Na een paar keer uitstellen wegens tijdsgebrek is de wijncatalogus klaar en online en de datum van de veiling vastgesteld op donderdagavond 21 april.
[
attachment=1924]Volgende wijnveiling is pas op 30 juni, maar laten hier nu toch reeds meer dan tien paletten mooie flessen zijn binnengekomen... Laten we al eens een fotootje tonen. Er zijn grands crus bij van o.m. Comte de Vogüé (magnums Musigny van 1966!), Gros, Voarick, Tortochot, Drouhin, Domaine Leflaive en Romanée-Conti.
(10-05-2016 05:50 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Volgende wijnveiling is pas op 30 juni, maar laten hier nu toch reeds meer dan tien paletten mooie flessen zijn binnengekomen... Laten we al eens een fotootje tonen. Er zijn grands crus bij van o.m. Comte de Vogüé (magnums Musigny van 1966!), Gros, Voarick, Tortochot, Drouhin, Domaine Leflaive en Romanée-Conti.
Van die Romanée hebt ge nie af kunnen blijven precies ;-)
(10-05-2016 07:14 PM)vinejo schreef: [ -> ]Van die Romanée hebt ge nie af kunnen blijven precies ;-)
Inderdaad .... verkoopt dat nog vlot, ouwe luxe Bourgogne met lage niveaus
?
(11-05-2016 08:19 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (10-05-2016 07:14 PM)vinejo schreef: [ -> ]Van die Romanée hebt ge nie af kunnen blijven precies ;-)
Inderdaad .... verkoopt dat nog vlot, ouwe luxe Bourgogne met lage niveaus ?
Even goed als ouwe luxe bordeaux wellicht?
Die DRC is geen perfecte fles, maar ik kon toch niet laten om ze erbij te zetten. Bovendien, ik heb al lagere niveaus gezien bij flessen die 44 jaar oud zijn...
(12-05-2016 09:49 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Die DRC is geen perfecte fles, maar ik kon toch niet laten om ze erbij te zetten. Bovendien, ik heb al lagere niveaus gezien bij flessen die 44 jaar oud zijn...
Dan heb ik daar toch dikke vragen bij.
Heb nog een aantal flessen (Bordeaux & Bourgogne) van de begin jaren zeventig en die halen nog een niveau van 2cm onder de kurk. ( tussen M.N. en B.N.)
Probleem met flessen van meer dan dertig, vijfendertig jaar oud is, dat ze niet allemaal dezelfde consistentie hebben. Dat heeft in de eerste plaats met de kwaliteit van de kurken te maken, vermoed ik. Anders kan je niet verklaren dat in kisten uit de jaren zeventig, zestig en vroeger vaak perfect gevulde flessen naast mid-shoulders liggen. Flessen dus, waarvan de bewaring per definitie dezelfde was, doorheen de jaren. Anders is het natuurlijk gesteld met losse flessen, die wellicht niet altijd op de beste manier gestockeerd zijn geweest. En dan heb je tenslotte natuurlijk la part des anges, er verdwijnt langzaam wat wijn uit de flessen, dat is onvermijdelijk. Zolang het niveau redelijk blijft, laten we zeggen boven mid-shoulder hoeft dat nog niet meteen te zeggen dat de wijn om zeep is.
(13-05-2016 07:43 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Zolang het niveau redelijk blijft, laten we zeggen boven mid-shoulder hoeft dat nog niet meteen te zeggen dat de wijn om zeep is.
Klopt ... in BDX heeft vooral ouwe Mouton dat probleem - niettemin, het gros nog steeds goed te drinken.
Mouton, inderdaad, Mathijs. Het is door de jaren heen een constante geweest dat van alle oude premiers grands crus Mouton-Rothschild altijd het laagste niveau heeft. Je zou de Baron ervan gaan verdenken dat hij een koffielepeltje minder in de fles doet (en dat is toch al gauw 10 euro gespaard...), maar dat klopt niet, want de nieuwe releases zijn even vol als op een ander...
(13-05-2016 09:00 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Mouton, inderdaad, Mathijs. Het is door de jaren heen een constante geweest dat van alle oude premiers grands crus Mouton-Rothschild altijd het laagste niveau heeft. Je zou de Baron ervan gaan verdenken dat hij een koffielepeltje minder in de fles doet (en dat is toch al gauw 10 euro gespaard...), maar dat klopt niet, want de nieuwe releases zijn even vol als op een ander...
Nogal vreemd, want de oude hebben mooie lange ( wel iets smallere heb ik de indruk ) kurken.
Je zou beginnen denken dat er met een mooi afgevulde oude Mouton gefoefeld is
.
Misschien wordt er met die oudere Moutons veel meer heen en weer gesjouwd dan met Latour of Lafite. Reeksen flessen (en kisten of magnums...) van Mouton worden al erg lang verzameld omwille van de schilderijenreproducties op de etiketten. Herinner u Delvaux op de 1985 of Picasso op de 1973...
En dit terwijl er niks zo goed op een fles Pétrus lijkt, dan een andere fles Pétrus. Dat houdt natuurlijk in dat men zijn Moutons te pas en te onpas aan iedereen wil laten zien. The horror tot nu toe was een collectie vanaf 1945 tot ... rechtop in een vitrine in het salon, hel verlicht door diverse spots. In die omstandigheden zie je het niveau gewoon zakken met het blote oog.
(13-05-2016 05:57 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Misschien wordt er met die oudere Moutons veel meer heen en weer gesjouwd dan met Latour of Lafite. Reeksen flessen (en kisten of magnums...) van Mouton worden al erg lang verzameld omwille van de schilderijenreproducties op de etiketten. Herinner u Delvaux op de 1985 of Picasso op de 1973...
En dit terwijl er niks zo goed op een fles Pétrus lijkt, dan een andere fles Pétrus. Dat houdt natuurlijk in dat men zijn Moutons te pas en te onpas aan iedereen wil laten zien. The horror tot nu toe was een collectie vanaf 1945 tot ... rechtop in een vitrine in het salon, hel verlicht door diverse spots. In die omstandigheden zie je het niveau gewoon zakken met het blote oog.
De 1993 was ook wel mooi... Europese versie toch
Ja, wat een gedoe was dat toen... Alleen, na alle Dutroux en Vangheluwes die we ondertussen over ons heen hebben gekregen (figuurlijk, wel te verstaan) kan men zich afvragen of zo'n etiket zelfs in Europa nu nog een kans zou krijgen...
[
attachment=1928]
Om nog even terug te komen op die niveaus. Sotheby's geeft op zijn ullage-chart aan dat top shoulder het gebruikelijke niveau is voor wijnen die ouder zijn dan 15 jaar... O.K., dat is een verkopersstandpunt, maar het is toch Sotheby's.
En om iedereen gerust te stellen, nog even een fotootje van een random fles uit die veiling van komende 30 juni. Louis Trapet's Chambertin 1976. Perfect niveau, mooi bourgognejaar en het jaar dat mijn veilingloopbaan ging beginnen...
Het gekke me die Chambertin 1976 is, dat ik ergens op een website een beoordeling "doit être bu" vind behalve bij uitzonderlijke bewaring of grote formaten, maar diezelfde website geeft wel een "prix moyenne" op van 245 euro... Die prijs is hoe dan ook overdreven (bij Sotheby's vind ik een schatting vanaf ongeveer 50 euro, en dat was ook mijn idee), maar hier is de waarheid (it's on the bottom of a glass). Een prachtige, heldere, sprankelende kleur met een beetje tuillé aan de rand. Goede tranen. Eerst wat dierlijke geuren, nat pelswild, en champignons in de neus maar dan de meest subtiele geur van vers en gestoofd fruit, met een beetje tertiair wat theeblaadjes, tabak en diverse andere dingen, zo versmolten dat ik er allemaal de vinger niet kan op leggen. Frambozen, krieken. Erg aangenaam in de mond, met verfrissende zuren, die het wat halen op de molligheid, behoorlijk lange afdronk eindigend op de te verwachten pinot-noir-kersenpit. Het zal dus wel "conservation exceptionnelle" geweest zijn...
(14-05-2016 03:52 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Het gekke me die Chambertin 1976 is, dat ik ergens op een website een beoordeling "doit être bu" vind behalve bij uitzonderlijke bewaring of grote formaten, maar diezelfde website geeft wel een "prix moyenne" op van 245 euro... Die prijs is hoe dan ook overdreven (bij Sotheby's vind ik een schatting vanaf ongeveer 50 euro, en dat was ook mijn idee), maar hier is de waarheid (it's on the bottom of a glass). Een prachtige, heldere, sprankelende kleur met een beetje tuillé aan de rand. Goede tranen. Eerst wat dierlijke geuren, nat pelswild, en champignons in de neus maar dan de meest subtiele geur van vers en gestoofd fruit, met een beetje tertiair wat theeblaadjes, tabak en diverse andere dingen, zo versmolten dat ik er allemaal de vinger niet kan op leggen. Frambozen, krieken. Erg aangenaam in de mond, met verfrissende zuren, die het wat halen op de molligheid, behoorlijk lange afdronk eindigend op de te verwachten pinot-noir-kersenpit. Het zal dus wel "conservation exceptionnelle" geweest zijn...
Nu nog de rest van het lot voorproeven
Elke tocht begint met de eerste stap, zei euh... Jan Peumans?
(14-05-2016 05:03 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Elke tocht begint met de eerste stap, zei euh... Jan Peumans?
Bijna correct. "..het eerste stapjé" zei Janneman.
Hij is er intussen, onze wijncatalogus voor de veiling van 30 juni. We hebben alle flessen gefotografeerd en die staan op jordaens.eu
Ziet er eigenlijk niet slecht uit. Intussen komen de eerste biedingen binnen, uit Hongkong en Duitsland...
(15-06-2016 04:11 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Hij is er intussen, onze wijncatalogus voor de veiling van 30 juni. We hebben alle flessen gefotografeerd en die staan op jordaens.eu
Ziet er eigenlijk niet slecht uit. Intussen komen de eerste biedingen binnen, uit Hongkong en Duitsland...
De Leoville Las Cases 1964 lijkt me wel interessant - maar 12 flessen dan te veel.
Sommige andere loten heb ik serieuze twijfels als dat nog te genieten zal zijn.
Mathijs
(16-06-2016 06:52 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (15-06-2016 04:11 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Hij is er intussen, onze wijncatalogus voor de veiling van 30 juni. We hebben alle flessen gefotografeerd en die staan op jordaens.eu
Ziet er eigenlijk niet slecht uit. Intussen komen de eerste biedingen binnen, uit Hongkong en Duitsland...
Sommige andere loten heb ik serieuze twijfels als dat nog te genieten zal zijn.
Mathijs
Die zijn voor de Honkongezen
Hoewel zowat alle flessen uit dezelfde kelder komen, zijn er merkwaardige verschillen van fles tot fles. Gezien de gezegende leeftijd, meestal meer dan 35 jaar oud, zullen er allicht per lot enkele mindere flessen bij zijn, dat valt al uit de foto's af te leiden. Dat neemt niet weg dat flessen van Voarick, de Vogüé of andere Leflaives zonder meer beloftevol zijn.
Het is hier zo druk de laatste dagen, dat ik nog geen tijd gehad heb om te melden dat de wijnveiling van vorige donderdag een eclatant succes was.
Bij deze: "onze wijnveiling van vorige week was een eclatant succes".
(06-07-2016 09:33 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Het is hier zo druk de laatste dagen, dat ik nog geen tijd gehad heb om te melden dat de wijnveiling van vorige donderdag een eclatant succes was.
Bij deze: "onze wijnveiling van vorige week was een eclatant succes".
Dat is je zeker gegund Jordaens.
Je zal er ook (hard) voor gewerkt hebben.
Kan je me een beeld schetsen welk cliënteel deze wijnen koopt.
Wijnliefhebbers, verzamelaars, investeerders........
In dit geval overwegend internationale handel. De Belgische particuliere koper haakt veelal af op dit prijsniveau (en ook wel op deze oude millésimes, zoals 1966, 1971, 1976, 1978, 1983...).
En merci, Don, dat je de geleverde arbeid apprecieert. Nogal wat mensen vragen me nu en dan: "als ge enkel één keer in de maand wat loten afklopt, wat doet ge dan de rest van de tijd?".
Die auto had ik bijna besteld, maar alras bleek dat ze die niet in stationwagon hebben en hoe moet een mens dan kisten laden...
Als mijn Pattontank versleten is zal ik er eens over nadenken.