wijnliefhebbers

Volledige versie: Chateau Dutruch Grand Poujeaux Moulis
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
30 hectaren wijngaard, die zich bevinden in een gehucht van Moulis, Grand Poujeaux, vooral vermaard wegens zijn kiezelbodem en de goede zuid, zuid-west oriëntatie. De ondergrond is schraal maar zorgt voor een natuurlijke drainage en reflecteert de warmte. De wijngaarden zijn dicht beplant (10000/ha).
De wijn bestaat uit 47% merlot, 49% cabernet Sauvignon en 4 %Petit Verdot. De wijnstokken zijn gemiddeld dertig jaar oud. Rijping gedurende 18 maanden, waarvan 12 maanden op eiken vaten.

1995
Ik dronk deze wijn vanavond (met 20 andere wino' s) en hij toonde zich zeer versmolten doch nog niet op t eind van zijn Latijn. Iemand beschreef het aroma als de geur die je ruikt wanneer je in een Aveve binnenstapt. Kooitjes van cavia' s en zo, en het hooi en de uitwerpselen die erbij horen Smile . Maar, heel opvallend, het aroma vertoonde nog heel wat fruit (kersen en pruimen). De wijn was ook zeer zuiver en fijn in de mond, vloeibare chocolade, heerlijk.
Wou deze wijn als voorbeeld geven voor tertiaire toetsen, die waren er wel maar veel minder uitgesproken dan verwacht.
Besluit (alweer):
Goede Médocwijn uit goed jaar = 15 jaar nodig om tot volle wasdom te komen.
Ik dacht altijd dat dit de mindere was van de drie nl Chasse-Spleen, Poujeaux, Dutruch...
Maar als ik jouw notitie lees, blijkt dit toch veel genuanceerder te zijn. De Aveve-geur opmerking is ronduit schitterend, en eerlijk, chapeau aan uw student !
Ben ik ook fan van ! Tot nu toe 2003, 2004 en 2005 gedronken en telkens lekker, maar veel te jong.

Wordt verkocht bij Palms in Sint-Truiden aan +/- 15 euro. Ik woonde destijds in dezelfde straat. Een (goeie) wijnhandel op 30 meter van de deur; good times !!!!

Voor de liefhebbers van Chasse-Spleen: de 2006 ligt momenteel bij Carrefour Hasselt (niet Kuringen, dus) aan 18 euro. Heb even getwijfeld, maar uiteindelijk toch ni gekocht. Effe sparen ;-))
staat bij mij ook op de kaartTongue
mag indd wel een aantal jaartjes liggen
(20-09-2011 11:43 AM)jazzper schreef: [ -> ]staat bij mij ook op de kaartTongue
mag indd wel een aantal jaartjes liggen

Speaking of which; ik kom volgende maand met het vrouwke eens naar Gent, dus verwacht je maar aan een reservatie ;-)))
(20-09-2011 01:13 PM)Dave schreef: [ -> ]
(20-09-2011 11:43 AM)jazzper schreef: [ -> ]staat bij mij ook op de kaartTongue
mag indd wel een aantal jaartjes liggen

Speaking of which; ik kom volgende maand met het vrouwke eens naar Gent, dus verwacht je maar aan een reservatie ;-)))

ben wel van 1 tot 18 oktober op reis in sicilieConfused
(23-09-2011 07:29 PM)jazzper schreef: [ -> ]
(20-09-2011 01:13 PM)Dave schreef: [ -> ]
(20-09-2011 11:43 AM)jazzper schreef: [ -> ]staat bij mij ook op de kaartTongue
mag indd wel een aantal jaartjes liggen

Speaking of which; ik kom volgende maand met het vrouwke eens naar Gent, dus verwacht je maar aan een reservatie ;-)))

ben wel van 1 tot 18 oktober op reis in sicilieConfused

No problem: we zijn er op 30 en 31...
Zeer te smaken is de tweede wijn van Dutruch Grand Poujeaux, Bernede Grand Poujeaux 2010. Te koop in het gewone Colruyt-gamma aan minder dan 12 euro. Fraicheur, grafiet, rijp zwart fruit en in de neus wat plakkaatverf (figuurlijk). Een knaller qua PQ. Wat een groot jaar met een gewone fles kan doen. Vol en rijp en (nog) niet de geslotenheid die de toppers van 2010 al begint te kenmerken. Kopen maar !
(28-02-2014 10:44 PM)Gerten schreef: [ -> ]in de neus wat plakkaatverf (figuurlijk).

Big Grin
Kheb hier nog een twee flesjes liggen van 2011 .
Iemand die mss iets weet van bewaarpotentieel ?
De eerste van men twee flesjes gisteren geopend.
Was al weer eventjes geleden dat ik thuis voor mezelf een bordeaux opende.

Het afgelopen jaar een fenomeen dat minder en minder lijkt voor te vallen.

Bon, er is hier dus een fles wijn geopend...

2011
Opnieuw ongeveer de helft merlot, groot deel cs en een petit aandeel uh petit verdot.

Eerste moment niet te drinken.
Was ook men eerste glas in denk een dag of tien.
Vooral gesloten en een dominante houtsmaak.

Na een half uurtje in het glas kwam de wijn beter voor de dag.

Maar niet echt iets speciaal.
En toch smaakte het wel.
Een tweede glas werd een feit...



Dag twee nog 3/5 van de fles.
Toen de wijn weer een halfuur in het glas vertoefde.
Toonde deze wijn pas zijn ware kwaliteit.

Rood fruit, potloodslijpsel, pruim, bessen.
En dan dat extra tikje.
Wanneer je de wijn volmondig heen en weer laat klotsen van aan je kiezen tot je snijtanden. Slurp slurp , klots klots Wink.

En daar is het dat moment de extra dimensie!

Fijne zuren, de tannines hebben een goed evenwicht ( beter of dag 1!)
En een behoorlijke afdronk


Zeer blij met deze wijn uit het onbejubelde jaar 2011.

89/100

0/5 inhoud van de fles over.
Zijnde als getuige van deze quotering.Rolleyes
(04-10-2017 07:03 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]De eerste van men twee flesjes gisteren geopend.
Was al weer eventjes geleden dat ik thuis voor mezelf een bordeaux opende.

Het afgelopen jaar een fenomeen dat minder en minder lijkt voor te vallen.

Bon, er is hier dus een fles wijn geopend...

2011
Opnieuw ongeveer de helft merlot, groot deel cs en een petit aandeel uh petit verdot.

Eerste moment niet te drinken.
Was ook men eerste glas in denk een dag of tien.
Vooral gesloten en een dominante houtsmaak.

Na een half uurtje in het glas kwam de wijn beter voor de dag.

Maar niet echt iets speciaal.
En toch smaakte het wel.
Een tweede glas werd een feit...



Dag twee nog 3/5 van de fles.
Toen de wijn weer een halfuur in het glas vertoefde.
Toonde deze wijn pas zijn ware kwaliteit.

Rood fruit, potloodslijpsel, pruim, bessen.
En dan dat extra tikje.
Wanneer je de wijn volmondig heen en weer laat klotsen van aan je kiezen tot je snijtanden. Slurp slurp , klots klots Wink.

En daar is het dat moment de extra dimensie!

Fijne zuren, de tannines hebben een goed evenwicht ( beter of dag 1!)
En een behoorlijke afdronk


Zeer blij met deze wijn uit het onbejubelde jaar 2011.

89/100

0/5 inhoud van de fles over.
Zijnde als getuige van deze quotering.Rolleyes

Off-topic:
Volgens mij is 2011 helemaal niet zo'n verguisd jaar... Onbejubeld dat zeker!
Maar 2011 heeft (veel) tijd nodig zodat de zuurtjes wat gaan liggen en de tannines versmelten. Het is een 'hard' jaar zou ik zeggen. Maar eigenlijk schat ik 2011 beter in dan 2012. 2012 is vlotter drinkbaar naar mijn mening, toegankelijker, maar vertoont op langere termijn minder potentieel. Enfin, mijn ondervinding tot hiertoe... Open voor discussie!
(04-10-2017 07:46 PM)Hugel schreef: [ -> ]
(04-10-2017 07:03 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]De eerste van men twee flesjes gisteren geopend.
Was al weer eventjes geleden dat ik thuis voor mezelf een bordeaux opende.

Het afgelopen jaar een fenomeen dat minder en minder lijkt voor te vallen.

Bon, er is hier dus een fles wijn geopend...

2011
Opnieuw ongeveer de helft merlot, groot deel cs en een petit aandeel uh petit verdot.

Eerste moment niet te drinken.
Was ook men eerste glas in denk een dag of tien.
Vooral gesloten en een dominante houtsmaak.

Na een half uurtje in het glas kwam de wijn beter voor de dag.

Maar niet echt iets speciaal.
En toch smaakte het wel.
Een tweede glas werd een feit...



Dag twee nog 3/5 van de fles.
Toen de wijn weer een halfuur in het glas vertoefde.
Toonde deze wijn pas zijn ware kwaliteit.

Rood fruit, potloodslijpsel, pruim, bessen.
En dan dat extra tikje.
Wanneer je de wijn volmondig heen en weer laat klotsen van aan je kiezen tot je snijtanden. Slurp slurp , klots klots Wink.

En daar is het dat moment de extra dimensie!

Fijne zuren, de tannines hebben een goed evenwicht ( beter of dag 1!)
En een behoorlijke afdronk


Zeer blij met deze wijn uit het onbejubelde jaar 2011.

89/100

0/5 inhoud van de fles over.
Zijnde als getuige van deze quotering.Rolleyes

Off-topic:
Volgens mij is 2011 helemaal niet zo'n verguisd jaar... Onbejubeld dat zeker!
Maar 2011 heeft (veel) tijd nodig zodat de zuurtjes wat gaan liggen en de tannines versmelten. Het is een 'hard' jaar zou ik zeggen. Maar eigenlijk schat ik 2011 beter in dan 2012. 2012 is vlotter drinkbaar naar mijn mening, toegankelijker, maar vertoont op langere termijn minder potentieel. Enfin, mijn ondervinding tot hiertoe... Open voor discussie!

Grotendeels wel akkoord hoor.
Maar de rijpere vollere impressies van een 12 zijn toch ook zo goed hé!
Bvb Belle-Vue haut medoc echt super wijntje!
Met zeker en vast wat potentieel ook hoor.
Nu drinkbaar en kan vast nog jaren mee.


De zuren in de 11 wijnen spreken me net aan.
Alleen is er bij de enkele die ik al dronk iets teveel aan.
Beetje kunstmatig, gefabriceerd overkomen wat ze moeilijker kunnen verstoppen. Die zich idd kan weerspiegelen als hard.

Uit elk jaar is er goede wijn te vinden...

Daarom schat ik 11 niet minder of beter dan 12.
Ze hebben beide hun kwaliteiten.

Enkel uit 13 nog niets geproefd dat overtuigde.
Zelf kopen, doe ik dus ook niet.

Back on topic: De fles is nog steeds leeg! Big Grin
(04-10-2017 08:18 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]
(04-10-2017 07:46 PM)Hugel schreef: [ -> ]
(04-10-2017 07:03 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]De eerste van men twee flesjes gisteren geopend.
Was al weer eventjes geleden dat ik thuis voor mezelf een bordeaux opende.

Het afgelopen jaar een fenomeen dat minder en minder lijkt voor te vallen.

Bon, er is hier dus een fles wijn geopend...

2011
Opnieuw ongeveer de helft merlot, groot deel cs en een petit aandeel uh petit verdot.

Eerste moment niet te drinken.
Was ook men eerste glas in denk een dag of tien.
Vooral gesloten en een dominante houtsmaak.

Na een half uurtje in het glas kwam de wijn beter voor de dag.

Maar niet echt iets speciaal.
En toch smaakte het wel.
Een tweede glas werd een feit...



Dag twee nog 3/5 van de fles.
Toen de wijn weer een halfuur in het glas vertoefde.
Toonde deze wijn pas zijn ware kwaliteit.

Rood fruit, potloodslijpsel, pruim, bessen.
En dan dat extra tikje.
Wanneer je de wijn volmondig heen en weer laat klotsen van aan je kiezen tot je snijtanden. Slurp slurp , klots klots Wink.

En daar is het dat moment de extra dimensie!

Fijne zuren, de tannines hebben een goed evenwicht ( beter of dag 1!)
En een behoorlijke afdronk


Zeer blij met deze wijn uit het onbejubelde jaar 2011.

89/100

0/5 inhoud van de fles over.
Zijnde als getuige van deze quotering.Rolleyes

Off-topic:
Volgens mij is 2011 helemaal niet zo'n verguisd jaar... Onbejubeld dat zeker!
Maar 2011 heeft (veel) tijd nodig zodat de zuurtjes wat gaan liggen en de tannines versmelten. Het is een 'hard' jaar zou ik zeggen. Maar eigenlijk schat ik 2011 beter in dan 2012. 2012 is vlotter drinkbaar naar mijn mening, toegankelijker, maar vertoont op langere termijn minder potentieel. Enfin, mijn ondervinding tot hiertoe... Open voor discussie!

Grotendeels wel akkoord hoor.
Maar de rijpere vollere impressies van een 12 zijn toch ook zo goed hé!
Bvb Belle-Vue haut medoc echt super wijntje!
Met zeker en vast wat potentieel ook hoor.
Nu drinkbaar en kan vast nog jaren mee.


De zuren in de 11 wijnen spreken me net aan.
Alleen is er bij de enkele die ik al dronk iets teveel aan.
Beetje kunstmatig, gefabriceerd overkomen wat ze moeilijker kunnen verstoppen. Die zich idd kan weerspiegelen als hard.

Uit elk jaar is er goede wijn te vinden...

Daarom schat ik 11 niet minder of beter dan 12.
Ze hebben beide hun kwaliteiten.

Enkel uit 13 nog niets geproefd dat overtuigde.
Zelf kopen, doe ik dus ook niet.

Back on topic: De fles is nog steeds leeg! Big Grin

Leuke TN en interessante aanvulling.
Voorlopig zit ik nog in het 2012-kamp maar wat Hugel zegt zou misschien wel eens steek kunnen houden. Heb echter amper 2011 liggen om dit uit te testen...
Vanavond de Dutruch 2016 gedronken op restaurant. Pop and pour dus.

Direct mooie, aantrekkelijke neus, met cassis, bramen cederhout. Echt klassiek Bordeaux, maar in de positieve zin.

Ook in de mond al direct aantrekkelijk en toegankelijk. Geen stugheid of moeilijke tannines. Gewoon genieten.
Koppelingen