deze namiddag is er een doos 2007 "geland" bij mij (
Filip R), dus dit moest dringend eens geproefd worden natuurlijk
niet evident om de kurk eruit te krijgen : ik kreeg er mijn sommelier met moeite in : verpulverde volledig, maar met wat geduld wel in orde gekomen
geen typische Sangiovese-kleur, net iets te bleek daarvoor > gaat richting violet
in de neus wel als Italië herkenbaar, maar absoluut geen Sangiovese-geur, doet eerder aan Puglia denken, in elk geval iets uit het zuiden
"ruime" samenstelling : de wettelijke 90% Sangiovese, aangevuld met Merlot, CS, Colorino en Malvasia Nera (ik ben eigenlijk niet overtuigd dat die samenstelling correct is, ik denk niet dat er 90% Sangiovese in zit, zou trouwens niet de 1e maal zijn dat ze wat foefelen met de samenstelling in Toscane
)
in de mond nog redelijk gesloten, en ook geen typische Chianti, ik had beetje gevreesd dat hij nu bijna ondrinkbaar ging zijn door zijn hoge zuren, maar dit is niet het geval, de zuren zijn wel aanwezig maar zijn niet uit balans
IWC en WS 91, RP 90, op CT 88,3 (median 89)
(27-11-2011 08:54 PM)Kris G schreef: [ -> ]deze namiddag is er een doos 2007 "geland" bij mij ( Filip R), dus dit moest dringend eens geproefd worden natuurlijk
niet evident om de kurk eruit te krijgen : ik kreeg er mijn sommelier met moeite in : verpulverde volledig, maar met wat geduld wel in orde gekomen
geen typische Sangiovese-kleur, net iets te bleek daarvoor > gaat richting violet
in de neus wel als Italië herkenbaar, maar absoluut geen Sangiovese-geur, doet eerder aan Puglia denken, in elk geval iets uit het zuiden
"ruime" samenstelling : de wettelijke 90% Sangiovese, aangevuld met Merlot, CS, Colorino en Malvasia Nera (ik ben eigenlijk niet overtuigd dat die samenstelling correct is, ik denk niet dat er 90% Sangiovese in zit, zou trouwens niet de 1e maal zijn dat ze wat foefelen met de samenstelling in Toscane )
in de mond nog redelijk gesloten, en ook geen typische Chianti, ik had beetje gevreesd dat hij nu bijna ondrinkbaar ging zijn door zijn hoge zuren, maar dit is niet het geval, de zuren zijn wel aanwezig maar zijn niet uit balans
IWC en WS 91, RP 90, op CT 88,3 (median 89)
er bestaan speciale openers of tangen om gemakkelijk een fles met verpulverde kurk open te krijgen en die kosten 15 euro
al lang deze wijn eens willen proeven maar na jouw beschrijving precies weinig zin in
ik ga me aansluiten bij de score op CT (ik begin eigenlijk meer en meer vertrouwen te krijgen in CT) en hem een 88 geven, geen slechte wijn, maar het is geen Chianti
en die 90+ scores zijn echt wel overdreven (die waren de reden van de aankoop), P/K geen ramp en misschien binnen een 2-tal jaar wel beter, ik geef gerust toe dat ik hem niet in zijn beste fase heb geproefd
op dag 2 na wat extra zuurstof niet veel beterschap, minstens 2-3 jaar ergens onderaan een wijnrek leggen en dan nog eens proberen
87-88 is echt wel de max score die ik hem nu kan geven
Gisteren de 2008 gedronken bij gebakken buikspek met spruiten. Een Chianti zonder scherpe kantjes, alles mooi in balans. Zachte tannines, zuren niet overdreven. Lekkere wijn, dat zeker, maar mist misschien dat tikkeltje extra.
(27-02-2013 11:16 AM)33S schreef: [ -> ]Gisteren de 2008 gedronken bij gebakken buikspek met spruiten. Een Chianti zonder scherpe kantjes, alles mooi in balans. Zachte tannines, zuren niet overdreven. Lekkere wijn, dat zeker, maar mist misschien dat tikkeltje extra.
Proefde die ook toen ik daar 2 jaar geleden op vakantie was. Ik vond die wel lekker maar was naar mijn gevoel een ietwat modernere Chianit. Miste wat authenticiteit voor mij. Toevallig gisteren opnieuw in die streek een vakantie geboekt. Maar Frescobaldi ga ik deze keer links laten liggen denk ik. Fattoria Selvapiana daarentegen niet, topper in de Chianti Rufina streek (en heeft wel die authenticiteit).
(27-02-2013 03:52 PM)nco schreef: [ -> ] (27-02-2013 11:16 AM)33S schreef: [ -> ]Gisteren de 2008 gedronken bij gebakken buikspek met spruiten. Een Chianti zonder scherpe kantjes, alles mooi in balans. Zachte tannines, zuren niet overdreven. Lekkere wijn, dat zeker, maar mist misschien dat tikkeltje extra.
Proefde die ook toen ik daar 2 jaar geleden op vakantie was. Ik vond die wel lekker maar was naar mijn gevoel een ietwat modernere Chianit. Miste wat authenticiteit voor mij. Toevallig gisteren opnieuw in die streek een vakantie geboekt. Maar Frescobaldi ga ik deze keer links laten liggen denk ik. Fattoria Selvapiana daarentegen niet, topper in de Chianti Rufina streek (en heeft wel die authenticiteit).
Vorige zomer ben ik met vakantie geweest in de Chianti Classico streek.
Ik heb de volgende wijnhuizen bezocht: Castello di Ama, Castello di Brolio en Villa Cafaggio: dit zijn echte aanraders. Enkele maanden terug heb ik een degustatie gegeven over de Chianti wijnen. De witte en rode wijn van Castello Monsanto waren toen top, moet je zeker eens degusteren! Ciao.
(27-02-2013 11:46 PM)Viticoli schreef: [ -> ] (27-02-2013 03:52 PM)nco schreef: [ -> ] (27-02-2013 11:16 AM)33S schreef: [ -> ]Gisteren de 2008 gedronken bij gebakken buikspek met spruiten. Een Chianti zonder scherpe kantjes, alles mooi in balans. Zachte tannines, zuren niet overdreven. Lekkere wijn, dat zeker, maar mist misschien dat tikkeltje extra.
Proefde die ook toen ik daar 2 jaar geleden op vakantie was. Ik vond die wel lekker maar was naar mijn gevoel een ietwat modernere Chianit. Miste wat authenticiteit voor mij. Toevallig gisteren opnieuw in die streek een vakantie geboekt. Maar Frescobaldi ga ik deze keer links laten liggen denk ik. Fattoria Selvapiana daarentegen niet, topper in de Chianti Rufina streek (en heeft wel die authenticiteit).
Vorige zomer ben ik met vakantie geweest in de Chianti Classico streek.
Ik heb de volgende wijnhuizen bezocht: Castello di Ama, Castello di Brolio en Villa Cafaggio: dit zijn echte aanraders. Enkele maanden terug heb ik een degustatie gegeven over de Chianti wijnen. De witte en rode wijn van Castello Monsanto waren toen top, moet je zeker eens degusteren! Ciao.
Villa Cafaggio P/Q zeer goed. Riserva 2008 vorig jaar nog gedronken. Nog een jaar of 3 wachten. Moet zeggen dat Claudia op het domein de verkoop ook wat heeft opgedreven (vlot en schoon madammeke