16-11-2011, 03:51 PM
Na het verfrissende en geanimeerde Jurassic avontuur (nog met dank aan Venne voor de heerlijke Comté en de okkers!), kregen we nog meer goesting in wat ging komen. Iedereen zou één Jura fles en één fles naar eigen willekeur meebrengen…
We voelden al vlug aan dat er heel wat meer in zat. Ik noteerde hier en daar een krabbel, maar kreeg gelukkig nog wat restjes mee om de TN’s tot een beter einde te brengen, thank you guys! En aarzel niet om aan te vullen…
Calon Ségur 1976, St. Estèphe: Kris bracht deze vondst mee uit een zeer warm jaar! Rijk geschakeerde aroma’s van gekookte groenten, confit, specerijen zoals kaneel. Nog geen spoortje sleet, volle mond.
Daarna volgde een reeks van vier –allemaal schitterende- top Syrahs met opvallend mooie fraîcheur.
La Sizeranne Hermitage 1995, M. Chapoutier: Rokerige minerale toetsen, fris, kruidig, rood en donkerrood fruit, klein putje merkte Jo op. Opvallende fraîcheur in de mond die heel wat tensie geeft aan de mooie korf van terug rood en donkerrood fruit.
Mooie lengte met blijvende ondersteuning van rijpe zuren. Chapoutier ging in biodynamie sinds begin jaren 90.
Côte Rôtie Terres Sombres 2005, Y. Cuilleron: florale toetsen van viooltjes, zwart fruit, peper, kruidigheid, mineraal en terug een wijn met een enorme frisheid. Lange finale met kruidige rijpe tannines.
Clos Syrah Leone 1998, Peyre Rose: animale toetsen, rokerig, munt, complex, kruidig, prachtig rijp donkerrood fruit met een enorme finale en terug heel veel frisheid, Rijpe kruidige tannines na walsen in de mond. Een orgelpunt waar we bleven aan ruiken. Heel grote wijn!
Amon Ra 2005, Barossa Valley, Ben Glaetzer: ongefilterd, troebele zeer intens purperrode kleur, opvallend floraal, viooltjes springen er uit, wat eucalyptus, peper, héél expressieve neus. Pakken donkerrood fruit, en pruimencompote gecounterd door heel fijne rijpe zuren. Heel veel finesse en fraîcheur in deze wijn. Wat een spankracht en diepte. Heel veel lengte met op het einde nog een extra punch donkerrood fruit. Mondsensatie die doet denken aan Clos des Papes 2007. RP 98. Héél grote shiraz ! Héél gestileerd!
Château de Bellet, Cuvée Baron G 2009, Bellet, Provence: blend van Braquet, Folle Noire, Grenache op terrassen van kiezels en zand. Animale toets, uitgesproken floraal (roosjes), kirsch in de neus, mineraal, grafiet. Heerlijke finesse door het fijne rode fruit (rode kersjes++) en de fijne zure onderbouw, zachte tannines en fluwelige mond. Mooie lengte.
La Marginale 2002, Domaine des Roches Neuves, Saumur-Champigny, Loire: Ongelofelijk hoe deze bleef rechtstaan na het rijtje ervoor. Animaliteit, floraal, donkerrood en zwart fruit, ook in de mond. Stevige backbone, strak, goed gestructureerde wijn, nog wat droogtekkend op het einde. Tikkeltje stroef. Mooie lengte. Sinds 2005 slaat Germain een meer uitgesproken richting in met deze cuvée. Nog meer evenwicht, finesse en fruit, de 2009 is daar een uitmuntend voorbeeld van.
Pape Clément 2003, Pessac-Léognan: zeer geslaagde uitvoering in dit hete 2003, iedereen was behoorlijk verrast door z’n ( bijna ?) perfect evenwicht. Erg uitgesproken aroma’s van rijp rood en zwart fruit, hazelnoot, chocolade, grafiet. Mooi rijpe tannines en zuren. Complex en heel lang met blijvende finesse tot het eind. Fruit in crescendo in de mond…adembenemend!
J.P Gaussen Longue Garde 1997, Bandol: kenmerkende animaliteit in de neus, rokerige toetsen. Mooi versmolten mondgeheel van zwart fruit, kruidig, met toch nog wat tannines en retronasale animaliteit.
Châteauneuf-du-Pape 2003, Domaine Charvin: terug florale toetsen, mineralig aardse toets, wat sousbois, appelsienzeste. Zachte aanzet met fijne zuren, daarna een verleidelijke korf rijp donkerrood fruit (bramen), hoog in rijpe tannines. Heel lang einde met enorme spankracht die zich geweldig opbouwt. Enorm van genoten.
We sloten af met nog een laatste fleske uit de bodem van m’n kelder.
Tokay Pinot Gris Hengst,1989 VT, Clos du Vicus Romain, Domaine Stentz: rijpe perzik, honing, wat putje ook, rozijntjes, licht bittertje op het eind, heel vif, fris nog en mooie finesse, complex. Heeft al behoorlijk wat van z’n suiker opgegeten.
De tafel stond vol, de spitoons werden voor de tweede of derde keer geledigd door Mrs.
Ze trakteerde ons allen nog op een dikke nachtzoen en we droomden weg, ver weg van sprookjes “alf laila wa-laila”, "duizend nachten en een nacht".
We raakten met één vinger even de hemel…
Man, wat smaakte die koffie bitter de volgende dag…
Linkeroever
http://www.youtube.com/watch?v=m9TPkhj2R...65077AA92B
Uploaded with ImageShack.us
We voelden al vlug aan dat er heel wat meer in zat. Ik noteerde hier en daar een krabbel, maar kreeg gelukkig nog wat restjes mee om de TN’s tot een beter einde te brengen, thank you guys! En aarzel niet om aan te vullen…
Calon Ségur 1976, St. Estèphe: Kris bracht deze vondst mee uit een zeer warm jaar! Rijk geschakeerde aroma’s van gekookte groenten, confit, specerijen zoals kaneel. Nog geen spoortje sleet, volle mond.
Daarna volgde een reeks van vier –allemaal schitterende- top Syrahs met opvallend mooie fraîcheur.
La Sizeranne Hermitage 1995, M. Chapoutier: Rokerige minerale toetsen, fris, kruidig, rood en donkerrood fruit, klein putje merkte Jo op. Opvallende fraîcheur in de mond die heel wat tensie geeft aan de mooie korf van terug rood en donkerrood fruit.
Mooie lengte met blijvende ondersteuning van rijpe zuren. Chapoutier ging in biodynamie sinds begin jaren 90.
Côte Rôtie Terres Sombres 2005, Y. Cuilleron: florale toetsen van viooltjes, zwart fruit, peper, kruidigheid, mineraal en terug een wijn met een enorme frisheid. Lange finale met kruidige rijpe tannines.
Clos Syrah Leone 1998, Peyre Rose: animale toetsen, rokerig, munt, complex, kruidig, prachtig rijp donkerrood fruit met een enorme finale en terug heel veel frisheid, Rijpe kruidige tannines na walsen in de mond. Een orgelpunt waar we bleven aan ruiken. Heel grote wijn!
Amon Ra 2005, Barossa Valley, Ben Glaetzer: ongefilterd, troebele zeer intens purperrode kleur, opvallend floraal, viooltjes springen er uit, wat eucalyptus, peper, héél expressieve neus. Pakken donkerrood fruit, en pruimencompote gecounterd door heel fijne rijpe zuren. Heel veel finesse en fraîcheur in deze wijn. Wat een spankracht en diepte. Heel veel lengte met op het einde nog een extra punch donkerrood fruit. Mondsensatie die doet denken aan Clos des Papes 2007. RP 98. Héél grote shiraz ! Héél gestileerd!
Château de Bellet, Cuvée Baron G 2009, Bellet, Provence: blend van Braquet, Folle Noire, Grenache op terrassen van kiezels en zand. Animale toets, uitgesproken floraal (roosjes), kirsch in de neus, mineraal, grafiet. Heerlijke finesse door het fijne rode fruit (rode kersjes++) en de fijne zure onderbouw, zachte tannines en fluwelige mond. Mooie lengte.
La Marginale 2002, Domaine des Roches Neuves, Saumur-Champigny, Loire: Ongelofelijk hoe deze bleef rechtstaan na het rijtje ervoor. Animaliteit, floraal, donkerrood en zwart fruit, ook in de mond. Stevige backbone, strak, goed gestructureerde wijn, nog wat droogtekkend op het einde. Tikkeltje stroef. Mooie lengte. Sinds 2005 slaat Germain een meer uitgesproken richting in met deze cuvée. Nog meer evenwicht, finesse en fruit, de 2009 is daar een uitmuntend voorbeeld van.
Pape Clément 2003, Pessac-Léognan: zeer geslaagde uitvoering in dit hete 2003, iedereen was behoorlijk verrast door z’n ( bijna ?) perfect evenwicht. Erg uitgesproken aroma’s van rijp rood en zwart fruit, hazelnoot, chocolade, grafiet. Mooi rijpe tannines en zuren. Complex en heel lang met blijvende finesse tot het eind. Fruit in crescendo in de mond…adembenemend!
J.P Gaussen Longue Garde 1997, Bandol: kenmerkende animaliteit in de neus, rokerige toetsen. Mooi versmolten mondgeheel van zwart fruit, kruidig, met toch nog wat tannines en retronasale animaliteit.
Châteauneuf-du-Pape 2003, Domaine Charvin: terug florale toetsen, mineralig aardse toets, wat sousbois, appelsienzeste. Zachte aanzet met fijne zuren, daarna een verleidelijke korf rijp donkerrood fruit (bramen), hoog in rijpe tannines. Heel lang einde met enorme spankracht die zich geweldig opbouwt. Enorm van genoten.
We sloten af met nog een laatste fleske uit de bodem van m’n kelder.
Tokay Pinot Gris Hengst,1989 VT, Clos du Vicus Romain, Domaine Stentz: rijpe perzik, honing, wat putje ook, rozijntjes, licht bittertje op het eind, heel vif, fris nog en mooie finesse, complex. Heeft al behoorlijk wat van z’n suiker opgegeten.
De tafel stond vol, de spitoons werden voor de tweede of derde keer geledigd door Mrs.
Ze trakteerde ons allen nog op een dikke nachtzoen en we droomden weg, ver weg van sprookjes “alf laila wa-laila”, "duizend nachten en een nacht".
We raakten met één vinger even de hemel…
Man, wat smaakte die koffie bitter de volgende dag…
Linkeroever
http://www.youtube.com/watch?v=m9TPkhj2R...65077AA92B
Uploaded with ImageShack.us