Rayne Vigneau 2004
Zeer mooie aanzet. Abrikoos. Fruit en hout mooi versmolten.
In het middenstuk valt de wijn weg. Jammer, was anders een grote wijn geweest.
Madame de Rayne 2007 - 2de wijn van Chateau Rayne-Vigneau
Had het Chateau in september 2014 bezocht, heel hartelijk onthaald en flink wat geproefd ter plaatse
Volgend op het advies van de gids deze avond een fles Madame de Rayne 07 gedronken bij nota bene een afhaalmaaltijd Chinees. Naast het gekende zoete aspect waren er toch wel wat zuren in de wijn terug te vinden.
Naar mijn mening paste dit wijntje inderdaad bij de scherpte v/d maaltijd, ging vlot naar binnen.
De 2de wijn is minder bombastisch dan de 1ste wijn, heeft een meer frisse en minder plakkerige afdronk.
De neus geeft een weergave van een zonnige zomer, honingtoetsen, bloemen en zoet fruit.
De afdronk is zeer goed in balans met nog een lichte zuurtegraad terug te vinden.
Met een kostenplaatje van slechts 14 Euro / fles vind ik deze toch zeer hoog qua prijs / kwaliteit.
Ik hou wel van dit type wijnen, dus deze krijgt van mij zeker een 85/100 !
Mathijs
Met dank aan MrCoone om het dessert te voorzien - La Dame de Rayne Vigneau 2000.
Boem, knots en patat - al direct bij het openen van de fles een geweldig aroma van rijp fruit dat uit de fles komt.
De kleur verraadt het jaartal, en dan zeker voor een tweede wijn, lekker oranje kleurtje.
Neus - toppie - prachtig rijp fruit, vijgen, en hoop andere zaken die ik moeilijk kan thuis brengen.
Smaak en afdronk - wijn glijdt vlotjes naar binnen, zonder tegen te pruttelen.
Voor een tweede wijn vind ik dit persoonlijk subliem .....
Mathijs
Rayne Vigneau 2005
Destijds ( in 2014 ) aangekocht op het kasteel zelf, ik zag aan 35 €.
Gedegusteerd over periode van drie dagen, telkens 1/3 per dag.
Bewaring wel in frigo ( wijnkast 12°C was net te warm qua serveren ).
Dag 1 - tamelijk open qua neus, maar nog veel te timide qua mond & afdronk
Dag 2 - neus nu eerder wat ingetogen ( meer finesse ), maar flink wat meer fruit in de mond & veel beter qua afdronk
Dag 3 - opnieuw wat gesloten, is wat afgezwakt in mond & afdronk
Ik hou enorm van Sauternes & van bovenstaand domein, maar deze jaargang is hem ( net ) niet - ik kom op 87/100.
Mathijs
Ch. de Rayne-Vigneau 2005
Prachtige fonkelende kleur van oud goud, met hoge viscositeit.
De neus met de gebruikelijke exotische en andere vruchten, honing en ook even een vleug champignon, de botrytis ingetogen maar aanwezig.
In de mond voldoende zuren en en tikje bitter om de overweldigende molligheid te counteren. Deze wijn is heerlijk, heeft ongetwijfeld een bijzonder lang leven voor de boeg, maar is niet echt een geweldenaar.
Gister
Chateau Rayne Vigneau 2007 gedronken.
Geen notities gemaakt maar dit is wat ik herinner.
Donker, richting amberkleurig, prachtige kleur. Meteen na openen in het glas. Eerst wat reductie, bij dit soort wijnen doet dat wat chemisch aan, lijkt wel. Later rijpe tonen, rozijnen, notenbrood. Nog later wat frissere tonen, geel fruit. De echte pourriture noble geur zit er ook nog aan. Volle neus. De smaak is echt een explosie, man man man. In verhouding weinig zoet, ik denk omdat hij zo vol is. Zeer krachtige smaak met veel van alles. De zuren komen er later doorheen, nog een mooie frishied. De afdronk is ook heel lang, fris door de zuren, ik proef wat gerookte tonen (hout?). Wat bitters. Er zit heel veel in deze wijn. Ik zal hem nog eens op zichzelf proeven en niet na meerdere flessen. Heb nog 5 flesjes
Wel was de kurk wat droog, en er zaten wat oxidatieve tonen in maar niet storend. Toch denk ik dat deze fles iets verder in zijn ontwikkeling zit dan hij zou moeten zitten. Ben benieuwd naar de andere flessen.
Laatst had ik de 2006, die leek mij veel frisser en minder vol. Lichter van kleur. Ook deed deze wijn jonger aan. Die vond ik ook erg goed, maar dit was een totaal andere beleving. Qua smaakintensiteit staat 2007 wel wat hoger op de ladder.
Met kerst maar eens vergelijken deze 2 jaren.
Rayne Vigneau 1995
Vloeibaar oud goud (oker) glijdt het glas in gepaard met een warme zoete geur van overrijpe abricoos en rozijnen. Zoete aanzet van vijgencompote, wat stroperig over de tong maar genoeg zuurtegraad om niet vermoeiend te worden. Geen uitbundigheid, vroeg op pensioen maar vermoedelijk kan deze nog heel lang van zijn pensioen genieten. Geen verval of oxidatie...maar wel een lange zachte afdronk.
Verbazend hoe deze toch wel bijna 30 jarige nog steeds 'fris' overeind blijft.
Veel kwaliteit voor 'weinig' geld. Sauternes en Barsac een regio die minder en minder geliefd is maar stabiele prijzen kent en waar investeerders zich niet willen aan verbranden. Mij laat het allemaal koud, ik krijg het alvast warm van deze wijn... en zal bij regelmaat van de klok eentje op tafel blijven toveren. Sauternes oud of jong
(24-09-2022 08:07 AM)jr02 schreef: [ -> ]Rayne Vigneau 1995
Vloeibaar oud goud (oker) glijdt het glas in gepaard met een warme zoete geur van overrijpe abricoos en rozijnen. Zoete aanzet van vijgencompote, wat stroperig over de tong maar genoeg zuurtegraad om niet vermoeiend te worden. Geen uitbundigheid, vroeg op pensioen maar vermoedelijk kan deze nog heel lang van zijn pensioen genieten. Geen verval of oxidatie...maar wel een lange zachte afdronk.
Verbazend hoe deze toch wel bijna 30 jarige nog steeds 'fris' overeind blijft.
Veel kwaliteit voor 'weinig' geld. Sauternes en Barsac een regio die minder en minder geliefd is maar stabiele prijzen kent en waar investeerders zich niet willen aan verbranden. Mij laat het allemaal koud, ik krijg het alvast warm van deze wijn... en zal bij regelmaat van de klok eentje op tafel blijven toveren. Sauternes oud of jong
Ik kan me de laatste keer niet herinneren dat ik een Sauternes gedronken heb, maar ik krijg er goesting in door je TN te lezen.
Hou je dan ook van zoete Riesling?
(24-09-2022 08:36 AM)Olivier schreef: [ -> ] (24-09-2022 08:07 AM)jr02 schreef: [ -> ]Rayne Vigneau 1995
Vloeibaar oud goud (oker) glijdt het glas in gepaard met een warme zoete geur van overrijpe abricoos en rozijnen. Zoete aanzet van vijgencompote, wat stroperig over de tong maar genoeg zuurtegraad om niet vermoeiend te worden. Geen uitbundigheid, vroeg op pensioen maar vermoedelijk kan deze nog heel lang van zijn pensioen genieten. Geen verval of oxidatie...maar wel een lange zachte afdronk.
Verbazend hoe deze toch wel bijna 30 jarige nog steeds 'fris' overeind blijft.
Veel kwaliteit voor 'weinig' geld. Sauternes en Barsac een regio die minder en minder geliefd is maar stabiele prijzen kent en waar investeerders zich niet willen aan verbranden. Mij laat het allemaal koud, ik krijg het alvast warm van deze wijn... en zal bij regelmaat van de klok eentje op tafel blijven toveren. Sauternes oud of jong
Ik kan me de laatste keer niet herinneren dat ik een Sauternes gedronken heb, maar ik krijg er goesting in door je TN te lezen.
Hou je dan ook van zoete Riesling?
Houden van? Zeker ... een ruim dozijn auslese en spätlese van de broers Merkelbach liggen, Prüm, Bürklin Wolf....maar komt ook te weinig de kelder uit. Jong geniet wel meer mijn voorkeur bij de Merkelbachs.
De zoetere types zijn hier meer winter gerelateerd na de copieuze feest maaltijden ...Westvlaamse Bourgondiërs
Citaat: Houden van? Zeker ... een ruim dozijn auslese en spätlese van de broers Merkelbach liggen, Prüm, Bürklin Wolf....maar komt ook te weinig de kelder uit. Jong geniet wel meer mijn voorkeur bij de Merkelbachs.
De zoetere types zijn hier meer winter gerelateerd na de copieuze feest maaltijden ...Westvlaamse Bourgondiërs
Ik kan zoete Riesling ook wel pruimen, maar veel mensen niet… dus komt ook hier maar zelden op tafel. Is een beetje het lot van zoete wijnen tout court, vrees ik. Nochtans die zoetzure spanning van een goede Riesling…
(24-09-2022 01:04 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat: Houden van? Zeker ... een ruim dozijn auslese en spätlese van de broers Merkelbach liggen, Prüm, Bürklin Wolf....maar komt ook te weinig de kelder uit. Jong geniet wel meer mijn voorkeur bij de Merkelbachs.
De zoetere types zijn hier meer winter gerelateerd na de copieuze feest maaltijden ...Westvlaamse Bourgondiërs
Ik kan zoete Riesling ook wel pruimen, maar veel mensen niet… dus komt ook hier maar zelden op tafel. Is een beetje het lot van zoete wijnen tout court, vrees ik. Nochtans die zoetzure spanning van een goede Riesling…
Wat weinigen beseffen is dat Sauternes/Barsac (en bij uitbreiding ook de kleinere zoete Bordeaux) uitstekend passen bij intens gekruide keuken en alle gerechten waar zowat alle andere wijnen de mist in gaan. Ik ben fan van de deze mooiste wijnen van Bordeaux.