wijnliefhebbers

Volledige versie: Chateau d' Agassac, Haut Médoc
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Van kunststof of aluminium?
En hoe los je het droesemprobleem op dan?
(13-01-2015 09:58 PM)Vin1 schreef: [ -> ]Van kunststof of aluminium?
En hoe los je het droesemprobleem op dan?

Kunststof, als de wijn in de karaf gaat laat ik het laatste steeds in de fles uit veiligheid. Dat laatste doe ik in mijn glas wijn om al eens te proeven of als er te veel droesem in zit giet ik het gewoon in de pombak. Dan spoel ik de fles mooi proper uit om daarna de wijn trg in de fles te gieten om te kunnen schenken uit de originele flesWink
Of hiermee...
Ook niet verkeerd Smile
Houdt dat zeefje wel al het droesem tegen? Ziet er niet zo fijntjes uit namelijk.
(14-01-2015 09:44 PM)Vin1 schreef: [ -> ]Ook niet verkeerd Smile
Houdt dat zeefje wel al het droesem tegen? Ziet er niet zo fijntjes uit namelijk.
De afbeelding is geen trechterje voor wijn, maar ik weet wel dat ze bestaan, met waarschijnlijk een fijner zeefjeSmile
Betreft een zgn beluchter zeker?
Tenzij je een koffiefilter gebruikt, zijn deze zogenaamde "wijnzeefjes" nutteloos - het bezinksel gaat er los door.
Heeft een koffiefilter geen negatieve invloed op de smaak?
Gisteren een fles 2010 geopend.
Zeer donker gekleurde wijn.
Sllechts één glaasje gedronken. Niet dat de wijn niet goed was maar je voélde gewoon dat ie wat tijd nodig had. Nog zeer geknoopt, krachtig en koel, met op t einde dat typische bittertje voor een klassiek Bordeauxjaar (minder wel dan bij 2005-Bordeaux).
Vandaag herproefd, en inderdaad, de wijn laat zich beter drinken. Niet dat ie in al zijn glorie is opengekomen, maar t is wel reeds behoorlijk genieten. De neus gematigd intens maar zalig gelaagd. Na de ene wals heb je donker fruit, na de andere kruiden en lichte toast, na wederom walsen wat peper, frambozen, amandel en kersen, een koffiebittertje ook. In de mond is de wijn nu zachter, maar nog steeds compact, een wijn met veel materie en evenwicht. In de finale komt wel weer dat bittertje opduiken en lichtjes droge tannine. Maar je voélt de precisie, je voelt dat deze wijn gemaakt is voor the long run.
Een perfecte symbiose van cabernet en merlot.
89+
(26-02-2016 08:16 PM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren een fles 2010 geopend.
Zeer donker gekleurde wijn.
Sllechts één glaasje gedronken. Niet dat de wijn niet goed was maar je voélde gewoon dat ie wat tijd nodig had. Nog zeer geknoopt, krachtig en koel, met op t einde dat typische bittertje voor een klassiek Bordeauxjaar (minder wel dan bij 2005-Bordeaux).
Vandaag herproefd, en inderdaad, de wijn laat zich beter drinken. Niet dat ie in al zijn glorie is opengekomen, maar t is wel reeds behoorlijk genieten. De neus gematigd intens maar zalig gelaagd. Na de ene wals heb je donker fruit, na de andere kruiden en lichte toast, na wederom walsen wat peper, frambozen, amandel en kersen, een koffiebittertje ook. In de mond is de wijn nu zachter, maar nog steeds compact, een wijn met veel materie en evenwicht. In de finale komt wel weer dat bittertje opduiken en lichtjes droge tannine. Maar je voélt de precisie, je voelt dat deze wijn gemaakt is voor the long run.
Een perfecte symbiose van cabernet en merlot.
89+

Prachtige wijn met een mooi bewaarpotentieel. Wink
Gisteren dus de 2010 open.
59% CS, 41% Merlot

Gekocht Delhaize, -30% en 11.34 betaald.
Thuis nog enkele uren in de klimaatkast om temp wat te doen dalen!
Rond 18u in de karaf en beetje in het glas.

Neus niet echt open in het glas, smaak zat wel al behoorlijk goed.
Je voelt dat de wijn in de karaf beter gaat wordenWink

Mooi donkerrood
Na tweetal uren karaf, mokka, kruiden, peper, leer...
Zoals Jo zegt, bij elke walsing van het glas nieuwe geuren die vrijkomen!
Kleine drooggtrekking en fijn bittertje, mooie afdronk!

Nog 3tal glazen over, vandaag gaan we wel ergens een gaatje vinden om nog es te proeven!
(25-06-2016 10:10 AM)Biff schreef: [ -> ]Gisteren dus de 2010 open.
59% CS, 41% Merlot

Gekocht Delhaize, -30% en 11.34 betaald.
Thuis nog enkele uren in de klimaatkast om temp wat te doen dalen!
Rond 18u in de karaf en beetje in het glas.

Neus niet echt open in het glas, smaak zat wel al behoorlijk goed.
Je voelt dat de wijn in de karaf beter gaat wordenWink

Mooi donkerrood
Na tweetal uren karaf, mokka, kruiden, peper, leer...
Zoals Jo zegt, bij elke walsing van het glas nieuwe geuren die vrijkomen!
Kleine drooggtrekking en fijn bittertje, mooie afdronk!

Nog 3tal glazen over, vandaag gaan we wel ergens een gaatje vinden om nog es te proeven!

Heb wat halve flesjes vd 2010 en deze zijn al heel erg te genieten nu. Maar ook de halfjes karafeer ik steeds want dat heeft de wijn nodig. Nog niet op zn top. P/q dik ok.
De 2000 is voor mij nu juist in balans.
In neus kruidig maar ook in de smaak.
Blindelings zou ik deze wijn nooit definiëren als Bordeaux.
Ook facetten van koffie, ceder, geroosterde rode paprika.
Licht tertiair.
In zijn finale aangename zuren en tannines.

Ik vind dit zeer mooie wijn.
90++

EDIT
Jo, je schreef hier vroeger over de 2009:
Citaat:Heerlijk aroma dus, en de mond mag er ook wezen. Soepel en zacht, toch een mooie fraicheur en structuur, perfect rijpe tannines.
Een paar uur later is het aroma al behoorlijk veranderd, meer finesse nu, met een bijzonder fijne mineraliteit, nu ook opvallende kruidigheid (peper, kaneel, kruidnagel) en duidelijk zoethout. De mond is nog mooier, superfris, de afdronk is lang
.

Misschien wordt deze 2009 binnen 10 jaar ook zo als de 2000
(15-10-2016 10:54 PM)don quichotte schreef: [ -> ]De 2000 is voor mij nu juist in balans.
In neus kruidig maar ook in de smaak.
Blindelings zou ik deze wijn nooit definiëren als Bordeaux.
Ook facetten van koffie, ceder, geroosterde rode paprika.
Licht tertiair.
In zijn finale aangename zuren en tannines.

Ik vind dit zeer mooie wijn.
90++

EDIT
Jo, je schreef hier vroeger over de 2009:
Citaat:Heerlijk aroma dus, en de mond mag er ook wezen. Soepel en zacht, toch een mooie fraicheur en structuur, perfect rijpe tannines.
Een paar uur later is het aroma al behoorlijk veranderd, meer finesse nu, met een bijzonder fijne mineraliteit, nu ook opvallende kruidigheid (peper, kaneel, kruidnagel) en duidelijk zoethout. De mond is nog mooier, superfris, de afdronk is lang
.

Misschien wordt deze 2009 binnen 10 jaar ook zo als de 2000

Goed mogelijk, mss is 2009 wel een beetje vergelijkbaar met 2000.
Vanavond d'Agassac 2006 in het glas. Wijn 3 uur op voorhand geopend. Kurk in absolute nieuwstaat. In het glas prachtig mooie donker granaatrood van kleur. Dan de neus heel mooi zwart fruit, cassis, eik, eucalyptus, even een klein beetje chocolade wat enkele glaasjes later weer volledig verdwenen lijkt, ook na een tijdje in het glas beetje tabbak dat wat komt opzetten. In de mond hele mooie evenwichtige wijn met zachte tannines en echt prachtige zuren + ook nog wat hout maar zeker niet storend. Hele mooie afdronk ook. Dit is een prachtige wijn die nu al zeer mooi te genieten is en in de toekomst enkel nog mooier zal worden. Man wat kan Bordeaux toch zo mooi zijn en het hoeft daarom zeker niet altijd duur te zijn. Daar is d'Agassac net zoals VELE andere weer een mooi voorbeeld van! Wink. Dik verdiende 90+ cheers
(18-01-2017 09:49 PM)Benz schreef: [ -> ]Vanavond d'Agassac 2006 in het glas. Wijn 3 uur op voorhand geopend. Kurk in absolute nieuwstaat. In het glas prachtig mooie donker granaatrood van kleur. Dan de neus heel mooi zwart fruit, cassis, eik, eucalyptus, even een klein beetje chocolade wat enkele glaasjes later weer volledig verdwenen lijkt, ook na een tijdje in het glas beetje tabbak dat wat komt opzetten. In de mond hele mooie evenwichtige wijn met zachte tannines en echt prachtige zuren + ook nog wat hout maar zeker niet storend. Hele mooie afdronk ook. Dit is een prachtige wijn die nu al zeer mooi te genieten is en in de toekomst enkel nog mooier zal worden. Man wat kan Bordeaux toch zo mooi zijn en het hoeft daarom zeker niet altijd duur te zijn. Daar is d'Agassac net zoals VELE andere weer een mooi voorbeeld van! Wink. Dik verdiende 90+ cheers

Agassac is idd PQ toch wel een van de allerbeste wijnen uit de streek.
En blij dat 2006 zich een beetje begint te geven...
(26-02-2016 08:16 PM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren een fles 2010 geopend.
Zeer donker gekleurde wijn.
Sllechts één glaasje gedronken. Niet dat de wijn niet goed was maar je voélde gewoon dat ie wat tijd nodig had. Nog zeer geknoopt, krachtig en koel, met op t einde dat typische bittertje voor een klassiek Bordeauxjaar (minder wel dan bij 2005-Bordeaux).
Vandaag herproefd, en inderdaad, de wijn laat zich beter drinken. Niet dat ie in al zijn glorie is opengekomen, maar t is wel reeds behoorlijk genieten. De neus gematigd intens maar zalig gelaagd. Na de ene wals heb je donker fruit, na de andere kruiden en lichte toast, na wederom walsen wat peper, frambozen, amandel en kersen, een koffiebittertje ook. In de mond is de wijn nu zachter, maar nog steeds compact, een wijn met veel materie en evenwicht. In de finale komt wel weer dat bittertje opduiken en lichtjes droge tannine. Maar je voélt de precisie, je voelt dat deze wijn gemaakt is voor the long run.
Een perfecte symbiose van cabernet en merlot.
89+

Deze wijn in het glas deze avond.
Zes uur karaf.
En nog is de wijn niet volledig open.
Maar toch al heel genietbaar.
Heel fijne neus, in de mond herkennen we de precisie waarover vorige post het had.
Deze wijn is zeer beloftevol maar verschaft vandaag al heel veel plezier.
90+
d'Agassac 2007 (0.375)

Zondagmiddag en tijd om nog eens de bbq boven te halen. Een mals stukje côte à l'os ligt te zonnen op de grill. Of wel kan ik er niks van of wel was het met voorbedachte rade...een côte à l'os van enkele centimeters dikte vraagt de nodige tijd = aperotijd Slurp

Na de uitgebreide 'apero-bak-tijd' vond mijn echtgenote dat zij reeds genoeg alcohol op had en ik had de boodschap al vlug door. De rode wijn ging zij aan zich voorbij laten gaan. Dus dan maar op zoek in mijn schatkamertje (Ilja Gort kan dit zo sappig vertellen) naar bijhorende wijn.

Het enige halfje die ik nog liggen heb: Chat. d'Agassac 2007 Cru Bourgeois Haut-Médoc

Rechtstreeks uit de wijnkamer (12.5°) het glas in. Diep paarse kleur. Na het walsende ritueel, een verrassende uitnodigende neus, donker fruit nog prominent aanwezig. De zon en de tijd geven de wijn een paar extra graadjes kado en in ruil krijgt het leder en het hout de bovenhand met een zweem van humus, aarde ... en een snuifje laurier. Zachte tannines maar verder bleef het mondgevoel wat achterop hinken bij deze 2007. Vermoedelijk het moeilijke jaar die hier zijn stempel drukt. Ervaring met andere jaren heb ik niet, dus vergelijken kan ik niet. Maar als ik hier lees wat de commentaren zijn van de
06,09,2010...(de betere jaren) dan mag ik stellen dat deze 2007 zich mooi staande heeft weten te houden mits een gebrek aan samenhang in de mond. En dit voor een halfje. Een wijntje die ik zeker nog eens in huis moet halen, in halfjes, voor als de vrouw geen zin heeftSad
d’Agassac 2009.

Eigenlijk kan deze wijn niet volledig overtuigen. Vrij fris voor 2009, 13 procent alcohol, das positief. In de mond vrij vlak en geen echte complexiteit, modern maar mist daardoor karakter?
Gasten vonden dit wel heel goed.
Minder dan 1/3 in de fles gewoon open laten staan in fles op aanrecht en 18u later nog niet ‘gebougeerd’. Had gedacht dat dat volledig geoxideerd ging zijn, maar zelfs geen echt merkbare evolutie! Wat hebben ze daar ingekaptwatteHuh
D'Agassac 2010 ( demi-bouteille, Delhaize, 6,99 € )

In een wilde bui twee halve flesjes 2010 gekocht tijdens een recente Delhaize promotie.
Geen idee waarom, iets wat ik niet geproefd had, dus waarom niet eens proberen.
Trouwens ook benieuwd hoe een Cru Bourgeois van 2010 zou standhouden in 1/2 fles.

+ Voorbereiding : eigenlijk gewoon pop and pour en op het gemak nuttigen doorheen de avond ( had ik beter wel gedecanteerd, flink wat depot in mijn laatste glas )
+ Kleur : licht, medium donker rood, lichte paarse schijn, met licht waterachtig randje
+ Neus : kreupelhout, gedroogd rood fruit, gesmolten varkensvet, kruidig, tamelijk secundair ook, licht tertiair
+ Mond : iets te licht, waterachtig, ook hier meer secundaire toetsen, beetje leder, wat koffie, gedroogd fruit
+ Afdronk : scherp, doch een licht zoet kantje, trekt wat droog, kan wel boeien

Persoonlijk vind ik geen topper, maar deze 1/2 flesjes zijn niet om lang te bewaren, mogelijks geeft een 75cl fles andere indrukken.

Wel eens leuk om te proeven en ook geen overschot meer voor morgen Rolleyes.

Mathijs
(04-09-2019 10:18 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]D'Agassac 2010 ( demi-bouteille, Delhaize, 6,99 € )

In een wilde bui twee halve flesjes 2010 gekocht tijdens een recente Delhaize promotie.
Geen idee waarom, iets wat ik niet geproefd had, dus waarom niet eens proberen.
Trouwens ook benieuwd hoe een Cru Bourgeois van 2010 zou standhouden in 1/2 fles.

+ Voorbereiding : eigenlijk gewoon pop and pour en op het gemak nuttigen doorheen de avond ( had ik beter wel gedecanteerd, flink wat depot in mijn laatste glas )
+ Kleur : licht, medium donker rood, lichte paarse schijn, met licht waterachtig randje
+ Neus : kreupelhout, gedroogd rood fruit, gesmolten varkensvet, kruidig, tamelijk secundair ook, licht tertiair
+ Mond : iets te licht, waterachtig, ook hier meer secundaire toetsen, beetje leder, wat koffie, gedroogd fruit
+ Afdronk : scherp, doch een licht zoet kantje, trekt wat droog, kan wel boeien

Persoonlijk vind ik geen topper, maar deze 1/2 flesjes zijn niet om lang te bewaren, mogelijks geeft een 75cl fles andere indrukken.

Wel eens leuk om te proeven en ook geen overschot meer voor morgen Rolleyes.

Mathijs

Ik heb ook eens een halfje Agassac 2010 geprobeerd. Eerst zeer klassiek Bordeaux : tabak, grafiet, bosfruit. Na een tijdje evolueert de wijn en komt de klassieke ceder er duidelijker door, peper ook, een vleugje zoethout, en bij momenten zelfs wat stal.
In de mond verrast door de aanvankelijk zeer stevige zuren. Die worden na half uur wat getemperd. Het fruit begint op kantelmoment te komen, lichtjes belegen toetsen. Tannines trekken nog wat maar zijn fijn.
Al bij al niet slecht, maar ik word er ook niet enthousiast van.
(28-12-2017 11:38 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(26-02-2016 08:16 PM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren een fles 2010 geopend.
Zeer donker gekleurde wijn.
Sllechts één glaasje gedronken. Niet dat de wijn niet goed was maar je voélde gewoon dat ie wat tijd nodig had. Nog zeer geknoopt, krachtig en koel, met op t einde dat typische bittertje voor een klassiek Bordeauxjaar (minder wel dan bij 2005-Bordeaux).
Vandaag herproefd, en inderdaad, de wijn laat zich beter drinken. Niet dat ie in al zijn glorie is opengekomen, maar t is wel reeds behoorlijk genieten. De neus gematigd intens maar zalig gelaagd. Na de ene wals heb je donker fruit, na de andere kruiden en lichte toast, na wederom walsen wat peper, frambozen, amandel en kersen, een koffiebittertje ook. In de mond is de wijn nu zachter, maar nog steeds compact, een wijn met veel materie en evenwicht. In de finale komt wel weer dat bittertje opduiken en lichtjes droge tannine. Maar je voélt de precisie, je voelt dat deze wijn gemaakt is voor the long run.
Een perfecte symbiose van cabernet en merlot.
89+

Deze wijn in het glas deze avond.
Zes uur karaf.
En nog is de wijn niet volledig open.
Maar toch al heel genietbaar.
Heel fijne neus, in de mond herkennen we de precisie waarover vorige post het had.
Deze wijn is zeer beloftevol maar verschaft vandaag al heel veel plezier.
90+

En ja, 3 en een half jaar later komt deze wijn eindelijk open.
Had na de laatste slok Capreoles zin in nog iets en opende dan maar een halfje van dit (met wat schrik want geen zin in zuren en tannine)
Maar valt dit even mee zeg.
Nog niks tertiair (wel zwart fruit, kruiden, zoethout) maar wél al enorm drinkbaar nu, de zuurtjes en tannines hebben eindelijk hun plaats gevonden.
Binnen een jaar of twee is dit nog beter, maar vandaag toch al behoorlijk genoten.

Edit: Past goed bij kruidige schotels!
Pagina's: 1 2
Koppelingen