Dit familiale cultdomein bestaat reeds sedert 1921.
In Chinon (en ook Bourgueil bvb) heef men drie soorten bodems:
De vlakkere stukken met wat gravel maar vooral zand (naar de Vienne toe) geven lichtere wijnen, het plateau (klei-zand) dat fijnere en subtiele wijnen voortbrengt, en de hellingen met klei-kalk die zorgen voor pure bewaarwijnen.
En deze bewaarkracht werd perfect geïllustreerd door de Clos de L' Olive van dit domein...
Couly-Dutheil Clos de L' Olive 1989
Een kleur met amper evolutieve toetsen, matig intens robijnrood, waterachtig maar niet bruin naar de rand toe. De neus is heel fris, kruidig, boontjes die nét in het kookvocht liggen, champignons, bos en bijhorende bessen.
In de mond is deze wijn in ultiem evenwicht, fris en versmolten, fijne structuur, mooie afdronk.
Ik gokte op oogstjaar 2002...
Na verloop van tijd deed de wijn meer en meer op een perfect verouderde Bordeaux denken. Alweer het bewijs dat CFRanc uit de Loire énorm mooie en bewaarkrachtige wijnen voortbrengt.
Dank aan de gastheer (en -vrouw) om ons dit te laten proeven!!
Heb twee flesjes Domaine Couly-Dutheil - Chinon Clos de l'Echo 2009 liggen. Daar ik totaal geen ervaring heb met rode wijnen uit de Loire, laat staan met dit huis... wanneer zou deze wijn stilaan op dronk zijn?
De meningen van de (zogenaamde) experts lopen wel erg sterk uit elkaar:
Volgens Colruyt en Wine Spectator nu op dronk. Franse gidsen en recensenten bergen hem nog wat op, Bernard Burtschy zou de wijn zelfs niet voor 2017 opentrekken. De wijnmaker zelfs spreekt van "Agréable dès 5 à 6 ans".
Het voordeel met de 2009-ers uit de Loire (zoals uit Bordeaux) is dat deze jong al genietbaar zijn maar onderschat het bewaarpotentieel toch niet hoor. Ik schat dat deze fles gemakkelijk 15 jaar zal meekunnen.
Voor de 2009 geeft Bettane et Desseauve als drinking window 2014-2020...ik denk dat dit als raad kan tellen.
2005 heb ik tot nu toe zelfs nog niet open gedaan.
Als je de TN leest van de 1989 zie je dat er wel wat bewaarcapaciteit is voor deze cuvée
Bettane over de Echo 2009:
"Boire un clos-de-l'echo jeune serait un vinicide. Ce clos a besoin de temps et le pari de le réaliser sans élevage en barriques peut être discuté. Il a néanmoins gardé une pureté étonnante et une suavité hors pair. Bien que non élévé, ce sauvageon de belle origine fera l'une des grandes bouteilles de Loire d'ici quelques années."
Bedankt voor de adviezen. Ga ze (zoals eigenlijk gepland) nog een tijdje laten rusten.
Vandaag m'n 3 echo-flesjes opgehaald aan rode prijs in Colruyt..., Loire liefhebbers.., kopen deze handel en fikken af voor een paar jaar!
(11-07-2012 08:36 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Vandaag m'n 3 echo-flesjes opgehaald aan rode prijs in Colruyt..., Loire liefhebbers.., kopen deze handel en fikken af voor een paar jaar!
allez dan... Ook besteld
(11-07-2012 08:55 PM)Bert schreef: [ -> ] (11-07-2012 08:36 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Vandaag m'n 3 echo-flesjes opgehaald aan rode prijs in Colruyt..., Loire liefhebbers.., kopen deze handel en fikken af voor een paar jaar!
allez dan... Ook besteld
Tweede deel van de opdracht wordt al een stuk moeilijker voor Bert...
Olive 1989
Dronk deze vanavond nog eens met kalfsvlees orloff en uien. Man, Chinon kan toch prachtig meegaan, nog goed op fruit, de paprika springt er nog uit, blijft boeiende wijn, lekkerrrrrl ! Wie gaat er mee naar de Loire ?
(11-07-2012 08:36 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Vandaag m'n 3 echo-flesjes opgehaald aan rode prijs in Colruyt..., Loire liefhebbers.., kopen deze handel en fikken af voor een paar jaar!
Wine Spectator (James Molesworth) schrijft nochtans
Ripe and rounded, with delicious cassis, plum and blackberry fruit flavors guided by finely beaded acidity and a refreshing tobacco note on the finish, which has subtle persistence. Drink now through 2014
Toch al eentje proberen dan zeker?
(15-07-2012 01:54 PM)Bert schreef: [ -> ] (11-07-2012 08:36 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Vandaag m'n 3 echo-flesjes opgehaald aan rode prijs in Colruyt..., Loire liefhebbers.., kopen deze handel en fikken af voor een paar jaar!
Wine Spectator (James Molesworth) schrijft nochtans
Ripe and rounded, with delicious cassis, plum and blackberry fruit flavors guided by finely beaded acidity and a refreshing tobacco note on the finish, which has subtle persistence. Drink now through 2014
Toch al eentje proberen dan zeker?
Ge kunt dat nu drinken, maar ik zou er af blijven...je gaat er meer plezier mee beleven...mocht het flesje 30 euro gekost hebben zou James het ook laten liggen ...
Clos de l' Echo 2009
Ik kon het niet laten en heb me toch eens laten verleiden om ééntje voortijdig te openen. Een intens vegetale neus (++) van groene paprika stuift uit het glas. Kruidig.
Evenwichtig geheel maar alles zit toch naast elkaar. Goeie body, zachte tannines, aangename zuurdrempel. Licht chocolatterig toets in het wulpse fruit.
Een vijftal jaren kelderrust zal hem dus inderdaad deugd doen !
(18-07-2012 06:24 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Clos de l' Echo 2009
Ik kon het niet laten en heb me toch eens laten verleiden om ééntje voortijdig te openen. Een intens vegetale neus (++) van groene paprika stuift uit het glas. Kruidig.
Evenwichtig geheel maar alles zit toch naast elkaar. Goeie body, zachte tannines, aangename zuurdrempel. Licht chocolatterig toets in het wulpse fruit.
Een vijftal jaren kelderrust zal hem dus inderdaad deugd doen !
Maar toch al zeer lekker? zachte tannines?
Soms vraag ik me af of sommige wijnen niet het lekkerste zijn in hun jeugd... Maar dan drink ik een ouwe Bordeaux of Chinon (zoals de 89 van dit huis die jij me ooit schonk) en dan denk ik... Wachten loont toch..
(18-07-2012 06:30 PM)vinejo schreef: [ -> ] (18-07-2012 06:24 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Clos de l' Echo 2009
Ik kon het niet laten en heb me toch eens laten verleiden om ééntje voortijdig te openen. Een intens vegetale neus (++) van groene paprika stuift uit het glas. Kruidig.
Evenwichtig geheel maar alles zit toch naast elkaar. Goeie body, zachte tannines, aangename zuurdrempel. Licht chocolatterig toets in het wulpse fruit.
Een vijftal jaren kelderrust zal hem dus inderdaad deugd doen !
Maar toch al zeer lekker? zachte tannines?
Soms vraag ik me af of sommige wijnen niet het lekkerste zijn in hun jeugd... Maar dan drink ik een ouwe Bordeaux of Chinon (zoals de 89 van dit huis die jij me ooit schonk) en dan denk ik... Wachten loont toch..
Ja klopt, maar mijn kleine teen zegt dat 't schoner gaat worden
Nee, niet het weer.
Had hetzelfde gevoel bij de Grand Clos van Amirault, die eigenlijk momenteel nog een trapje hoger staat bij mij tov de Couly.
Meer op 't fruit en steviger backbone...eigen aan Bourgeuil.
(18-07-2012 06:24 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Clos de l' Echo 2009
Ik kon het niet laten en heb me toch eens laten verleiden om ééntje voortijdig te openen. Een intens vegetale neus (++) van groene paprika stuift uit het glas. Kruidig.
Evenwichtig geheel maar alles zit toch naast elkaar. Goeie body, zachte tannines, aangename zuurdrempel. Licht chocolatterig toets in het wulpse fruit.
Een vijftal jaren kelderrust zal hem dus inderdaad deugd doen !
Ook recent proefflesje gedronken en me ook zeer bevallen, doet me er aan denken dat ik wat flessen moeten bijkopen!
Clos de l' Echo 2009: knappe CF, mooi fruit (kers), nog hard met een stevige beet en ijzer in de mond. Zoals Doc zegt... alles zit erin maar het moet nog in zijn plooi vallen. Two left....toch nog es op de site van colruyt zien.
(26-07-2012 06:46 PM)Kris schreef: [ -> ]Clos de l' Echo 2009: knappe CF, mooi fruit (kers), nog hard met een stevige beet en ijzer in de mond. Zoals Doc zegt... alles zit erin maar het moet nog in zijn plooi vallen. Two left....toch nog es op de site van colruyt zien.
Doe maar in, geen zorg, je kunt er jarenlang plezier aan beleven, genoeg bewaarpotentieel en mooie P/Q. Vanop de burcht van Chinon heb je een spectaculair zich op deze ommuurde wijngaard ! Een lapje groot ...
Pas nog een 95 in het glas gehad.... dik ok.... kan tegen een decenniake
heb hier nog een 97 van een ander huis liggen.... moet eens dringend open. blijkbaar topjaar:-)
Iemand de Crescendo al geproefd van hen? Nu in rode prijs bij Colruyt...
Edit, blijkbaar nu terug normale prijs... Begin deze week dus niet.
(12-06-2014 09:08 PM)Tom T schreef: [ -> ]Iemand de Crescendo al geproefd van hen? Nu in rode prijs bij Colruyt...
Edit, blijkbaar nu terug normale prijs... Begin deze week dus niet.
Ik heb de Crescendo besteld (in rode prijs) maar heb nog geen bericht gekregen dat hij al aangekomen is. Nog niet geproefd, dus. De Winedoctor proefde een tijdje terug wel de 2003 :
http://www.thewinedoctor.com/weekend/cou...2003.shtml
Misschien niet helemaal een indicatie over de 2009 maar het zegt toch al iets
Carl, ik heb 2min geleden dat artikel gelezen!
Daarstraks men 2 flesjes opgehaald (rode prijs) :-)
Ps,
zeker posten als je hem proeft! Ik durf het momenteel nog niet opentrekken... Hoewel Chinon, zelfs jong, toch zo lekker kan zijn :-)
Was er ook wel benieuwd naar, was wel prijzig hé, zelfs in rode prijs... (30+)
Normaal zou k zeggen trek er al eens eentje open maar vrees dat 2009 wel eens gesloten zou kunnen zijn...
Moest deze nu 20eu zijn zou'k het allang gedaan hebben, maar aan deze prijs wil'k geen gokje wagen :-)
Edit, voor Chinon: Duur... BDX, Bourgogne of Italianen zitten er dikwijls boven...
(12-06-2014 09:44 PM)Tom T schreef: [ -> ]Moest deze nu 20eu zijn zou'k het allang gedaan hebben, maar aan deze prijs wil'k geen gokje wagen :-)
Edit, voor Chinon: Duur... BDX, Bourgogne of Italianen zitten er dikwijls boven...
Ik reken op een TN in 2020 (hopelijk bestaat het forum dan nog...
)
Ik heb er slechts 1 flesje van besteld. Het zal dus niet voor meteen zijn, vrees ik
Chinon Clos de l'Echo 2009
Lang getwijfeld om deze Clos de l'Echo 2009 nu al open te trekken maar uiteindelijk toch gezwicht... Vlak na het ontkurken bleek deze twijfel gerechtvaardigd. Zeer "discreet" in de neus alsook in de mond, m.a.w. "potdicht". Na een uurtje of twee in de karaf een ander verhaal...
In het glas een diepe roodzwarte kleur, in de neus een heel fijn en fruitig boeket van frambozen, aardbeien, zwarte bessen en zoete paprika's. In de mond sappig en fluweelzacht met rijpe tannines, opvallend frisse en fruitige zuren, die de wijn fris en elegant houden, en een lange aromatische afdronk als toetje.
Ik heb weinig of geen ervaring met rode wijnen uit de Loire, maar dit smaakt naar meer. Dit is na een zuurstofkuurtje nu reeds heel lekker. Deze Clos de l'Echo 2009 is vandaag stilaan helemaal in zijn plooi aan het vallen maar ik durf vermoeden dat nog een extra jaartje kelderrust hem geen kwaad gaat doen. Trouwens, de wijn deed het naar mijn gevoel uitstekend in combinatie met een lekker stukje Duroc d'olives varkensvlees.
Gekocht bij Colruyt Klassewijnen: 14,99 euro (rode prijs)
(30-06-2014 11:09 AM)Innesto schreef: [ -> ]Chinon Clos de l'Echo 2009
Lang getwijfeld om deze Clos de l'Echo 2009 nu al open te trekken maar uiteindelijk toch gezwicht... Vlak na het ontkurken bleek deze twijfel gerechtvaardigd. Zeer "discreet" in de neus alsook in de mond, m.a.w. "potdicht". Na een uurtje of twee in de karaf een ander verhaal...
In het glas een diepe roodzwarte kleur, in de neus een heel fijn en fruitig boeket van frambozen, aardbeien, zwarte bessen en zoete paprika's. In de mond sappig en fluweelzacht met rijpe tannines, opvallend frisse en fruitige zuren, die de wijn fris en elegant houden, en een lange aromatische afdronk als toetje.
Ik heb weinig of geen ervaring met rode wijnen uit de Loire, maar dit smaakt naar meer. Dit is na een zuurstofkuurtje nu reeds heel lekker. Deze Clos de l'Echo 2009 is vandaag stilaan helemaal in zijn plooi aan het vallen maar ik durf vermoeden dat nog een extra jaartje kelderrust hem geen kwaad gaat doen. Trouwens, de wijn deed het naar mijn gevoel uitstekend in combinatie met een lekker stukje Duroc d'olives varkensvlees.
Gekocht bij Colruyt Klassewijnen: 14,99 euro (rode prijs)
Heb een flesje liggen, ga dus minstens nog een jaartje wachten
Crescendo 09
Ik dacht, kom... Dat is al een jaar of 5 oud, dat zal wel meevallen. Nee dus... Streng, veel hout, tanninnes. Geen Loire (CF) gevoel! Eerder nen BDX dat overdreven veel hout had gezien... Ik heb er nog eentje liggen, zal voor binnen een jaar of 10 tien zijn. Wel serieuze materie ze. Gaat wel goed komen. Zou er zelfs nog wel eentje durven bijkopen, zo hoog schat ik deze in.