Ch. Haut-Gléon 2003 rood
De maker woont in Kortrijk en zou vroeger iets met KW's (regenjasjes) gehad hebben. Doet elk jaar degustatie in 't Klokhof aldaar. Lekkere blend typerend voor de streek, deze wijn heeft een goeie bewaarkracht zowel in z'n rood als z'n wit gamma, maar is op z'n best na een 5 tal jaar. Specifieke flesvorm.
Syrah, Grenache, Carignan (stokken 80 jaar). Alles wordt appart opgevoed op eiken vaten gedurende 1 jaar.
Alles is mooi versmolten, houttoetsen, rood en zwart fruit, beetje munt, goeie fraîcheur. Finesse, geen log geval en voldoende afdronk met behoorlijke mondvulling. Na paar uurkes komt de mineraliteit heel schoon naar voor. Het akkoord is duidelijk in de maak.
Ook de vin gris van Haut-Gléon van een paar maanden geleden vond ik zeer specifiek, herinnerde me vooral de aanwezigheid van gember. (100% Grenache Gris)
Staat het gamma van Haut Gléon ook niet op de kaart bij Sergio in Sluis?
Ik heb inderdaad gelezen op de site dat Sergio hem ook had. De witte is ook niet slecht hoor. Maar hier zijn die op.
Heb het domein diverse keren bezocht en er zijn twee wijnen die er iedere keer uitspringen en dat zijn de witte Haut-Gléon (14,00 op domein) en hun rode cuvée speciale (15,00 op domein) met de naam van een kunstenaar waarvan een werk op het achter-etiket wordt geplaatst en die ieder jaar veranderd.
De Haut-Gleon, Gris (rosé) is ook de moeite.
De Gris is naar 't schijnt niet zo makkelijk te krijgen, in 't Klokhof is de Gris een traditioneel afwezige cuvée ! Nochtans een wijn voor een fluitje van een cent.
Ter info: Op 14 okt gaat de degustatie van het gamma Haut-Gléon weer door in het KLOKHOF te Kortrijk (Sint Anna 2). 'k Ben er 2x geweest, kan je verzekeren, de hapjes zijn als van op een sjieke trouw ! Plateaus met lepelkes en aan het onthaal Champagne, een schoon glas...
Vin Gris 2008
Sterk minerale expressie, zelfs een beetje stinkertje. Tropisch fruit zoals ananas, lychee, mango en witte perzik, floraal. Een wat gebrande toets, caramel zelfs met een bitter in de finale. Alcoholisch. Komt wat "zwaar" over. Mist voor ons wat fraîcheur en diepte.
Beetje over-hyped zu !
(08-05-2013 06:05 PM)doc schreef: [ -> ]Vin Gris 2008
Sterk minerale expressie, zelfs een beetje stinkertje. Tropisch fruit zoals ananas, lychee, mango en witte perzik, floraal. Een wat gebrande toets, caramel zelfs met een bitter in de finale. Alcoholisch. Komt wat "zwaar" over. Mist voor ons wat fraîcheur en diepte.
Beetje over-hyped zu !
Een gris maar geen rosé dus?
(08-05-2013 06:28 PM)vinejo schreef: [ -> ] (08-05-2013 06:05 PM)doc schreef: [ -> ]Vin Gris 2008
Sterk minerale expressie, zelfs een beetje stinkertje. Tropisch fruit zoals ananas, lychee, mango en witte perzik, floraal. Een wat gebrande toets, caramel zelfs met een bitter in de finale. Alcoholisch. Komt wat "zwaar" over. Mist voor ons wat fraîcheur en diepte.
Beetje over-hyped zu !
Een gris maar geen rosé dus?
Korte macération pelliculaire van hoofdzakelijk Grenache Gris, kleur zit ergens tussen wit en licht rosé. Een "spielerei" van het domein. Ik kwam dergelijke "Vin Gris" verder nog niet tegen... Er wordt op de site van het domein wat gebluft over het feit dat deze wijn geschonken wordt in sommige Michelin-restaurants...hmmm ik ben niet echt enthousiast ! Gekocht aan een prijsje van Dirk Samyn, nog geen 10 euro denk ik. Was blijven liggen in het "vergeet-mij-niet" rekje...
De rode 2013 in t glas. Mooie neus waar zowel de Syrah zicht toont (peper en zwarte besjes) in de neus en de Grenache meer in de mond (garrigues). Zoethout - fumé toets. De tannines moeten nog wat ronder worden. Het hout moet wat versmelten. Deze wijn moet nog een paar jaar liggen.
Niet echt complex maar wel aangenaam bij de pizza deze avond.