegen rechteroever) en maak een mooie selectie van een 12-tal wijnen. Nodig een 10tal mensen uit voor een degustatie en laat hen een bijdrage betalen die je aankoopkosten ongeveer vergoedt. Vermits het gaat om wijnen op dronk die gezien de inflatie niemand vandaag nog wil/kan kopen is dit bijzonder interessant voor mensen die zulke flessen niet bezitten (voor mij zijn dat (ex)studenten, voor jou kunnen dat klanten zijn).
Je kan op die manier je eigen flessen nog proeven, er méer van genieten door ze in gezelschap te drinken, én je aankoopbedrag terugverdienen. En de genodigden zijn je zeer dankbaar, zulke wijnen kunnen ze aan die prijs nergens meer drinken..
Win-win. Smile

Goed idee, maar misschien moet dan best iemand anders dan de parlé doen...
(20-08-2018 09:50 AM)wvd schreef: [ -> ]
(19-08-2018 06:14 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(19-08-2018 04:17 PM)wvd schreef: [ -> ]Wat moet ik nu in 's hemelsnaam doen met al die stock in de kelder? Confused

Awel:
Zoek een thema (vb linker tegen rechteroever) en maak een mooie selectie van een 12-tal wijnen. Nodig een 10tal mensen uit voor een degustatie en laat hen een bijdrage betalen die je aankoopkosten ongeveer vergoedt. Vermits het gaat om wijnen op dronk die gezien de inflatie niemand vandaag nog wil/kan kopen is dit bijzonder interessant voor mensen die zulke flessen niet bezitten (voor mij zijn dat (ex)studenten, voor jou kunnen dat klanten zijn).
Je kan op die manier je eigen flessen nog proeven, er méer van genieten door ze in gezelschap te drinken, én je aankoopbedrag terugverdienen. En de genodigden zijn je zeer dankbaar, zulke wijnen kunnen ze aan die prijs nergens meer drinken..
Win-win. Smile

Goed idee, maar misschien moet dan best iemand anders dan de parlé doen...

Hoe bedoel je, Werner?
(20-08-2018 10:21 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(20-08-2018 09:50 AM)wvd schreef: [ -> ]
(19-08-2018 06:14 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(19-08-2018 04:17 PM)wvd schreef: [ -> ]Wat moet ik nu in 's hemelsnaam doen met al die stock in de kelder? Confused

Awel:
Zoek een thema (vb linker tegen rechteroever) en maak een mooie selectie van een 12-tal wijnen. Nodig een 10tal mensen uit voor een degustatie en laat hen een bijdrage betalen die je aankoopkosten ongeveer vergoedt. Vermits het gaat om wijnen op dronk die gezien de inflatie niemand vandaag nog wil/kan kopen is dit bijzonder interessant voor mensen die zulke flessen niet bezitten (voor mij zijn dat (ex)studenten, voor jou kunnen dat klanten zijn).
Je kan op die manier je eigen flessen nog proeven, er méer van genieten door ze in gezelschap te drinken, én je aankoopbedrag terugverdienen. En de genodigden zijn je zeer dankbaar, zulke wijnen kunnen ze aan die prijs nergens meer drinken..
Win-win. Smile

Goed idee, maar misschien moet dan best iemand anders dan de parlé doen...

Hoe bedoel je, Werner?

Tja, je kent toch mijn aversie voor "grote" Bordeaux?
Op dergelijke avonden is het wel de bedoeling dat het plezant is en niet dat er daar nen ouwe gaat staan zeuren over hoe saai en vervelend en te oud en toch te jong de wijnen zijn en dat er zoveel beters en goedkoper is elders en... Rolleyes
(20-08-2018 10:28 AM)wvd schreef: [ -> ]
(20-08-2018 10:21 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(20-08-2018 09:50 AM)wvd schreef: [ -> ]
(19-08-2018 06:14 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(19-08-2018 04:17 PM)wvd schreef: [ -> ]Wat moet ik nu in 's hemelsnaam doen met al die stock in de kelder? Confused

Awel:
Zoek een thema (vb linker tegen rechteroever) en maak een mooie selectie van een 12-tal wijnen. Nodig een 10tal mensen uit voor een degustatie en laat hen een bijdrage betalen die je aankoopkosten ongeveer vergoedt. Vermits het gaat om wijnen op dronk die gezien de inflatie niemand vandaag nog wil/kan kopen is dit bijzonder interessant voor mensen die zulke flessen niet bezitten (voor mij zijn dat (ex)studenten, voor jou kunnen dat klanten zijn).
Je kan op die manier je eigen flessen nog proeven, er méer van genieten door ze in gezelschap te drinken, én je aankoopbedrag terugverdienen. En de genodigden zijn je zeer dankbaar, zulke wijnen kunnen ze aan die prijs nergens meer drinken..
Win-win. Smile

Goed idee, maar misschien moet dan best iemand anders dan de parlé doen...

Hoe bedoel je, Werner?

Tja, je kent toch mijn aversie voor "grote" Bordeaux?
Op dergelijke avonden is het wel de bedoeling dat het plezant is en niet dat er daar nen ouwe gaat staan zeuren over hoe saai en vervelend en te oud en toch te jong de wijnen zijn en dat er zoveel beters en goedkoper is elders en... Rolleyes

Werner,
Ten eerste, dat je een aversie hebt voor die wijnen geloof ik gewoon niet. Je hebt je die laten aanpraten of je hebt die doordat je het commerciële even vergeet uit te schakelen (je kan die als handelaar idd niet meer aanbieden).
Een grote Bordeaux OP DRONK blijft het summum van wat wijn kan geven. Als ik lees welke wijnen jij lekker vindt (jouw smaak dus) dan zou het gewoon niet kloppen mocht je deze wijnen afkeuren.
Ik heb al een 5-tal keer zulke degustaties gedaan, en telkens waren dat fantastische momenten, een topervaring voor alle deelnemers, mezelf incluis. Zulke flessen in gezelschap drinken is altjd een festijn.

Ten tweede, wie zegt dat jij moet staan zeuren over die wijnen? Persoonlijk schenk ik alles altijd blind per duo, waar de deelnemers altijd wel iets moeten proberen uitvissen (je geeft wel de lijst met te schenken wijnen op voorhand, proevers proberen ze te herkennen- deze uitdaging zorgt voor een extra cachet.)

Probeer het eens, zonder vooroordelen, je zal zien.
(20-08-2018 11:20 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(20-08-2018 10:28 AM)wvd schreef: [ -> ]
(20-08-2018 10:21 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(20-08-2018 09:50 AM)wvd schreef: [ -> ]
(19-08-2018 06:14 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(19-08-2018 04:17 PM)wvd schreef: [ -> ]Wat moet ik nu in 's hemelsnaam doen met al die stock in de kelder? Confused

Awel:
Zoek een thema (vb linker tegen rechteroever) en maak een mooie selectie van een 12-tal wijnen. Nodig een 10tal mensen uit voor een degustatie en laat hen een bijdrage betalen die je aankoopkosten ongeveer vergoedt. Vermits het gaat om wijnen op dronk die gezien de inflatie niemand vandaag nog wil/kan kopen is dit bijzonder interessant voor mensen die zulke flessen niet bezitten (voor mij zijn dat (ex)studenten, voor jou kunnen dat klanten zijn).
Je kan op die manier je eigen flessen nog proeven, er méer van genieten door ze in gezelschap te drinken, én je aankoopbedrag terugverdienen. En de genodigden zijn je zeer dankbaar, zulke wijnen kunnen ze aan die prijs nergens meer drinken..
Win-win. Smile

Goed idee, maar misschien moet dan best iemand anders dan de parlé doen...

Hoe bedoel je, Werner?

Tja, je kent toch mijn aversie voor "grote" Bordeaux?
Op dergelijke avonden is het wel de bedoeling dat het plezant is en niet dat er daar nen ouwe gaat staan zeuren over hoe saai en vervelend en te oud en toch te jong de wijnen zijn en dat er zoveel beters en goedkoper is elders en... Rolleyes

Werner,
Ten eerste, dat je een aversie hebt voor die wijnen geloof ik gewoon niet. Je hebt je die laten aanpraten of je hebt die doordat je het commerciële even vergeet uit te schakelen (je kan die als handelaar idd niet meer aanbieden).
Een grote Bordeaux OP DRONK blijft het summum van wat wijn kan geven. Als ik lees welke wijnen jij lekker vindt (jouw smaak dus) dan zou het gewoon niet kloppen mocht je deze wijnen afkeuren.
Ik heb al een 5-tal keer zulke degustaties gedaan, en telkens waren dat fantastische momenten, een topervaring voor alle deelnemers, mezelf incluis. Zulke flessen in gezelschap drinken is altjd een festijn.

Ten tweede, wie zegt dat jij moet staan zeuren over die wijnen? Persoonlijk schenk ik alles altijd blind per duo, waar de deelnemers altijd wel iets moeten proberen uitvissen (je geeft wel de lijst met te schenken wijnen op voorhand, proevers proberen ze te herkennen- deze uitdaging zorgt voor een extra cachet.)

Probeer het eens, zonder vooroordelen, je zal zien.

Voor mij is Bordeaux niet echt het summum, ik dronk, echt waar, vele wijnen uit andere regio's die ik veel beter vond. Dat gezegd zijnde, ik kan zeker wel genieten van een echt mooie, rijpe Bordeaux.
Maar mijn oudste fles Bx is 1990(1), dan 1995(3), 1998(2), 2000(6), 2001(3) en wat meer van 2002 tot 2010, maar de laatste GCC is van 2008 (Malartic), dus niet veel echt op dronk.
Eigenlijk zou ik liever eens zo'n degustatie doen met wat rijpere Nebbiolo, dat kennen velen nog niet en daar gaan we terug tot 1996, 1997, 1998, 1999, 2001, 2003, 2004
Citaat:Eigenlijk zou ik liever eens zo'n degustatie doen met wat rijpere Nebbiolo, dat kennen velen nog niet en daar gaan we terug tot 1996, 1997, 1998, 1999, 2001, 2003, 2004

Doen! Wink
Deze avond een fles Coursodon L Olivaie 2015 geopend.
Toen we deze wijn anderhalf jaar terug proefden bij Daniel van Cave de la Crosse was hij zeer geknoopt, wat bitter en tanninerijk. Toch geloofde ik erin en kocht 6 flesjes.
Goed idee geweest.
Wat een mooie wijn is dit vandaag.
Heerlijk aroma, met pakken vers fruit, kruiden en ceder. In de mond heel veel materie maar toch blijft het mondgevoel luchtig. De wijn die enige tijd terug zo in zichzelf gekeerd zat is nu de openheid zelve. Heel fijn en bijna lichtvoetig, maar de materie blijft indrukwekkend. Lange afdronk, frambozen en zwarte bessen huppelen samen in het bos.
Voor mij was dit deze avond een grote wijn.
(07-01-2019 11:20 PM)vinejo schreef: [ -> ]Deze avond een fles Coursodon L Olivaie 2015 geopend.
Toen we deze wijn anderhalf jaar terug proefden bij Daniel van Cave de la Crosse was hij zeer geknoopt, wat bitter en tanninerijk. Toch geloofde ik erin en kocht 6 flesjes.
Goed idee geweest.


Wat een mooie wijn is dit vandaag.
Heerlijk aroma, met pakken vers fruit, kruiden en ceder. In de mond heel veel materie maar
toch blijft het mondgevoel luchtig. De wijn die enige tijd terug zo in zichzelf gekeerd zat is nu de openheid zelve. Heel fijn en bijna lichtvoetig, maar de materie blijft indrukwekkend. Lange afdronk, frambozen en zwarte bessen huppelen

samen in het bos.
Voor mij was dit deze avond een grote wijn.

Blij te horen dat ik niet de enige ben die Daniel Becu en zijn cave de moeite vinden : ik heb me ook laten verleiden door o.a. deze Coursodon. Heb je daar nog ander lekkers van de jaargang 2015 gekocht ? Ik vond/vind de Cornas van
Vincent Paris en Alain Vogue ook formidabel.
(07-01-2019 11:36 PM)orion schreef: [ -> ]
(07-01-2019 11:20 PM)vinejo schreef: [ -> ]Deze avond een fles Coursodon L Olivaie 2015 geopend.
Toen we deze wijn anderhalf jaar terug proefden bij Daniel van Cave de la Crosse was hij zeer geknoopt, wat bitter en tanninerijk. Toch geloofde ik erin en kocht 6 flesjes.
Goed idee geweest.


Wat een mooie wijn is dit vandaag.
Heerlijk aroma, met pakken vers fruit, kruiden en ceder. In de mond heel veel materie maar
toch blijft het mondgevoel luchtig. De wijn die enige tijd terug zo in zichzelf gekeerd zat is nu de openheid zelve. Heel fijn en bijna lichtvoetig, maar de materie blijft indrukwekkend. Lange afdronk, frambozen en zwarte bessen huppelen

samen in het bos.
Voor mij was dit deze avond een grote wijn.

Blij te horen dat ik niet de enige ben die Daniel Becu en zijn cave de moeite vinden : ik heb me ook laten verleiden door o.a. deze Coursodon. Heb je daar nog ander lekkers van de jaargang 2015 gekocht ? Ik vond/vind de Cornas van
Vincent Paris en Alain Vogue ook formidabel.
Staar je niet blind op het jaar 2015, Orion. Ik vind 2016 minstens even fantastisch in de streek. Net een tikje minder materie maar verfijnder en met meer fraicheur. Zou ook een groot bewaarjaar zijn. Ik dronk bij Daniel oa Gerin waar ik onder de indruk van was evenals Cuilleron, zelfs in de instappers. Verder scoort cuvée du Papy van Monteillet in t jaar 2016 wel goed. Een andere tip is Clos des Grives van Combier.
(07-01-2019 11:50 PM)Fre schreef: [ -> ]
(07-01-2019 11:36 PM)orion schreef: [ -> ]
(07-01-2019 11:20 PM)vinejo schreef: [ -> ]Deze avond een fles Coursodon L Olivaie 2015 geopend.
Toen we deze wijn anderhalf jaar terug proefden bij Daniel van Cave de la Crosse was
hij zeer geknoopt, wat bitter en tanninerijk. Toch geloofde ik erin en kocht 6 flesjes.
Goed idee geweest.


Wat een mooie wijn is dit vandaag.
Heerlijk aroma, met pakken vers fruit, kruiden
en ceder. In de mond heel veel materie maar

toch blijft het mondgevoel luchtig. De wijn die enige tijd terug zo in zichzelf gekeerd zat is nu de openheid zelve. Heel fijn en bijna lichtvoetig, maar de materie blijft indrukwekkend. Lange
afdronk, frambozen en zwarte bessen huppelen

samen in het bos.
Voor mij was dit deze avond een grote wijn.


Blij te horen dat ik niet de enige ben die Daniel Becu en zijn cave de moeite vinden : ik heb me ook laten verleiden door o.a. deze Coursodon.
Heb je daar nog ander lekkers van de jaargang 2015 gekocht ? Ik vond/vind de Cornas van
Vincent Paris en Alain Vogue ook formidabel.
Staar je niet blind op het jaar 2015, Orion. Ik
vind 2016 minstens even fantastisch in de streek. Net een tikje minder materie maar verfijnder en met meer fraicheur. Zou ook een groot bewaarjaar zijn. Ik dronk bij Daniel oa Gerin waar ik onder de indruk van was evenals
Cuilleron, zelfs in de instappers. Verder scoort cuvée du Papy van Monteillet in t jaar 2016 wel goed. Een andere tip is Clos des Grives van Combier.

Volledig akkoord : 2016 is zeker even goed of beter dan 2015
(08-01-2019 08:51 PM)orion schreef: [ -> ]Volledig akkoord : 2016 is zeker even goed of beter dan 2015

Dat zullen de toekomst en je eigen voorkeur uitwijzen. Sleepy
(07-01-2019 11:20 PM)vinejo schreef: [ -> ]Deze avond een fles Coursodon L Olivaie 2015 geopend.
Toen we deze wijn anderhalf jaar terug proefden bij Daniel van Cave de la Crosse was hij zeer geknoopt, wat bitter en tanninerijk. Toch geloofde ik erin en kocht 6 flesjes.
Goed idee geweest.
Wat een mooie wijn is dit vandaag.
Heerlijk aroma, met pakken vers fruit, kruiden en ceder. In de mond heel veel materie maar toch blijft het mondgevoel luchtig. De wijn die enige tijd terug zo in zichzelf gekeerd zat is nu de openheid zelve. Heel fijn en bijna lichtvoetig, maar de materie blijft indrukwekkend. Lange afdronk, frambozen en zwarte bessen huppelen samen in het bos.
Voor mij was dit deze avond een grote wijn.

En net het laatste slokje gedronken. Smaakt nog meest van al! Wat een wijn mannekes...
Dju toch, en dan zit ge met een lege fles en een mind vol goesting.. banghead
Mond vol goesting bedoelde ik.
Slip of the mind?
Of the tongue?

@Orion
Ik kocht ook wat Vincent Paris, dronk tot op heden enkel de Granite30, heel lekker maar kan niet tippen aan deze Olivaie.
Maar dan zou ik natuurlijk moeten vergelijken met de 60, da s waar.
(09-01-2019 08:42 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(07-01-2019 11:20 PM)vinejo schreef: [ -> ]Deze avond een fles Coursodon L Olivaie 2015 geopend.
Toen we deze wijn anderhalf jaar terug proefden bij Daniel van Cave de la Crosse was hij zeer geknoopt, wat bitter en tanninerijk. Toch geloofde ik erin en kocht 6 flesjes.
Goed idee geweest.
Wat een mooie wijn is dit vandaag.
Heerlijk aroma, met pakken vers fruit, kruiden en ceder. In de mond heel veel materie maar toch blijft het mondgevoel luchtig. De wijn die enige tijd terug zo in zichzelf gekeerd zat is nu de openheid zelve. Heel fijn en bijna lichtvoetig, maar de materie blijft indrukwekkend. Lange afdronk, frambozen en zwarte bessen huppelen samen in het bos.
Voor mij was dit deze avond een grote wijn.

En net het laatste slokje gedronken. Smaakt nog meest van al! Wat een wijn mannekes...
Dju toch, en dan zit ge met een lege fles en een mind vol goesting.. banghead
Mond vol goesting bedoelde ik.
Slip of the mind?
Of the tongue?

@Orion
Ik kocht ook wat Vincent Paris, dronk tot op heden enkel de Granite30, heel lekker maar kan niet tippen aan deze Olivaie.
Maar dan zou ik natuurlijk moeten vergelijken met de 60, da s waar.


de "La Geynale" van Vincent Paris 2015 vorige week gedronken (ja ik weet het - nog veel te jong) en dat was toch van het beste wat ik ooit al gedronken heb (uit de Noordelijke Rhone)
(10-01-2019 12:22 PM)orion schreef: [ -> ]
(09-01-2019 08:42 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(07-01-2019 11:20 PM)vinejo schreef: [ -> ]Deze avond een fles Coursodon L Olivaie 2015 geopend.
Toen we deze wijn anderhalf jaar terug proefden bij Daniel van Cave de la Crosse was hij zeer geknoopt, wat bitter en tanninerijk. Toch geloofde ik erin en kocht 6 flesjes.
Goed idee geweest.
Wat een mooie wijn is dit vandaag.
Heerlijk aroma, met pakken vers fruit, kruiden en ceder. In de mond heel veel materie maar toch blijft het mondgevoel luchtig. De wijn die enige tijd terug zo in zichzelf gekeerd zat is nu de openheid zelve. Heel fijn en bijna lichtvoetig, maar de materie blijft indrukwekkend. Lange afdronk, frambozen en zwarte bessen huppelen samen in het bos.
Voor mij was dit deze avond een grote wijn.

En net het laatste slokje gedronken. Smaakt nog meest van al! Wat een wijn mannekes...
Dju toch, en dan zit ge met een lege fles en een mind vol goesting.. banghead
Mond vol goesting bedoelde ik.
Slip of the mind?
Of the tongue?

@Orion
Ik kocht ook wat Vincent Paris, dronk tot op heden enkel de Granite30, heel lekker maar kan niet tippen aan deze Olivaie.
Maar dan zou ik natuurlijk moeten vergelijken met de 60, da s waar.


de "La Geynale" van Vincent Paris 2015 vorige week gedronken (ja ik weet het - nog veel te jong) en dat was toch van het beste wat ik ooit al gedronken heb (uit de Noordelijke Rhone)

Ook de granit 60 '15 lijkt me nog te jong te zijn nu
Silice 2016
Na de watertandende TN van Jo wilde ik er ook eentje van Coursodon openen. Aanvankelijk kleine teleurstelling toch . Veel fruit (bosbesjes), zwarte olijven en wat tijm. Vooral in de mond was het wat moeilijk met een dominant bittertje en het fruit dat nog niet in evenwicht zat. Zelfs wat alcohol in de nadronk.
Vandaag een ander verhaal. Knappe neus, finesse en redelijk wat materie voor deze instapper in het SJ gamma van Coursodon. Gewoon te vroeg open gedaan dus.
(20-01-2019 06:38 PM)Fre schreef: [ -> ]Silice 2016
Na de watertandende TN van Jo wilde ik er ook eentje van Coursodon openen. Aanvankelijk kleine teleurstelling toch . Veel fruit (bosbesjes), zwarte olijven en wat tijm. Vooral in de mond was het wat moeilijk met een dominant bittertje en het fruit dat nog niet in evenwicht zat. Zelfs wat alcohol in de nadronk.
Vandaag een ander verhaal. Knappe neus, finesse en redelijk wat materie voor deze instapper in het SJ gamma van Coursodon. Gewoon te vroeg open gedaan dus.

Dat bittertje is zeer herkenbaar bij jonge Coursodon. Maar na een zuurstofkuur gaat dat er inderdaad uit.
(09-01-2019 08:42 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(07-01-2019 11:20 PM)vinejo schreef: [ -> ]Deze avond een fles Coursodon L Olivaie 2015 geopend.
Toen we deze wijn anderhalf jaar terug proefden bij Daniel van Cave de la Crosse was hij zeer geknoopt, wat bitter en tanninerijk. Toch geloofde ik erin en kocht 6 flesjes.
Goed idee geweest.
Wat een mooie wijn is dit vandaag.
Heerlijk aroma, met pakken vers fruit, kruiden en ceder. In de mond heel veel materie maar toch blijft het mondgevoel luchtig. De wijn die enige tijd terug zo in zichzelf gekeerd zat is nu de openheid zelve. Heel fijn en bijna lichtvoetig, maar de materie blijft indrukwekkend. Lange afdronk, frambozen en zwarte bessen huppelen samen in het bos.
Voor mij was dit deze avond een grote wijn.

En net het laatste slokje gedronken. Smaakt nog meest van al! Wat een wijn mannekes...

Ook net flesje opengedaan.
Verse paprika ook in de neus, wanneer het glas zo goed als leeg is.
Ook hier huppelende zwarte bessen in de mond, o.a. .
Fijn en elegant, met wel ook nog een lichte bitter achteraan in de mond.
Benieuwd naar volgende dagen.
Een goede ziel bezorgde me 6 flessen L Olivaie 2016. thank you
Genoeg flessen om er eentje te vroeg te openen Big Grin

Geopend enkele uren geleden. watte Hout hout hout. Caramel, mokka, toast, praliné. Fruityoghurt.
Doet me denken aan de Costieres de Nimes Nostre Pais van Gassier.
Ook in de mond een houtgelagerd gevoel, zacht wel (Vee dronk een slok en vond m zuur watte )
Niks, maar dan ook niks te maken met de 2015. Die was veel moeilijker maar ook veel interessanter.
Toch blijf ik terug grijpen naar deze fles. Dus slecht zal t wel niet zijn. Maar totáál anders dan ik had verwacht.
En nu begrijp ik eindelijk T Debaissieux die op Buveurs d Etiquettes steeds zegt dat dit de cuvee is die soms last heeft van overdreven houtlagering. Bij de 2015 had ik dit nooit, deze 2016 heeft er wel degelijk last van.
En toch ben ik bezig aan mijn 4de glas...
(16-03-2019 08:27 PM)vinejo schreef: [ -> ]Een goede ziel bezorgde me 6 flessen L Olivaie 2016. thank you
Genoeg flessen om er eentje te vroeg te openen Big Grin

Geopend enkele uren geleden. watte Hout hout hout. Caramel, mokka, toast, praliné. Fruityoghurt.
Doet me denken aan de Costieres de Nimes Nostre Pais van Gassier.
Ook in de mond een houtgelagerd gevoel, zacht wel (Vee dronk een slok en vond m zuur watte )
Niks, maar dan ook niks te maken met de 2015. Die was veel moeilijker maar ook veel interessanter.
Toch blijf ik terug grijpen naar deze fles. Dus slecht zal t wel niet zijn. Maar totáál anders dan ik had verwacht.
En nu begrijp ik eindelijk T Debaissieux die op Buveurs d Etiquettes steeds zegt dat dit de cuvee is die soms last heeft van overdreven houtlagering. Bij de 2015 had ik dit nooit, deze 2016 heeft er wel degelijk last van.
En toch ben ik bezig aan mijn 4de glas...

Moest dit nog aanvullen- 3 de dag was dit enorm zacht in de mond, lang en vooral heel lekker. Het hout was nog wel aanwezig maar stoorde geheel niet. Volgend flesje ga ik toch een jaar of 3 mee wachten, dit wordt zeer mooi.
Dag Jo, ik vind inderdaad de Olivaie en zelfs de Sensonne vaak te rijk aan hout....
Mijn favoriete rode Saint-Joseph van Coursodon is Paradis Saint-Pierre, altijd erg smaakvol ... De jaren 2015 en 2016 zijn erg groot, denk ik.
(02-08-2019 02:41 PM)Thierry Debaisieux schreef: [ -> ]Dag Jo, ik vind inderdaad de Olivaie en zelfs de Sensonne vaak te rijk aan hout....
Mijn favoriete rode Saint-Joseph van Coursodon is Paradis Saint-Pierre, altijd erg smaakvol ... De jaren 2015 en 2016 zijn erg groot, denk ik.

Bij de Olivaie 14 vond ik het hout nochtans veel minder dominant, die wijn was, ondanks het “mindere” jaar echt lekker. Misschien gebruikt men meer nieuw hout in de beste jaren..?
Sensonne heb ik nog niet geproefd.
(25-03-2019 07:15 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(16-03-2019 08:27 PM)vinejo schreef: [ -> ]Een goede ziel bezorgde me 6 flessen L Olivaie 2016. thank you
Genoeg flessen om er eentje te vroeg te openen Big Grin

Geopend enkele uren geleden. watte Hout hout hout. Caramel, mokka, toast, praliné. Fruityoghurt.
Doet me denken aan de Costieres de Nimes Nostre Pais van Gassier.
Ook in de mond een houtgelagerd gevoel, zacht wel (Vee dronk een slok en vond m zuur watte )
Niks, maar dan ook niks te maken met de 2015. Die was veel moeilijker maar ook veel interessanter.
Toch blijf ik terug grijpen naar deze fles. Dus slecht zal t wel niet zijn. Maar totáál anders dan ik had verwacht.
En nu begrijp ik eindelijk T Debaissieux die op Buveurs d Etiquettes steeds zegt dat dit de cuvee is die soms last heeft van overdreven houtlagering. Bij de 2015 had ik dit nooit, deze 2016 heeft er wel degelijk last van.
En toch ben ik bezig aan mijn 4de glas...

Moest dit nog aanvullen- 3 de dag was dit enorm zacht in de mond, lang en vooral heel lekker. Het hout was nog wel aanwezig maar stoorde geheel niet. Volgend flesje ga ik toch een jaar of 3 mee wachten, dit wordt zeer mooi.

Allez, 3 jaar werden een goede 3 maanden Rolleyes

Ik opende vorige week woensdag een fles Graillot 2009 om s avonds te schenken bij Fre (met Oli en Vince). Uiteraard proefde ik die voor, en na 1 glaasje had ik zóveel zin in meer dat ik een andere fles open trok (om te voorkomen dat ik met een halflege fles bij Fre aankwam..)
Het werd de eerste N rhone die ik tegen kwam, deze Coursodon l Olivaie 2016.

Waar vorige fles na openen enorm op het hout zat, was deze fles onmiddellijk puur N Rhone. Cassis maar vooral peper peper peper.
Heel elegant en vlot in de mond, lang, zacht, hedonistisch.

Na twee glaasjes kon ik me beheersen en zette ik de wijn in de koelkast, vandaag (6 dagen later) drink ik verder.
Bij het eerste glas even ontgoocheling. Verdorie, het hout heeft de bovenhand genomen. Maar vanaf glas 2 ging het enkel crescendo. De glamoureuze terugkeer van de peper, met mooi zwart fruit en fijne toetsen van tabak en grafiet.
In de mond valt de lengte van de wijn op, in combinatie met een schitterende fraicheur, dito evenwicht en rijpe tannines. Geen enkele droogtrekking, je zou de afdronk bijna sappig kunnen noemen.

En nu blijf ik 3 jaar van mijn volgende flesje af, beloofd.
Rolleyes
Weet U, Jo, dat ik L'Olivaie meestal niet zo leuk vind.
Ik geef de voorkeur aan Paradis Saint-Pierre,
maar ik vind L'Olivaie 2016 aangenaam en minder houtachtig dan andere jaren.
Pagina's: 1 2
Koppelingen