Sancerre Le Chêne Saint-Etienne 2000
Heel mooi geëvolueerde Sancerre, diepgele kleur-evolutie, een charmant bouquet, vol, beetje wax, mineraal. Frisse zuren van pompelmoes maar gematigd. Maar overpriced ! 50 euro !!
Vijftig euro? Waw...
Maar anderzijds wel een domein dat heel goed zit in zijn betaalbare cuvées, was verrast dat hier nog geen topic over bestond.
(11-09-2011 02:27 PM)vinejo schreef: [ -> ]Vijftig euro? Waw...
Maar anderzijds wel een domein dat heel goed zit in zijn betaalbare cuvées, was verrast dat hier nog geen topic over bestond.
Niet gekocht, wel geproefd ... domein met niveau !! Bij Feys maar ook bij Werco dacht ik ...
Pouilly-fumé 2009: lichte groenigheid, mineraliteit, kruisbes en pompelmoes. Lekkere sappige zuurtjes, elegant in de mond en een licht bittertje op 't einde. Liet de SBs van Nieuw-Zeeland een stuk achter zich.
(07-11-2011 07:17 PM)koen schreef: [ -> ]Pouilly-fumé 2009: lichte groenigheid, mineraliteit, kruisbes en pompelmoes. Lekkere sappige zuurtjes, elegant in de mond en een licht bittertje op 't einde. Liet de SBs van Nieuw-Zeeland een stuk achter zich.
Ik heb vorige week de Clos Henri 2008 (van dit huis, maar uit NZ) geproefd: 18€ bij Mouchart.
Was vrij lekker, maar nu ook niet om van achter over te vallen.
Typische SB neus: grassig, met behoorlijk wat kattepis. In de mond voller dan de Franse versies die ik van dit domein proefde. Merkelijk beter als hij niet te koud wordt gedronken: ideaal bij 12°C.
(07-11-2011 07:47 PM)Filip Ragolle schreef: [ -> ]Was vrij lekker, maar nu ook niet om van achter over te vallen.
Welke wijn was dat alweer waarvan jij wel was achterover gevallen ten huize K?
(07-11-2011 07:47 PM)Filip Ragolle schreef: [ -> ] (07-11-2011 07:17 PM)koen schreef: [ -> ]Pouilly-fumé 2009: lichte groenigheid, mineraliteit, kruisbes en pompelmoes. Lekkere sappige zuurtjes, elegant in de mond en een licht bittertje op 't einde. Liet de SBs van Nieuw-Zeeland een stuk achter zich.
Ik heb vorige week de Clos Henri 2008 (van dit huis, maar uit NZ) geproefd: 18€ bij Mouchart.
Was vrij lekker, maar nu ook niet om van achter over te vallen.
Typische SB neus: grassig, met behoorlijk wat kattepis. In de mond voller dan de Franse versies die ik van dit domein proefde. Merkelijk beter als hij niet te koud wordt gedronken: ideaal bij 12°C.
Beste wat ik van Bourgeois al gedronken heb is de Sancerre "La cote des Monts Damnées". Niet goedkoop (+/- 20 euro), maar wel klasse !
(08-11-2011 12:11 AM)vinejo schreef: [ -> ] (07-11-2011 07:47 PM)Filip Ragolle schreef: [ -> ]Was vrij lekker, maar nu ook niet om van achter over te vallen.
Welke wijn was dat alweer waarvan jij wel was achterover gevallen ten huize K?
(08-11-2011 12:11 AM)vinejo schreef: [ -> ] (07-11-2011 07:47 PM)Filip Ragolle schreef: [ -> ]Was vrij lekker, maar nu ook niet om van achter over te vallen.
Welke wijn was dat alweer waarvan jij wel was achterover gevallen ten huize K?
Sancerre Jadis 2002 (kalkbodem): strogeel, geen speur te herkennen van Sauvignon Blanc. Blind zou ik dit allicht als Riesling bestempelen omwille van de exotische toetsen en de lichte petroleumtoets (licht oxidatief?). Zeer krachtige, mooie wijn, maar helemaal atypisch voor Sancerre en Sauvignon Blanc. Dit zou echt als "valse piraat" (ik bedoel: een piraat die er in werkelijkheid geen is) in een blinde proef kunnen, om iedereen om de tuin te leiden. Ik ben ervan overtuigd dat weinigen dit als Sancerre of Sauvignon Blanc zouden herkennen.
Sancerre D'Antan 2002 (silex): strogeel, duidelijk Sauvignon Blanc. Zeer krachtige wijn, maar wel met duidelijk meer zuren dan de Jadis 2002. Mooie, volle Sancerre, die rijpheid combineert met de typische Sauvignon Blanc smaak.
Beide wijnen kunnen m.i. nog een paar jaar mee.
(09-11-2011 09:21 AM)Johan_Vdd schreef: [ -> ]Sancerre Jadis 2002 (kalkbodem): strogeel, geen speur te herkennen van Sauvignon Blanc. Blind zou ik dit allicht als Riesling bestempelen omwille van de exotische toetsen en de lichte petroleumtoets (licht oxidatief?). Zeer krachtige, mooie wijn, maar helemaal atypisch voor Sancerre en Sauvignon Blanc. Dit zou echt als "valse piraat" (ik bedoel: een piraat die er in werkelijkheid geen is) in een blinde proef kunnen, om iedereen om de tuin te leiden. Ik ben ervan overtuigd dat weinigen dit als Sancerre of Sauvignon Blanc zouden herkennen.
Sancerre D'Antan 2002 (silex): strogeel, duidelijk Sauvignon Blanc. Zeer krachtige wijn, maar wel met duidelijk meer zuren dan de Jadis 2002. Mooie, volle Sancerre, die rijpheid combineert met de typische Sauvignon Blanc smaak.
Beide wijnen kunnen m.i. nog een paar jaar mee.
Je beschrijving van de "Jadis" doet mij denken aan hoe ik de Clos de Beaujeu van Boulay tot nu toe heb ervaren....
Sancerre Grande Réserve 2011 gedronken op een terras aan zee. Ik weet niet of ik dit zou kopen (weet de winkelprijs ook niet), maar smaken deed ie zeker.
(05-07-2012 10:19 AM)33S schreef: [ -> ]Sancerre Grande Réserve 2011 gedronken op een terras aan zee. Ik weet niet of ik dit zou kopen (weet de winkelprijs ook niet), maar smaken deed ie zeker.
Je vindt hem en de prijs terug bij Wijn en Zo te Brugge, zie site...
http://www.wijnenzo.be/bestanden/prijslijstwijn.pdf
Sancerre cuvée exceptionelle 2009
Heeft niet de spanning van een jonge SB maar is zeer mondvullend.
Ligt het aan de paar jaartjes op fles of aan het millésime?
Wel nog zeer lekker.
(10-07-2013 01:06 PM)Tienne schreef: [ -> ]Sancerre cuvée exceptionelle 2009
Heeft niet de spanning van een jonge SB maar is zeer mondvullend.
Ligt het aan de paar jaartjes op fles of aan het millésime?
Wel nog zeer lekker.
Na de degustatie van de ZWijntjes (zie ander topic), had ik nog een derde over van de Sancerre cuvée 'La Princesse' 2014. Op dag 2 toonde ie zich een stukje complexer en meer open. De zuren zaten nog steeds vrij hoog, maar de fruitige tonen toonden zich nu meer geschakeerd, zowel in de neus als in de mond. Ik laat m'n andere fles nog even liggen. 87(+?)
La Chapelle des Augustins 2015 :
Perzik , steenfruit , gerookte toetsen , citrus.
Zeer volle wijn , stevig ook met een zeer lange afdronk.
Heeft nog een mooie toekomst ! 88-89+
(04-04-2016 11:49 AM)Fre schreef: [ -> ] (10-07-2013 01:06 PM)Tienne schreef: [ -> ]Sancerre cuvée exceptionelle 2009
Heeft niet de spanning van een jonge SB maar is zeer mondvullend.
Ligt het aan de paar jaartjes op fles of aan het millésime?
Wel nog zeer lekker.
Na de degustatie van de ZWijntjes (zie ander topic), had ik nog een derde over van de Sancerre cuvée 'La Princesse' 2014. Op dag 2 toonde ie zich een stukje complexer en meer open. De zuren zaten nog steeds vrij hoog, maar de fruitige tonen toonden zich nu meer geschakeerd, zowel in de neus als in de mond. Ik laat m'n andere fles nog even liggen. 87(+?)
Nieuwe poging: over twee dagen. Dag 1 opnieuw zeer hoog in zuren, grassig met een licht zilte toets. . Dag 2 meer agrumes. Mooi gemaakte sauvignon. Maar het triggert me niet om meerdere glazen na elkaar te drinken. Er zit dus nog een dag 3 in, en, hoewel ik er niets verkeerd kan over vertellen, zegt dit toch iets over deze wijn.
P-F la demoiselle de bourgeois 2014: top SB, weeral! Fles op. Er zaten nauwelijks 5 glazen in. Onverklaarbaar!!!!!!
(15-03-2018 11:53 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]P-F la demoiselle de bourgeois 2014: top SB, weeral! Fles op. Er zaten nauwelijks 5 glazen in. Onverklaarbaar!!!!!!
Onverklaarbaar!!!!!!
Dat hangt er van af hoe groot je wijnglas is en of je royaal tewerk gaat.
Vrij weinig reacties op toch 1 van de grotere domeinen in Sancerre. Ik dronk “Les côtes aux valets” 2015 over drie dagen. Betreft een single vineyard van 1,06 ha. Typische SB geuren zitten er in, maar finesserijker. Meer een boeket met extra geuren. Saliniteit ook. Uiteraard fris in mond, maar voldoende materie om enkel een frisse witte wijn te zijn. Dit is SB met potentieel. Blijkt een van de duurdere cuvees te zijn. Volgens het domein kan deze minstens 12 jaar op fles rijpen. Ik wacht dus met de volgende flessen, want heb gevoel dat het volle potentieel er (nog) niet uitkwam. De combinatie met king crab was wel niet zo geslaagd (nochtans met limoenboter). Met geitenkaas deed deze het echt veel beter. Ik zal te traditioneel zijn in die zaken. Ik ben benieuwd naar volgende fles binnen een jaar of vijf. Ik kon deze kopen aan 23 euro, maar zie dat deze dikwijls (veel) meer kost. Wijn voor kenners alleszins... gevoel van “wie zoekt, die vindt” (in de aroma’s, smaken, lengte,...)
(27-12-2020 03:06 PM)BartS schreef: [ -> ]Vrij weinig reacties op toch 1 van de grotere domeinen in Sancerre. Ik dronk “Les côtes aux valets” 2015 over drie dagen. Betreft een single vineyard van 1,06 ha. Typische SB geuren zitten er in, maar finesserijker. Meer een boeket met extra geuren. Saliniteit ook. Uiteraard fris in mond, maar voldoende materie om enkel een frisse witte wijn te zijn. Dit is SB met potentieel. Blijkt een van de duurdere cuvees te zijn. Volgens het domein kan deze minstens 12 jaar op fles rijpen. Ik wacht dus met de volgende flessen, want heb gevoel dat het volle potentieel er (nog) niet uitkwam. De combinatie met king crab was wel niet zo geslaagd (nochtans met limoenboter). Met geitenkaas deed deze het echt veel beter. Ik zal te traditioneel zijn in die zaken. Ik ben benieuwd naar volgende fles binnen een jaar of vijf. Ik kon deze kopen aan 23 euro, maar zie dat deze dikwijls (veel) meer kost. Wijn voor kenners alleszins... gevoel van “wie zoekt, die vindt” (in de aroma’s, smaken, lengte,...)
King crab vereist een lekker houtgelagerde Chardonnay...
SB kan toch mooi zijn he..!
(27-12-2020 03:17 PM)vinejo schreef: [ -> ]King crab vereist een lekker houtgelagerde Chardonnay...
SB kan toch mooi zijn he..!
Dat was het originele plan, maar vond dat dan ineens precies wat saai. Ik dacht dat de limoenboter voldoende zou counteren... de limoen wel, maar de boter zo niet.
Dit was alleszins een SB van het betere soort
(27-12-2020 06:51 PM)BartS schreef: [ -> ] (27-12-2020 03:17 PM)vinejo schreef: [ -> ]King crab vereist een lekker houtgelagerde Chardonnay...
SB kan toch mooi zijn he..!
Dat was het originele plan, maar vond dat dan ineens precies wat saai. Ik dacht dat de limoenboter voldoende zou counteren... de limoen wel, maar de boter zo niet.
Dit was alleszins een SB van het betere soort
Ik heb Bourgeois ook altijd wel mooi gevonden. Sancerre 'Côte des Monts Damnés' bv.
Wel al lang niet meer gedronken.
ik kende de naam Henri Bourgeois maar associeerde dit om de een of andere reden, ten onrechte, niet met het hogere segment. Welnu, dit is weliswaar une grande boîte, maar dit wijnbedrijf speelt wel in dezelfde regionen als Chapoutier, waar de meesten onder ons ook niet vies van zijn. In zijn hoogste segment Sancerre maakt Bourgeois 3 single vineyards: Côte aux Valets, les Ruchons en le Cotelin, die laat op de markt gebracht worden (nu is de 2019 beschikbaar).
Ik dronk de Côte aux valets 2016 en was onder de indruk van de complexiteit en lengte. The vineyard was planted in 1986 on the chalky-clay soil of « Bannon » located south of Sancerre in the village of Vinon. The grapes are exclusively sourced from this plot of 1ha 06. yield : 51hl per hectare