Voor de liefhebbers en zij die goesting hebben:
vanaf deze week start bij Licata de primeurverkoop/voorverkoop van Sassicaia 2007. (aan -15% op gewone prijs )
De laatste jaren vliegt de hele voorraad van S binnen de 2 weken de deur uit.
(voor heel de Benelux begot).
(Heb me zelf 2 Magnums aangeschaft, want 2007 in Toscane was schitterend)
iemand enige ervaring mee of dit zijn geld waard is?
wat is dat, -15% op de gewone prijs? ben zeker geinteresseerd, maar ik kan moeilijk 100 euro aan een fles geven
Zonder enige vooringenomenheid kan ik toch wel zeggen dat Sassicaia veruit de beste Italiaanse wijn is die ik ooit heb gedronken. Krijgt van elke wijncriticus (in elk jaar) steevast meer dan 92/100 en in sommige jaren 100/100 (bv. Parker aan de '85).
Deze laatste wijn heb ik één keer kunnen drinken en is simpelweg de beste wijn die ik ooit in mijn leven heb gedronken ...
Normaliter komt hij (telkens nieuwe jaargang) aan 110 € en nu in primeur aan 93 €.
Allez rap, Barre, t is géén 100 euro hé
Heeft iemand de tweede wijn van Sassicaia, namelijk Guidalberto
al gedronken?
Ps: Guidalberto is geen tweede wijn van Sas.
Het is een totaal andere wijn, van een compleet andere wijngaard.
Maar idd wel heel lekker.
Blij dat je ervan genoten hebt Jo.
Ik koop geregeld wat Italiaanse wijnen die ik niet ken en soms zit er wel een mooie ontdekking bij.
Kocht onlans de "Terra di Lavoro 2007". Heeft iemand dit al gedronken?
Steven,
Zeker nog vijf jaar afblijven: is momenteel wel al mooi (mineraals) maar redelijk gesloten.
Kan gemakkelijk 15+ evolueren!
woot maandag heb ik mijn 6 fleskes Sassiscaia en 6 Guidalberto Tenuta San Guido)-)-
Iemand een idee of een Sassicaia 1981 nog tedrinken is? Heb er 2 gekregen
probeert en laat het ons weten
de wijn kan zeker 20 jaar mee. 30 weet ik niet
Hm Alex, niet elk jaar hoor.
In de beste jaren kan Sas idd gemakkelijk 25 jaar mee ( de 85 die 100/100 kreeg van nonkel Bob proefde schitterend verleden jaar en kan zeker nog een vijftal jaar mee).
Maar andere recente jaren zullen het nooit méér dan 20 jaar uitzingen.
De meeste "Sassen" zijn op hun hoogtepunt zo tussen de 8 en 20 jaar.
ik laat het jullie weten achter het weekend
Gisteren de eer en het genoegen gehad om Sassicaia te mogen drinken; zowel 2001 als 2003.
2001: ronduit schitterend. Beste cabernet die ik al dronk. Niks groenigs, gewoon klasse; hout mooi geintegreerd, iets geevolueerde kleur, super afdronk. De geur spatte ook uit het glas.
2003: qua neus veel discreter; in de mond gelijklopend als hierboven, met merkelijk minder diepte, maar nog steeds topklasse. Je merkt wel dat 2003 een minder goed jaar was. Qua kleur was deze wel nog merkelijk donkerder zonder evolutie.
Ik ga hier geen score (proberen) opplakken, maar zit zéér hoog (2001 eigenlijk de beste wijn die ik al dronk? Of toch Fuligni Riserva 2001?).
Vinogan(s)
(26-12-2012 11:19 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Gisteren de eer en het genoegen gehad om Sassicaia te mogen drinken; zowel 2001 als 2003.
2001: ronduit schitterend. Beste cabernet die ik al dronk. Niks groenigs, gewoon klasse; hout mooi geintegreerd, iets geevolueerde kleur, super afdronk. De geur spatte ook uit het glas.
2003: qua neus veel discreter; in de mond gelijklopend als hierboven, met merkelijk minder diepte, maar nog steeds topklasse. Je merkt wel dat 2003 een minder goed jaar was. Qua kleur was deze wel nog merkelijk donkerder zonder evolutie.
Ik ga hier geen score (proberen) opplakken, maar zit zéér hoog (2001 eigenlijk de beste wijn die ik al dronk? Of toch Fuligni Riserva 2001?).
Vinogan(s)
Hey, Italofieleke
Was de 2001 Bordeaux-like? Of zelfs Loire achtig?
Dronk deze wijn naar mijn weten nog nooit (tenzij iemand hier n komt melden dat ik ooit op een of andere degustatie...
)
Naar mijn beperkte ervaring met Loire-wijnen (en in mindere mate ook bordeaux) toch vooral bordeaux-stijl (maar dan zonder enige merlot :-); het % franc is ook beperkt tot +- 15%). Fenomenale diepte en puurheid, waarbij de kracht wonderwel gepaard gaat met de typische elegantie van San Guido. Meesterlijk gemaakt en topkwaliteit qua fruit.
Ikzelf heb geen enkele fles (enkel Guidalberto), maar in de familie zit er een echte Italie-zot die ook de forse prijs wil betalen, en bij speciale gelegenheden verschijnt er dan zo eens iets op tafel...
't is trouwens zijn schuld dat ik zelf in de wijn ben gerold ;-)
Vinogan(s)
(26-12-2012 04:57 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Naar mijn beperkte ervaring met Loire-wijnen (en in mindere mate ook bordeaux) toch vooral bordeaux-stijl (maar dan zonder enige merlot :-); het % franc is ook beperkt tot +- 15%). Fenomenale diepte en puurheid, waarbij de kracht wonderwel gepaard gaat met de typische elegantie van San Guido. Meesterlijk gemaakt en topkwaliteit qua fruit.
Ikzelf heb geen enkele fles (enkel Guidalberto), maar in de familie zit er een echte Italie-zot die ook de forse prijs wil betalen, en bij speciale gelegenheden verschijnt er dan zo eens iets op tafel...
't is trouwens zijn schuld dat ik zelf in de wijn ben gerold ;-)
Vinogan(s)
Ah ja, t is juist, Guidalberto is familie van Sas. Die dronk ik wel al, schitterende wijn!
Vrijdag de Guidalberto 2007 (blind) gedronken naast Brunello 2004 van Gianni Brunelli en Léoville Poyferré 2004: Eerst toasty neus, met geconcentreerd donker fruit, lichte kruidigheid. In het begin niet zo indrukwekkend, maar na verloop van tijd werd de neus aantrekkelijker. In de mond verrassend open en toegankelijk met mooi rijp fruit. Hout is aanwezig, maar op een mooie manier. Schone frisheid ook. Eigenlijk te jong gedronken, want dit wordt de volgende jaren nog fijner en subtieler, maar nu al schitterend. 92
(19-08-2013 08:49 AM)Dave schreef: [ -> ]Vrijdag de Guidalberto 2007 (blind) gedronken naast Brunello 2004 van Gianni Brunelli en Léoville Poyferré 2004: Eerst toasty neus, met geconcentreerd donker fruit, lichte kruidigheid. In het begin niet zo indrukwekkend, maar na verloop van tijd werd de neus aantrekkelijker. In de mond verrassend open en toegankelijk met mooi rijp fruit. Hout is aanwezig, maar op een mooie manier. Schone frisheid ook. Eigenlijk te jong gedronken, want dit wordt de volgende jaren nog fijner en subtieler, maar nu al schitterend. 92
Ben ik mis als ik uit je drie TN's besluit dat de Guidalberto (aan "Duitse" ca. 30 euro) p/k de beste koop is van drie?
(19-08-2013 01:23 PM)Innesto schreef: [ -> ] (19-08-2013 08:49 AM)Dave schreef: [ -> ]Vrijdag de Guidalberto 2007 (blind) gedronken naast Brunello 2004 van Gianni Brunelli en Léoville Poyferré 2004: Eerst toasty neus, met geconcentreerd donker fruit, lichte kruidigheid. In het begin niet zo indrukwekkend, maar na verloop van tijd werd de neus aantrekkelijker. In de mond verrassend open en toegankelijk met mooi rijp fruit. Hout is aanwezig, maar op een mooie manier. Schone frisheid ook. Eigenlijk te jong gedronken, want dit wordt de volgende jaren nog fijner en subtieler, maar nu al schitterend. 92
Ben ik mis als ik uit je drie TN's besluit dat de Guidalberto (aan "Duitse" ca. 30 euro) p/k de beste koop is van drie?
Ik weet het ni: de drie wijnen hebben destijds ongeveer evenveel gekost (zie post over Poyferré), denk ik. Maar Poyferré is nu niet meer betaalbaar (voor mij).
Brunelli en Guidalberto kosten volgens mij ongeveer evenveel en dan komt het volgens mij echt neer op stijl, smaak en eventueel food-combinatie.
Zoals gezegd; ik schatte deze 2 flessen ongeveer even hoog in, maar je kan niet zomaar vergelijken, want het waren ook andere jaargangen (misschien is Brunelli 2007 wel veel beter dan 2004 ?).
Let's put it this way: je zal door geen van de twee ontgoocheld worden, denk ik.
Gisteren Guidalberto 08 gedronken (60/40 cs/merlot).
Was goed, donker fruit, wat mineraliteit en kruiden. Bij start (was wat koud ook) licht groenige/vegetale neus en wat hard in de mond (onrijpe cabernet?) - niet zo fijn.
Na verloop van tij (2 tal uur) komt dit wel goed, zeer open en toegankelijk met mooi evenwicht. Tannines al versmolten.
Is voor mij perfect op dronk. Vind de 08 eigenlijk een tikje minder dan de 05, is een wat 'kleinere' wijn - in lijn met het jaar denk ik.
Vinogan(s)
(13-12-2013 08:56 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Gisteren Guidalberto 08 gedronken (60/40 cs/merlot).
Was goed, donker fruit, wat mineraliteit en kruiden. Bij start (was wat koud ook) licht groenige/vegetale neus en wat hard in de mond (onrijpe cabernet?) - niet zo fijn.
Na verloop van tij (2 tal uur) komt dit wel goed, zeer open en toegankelijk met mooi evenwicht. Tannines al versmolten.
Is voor mij perfect op dronk. Vind de 08 eigenlijk een tikje minder dan de 05, is een wat 'kleinere' wijn - in lijn met het jaar denk ik.
Vinogan(s)
wil/kan je er een score op plakken? hoe scoort die op P/K gebied?
Ik al verschillende keren de 2006 gedronken (gekocht aan 22 euro) en die was telkens top. Maar ik zou er zelf wel geen 35 euro aan geven, voor die prijs kan je ongetwijfeld nog beter vinden.
22 € is wel topprijs! Hoe speel je dat klaar? Ben nog niet aan mijn flessen 06 of 07 begonnen.
Betaal zelf 28-30 € per fles.
Voor de 08 vind ik de P/K niet top. Als ik streng ben (rekening houdend met de mindere beginfase) zou ik 88/89 geven.
Sassicaia 1998 was één van mijn mooiste wijnervaringen ooit, ik zie me zeker zelf eens een Sas kopen, dit eerder dan hun 2e wijn, ergens weet je dat de beste druiven in de 1e wijn zitten, ik ben ook niet zo'n fan van 2e wijnen in Bordeaux
Clos du Marquis is anders toch redelijk te pruimen...
(13-12-2013 11:59 PM)Bert schreef: [ -> ]Clos du Marquis is anders toch redelijk te pruimen...
volledig mee eens! maar dit is geen 2e wijn hé, komt van een aparte wijngaard, LLC heeft sinds kort trouwens een "echte" 2e wijn : Le Petit Lion du Marquis de Las Cases
wie voegt er eens een "i" toe in de titel?
(14-12-2013 12:37 AM)Kris G schreef: [ -> ] (13-12-2013 11:59 PM)Bert schreef: [ -> ]Clos du Marquis is anders toch redelijk te pruimen...
volledig mee eens! maar dit is geen 2e wijn hé, komt van een aparte wijngaard, LLC heeft sinds kort trouwens een "echte" 2e wijn : Le Petit Lion du Marquis de Las Cases
wie voegt er eens een "i" toe in de titel?
Is dat ook niet het geval voor "Guidalberto" en "Sassicaia"?
Ten eerste is het een compleet andere druivensamenstelling: 60% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot versus 85% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc.
Vervolgens meen ik mij te herinneren dat de druiven voor de Guidalberto van een compleet andere wijngaard komen. Het kapelletje op het etiket verwijst naar deze wijngaard als ik mij niet vergis.
Ik zou eerder Le Difese catalogeren als een tweede of derde wijn naar analogie met de tweede en derde wijnen van menig chateau in Bordeaux. Voor Le Difese worden als ik mij niet vergis naast druiven van jonge wijnstokken ook druiven van gepachte wijngaarden gebruikt.