Cepparello 2001
Schoon fleske, beter dan verwacht want de laatste keer dat ik deze Cep proefde was het bedenkelijk.
Mooi rood fruit, geweldige chocolade (callebaut gift), ondanks de jaren toch nog wat (veel) hout en tannines.
Maar alles is mooi versmolten hoor, bizar.. nog te jong? Voor die prijs had ik toch meer verwacht.
ITG wijn .... dus geen Chianti :-)
Restje moet het morgen bewijzen.
toch nen 100% Sangiovese
meeste IGT's zijn wel blends
"mijn vriendin
" JR vindt hem precies wel lekker, op CT median 91
Ken die regels nie maar een 100% sangio zou geen Chianti mogen zijn.... das toch hetgeen ik mij herinner van de uitleg van de dochter of nicht of nog iets anders op een degu in zuid belgique. Het was een mooie dame... en wijn. De Chianti is schitterend!
(04-12-2011 12:38 AM)Venne schreef: [ -> ]Ken die regels nie maar een 100% sangio zou geen Chianti mogen zijn.... das toch hetgeen ik mij herinner van de uitleg van de dochter of nicht of nog iets anders op een degu in zuid belgique. Het was een mooie dame... en wijn. De Chianti is schitterend!
volgens mij mag er zeker 100% Sangiovese in een Chianti zitten hoor
min 90% (regels veranderen wel regelmatig eens) maar 100% mag ook, ik heb zelf absolute voorkeur voor 100% Sangiovese
Was het ook niet zeker, even opgezocht:
Chianti Classico wine must be obtained from grapes grown in the production zone delimited in Article 3 below and derived from vineyards having, within the estate framework, the following ampelographical composition: Sangiovese, from 80% to 100%. In addition, red grapes belonging to varieties recommended and authorized in the administrative districts of the production zone of the grapes set forth in Article 3 below, can be used in the production of the wine in a maximum ratio of 20% of the area entered on the vineyard register.
(04-12-2011 03:16 PM)vinejo schreef: [ -> ]Was het ook niet zeker, even opgezocht:
Chianti Classico wine must be obtained from grapes grown in the production zone delimited in Article 3 below and derived from vineyards having, within the estate framework, the following ampelographical composition: Sangiovese, from 80% to 100%. In addition, red grapes belonging to varieties recommended and authorized in the administrative districts of the production zone of the grapes set forth in Article 3 below, can be used in the production of the wine in a maximum ratio of 20% of the area entered on the vineyard register.
het is idd 80% nu, het is in 2 stappen verlaagd van eerst min 90%, dan min 85% en sinds 2000 is het 80% > ik vind dit een heel betreurenswaardige evolutie
Wow .. dag 2 schitterend.
Not in your face maar subtiel, fragiel wijntje. Kan een dagske karaf gebruiken.
Waarom is het dan een IGT ?
C
epparello
Voor De Marchi is zijn eigenlijke Riserva de Cepparello, die alleen vanwege de onredelijke eisen voor Chianti Classico tafelwijn heet. Deze wijn is gemaakt vanaf 1980. Hij is zeer diep van kleur en compact van structuur en ontwikkelt zich langzamer dan de meeste andere pure Sangiovese-wijnen. Soepele jaren als '83 en '86 kan men na een jaar of vijf beginnen te drinken, maar voor jaren met veel tannine als '82, '85 en '88 is meer geduld vereist. De wijn is nog vrij gesloten (en jong van kleur) op een moment waarop vergelijkbare wijnen van dezelfde leeftijd al rijpe geuren hebben ontwikkeld. Tot nu toe heeft nog nooit iemand een Cepparello uit een echt goed jaar op het toppunt van zijn ontwikkeling kunnen proeven, hoewel de '82 nu (in '91) ook wat rijpere geuren begint te ontwikkelen. De Chianti's van voor '82 zijn nu aan het eind van hun ontwikkeling, de '82 is op zijn toppunt: vol, pittig, toch zacht, animale geuren, geen spoor van oxidatie.
onredelijke eisen?
> bizarre uitleg
Winedoctor says:
"The wines have Cepparello at their head, a barrique-aged Sangiovese classified as an IGT - because at the time of its creation in the 1980s a wine comprising 100% Sangiovese could not legally be labelled as Chianti. "
Wordt dit dan niet herzien ? Of is er een andere reden ?
(04-12-2011 11:37 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Winedoctor says:
"The wines have Cepparello at their head, a barrique-aged Sangiovese classified as an IGT - because at the time of its creation in the 1980s a wine comprising 100% Sangiovese could not legally be labelled as Chianti. "
Wordt dit dan niet herzien ? Of is er een andere reden ?
lijkt me raar, WD is meestal wel heel betrouwbaar, maar vroeger moest er net meer Sangiovese (90% ipv 80%) inzitten om een Chianti te mogen zijn
ook ergens gelezen dat ze uit onvrede hun lidmaatschap aan Gallo Nero hebben opgezegd > misschien heeft dat er ook iets mee te maken
(04-12-2011 11:32 PM)Kris G schreef: [ -> ]Cepparello
Voor De Marchi is zijn eigenlijke Riserva de Cepparello, die alleen vanwege de onredelijke eisen voor Chianti Classico tafelwijn heet. Deze wijn is gemaakt vanaf 1980. Hij is zeer diep van kleur en compact van structuur en ontwikkelt zich langzamer dan de meeste andere pure Sangiovese-wijnen. Soepele jaren als '83 en '86 kan men na een jaar of vijf beginnen te drinken, maar voor jaren met veel tannine als '82, '85 en '88 is meer geduld vereist. De wijn is nog vrij gesloten (en jong van kleur) op een moment waarop vergelijkbare wijnen van dezelfde leeftijd al rijpe geuren hebben ontwikkeld. Tot nu toe heeft nog nooit iemand een Cepparello uit een echt goed jaar op het toppunt van zijn ontwikkeling kunnen proeven, hoewel de '82 nu (in '91) ook wat rijpere geuren begint te ontwikkelen. De Chianti's van voor '82 zijn nu aan het eind van hun ontwikkeling, de '82 is op zijn toppunt: vol, pittig, toch zacht, animale geuren, geen spoor van oxidatie.
onredelijke eisen? > bizarre uitleg
Vroeger waren ze verplicht om er zelfs bepaalde witte druiven bij te doen dacht ik. Vandaar misschien dat 'onredelijke'.
Haha de ceparello ... geen goeie herinnering aan (wel aan hun basis chianti classico)
Koen: 21. Isole e Olena, Ceparello (IGT Toscana) 1999 : één van de tegenvallers. Sousbois, caramel. Mist complexiteit en rondeur. Droogtrekkend in de afdronk.
Venne: 21 bizarre wijn , heb daar ook nog een fles van liggen jaartal checken
Bij deze blijkbaar gecheckt
... zou inderdaad misschien kunnen dat die nog een stukske meer jaren op de teller moet hebben.
Opmerking van Jo klopt vroeger moest Chianti witte druiven toevoegen en mochten ze geen barriques gebruiken. Nu is alles vree soepel, maar diegenen die naam hebben gemaakt met hun "tafelwijn" prefereren hun IGT "super Toscan" status. Dit zal wel de voornaamste reden zijn van de Cepparello.
Koen heeft gelijk. Ik haal even Wikipedia erbij
:
Many of the producers behind the Super Tuscan movement were originally Chianti producers who were rebelling against what they felt were antiquated DOC regulations. Some of these producers wanted to make Chiantis that were 100% varietal Sangiovese. Others wanted the flexibility to experiment with blending French grape varieties such as Cabernet Sauvignon and Merlot or to not be required to blend in any white grape varieties. The late twentieth century saw a flurry of creativity and innovation in the Chianti zones as producers experimented with new grape varieties and introduced modern wine-making techniques such as the use of new oak barrels. The prices and wine ratings of some Super Tuscans would regularly eclipse those of DOC sanctioned Chiantis. The success of the Super Tuscans encouraged government officials to reconsider the DOC regulations in order to bring some of these wines back into the fold labelled as Chianti.
Ne Super Tuscan van 100% sangio... ook wel strange:-)
(05-12-2011 11:12 PM)Venne schreef: [ -> ]Ne Super Tuscan van 100% sangio... ook wel strange:-)
idd en Venne zeg het eens : waar doet hij het meest aan denken op smaakgebied > nen Brunello, nen Chianti of nen Super Tuscan? we zullen hem dan zelf klasseren
op ne wat eik gezien op leeftijd zijnde bourgogne:-)
Isole e Olena, Cepparello 2001
Rode besjes, confituré, witte peper, fijne houtimpressies (eucalyptus), subtiel, beetje sous-bois, gedroogde specerijen, sigarenkistje. Verleidelijk, harmonieus, dens fruit. Zijdig versmolten mond met nog heel wat fijne zuurtjes op het eind. Finesse, spanning en kracht in perfect evenwicht. Enorme charmeur en perfect op dronk.
(05-04-2012 02:38 AM)doc schreef: [ -> ]Isole e Olena, Cepparello 2001
Rode besjes, confituré, witte peper, fijne houtimpressies (eucalyptus), subtiel, beetje sous-bois, gedroogde specerijen, sigarenkistje. Verleidelijk, harmonieus, dens fruit. Zijdig versmolten mond met nog heel wat fijne zuurtjes op het eind. Finesse, spanning en kracht in perfect evenwicht. Enorme charmeur en perfect op dronk.
Ik kan daar weinig aan toevoegen. Of Venne citeren: "op ne wat eik gezien op leeftijd zijnde bourgogne:-)". En er toch nog bijvoegen dat diene Bourgogne net iets zoeter is dan normaal (sangiovese/Italië).
(10-12-2012 03:40 PM)Matten schreef: [ -> ] (05-04-2012 02:38 AM)doc schreef: [ -> ]Isole e Olena, Cepparello 2001
Rode besjes, confituré, witte peper, fijne houtimpressies (eucalyptus), subtiel, beetje sous-bois, gedroogde specerijen, sigarenkistje. Verleidelijk, harmonieus, dens fruit. Zijdig versmolten mond met nog heel wat fijne zuurtjes op het eind. Finesse, spanning en kracht in perfect evenwicht. Enorme charmeur en perfect op dronk.
Ik kan daar weinig aan toevoegen. Of Venne citeren: "op ne wat eik gezien op leeftijd zijnde bourgogne:-)". En er toch nog bijvoegen dat diene Bourgogne net iets zoeter is dan normaal (sangiovese/Italië).
Een aantal uren karaf deden hem de laatste keer dat ik hem dronk echt nog deugd. Was toen zelfs best op dag 2.
(10-12-2012 06:00 PM)doc schreef: [ -> ] (10-12-2012 03:40 PM)Matten schreef: [ -> ] (05-04-2012 02:38 AM)doc schreef: [ -> ]Isole e Olena, Cepparello 2001
Rode besjes, confituré, witte peper, fijne houtimpressies (eucalyptus), subtiel, beetje sous-bois, gedroogde specerijen, sigarenkistje. Verleidelijk, harmonieus, dens fruit. Zijdig versmolten mond met nog heel wat fijne zuurtjes op het eind. Finesse, spanning en kracht in perfect evenwicht. Enorme charmeur en perfect op dronk.
Ik kan daar weinig aan toevoegen. Of Venne citeren: "op ne wat eik gezien op leeftijd zijnde bourgogne:-)". En er toch nog bijvoegen dat diene Bourgogne net iets zoeter is dan normaal (sangiovese/Italië).
Een aantal uren karaf deden hem de laatste keer dat ik hem dronk echt nog deugd. Was toen zelfs best op dag 2.
Had toevallig bijna dit flesje geopend voor HT vrijdagavond. Dan toch maar gekozen voor Bordeaux
Zaterdagavond, net thuis van een trouwreceptie.
Wat doen we dan? Juist, lekker flesje drinken! Met gemengde gevoelens weliswaar, laatste fles...
Cepparello 2001
Recht uit de frigo, nog een beetje te fris (14°). Perfect op dronk, mooi zacht en mooie evolutie. Er begint een klein randje aan te komen in het glas. Ik heb de indruk dat deze nog wel even meekan! Nog genoeg backbone erin dus geen slap sapje...
Lekker.....
Me wants more!
(13-04-2013 08:29 PM)Tom T schreef: [ -> ]Zaterdagavond, net thuis van een trouwreceptie.
Wat doen we dan? Juist, lekker flesje drinken! Met gemengde gevoelens weliswaar, laatste fles...
Cepparello 2001
Recht uit de frigo, nog een beetje te fris (14°). Perfect op dronk, mooi zacht en mooie evolutie. Er begint een klein randje aan te komen in het glas. Ik heb de indruk dat deze nog wel even meekan! Nog genoeg backbone erin dus geen slap sapje...
Lekker.....
Me wants more!
Me too ! ;-)
De wijn mag inderdaad gedronken worden, is volgens mij op z'n top nu ...cheers !
Die sangiovese's, mmm! Het vrouwtje is er ook volledig voor te vinden!
Is ondertussen al wat meer op kamertemperatuur en begint nu volledig open te bloeien, fruit komt er veel beter door. Perfect gecounterd door de zuren in het middenpallet, en die afdronk.....
Zeer schone wijn...
Cepparello, Cepparello, ok, maar probeer toch ook maar is de "gewone" Chianti Classico. Of is 'm te goedkoop?
(13-04-2013 08:45 PM)de populist schreef: [ -> ]Cepparello, Cepparello, ok, maar probeer toch ook maar is de "gewone" Chianti Classico. Of is 'm te goedkoop?
Wat bedoel je met dat laatste ?
Ik vind dit nogal vernietigend ....of begreep ik het verkeerd ?
Te goedkoop is hem zeker niet, er zijn er die goedkoper zijn en enorm lekker! Prijs is geen argument if you ask me, de lekkerste wijnen die ik heb liggen kosten rond de 18eu en komen uit de Loire... :-) Wil em wel eens proeven, zeker na jou verslagje gelezen te hebben. Verkrijgbaar bij Mostade geloof ik?
Neemt niet weg dat deze Cep mij enorm bevalt ze
(13-04-2013 08:46 PM)doc schreef: [ -> ] (13-04-2013 08:45 PM)de populist schreef: [ -> ]Cepparello, Cepparello, ok, maar probeer toch ook maar is de "gewone" Chianti Classico. Of is 'm te goedkoop?
Wat bedoel je met dat laatste ? Ik vind dit nogal vernietigend ....of begreep ik het verkeerd ?
Ik denk dat de populist gewoon wil zeggen dat de chianti classico van dit huis ook al top is. Ik herinner me dat hij onlangs nogal lyrisch was over de 2010 van dit huis.
(13-04-2013 08:46 PM)doc schreef: [ -> ] (13-04-2013 08:45 PM)de populist schreef: [ -> ]Cepparello, Cepparello, ok, maar probeer toch ook maar is de "gewone" Chianti Classico. Of is 'm te goedkoop?
Wat bedoel je met dat laatste ? Ik vind dit nogal vernietigend ....of begreep ik het verkeerd ?
Beetje pissed off gewoon vanavond Doc (deed vandaag verschillende proeverijen. Op de proeverijen waar er geen zak te beleven viel, liep het vol volk en werd aan de lopende band (in mijn ogen) brol gekocht.. Op de proeverij met ongelofelijk deskundige wijnhandelaar met ongelofelijk goeie selectie wijnen aan zéér redelijke prijzen geen kat te zien (Leuvin, bescheiden degustatieruimte). Irrationeel van mij, ik weet het wel, maar toch...). Die Cepparello is inderdaad goe, maar wordt serieus gehyped. IGTomdat hij anders minder speciaal zou zijn. Ik heb hem vaak geproefd (bij Jublou waar ik vroeger regelmatig heb geholpen bij proeverijen), naast de Chianti Classico. 47 euro!!!, wel, ik weet nie hoor, maar geef mij maar drie Chianti Classico's. Wilt ge een 'cultwijn', vraag er gewoon veel voor, da's de markt zeker? Meer was het nie. Ik ben gewoon geen Cepparellofan (kan zijn omdat ik ze steeds te jong dronk).
(13-04-2013 09:21 PM)de populist schreef: [ -> ] (13-04-2013 08:46 PM)doc schreef: [ -> ] (13-04-2013 08:45 PM)de populist schreef: [ -> ]Cepparello, Cepparello, ok, maar probeer toch ook maar is de "gewone" Chianti Classico. Of is 'm te goedkoop?
Wat bedoel je met dat laatste ? Ik vind dit nogal vernietigend ....of begreep ik het verkeerd ?
Beetje pissed off gewoon vanavond Doc (deed vandaag verschillende proeverijen. Op de proeverijen waar er geen zak te beleven viel, liep het vol volk en werd aan de lopende band (in mijn ogen) brol gekocht.. Op de proeverij met ongelofelijk deskundige wijnhandelaar met ongelofelijk goeie selectie wijnen aan zéér redelijke prijzen geen kat te zien (Leuvin, bescheiden degustatieruimte). Irrationeel van mij, ik weet het wel, maar toch...). Die Cepparello is inderdaad goe, maar wordt serieus gehyped. IGTomdat hij anders minder speciaal zou zijn. Ik heb hem vaak geproefd (bij Jublou waar ik vroeger regelmatig heb geholpen bij proeverijen), naast de Chianti Classico. 47 euro!!!, wel, ik weet nie hoor, maar geef mij maar drie Chianti Classico's. Wilt ge een 'cultwijn', vraag er gewoon veel voor, da's de markt zeker? Meer was het nie. Ik ben gewoon geen Cepparellofan (kan zijn omdat ik ze steeds te jong dronk).
Allez, vanavond vroeg onder de wol dan maar
(13-04-2013 09:21 PM)de populist schreef: [ -> ] (13-04-2013 08:46 PM)doc schreef: [ -> ] (13-04-2013 08:45 PM)de populist schreef: [ -> ]Cepparello, Cepparello, ok, maar probeer toch ook maar is de "gewone" Chianti Classico. Of is 'm te goedkoop?
Wat bedoel je met dat laatste ? Ik vind dit nogal vernietigend ....of begreep ik het verkeerd ?
Beetje pissed off gewoon vanavond Doc (deed vandaag verschillende proeverijen. Op de proeverijen waar er geen zak te beleven viel, liep het vol volk en werd aan de lopende band (in mijn ogen) brol gekocht.. Op de proeverij met ongelofelijk deskundige wijnhandelaar met ongelofelijk goeie selectie wijnen aan zéér redelijke prijzen geen kat te zien (Leuvin, bescheiden degustatieruimte). Irrationeel van mij, ik weet het wel, maar toch...). Die Cepparello is inderdaad goe, maar wordt serieus gehyped. IGTomdat hij anders minder speciaal zou zijn. Ik heb hem vaak geproefd (bij Jublou waar ik vroeger regelmatig heb geholpen bij proeverijen), naast de Chianti Classico. 47 euro!!!, wel, ik weet nie hoor, maar geef mij maar drie Chianti Classico's. Wilt ge een 'cultwijn', vraag er gewoon veel voor, da's de markt zeker? Meer was het nie. Ik ben gewoon geen Cepparellofan (kan zijn omdat ik ze steeds te jong dronk).
In de wijnwereld zijn er veel hype's he, en dit is een discussie op zich... Ik merk dat mijn smaak verre van overeenstemt met men vriendenkring... Maar dit wil niet zeggen dat we er niet kunnen van genieten :-)
Ik geloof je op je woord dat de "gewone" Chianti Classico top is ze! Spijtig genoeg nog niet geproefd, dus kan er niet over oordelen. Wou em proeven bij Mossie na jou verslagje gelezen te hebben, maar was er spijtig genoeg niet bij.
ps 47eu heb'k em niet betaald ze ;-)