Absolute top uit deze appellatie
Alain Graillot Crozes Hermitage 2009
Alain Graillot, ingenieur van opleiding, is een voortrekker in de AOP Crozes Hermitage. Hij vinifieert daar de allerbeste wijn die op het terroir kan worden gemaakt.
Een redelijk intens en rokerig aroma van vooral peper, menthol en vers bosfruit. In de mond in eerste instantie vol en sappig, maar dan komen de zuren opzetten. Deze maken de wijn minder makkelijk drinkbaar, maar je voélt gewoon hoe mooi alles in mekaar steekt, en hoe op een gegeven moment deze wijn tot een ultiem evenwicht zal komen. Schitterende en veelbelovende wijn. (16,60€ Boutelegier)
Meer dan overschot van gelijk Jo, wie er nog aan geraakt, kopen miljaar ! Ik las dat het volgens Parker z'n meest geslaagde millésime zou zijn sinds de 1990, die ik trouwens vorig jaar ook proefde ! En die was nog zo jong !! Eigenlijk is ie beslist z'n 16.60 euro meer dan waard.
Ik kan de tastingnote van Jo volledig volgen . Vooral die fijne zuren beloven een mooie toekomst. Alles in de wijn wijst erop dat de zuren niet alleen gaan overblijven. Ga er nog van binnendoen
(10-07-2012 07:41 PM)Kempie schreef: [ -> ]Ik kan de tastingnote van Jo volledig volgen . Vooral die fijne zuren beloven een mooie toekomst. Alles in de wijn wijst erop dat de zuren niet alleen gaan overblijven. Ga er nog van binnendoen
Dronk in Tournon de 2007, was moeilijk maar even beloftevol. Tafelgenoten konden de kwaliteit wel plaatsen maar waren toch ontgoocheld...
Kocht paar weken geleden de Cornas 09 van Maxime Graillot ! Maakt precies z'n wijnen wat minder "toegankelijk" dan Alain op 't eerste en tweede zicht, vorig jaar op tasting bij Mossie ook al vastgesteld. Maar Maxime gaat volgens mij nog in overtreffende trap ! Zeker te volgen ...
(11-07-2012 08:01 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Kocht paar weken geleden de Cornas 09 van Maxime Graillot ! Maakt precies z'n wijnen wat minder "toegankelijk" dan Alain op 't eerste en tweede zicht, vorig jaar op tasting bij Mossie ook al vastgesteld. Maar Maxime gaat volgens mij nog in overtreffende trap ! Zeker te volgen ...
Die van Alain zou ik toch ook niet echt toegankelijk noemen..
(11-07-2012 08:08 PM)vinejo schreef: [ -> ] (11-07-2012 08:01 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Kocht paar weken geleden de Cornas 09 van Maxime Graillot ! Maakt precies z'n wijnen wat minder "toegankelijk" dan Alain op 't eerste en tweede zicht, vorig jaar op tasting bij Mossie ook al vastgesteld. Maar Maxime gaat volgens mij nog in overtreffende trap ! Zeker te volgen ...
Die van Alain zou ik toch ook niet echt toegankelijk noemen..
Die van mij evenmin
Crozes-Hermitage 2011
Daarnet klein degustatietje gehad waaronder deze. Was eigenlijk echt benieuwd, het blijven plakken bij een wijnhandelaar kan soms stichtend zijn :-) Wat een woord eigenlijk.
In de neus heel aangenaam, open, aromatisch, rijp rood fruit, beetje rokerig, maar toch "un point vert". Ook in de mond kwam dit naar voor samen met een heel licht droogtrekkend puntje. Maar al bij al toch een bekoorlijke wijn terug, begrijp me niet verkeerd dus. In afwachting van de 2010 kun je dus eens "een wat minder jaar" open trekken. De wijnhandelaar was "pas d'accord", maar de knipoog verraadde toch veel.
Persoonlijk ben ik serieus fan geworden van de wijnen van zoonlief Maxime Graillot op het Domaine des Lises. Eén en al friste ! Probeer vooral nog aan de Crozes Hermitage 2010 te geraken !
Een 10 jaar oudere variant: Crozes 2001, zalig neuzeke, braam, rijp rood, gerookt, bacon, ook iets mineraal. De aanzet begint goed fruit, licht tertiair maar dan krijgt ie een dipje en naar het einde komen de licht onrijpe tannines opzetten. Vraag me nu eigenlijk af of ie op moet of juist nog langer moet blijven liggen. Was in elk geval zijn 9€ uit een "cellar sale" meer dan waard 85
(18-11-2011 05:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]Absolute top uit deze appellatie
Alain Graillot Crozes Hermitage 2009
Alain Graillot, ingenieur van opleiding, is een voortrekker in de AOP Crozes Hermitage. Hij vinifieert daar de allerbeste wijn die op het terroir kan worden gemaakt.
Een redelijk intens en rokerig aroma van vooral peper, menthol en vers bosfruit. In de mond in eerste instantie vol en sappig, maar dan komen de zuren opzetten. Deze maken de wijn minder makkelijk drinkbaar, maar je voélt gewoon hoe mooi alles in mekaar steekt, en hoe op een gegeven moment deze wijn tot een ultiem evenwicht zal komen. Schitterende en veelbelovende wijn. (16,60€ Boutelegier)
Bijna vier jaar later opende ik om een goede reden nog eens een flesje van deze wijn (morgen ga ik Brézeme gaan proeven bij J. die net terug is uit de streek, en wil er deze naast zetten)
Zeer donker syrah-kleur met de typische violet-rand.
Violet in de neus ook, floraal dus, met de eveneens typische NRhone-pepertoets, efkens wat chocolade en koffie, dan weer de vegetaliteit van cassis, grafiet na opschudden.
In de mond eerst hedonistisch sappig, zacht en vol, maar algauw komt er een backbone van zuurtjes opzetten waaraan de sappigheid zich vastklampt. Knapperige tannines maken het plaatje van een bewaarwijn compleet.
Maar voor wie enige moeite wil doen is dit nu al fantastisch om te drinken.
90+
ps: Alain Graillot ontsteelt zijn Crozes niet, vandaar wellicht de fraicheur in dit nochtans warme millésime.
(18-11-2011 05:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]Absolute top uit deze appellatie
Bijna vier jaar later opende ik om een goede reden nog eens een flesje van deze wijn (morgen ga ik Brézeme gaan proeven bij J. die net terug is uit de streek, en wil er deze naast zetten)
Zeer donker syrah-kleur met de typische violet-rand.
Violet in de neus ook, floraal dus, met de eveneens typische NRhone-pepertoets, efkens wat chocolade en koffie, dan weer de vegetaliteit van cassis, grafiet na opschudden.
In de mond eerst hedonistisch sappig, zacht en vol, maar algauw komt er een backbone van zuurtjes opzetten waaraan de sappigheid zich vastklampt. Knapperige tannines maken het plaatje van een bewaarwijn compleet.
Maar voor wie enige moeite wil doen is dit nu al fantastisch om te drinken.
90+
ps: Alain Graillot ontsteelt zijn Crozes niet, vandaar wellicht de fraicheur in dit nochtans warme millésime.
Het is lang geleden dat ik nog wat dronk van Graillot maar ik heb ook alleen maar positieve ervaringen gehad met zijn wijnen. Zijn rode Crozes heb ik geschonken bij de hoofdschotel op het communiefeest van mijn dochter. Ze hebben er 12 van leeggedronken, dus zal het goed geweest zijn zeker.
Hij maakt nog een 2de cuvée "La Guiraude" en dat is werkelijk een superwijn.
(16-07-2015 06:34 PM)vinejo schreef: [ -> ] (18-11-2011 05:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]Absolute top uit deze appellatie
Alain Graillot Crozes Hermitage 2009
Alain Graillot, ingenieur van opleiding, is een voortrekker in de AOP Crozes Hermitage. Hij vinifieert daar de allerbeste wijn die op het terroir kan worden gemaakt.
Een redelijk intens en rokerig aroma van vooral peper, menthol en vers bosfruit. In de mond in eerste instantie vol en sappig, maar dan komen de zuren opzetten. Deze maken de wijn minder makkelijk drinkbaar, maar je voélt gewoon hoe mooi alles in mekaar steekt, en hoe op een gegeven moment deze wijn tot een ultiem evenwicht zal komen. Schitterende en veelbelovende wijn. (16,60€ Boutelegier)
Bijna vier jaar later opende ik om een goede reden nog eens een flesje van deze wijn (morgen ga ik Brézeme gaan proeven bij J. die net terug is uit de streek, en wil er deze naast zetten)
Zeer donker syrah-kleur met de typische violet-rand.
Violet in de neus ook, floraal dus, met de eveneens typische NRhone-pepertoets, efkens wat chocolade en koffie, dan weer de vegetaliteit van cassis, grafiet na opschudden.
In de mond eerst hedonistisch sappig, zacht en vol, maar algauw komt er een backbone van zuurtjes opzetten waaraan de sappigheid zich vastklampt. Knapperige tannines maken het plaatje van een bewaarwijn compleet.
Maar voor wie enige moeite wil doen is dit nu al fantastisch om te drinken.
90+
ps: Alain Graillot ontsteelt zijn Crozes niet, vandaar wellicht de fraicheur in dit nochtans warme millésime.
En nog eens drie jaar later het volgende flesje.
Tja, als je alleen zit op een zomerse zaterdagavond mag je jezelf wel eens verwennen..
In de neus is deze wijn nog steeds heerlijk. Niet blind geproefd natuurlijk, maar voor mij toch zeer herkenbaar noordelijke Rhone. Peper, bloemetjes, bosbes...t klinkt klassiek maar t ruikt gewoon zo. Mooi toefke zoethout ook.
In de mond moet de wijn zich eventjes zetten, aanvankelijk had ik een soort klein onevenwicht waar verrassend genoeg nog een soort houttoets als het ware boven de wijn kwam drijven. Maar glas twee en zéker glas drie tonen zich een pak stabieler. Sappig en bijzonder fris dankzij de mooie zuurtjes en die typische lichte agrume-noordelijke Rhone touch. Voor mij vandaag perfect op dronk.
Drinkt heerlijk weg in de tuin met de poezen en een paar kwaliteitskranten in de buurt...
(11-08-2018 08:06 PM)vinejo schreef: [ -> ]………....
Tja, als je alleen zit op een zomerse zaterdagavond mag je jezelf wel eens verwennen..
……………….
Drinkt heerlijk weg in de tuin met de poezen en een paar kwaliteitskranten in de buurt...
Hoe zien die stoeipoezen er uit? Een blonde?
Kwaliteitskranten.
Bestaan die hier nog?
(11-08-2018 09:39 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Kwaliteitskranten. Bestaan die hier nog?
Jammer genoeg een terechte vraag
(11-08-2018 08:06 PM)vinejo schreef: [ -> ]En nog eens drie jaar later het volgende flesje.
Tja, als je alleen zit op een zomerse zaterdagavond mag je jezelf wel eens verwennen..
In de neus is deze wijn nog steeds heerlijk. Niet blind geproefd natuurlijk, maar voor mij toch zeer herkenbaar noordelijke Rhone. Peper, bloemetjes, bosbes...t klinkt klassiek maar t ruikt gewoon zo. Mooi toefke zoethout ook.
In de mond moet de wijn zich eventjes zetten, aanvankelijk had ik een soort klein onevenwicht waar verrassend genoeg nog een soort houttoets als het ware boven de wijn kwam drijven. Maar glas twee en zéker glas drie tonen zich een pak stabieler. Sappig en bijzonder fris dankzij de mooie zuurtjes en die typische lichte agrume-noordelijke Rhone touch. Voor mij vandaag perfect op dronk.
Drinkt heerlijk weg in de tuin met de poezen en een paar kwaliteitskranten in de buurt...
Hé Jo, maak maar niet teveel reklame voor deze schitterende wijnen van Graillot want ze zijn altijd al zo vlug uitverkocht.
In principe geeft men een tiental jaartjes voor zijn Crozes. Denk jij dat deze nog lang bewaard zou kunnen worden of was hij aan zijn retour bezig?
Ik ben toch ook wel fan van de oude vendange entière manier van vinificatie voor dit soort wijnen. Zoals jij schrijft sappig en frisheid houdt langer. Mooi!
(12-08-2018 10:31 AM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ] (11-08-2018 08:06 PM)vinejo schreef: [ -> ]En nog eens drie jaar later het volgende flesje.
Tja, als je alleen zit op een zomerse zaterdagavond mag je jezelf wel eens verwennen..
In de neus is deze wijn nog steeds heerlijk. Niet blind geproefd natuurlijk, maar voor mij toch zeer herkenbaar noordelijke Rhone. Peper, bloemetjes, bosbes...t klinkt klassiek maar t ruikt gewoon zo. Mooi toefke zoethout ook.
In de mond moet de wijn zich eventjes zetten, aanvankelijk had ik een soort klein onevenwicht waar verrassend genoeg nog een soort houttoets als het ware boven de wijn kwam drijven. Maar glas twee en zéker glas drie tonen zich een pak stabieler. Sappig en bijzonder fris dankzij de mooie zuurtjes en die typische lichte agrume-noordelijke Rhone touch. Voor mij vandaag perfect op dronk.
Drinkt heerlijk weg in de tuin met de poezen en een paar kwaliteitskranten in de buurt...
Hé Jo, maak maar niet teveel reklame voor deze schitterende wijnen van Graillot want ze zijn altijd al zo vlug uitverkocht.
In principe geeft men een tiental jaartjes voor zijn Crozes. Denk jij dat deze nog lang bewaard zou kunnen worden of was hij aan zijn retour bezig?
Ik ben toch ook wel fan van de oude vendange entière manier van vinificatie voor dit soort wijnen. Zoals jij schrijft sappig en frisheid houdt langer. Mooi!
Dag Francis,
Gisteren had ik even het gevoel dat de wijn in de mond wat aan het uiteenvallen was, een soort onevenwicht waardoor ik dacht dat hij echt echt wel dringend moet gedronken worden. Bij het derde glas echter was de mond weer heel mooi in balans, en in de afdronk bleven de heerlijke zuurtjes mooi nazinderen.
Er was nog iets meer dan een halve fles over, heb ze in de koelkast gezet, ga straks herproeven, ben zelf benieuwd. Let y know!
Tweede dag smaakte deze wijn perfect tijdens de bereiding van een simpele gehaktschotel.
Heerlijk soepel, (veel te) vlot drinkend, tannine en zuurtjes nu volledig geintegreerd in het geheel.
De wijn is dus niét plat gevallen.
Edoch, volgens mij perfect op dronk en weinig of geen verbetering meer mogelijk.
Dus ik denk dat die 10 jaar voor een Graillot Crozes wel kloppen.
PS: weer 2 poezen op de foto
Eerder deze week de Saint-Joseph 2016 van Alain Graillot gedronken (tijdens thema avond Saint-Joseph op de wijnclub). Wat hierboven gezegd wordt van de Crozes-Hermitage, klopt ook volledig voor deze. Evenwicht, elegantie, sappig, lang, en noem maar op. Vergeleken met deze waren sommige ander Saint-Josephs vrij boers... Die van JL Chave (Offrerus 2010) en de 2015 (wel minder, eerder warm en rijp overkomend) waren ook wel te pruimen daarentegen...
Ik hou van de Crozes en Saint-Joseph 2016 en 2017 van Graillot,
ik dronk een Guiraude 2015 in het voorjaar, het is een uitstekende jonge wijn,
Daniel Bécu gaf me een Guiraude 2001, het was een bewonderenswaardige wijn.
Crozes Hermitage 2009
Rauw vlees in de neus. Met na 10 jaar nog voldoende fruitgedreven.
In de mond een zeer mooi harmonieus geheel met zuren die zo typisch Graillot zijn. Knappe wijn.
De Crozes 2017 de Graillot heeft een elegante en frisse neus met aroma's van bramen en bosbessen en een vleugje zwarte bes en viooltje met toetsen van peper, geconcentreerd en vol in de mond met aangename zuren. Een beetje sober maar met veel klasse, is het evenwichtig en lang met een zeer mooie afdronk op de fruitige zuren en een delicate bitterheid.
Saint-Joseph 2017 - Alain Graillot
Schitterende materie, maar dit was dus duidelijk nog wat te jong want 2017 werd gevinifieerd mét steeltjes en al. (Heb ik even opgezocht want normaal wordt de Saint-Joseph in tegenstelling tot de Crozes altijd voor een stuk ontsteeld.) De zuren zijn nu nog erg prominent en expressief aanwezig. Op de eerste dag dus even geproefd en toen terug kurk erop. Gisteren duidelijk beter in evenwicht én expressiever in de neus. Heel kruidig met viooltjes en wat cassis. Dit wordt met de tijd een toppertje!
(09-01-2020 09:14 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Saint-Joseph 2017 - Alain Graillot
Schitterende materie, maar dit was dus duidelijk nog wat te jong want 2017 werd gevinifieerd mét steeltjes en al. (Heb ik even opgezocht want normaal wordt de Saint-Joseph in tegenstelling tot de Crozes altijd voor een stuk ontsteeld.) De zuren zijn nu nog erg prominent en expressief aanwezig. Op de eerste dag dus even geproefd en toen terug kurk erop. Gisteren duidelijk beter in evenwicht én expressiever in de neus. Heel kruidig met viooltjes en wat cassis. Dit wordt met de tijd een toppertje!
Graillot wijnen kunnen in hun jeugd idd gedomineerd worden door nogal assertieve zuren, maar zoals je zegt, met de tijd worden dit toppers, zo ook de Crozes 2009 die nu zeer mooi is.
Ik heb vorig jaar verschillende Crozes en Saint-Joseph 2017 van Graillot gedronken en heb ze vergeleken.
Op de neus lijken de wijnen erg op elkaar, maar de Crozes is iets meer "betoverend" en de Saint-Joseph iets meer "fris en elegant".
In de mond is de Crozes geconcentreerd en fris, een beetje zijdeachtig, de Saint-Joseph is iets frisser, iets eleganter, maar beide wijnen zijn erg lang.
Als we de verschillen tussen deze twee wijnen in één woord zouden moeten samenvatten, zou ik zeggen:
-Een beetje meer "rondheid" in de Crozes,
-Een beetje meer "frisheid" in de Saint-Joseph.
(18-11-2011 05:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]Absolute top uit deze appellatie
Alain Graillot Crozes Hermitage 2009
Alain Graillot, ingenieur van opleiding, is een voortrekker in de AOP Crozes Hermitage. Hij vinifieert daar de allerbeste wijn die op het terroir kan worden gemaakt.
Een redelijk intens en rokerig aroma van vooral peper, menthol en vers bosfruit. In de mond in eerste instantie vol en sappig, maar dan komen de zuren opzetten. Deze maken de wijn minder makkelijk drinkbaar, maar je voélt gewoon hoe mooi alles in mekaar steekt, en hoe op een gegeven moment deze wijn tot een ultiem evenwicht zal komen. Schitterende en veelbelovende wijn. (16,60€ Boutelegier)
Bijna 10 jaar later mijn voorlaatste fles hiervan geproefd. Mss wel interessant om eens te zien hoe de TN na 10 jaar verschilt…of gelijkloopt.
De wijn heeft zwart fruit, ijzer, vlezig, kruidig (tijm) in de mond blauwe bes,peper, gerookte ham, veel materie en fijne voelbare zuurtjes (en tannines) die blijven hangen in de afdronk. Deze wijn heeft nog wat in zijn mars maar zal aromatisch toch niet meer verbeteren denk ik. Ernstiger dan de Bourgogne maar toch ook zeer mooi.
Alain Graillot Crozes Hermitage 2009
Ik lees juist dat Alain Graillot, een topwijnbouwer voor Crozes-Hermitage mogen we toch wel stellen, gisteren overleden is. Zijn zonen Antoine en Maxime hadden de fakkel reeds overgenomen maar het blijft toch een grote meneer die Alain Graillot.
https://www.terredevins.com/actualites/d...-de-crozes
(05-03-2022 05:12 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Ik lees juist dat Alain Graillot, een topwijnbouwer voor Crozes-Hermitage mogen we toch wel stellen, gisteren overleden is. Zijn zonen Antoine en Maxime hadden de fakkel reeds overgenomen maar het blijft toch een grote meneer die Alain Graillot.
https://www.terredevins.com/actualites/d...-de-crozes
Ik doe deze week een 2009 Crozes open ter ere van hem. RIP.
Saint-Joseph 2017 - Alain Graillot
Vanavond hommage aan de onlangs overleden Alain Graillot. Heerlijke syrah die nu richting volwassenheid aan het gaan is. Ik drink echt niet veel syrah wijnen. Maar als ze allemaal van dit kaliber zijn dan wil ik dikwijls vreemdgaan.
(19-03-2022 09:40 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Saint-Joseph 2017 - Alain Graillot
Vanavond hommage aan de onlangs overleden Alain Graillot. Heerlijke syrah die nu richting volwassenheid aan het gaan is. Ik drink echt niet veel syrah wijnen. Maar als ze allemaal van dit kaliber zijn dan wil ik dikwijls vreemdgaan.
Alain Graillot is wel aparte stijl Syrah. Die zuren zijn toch vrij ongewoon voor een NR.