2003
Door deze wijn te proeven realiseer ik me perfect wat de Domaine de Chevalier van hetzelfde jaar mankeerde:
TONUS.
De Chateau de Lussac 2003, gemaakt door Hervé Laviale en zijn Vlaamse echtgenote Griet van Malderen, heeft een licht geëvolueerde maar toch nog intense kleur. In de neus valt de mineraliteit op (ijzer), mooie invloeden van het hout (chocolade, wat mokka, vanille), en naast het zwarte fruit een opvallende kruidigheid (kaneel met snuifje vanille).
In de mond een heerlijke fraicheur naast een stevige structuur. Zalige zachte afdronk, werkelijk een dot van een wijn. In vergelijking hiermee was de Chevalier 2003 (in andere oogstjaren veelal ondergewaardeerd) een ordinaire, excuzes le mot, slet.
Een welverdiende en Belgische 90/100!
2003 is wel een raar jaar natuurlijk : extreme hitte die alle records heeft gebroken : dus onontgonnen terrein voor de wijnbouwer denk ik en geen wijnjaren uit het verleden die hulp konden bieden bij de aanpak, 2009 zou ook wel eens heel wisselende resultaten kunnen opleveren met het bijna nooit geziene hoge alcoholpercentage
2009
De vorige fles (ongeveer 16 maanden terug) die ik opende was behoorlijk streng/groen.
Deze fles (10/11/13) is genieten...
Kort: Een volle wijn met aroma's van takjes, veel zwart fruit, karamel en zoethout.
Heeft nog jaren voor de boeg.
90/100
Nog 9 flessen te gaan
(11-11-2013 09:23 PM)Bert schreef: [ -> ]2009
De vorige fles (ongeveer 16 maanden terug) die ik opende was behoorlijk streng/groen.
Deze fles (10/11/13) is genieten...
Kort: Een volle wijn met aroma's van takjes, veel zwart fruit, karamel en zoethout.
Heeft nog jaren voor de boeg.
90/100
Nog 9 flessen te gaan
PQ zeer goed waarschijnlijk
Deze week dronk ik de 2004 én de 2006 van dit Chateau.
Beide wijnen kenmerken zich door een heel mooi aroma. Bosbes, maar vooral grafiet, koffie, cacao. Houtaroma s dus, maar wel heel fijn en aangenaam. In de mond behoorlijk sappig bij aanvang, mooi evenwicht, lekker drinkplezier, maar allebei eindigen de wijnen wat droogtrekkend. De 2004 meer dan de 2006. Toch geloof ik niet dat veel verdere evolutie heilzaam zou zijn, beide wijnen lijken me nu perfect op dronk. En een stukje comté of zelfs gewoon oude Gouda zorgt ervoor dat de droogtrekking niet meer opvalt.
88 voor de 2004, 89 voor de 2006.
Gisteren de 2009 opengedaan. Geen slechte wijn, laat zich nu al mooi drinken en heeft nog enkele jaren voor de boeg. Volle wijn, mankeert wat frisheid. Geen fles die ik op een avond zou kunnen leegdrinken. Niet echt mijn smaak. Denk dat ik de resterende kistjes cadeau ga geven
(25-09-2014 09:13 AM)33S schreef: [ -> ]Gisteren de 2009 opengedaan. Geen slechte wijn, laat zich nu al mooi drinken en heeft nog enkele jaren voor de boeg. Volle wijn, mankeert wat frisheid. Geen fles die ik op een avond zou kunnen leegdrinken. Niet echt mijn smaak. Denk dat ik de resterende kistjes cadeau ga geven
Dat zware herken ik wel. Teveel extractie soms vrees ik.
(25-09-2014 10:11 AM)vinejo schreef: [ -> ] (25-09-2014 09:13 AM)33S schreef: [ -> ]Gisteren de 2009 opengedaan. Geen slechte wijn, laat zich nu al mooi drinken en heeft nog enkele jaren voor de boeg. Volle wijn, mankeert wat frisheid. Geen fles die ik op een avond zou kunnen leegdrinken. Niet echt mijn smaak. Denk dat ik de resterende kistjes cadeau ga geven
Dat zware herken ik wel. Teveel extractie soms vrees ik.
lijkt me ook wat eigen aan de jaargang : ik mis frisheid en elegantie in de meeste bdx 2009
(25-09-2014 11:52 AM)Kris G schreef: [ -> ] (25-09-2014 10:11 AM)vinejo schreef: [ -> ] (25-09-2014 09:13 AM)33S schreef: [ -> ]Gisteren de 2009 opengedaan. Geen slechte wijn, laat zich nu al mooi drinken en heeft nog enkele jaren voor de boeg. Volle wijn, mankeert wat frisheid. Geen fles die ik op een avond zou kunnen leegdrinken. Niet echt mijn smaak. Denk dat ik de resterende kistjes cadeau ga geven
Dat zware herken ik wel. Teveel extractie soms vrees ik.
lijkt me ook wat eigen aan de jaargang : ik mis frisheid en elegantie in de meeste bdx 2009
Ik herken de bevindingen van Vinejo en Kris zeer goed in de bdx 2009.
Ook vind ik dat er een aantal een zwoel, industrieel en een teveel aan lactisch karakter hebben.
Dat zozeer bejubelde jaar 2009? Geef mij maar het meer klassieke 2010.
Gisteren nadat de fles 6 dagen in de berging heeft gestaan (19 graden zo ongeveer) met de kurk erop het laatste anderhalf glas gedronken en de eerlijkheid gebiedt me toe te geven dat ie nu wel lekker was. Zeker een paar punten gestegen (88-89).
Kan dus nog wel even mee. Ga toch 1 kistje bijhouden.
(01-10-2014 04:09 PM)33S schreef: [ -> ]Gisteren nadat de fles 6 dagen in de berging heeft gestaan (19 graden zo ongeveer) met de kurk erop het laatste anderhalf glas gedronken en de eerlijkheid gebiedt me toe te geven dat ie nu wel lekker was. Zeker een paar punten gestegen (88-89).
Kan dus nog wel even mee. Ga toch 1 kistje bijhouden.
Mijn kistje dus nog even dicht laten... Ik zie dat ik deze 2009 voor 11 euro op de kop heb kunnen tikken. Dus een slechte koop zal het dan wel niet zijn.
2009
Na reacties de voorbije dagen over Bdx 2009, wou ik deze nog eens testen. Achtste fles in een 5-tal jaar dat ik drink, nog 4 flessen over.
Rijke neus met zwart fruit, speculoos, ceder en zoethout. Wel iets te alcoholisch, lijkt me.
Full-bodied in de mond, met een paar hoekjes aan. Hier en daar een licht zuurtje maar dat wordt op de achtergrond geschoven door het volle geweld van (te) rijp fruit en de alcohol die toch wat stoort.
89/100
Ik denk niet dat 2009 op de terugweg is, misschien valt 09 nu meer tegen dan voorheen en houden we inderdaad meer van de elegantie en fijnere Bdx-stijl van klassejaar 2010.
Ik vraag me af hoe dat ook evolueert, zoiets.
Moeten we hier nog 10j afblijven en gaat die alcohol er uit zijn (hopelijk niet allemaal
), gaat dat zwoele plaats gemaakt hebben voor meer finesse of komt dat gewoon niet goed, of alleszins niet beter?