Nog wat impressies van mijn papierke, misschien ondertussen overbodig...
1. Latour 1971 : Zoals reeds geschreven, toch heel veel finesse en een mooie mineraliteit, pruim, beetje confit, munt,wat kruidig ook maar de mond kan duidelijk niet voldoen, kort.
2. Troplong-Mondot 1990 : Eucalyptus, menthol, kruidig, tijm, chocolat. Zeer geurig en aantrekkelijke neus , heel charmant. Maar in de mond hoekig, de tannines zitten volledig naast het fruit, van versmelting totaal geen sprake. Het hout is er wat over. We zien hem (hopelijk) nog eens terug binnen 10 à) 15 jaar.
3. Bonnes-Mares Bouchard Père 2002 : Mooi mineraal, framboosjes in de neus, tikkeltje leer dacht ik te herkennen. Wat een mooie wijn met een ontzettend aangename finesse, fraîcheur, elegantie++ Grandioos evenwicht. Voor mij het eerste sensatie moment van de namiddag.
4. Montrose 2003 : Zwart fruit, cassis, zeer kruidig, wat drop. Vol krachtige wijn, wat warmte te bespeuren, lekker maar nog niet volledig op dronk.
5. VCC 1988 : Een Pomerol uit een schoon jaar , volledig op dronk. Loste absoluut mijn verwachtingen in. Wat boslucht, varens lichtjes tertiaire geuren dus in mooi evenwicht met nog het resterende fruit. Heel vel finesse door z’n subtiele zuurtjes in de afdronk die er echt nog heel duidelijk in zaten. Mooi evenwicht met het fruit
6. Chambertin-Clos de Bèze 2001 : Onmiddellijk na het inschenken heel aardse, minerale geuren, deed mij direct denken aan een bio. De 2001 nog niet dus, maar wschl toch al dichtbij. Appelsienzeste, rode besjes. Heel veel fraîcheur en finesse. Een ontzettend mooie wijn. Tweede hoogtepunt voor mij in de tasting.
7. Sassicaia 1998 : De bedruiving CS haalden we er al snel uit, maar we dachten niet aan een Italiaan, waarvan we wat meer zuren verwachten. Zondoorstoofd, warm klimaat, zuiders, rôti… Een rasechte topper die op applaus werd onthaald. Revelatie en hoogtepunt. De 2007 was blijkbaar veel minder.
8. Vega Sicilia Unico 1996 : Cacao, hout, zuiders, warm, iets ondefinieerbaars in de neus, en wat een schoon fijn fruit. Heel groot moment !! Mijn notities beginnen hier wat in te krimpen.
9. La Mission Haut-Brion 2003 : Heel veel materie, rokerige mineraliteit, kruidig, hout maar ook prachtig fruit in de neus. Een bittertje, koffie in de mond, als je de wijn te lang in de mond hield kreeg je heel veel bitter. Warm. Eerste contact met Mission, de verrassing was groot toen we een Pessac zagen verschijnen. Heeft ook nog jaren te gaan…
10. Penfolds Grange 1997 : Zwarte kersen, cacao, drop, enorme kruidigheid, munt. Shiraz, heel lekkere neus. Ferm grote wijn en gelukkig geen storende eucalyptus. Zeer geslaagd.
11. Clos des Papes 2007 : Gelukkig op het laatst geschonken, tonnen fruit, kruidig, appelsienzeste. De neus was wat vreemd vond onze kant van de tafel. In de mond aardbei-confituur. Wat een lengte , ik kwam makkelijk aan 12 seconden… Ik dacht dat Parker die 100 scoorde, niet dus, gisteren opgezocht, Bob gaf 98. Eigenlijk een meer degustatieve wijn, verpletterend.
12. Reignac 2001 : Venne had nog een aangename afsluiter voorzien. Een verrassing dat deze wijn met eigenschappen van een grote topper zich hier niet ongelukkig voelde in het rijtje, merci Tom.
Voor mij waren de Bourgognes echte revelaties !
Bedankt nog aan Kris G en Koen voor de organisatie van deze top namiddag, er waren af en toe vapeurs op deze warme oktoberdag… En ja er bestaat iets als het Venne-fenomeen, indrukwekkend toch...
