wijnliefhebbers

Volledige versie: Chateau d' Agassac, Haut Médoc
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Een cru bourgeois van enige renommée, voor meer info zie de (behoorlijk commerciële) website: http://www.agassac.com/

Bij mijn bezoek aan de FAV Auchan liep mijn zoektocht naar Chateau Belle-Vue 2009 (Haut Médoc), d' Escurac 2009, Poujeaux en Chasse Spleen 2009 op niks uit. Alles de dag ervoor verkocht (waarschijnlijk aan opkopers, wanneer gaan ze eens een limiet stellen per klant voor bepaalde wijnen..?).

Mijn oog viel plots op deze wijn, niet dat er nog kisten waren (alles uitverkocht), maar er stonden nog enkele flessen los in de rayon.
Aan 14.95 leek me dit wel een interessante koop.

Thuisgekomen lonkt één van de flessen ongelooflijk naar mij, ik kon niet anders dan ze te openen.

Chateau d' Agassac 2009, Haut Médoc
Een mooie Bordeaux-paarse kleur, gelukkig echter géén superconcentratie, de wijn is niet ondoorzichtig. Onmiddellijk stuift het aroma uit het glas.
FRUIT FRUIT en nog eens fruit. En nog eens! Braambes, pruim,cassis,.. Wat mooie houttoetsen ook, echter niet overdreven (en geen gerookte toetsen)
Heerlijk aroma dus, en de mond mag er ook wezen. Soepel en zacht, toch een mooie fraicheur en structuur, perfect rijpe tannines.
Een paar uur later is het aroma al behoorlijk veranderd, meer finesse nu, met een bijzonder fijne mineraliteit, nu ook opvallende kruidigheid (peper, kaneel, kruidnagel) en duidelijk zoethout. De mond is nog mooier, superfris, de afdronk is lang.
Deze wijn combineert de perfecte combinatie van de koelheid van Bordeaux en de rijpheid van de Nieuwe wereld.

Mijn eerste 2009 en meteen een schot in de roos.
Miljaar ik krijg heel grote goesting ! Wink Bewaarkracht moet hij dus niet hebben, als hij nu al zo fantastisch is. Slurp
Vandaag op de Colruyt-degustatie ook mijn eerste 2009-ers gedronken en ook ik kan , voor bepaalde wijnen, zeggen dat deze meer dan de moeite zijn. Vooral chateau Malescasse en La Garde en in mindere mate Le Boscq waren ook toonbeelden van een mooie combinatie van 2 werelden.
(16-09-2011 06:28 PM)vinejo schreef: [ -> ]\..............................Bij mijn bezoek aan de FAV Auchan liep mijn zoektocht naar Chateau Belle-Vue 2009 (Haut Médoc), d' Escurac 2009, Poujeaux en Chasse Spleen 2009 op niks uit. Alles de dag ervoor verkocht (waarschijnlijk aan opkopers, wanneer gaan ze eens een limiet stellen per klant voor bepaalde wijnen..?).......

Sukkelaar, je was niet alleen. En gedeelde smart is halve smart.
Ik had naast de Belle-Vue en de Chasse Spleen ook de Johanin Becot op mijn lijstje staan . Deze laatste, waar er zogezegd 3000 flessen in voorraad van waren, werden reeds allemaal weg gekaapt in de voormiddag van 13 september.Gek?
En er komt niets meer van binnen.Sad

Vandaag nog soortgelijk grapje meegemaakt in een andere Supermarkt "Champion" Château Leoville Poyferre 2008 Afgeprijsd van 39.50 euro naar 35 Euro. Deze wijn ( een kist?)was weg voor de opening van hun "Foire aux vins 2011";en opgekocht aan 39.50 Euro.Big Grin
En er komt niets meer van binnen.Sad
Ja, da's de frustratie die mij ook al meermaals overviel, daarom koop ik liever bij de wijnhandelaar om de hoek of over de taalgrens :-) We hadden vorig jaar hier de discussie over gelimiteerde aankoop per koper, lees eens na, ge zult versteld staan van de meningen. De warenhuizen interesseren zich enkel aan het volgende principe: winst binnen, off we go, da's wat telt voor hen.
(16-09-2011 11:13 PM)carl schreef: [ -> ]Vandaag op de Colruyt-degustatie ook mijn eerste 2009-ers gedronken en ook ik kan , voor bepaalde wijnen, zeggen dat deze meer dan de moeite zijn. Vooral chateau Malescasse en La Garde en in mindere mate Le Boscq waren ook toonbeelden van een mooie combinatie van 2 werelden.

Carl hoe was chateau Le Boscq?

Het toeval wil dat ik afgelopen weekend een Agassac van 2000 had gedronken, In de neus een zeere mooie wijn, maar had toch nog wat onedele tannines, ikvermoed iets te hard geperst of een paar struiken mee in de pers beland? Maar was zeker niet versleten, volgens mij was ie nu top, dus beschikt zeker over bewaarkracht alé de 2000 dan.
(16-09-2011 10:41 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Miljaar ik krijg heel grote goesting ! Wink Bewaarkracht moet hij dus niet hebben, als hij nu al zo fantastisch is. Slurp

Ik veronderstel dat je badinerend bedoelt dat bewaarkracht niet echt nodig is vermits hij nu al zo lekker is? Want - voor alle duidelijkheid- binnen 10 jaar zal hij zéker niet minder goed zijn hoor! (wel anders natuurlijk Wink )
(17-09-2011 10:03 AM)vinejo schreef: [ -> ][quote='dr_magooo' pid='16621' dateline='1316205702']
Miljaar ik krijg heel grote goesting ! Wink Bewaarkracht moet hij dus niet hebben, als hij nu al zo fantastisch is. Slurp

Ik veronderstel dat je badinerend bedoelt dat bewaarkracht niet echt nodig is vermits hij nu al zo lekker is? Want - voor alle duidelijkheid- binnen 10 jaar zal hij zéker niet minder goed zijn hoor! (wel anders natuurlijk Wink )
[/quote

Zo moest je het inderdaad begrijpen ! Wink
(17-09-2011 07:31 AM)Jeroen schreef: [ -> ]
(16-09-2011 11:13 PM)carl schreef: [ -> ]Vandaag op de Colruyt-degustatie ook mijn eerste 2009-ers gedronken en ook ik kan , voor bepaalde wijnen, zeggen dat deze meer dan de moeite zijn. Vooral chateau Malescasse en La Garde en in mindere mate Le Boscq waren ook toonbeelden van een mooie combinatie van 2 werelden.

Carl hoe was chateau Le Boscq?

Ik noteerde : mooi houtverweven aroma met een aardse afdronk. Zat nog wat stroef in elkaar maar met de gewenste tijd kan dit wel goed komen.

Ik dronk aan dezelfde tafel en van dezelfde producent (Dourthe) ook de La Garde (Pessac-Leognan) en deze wijn kon me eigenlijk meer bekoren. Deze wijn bezat eigenlijk een groter fruitaroma maar ook mooie tannines en strenge zuren voor de bewaarkracht.
Chateau d'Agassac 2009 komt in de wijngids van Cora (vanaf 4 oktober) en zal blijkbaar 14.50€ kosten.
(17-09-2011 02:45 PM)Cisse M schreef: [ -> ]Chateau d'Agassac 2009 komt in de wijngids van Cora (vanaf 4 oktober) en zal blijkbaar 14.50€ kosten.

Ah, is dezelfde prijs en voor mij een aanrader!

@Carl: Ik kocht in Auchan ook twee flesjes La Garde 09, was 18 euro daar. Maar in Colruyt heb je 10% op de degustatie dacht ik, dan is t hetzelfde.
Château d'Agassac 2006:

Eigenlijk nog nooit ontgoocheld geweest door Agassac. Mooie neus met aanvankelijk grafiet en cassis, later meer zoethout, gerookte toetsen en tik alcohol (iets banaler). Mooie suave mond zonder de grote diepgang, maar wel lekker. (2e glas: beetje storende ijzer in de mond) Voordeel: no hard edges en je hoeft er geen eeuwigheid op te wachten.
(05-09-2012 11:49 AM)Matten schreef: [ -> ]Château d'Agassac 2006:

Eigenlijk nog nooit ontgoocheld geweest door Agassac. Mooie neus met aanvankelijk grafiet en cassis, later meer zoethout, gerookte toetsen en tik alcohol (iets banaler). Mooie suave mond zonder de grote diepgang, maar wel lekker. (2e glas: beetje storende ijzer in de mond) Voordeel: no hard edges en je hoeft er geen eeuwigheid op te wachten.

Ik hoop dat de 2010 te vinden zal zijn in de wijnfestivals, één van de enige die ik zou willen kopen (is normaal < 15€)
(05-09-2012 11:49 AM)Matten schreef: [ -> ]Château d'Agassac 2006:

Eigenlijk nog nooit ontgoocheld geweest door Agassac. Mooie neus met aanvankelijk grafiet en cassis, later meer zoethout, gerookte toetsen en tik alcohol (iets banaler). Mooie suave mond zonder de grote diepgang, maar wel lekker. (2e glas: beetje storende ijzer in de mond) Voordeel: no hard edges en je hoeft er geen eeuwigheid op te wachten.

Agassac vraagt zeker geen tientallen jaren kelder rust.
Maar de 2000 die ik onlangs dronk was allesbehalve uitgeblust en kan zeker nog 5 à 10 jaar mee.
Agassac is steeds te vinden bij Delhaize
(05-09-2012 04:40 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Agassac vraagt zeker geen tientallen jaren kelder rust.
Maar de 2000 die ik onlangs dronk was allesbehalve uitgeblust en kan zeker nog 5 à 10 jaar mee.

Ik heb van dit domein enkel nog maar de 2005 gedronken en deze was toch nog steeds te hard wanneer ik hem enkele maanden terug dronk. Ik heb met mezelf een afspraak gemaakt om zeker nog 5 jaar te wachten eer ik deze nog eens probeer.
(06-09-2012 12:46 PM)carl schreef: [ -> ]
(05-09-2012 04:40 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Agassac vraagt zeker geen tientallen jaren kelder rust.
Maar de 2000 die ik onlangs dronk was allesbehalve uitgeblust en kan zeker nog 5 à 10 jaar mee.

Ik heb van dit domein enkel nog maar de 2005 gedronken en deze was toch nog steeds te hard wanneer ik hem enkele maanden terug dronk. Ik heb met mezelf een afspraak gemaakt om zeker nog 5 jaar te wachten eer ik deze nog eens probeer.

Hopelijk vergeet je die afspraak niet, anders moogt ge hem alleen opdrinken!
Tongue

Rolleyes
(06-09-2012 01:27 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(06-09-2012 12:46 PM)carl schreef: [ -> ]
(05-09-2012 04:40 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Agassac vraagt zeker geen tientallen jaren kelder rust.
Maar de 2000 die ik onlangs dronk was allesbehalve uitgeblust en kan zeker nog 5 à 10 jaar mee.

Ik heb van dit domein enkel nog maar de 2005 gedronken en deze was toch nog steeds te hard wanneer ik hem enkele maanden terug dronk. Ik heb met mezelf een afspraak gemaakt om zeker nog 5 jaar te wachten eer ik deze nog eens probeer.

Hopelijk vergeet je die afspraak niet, anders moogt ge hem alleen opdrinken!
Tongue

Rolleyes

Ik heb al een groot rood kruis in mijn agenda gezet om mezelf binnen 5 jaar een mail te sturen zodat ik het zeker niet vergeet Wink
(06-09-2012 02:03 PM)carl schreef: [ -> ]
(06-09-2012 01:27 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(06-09-2012 12:46 PM)carl schreef: [ -> ]
(05-09-2012 04:40 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Agassac vraagt zeker geen tientallen jaren kelder rust.
Maar de 2000 die ik onlangs dronk was allesbehalve uitgeblust en kan zeker nog 5 à 10 jaar mee.

Ik heb van dit domein enkel nog maar de 2005 gedronken en deze was toch nog steeds te hard wanneer ik hem enkele maanden terug dronk. Ik heb met mezelf een afspraak gemaakt om zeker nog 5 jaar te wachten eer ik deze nog eens probeer.

Hopelijk vergeet je die afspraak niet, anders moogt ge hem alleen opdrinken!
Tongue

Rolleyes

Ik heb al een groot rood kruis in mijn agenda gezet om mezelf binnen 5 jaar een mail te sturen zodat ik het zeker niet vergeet Wink

woeha
Beste Allemaal,

Vanavond wil ik weer eens wat opentrekken.
Van mijn vader heb ik een tijd geleden 2 halve flesjes gekregen:

Chateau Soudars 2005 en Chateau D'Agassac 2005

Vinden jullie het al verstandig om ze open te trekken of nog even wachten?

Graag jullie advies...
(05-10-2012 03:50 PM)Vin1 schreef: [ -> ]Beste Allemaal,

Vanavond wil ik weer eens wat opentrekken.
Van mijn vader heb ik een tijd geleden 2 halve flesjes gekregen:

Chateau Soudars 2005 en Chateau D'Agassac 2005

Vinden jullie het al verstandig om ze open te trekken of nog even wachten?

Graag jullie advies...

Soudars lijkt me een goed idee, voor Agassac twijfel ik een beetje. Anderzijds, halve flesjs evolueren sneller, dus ik zou zeggen: go for it, Vince, leuke vergelijking!
(en mss toch opletten met karaferen, heb al 2005 gehad die zeer goed was na ontkurken maar waar de volgende dag de tannines plots zeer dominant (lees storend) waren)
Thanks!
Karaferen doe ik eigenlijk nooit omdat ik dat niet leuk vind.
Ik vind het altijd wel leuk om uit de fles te schenken.

Ik zal ze wel een uurtje van te voren opentrekken uiteraard.
Ben benieuwd.
Misschien vanavond de Soudars en morgen de Agassac. Dat weet ik nog niet.
Met normale flessen (75 cl) Agassac 2005 heb ik de ervaring dat ze nu eigenlijk nog niet benaderbaar zijn. Halfjes kunnen misschien wel al ok zijn maar eerlijk gezegd durf ik daar aan twijfelen...
Nou gisteren even de Soudars 2005 opgetrokken.
Geen verkeerde wijn.
Na het openen van de fles werd ik direct verrast door de aangename geur van wijn.
Het inschenken deed ook plezier vanwege zijn mooie diep rode kleur.
Na het beproeven kwam de wijn wat fris over. Een licht zuurtje van het fruit wat aangenaam was. Misschien iets te aanwezig, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik persoonlijk niet zo van een zuurtje houd.
Vooral de finale was lekker waardoor de smaakpupillen nog lang werden verwend na een slok.
paar flessen agassac 2009 opengedaan rond 14u voor een winterbbq. Aanvankelijk vrij streng en minder toegankelijk dan verwacht op basis van de reacties hier in het topic maar tegen het eten een zeer aangename fruitige maar echt lekkere wijn. Nu juist thuis en 1 vd flessen die overbleven maar reeds open waren in het glas. Toch wel een groot verschil met daarstraks. Elegant, nog steeds fruitig en lekker kruidiger met lange afdronk en zo mogelijk nog zachter geworden. Leuke meevaller. De meesten dronken blijkbaar liever een witte australische sauvignon blanc uit een bag in box. ik absoluut niet :-) (al was hij zeker niet slecht)

Hopelijk blijft een andere fles met screwpull stop op in de koeling tot morgenavond goed!
goede avond iedereen!
(27-01-2014 12:27 AM)lien schreef: [ -> ]paar flessen agassac 2009 opengedaan rond 14u voor een winterbbq. Aanvankelijk vrij streng en minder toegankelijk dan verwacht op basis van de reacties hier in het topic maar tegen het eten een zeer aangename fruitige maar echt lekkere wijn. Nu juist thuis en 1 vd flessen die overbleven maar reeds open waren in het glas. Toch wel een groot verschil met daarstraks. Elegant, nog steeds fruitig en lekker kruidiger met lange afdronk en zo mogelijk nog zachter geworden. Leuke meevaller. De meesten dronken blijkbaar liever een witte australische sauvignon blanc uit een bag in box. ik absoluut niet :-) (al was hij zeker niet slecht)

Hopelijk blijft een andere fles met screwpull stop op in de koeling tot morgenavond goed!
goede avond iedereen!

Als je nog fleskes van die jaargang heb liggen laat ze nog even rusten.
Ik blijf van de Agassac 2009 zeker tot 2019 met mijn pollekes er van af.Wink
ik begin te begrijen wat mensen aanzet een wijnkelder te beginnen.... het aanbod "gerijpte" wijnen is zelfs in de gespecialiseerde handel beperkt en wanneer aanwezig vaak overpriced.

ja heb nog 3 flessen maar die halen geen 10 maanden meer laat staan 10 jaar Tongue
Vanavond Chateau d'Agassac 2007 in het glas. Fles 3 uur op voorhand geopend, meteen al na het openen prachtige aroma's van zwart fruit en een klein beetje hout. Na een half uurtje karaf de wijn trg in de fles om 2,5 uur later in het glas te schenken. Nog steeds een zeer mooie neus al is hij iets minder intens geworden. In de mond een soepele zachte zeer mooie evenwichtige wijn met het nodige karakter en niet te veel storende tannines. Wijn heeft een lange hemelse afdronk! 90Slurp
Laatst een half flesje 2005 gedronken die ik ooit eens had gehad.
Was zeker een wijn om van te genieten.
Vraagje: hoe giet je een wijn weer terug in de fles uit een karaf?
Heb je daar een speciale trechter voor?
(13-01-2015 09:54 PM)Vin1 schreef: [ -> ]Laatst een half flesje 2005 gedronken die ik ooit eens had gehad.
Was zeker een wijn om van te genieten.
Vraagje: hoe giet je een wijn weer terug in de fles uit een karaf?
Heb je daar een speciale trechter voor?

Gebruik hier idd. een gewoon klein trechtertje voor Wink
Pagina's: 1 2
Koppelingen