wijnliefhebbers

Volledige versie: Domaine Dirler-Cadé
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Biodyamisch domein. Ik proefde de Pinot Noir Cuvée Ludivine 2009.

Rijpe kers (zelfs een tikje zoet), wat cacao, koffie en een lichte, kruidige toets. Mooie volle materie en gepaste aciditeit. Weinig evolutie. Ook hier laat 2009 zich voelen (of beter gezegd, smaken). Benieuwd naar het verouderingspotentieel.
Ken het domein niet Johan, zelf langs geweest ? Waar ergens te krijgen ? Een Pinot Noir uit Elzas ,... proefde enkel nog maar de PN van Mann, Clos de la Faille en die is lekker maar niet goedkoop. Uw TN leest wel belovend....
Gekocht tijdens een degustatie georganiseerd door wijnboer in België. Volledige uitleg over het gamma en de terroir. Dat was wel de moeite. Het domein zou, luidens de vakpers, beter scoren in wit dan in rood, maar ik vond de PN toch wel de moeite.

Dit zijn de verdelers volgens hun website. Ik betaalde wel beduidend minder voor de wijn dan de prijs vermeld bij b.v. Alsavin (13,5 EUR ipv 17 EUR).

Le Tâte-Vin S.C.R.L.
Molenstraat 4
B-1600 ST. LAUREINS BERCHEM
Monsieur Pierre Decock
tel./fax. +32 2 532 24 39

ALSAVIN S.C.R.L.
Rue des Inhauts 9
B-5021 BONINNE (NAMUR)
BELGIQUE
tel./fax. + 32 81 21 24 49
http://www.alsavin.be

DE WIJNKELDER
Oudenaardeban 10
B-9690 KLUISBERGEN
BELGIQUE
tel. +32 55 23 99 23
fax. +32 55 23 99 99
Riesling GC Saering 2010

Mooie frisse neus vol met wit fruit, rijpe peer, beetje ananas, natte steen. In de mond proef je onmiddellijk het pure rijpe fruit, zuurtjes die in het begin wat vinnig zijn maar na een uurtje openstaan het fruit mooi begeleiden en enorm sappig zijn, in de afdronk had ik een lichte bitter en agrumes impressie die me bijna richting chenin lieten gaan. Knap 89
http://www.dirler-cade.com/ElementsRubri...TAI&PAGE=1
(17-10-2012 10:55 AM)koen schreef: [ -> ]Riesling GC Saering 2010

Mooie frisse neus vol met wit fruit, rijpe peer, beetje ananas, natte steen. In de mond proef je onmiddellijk het pure rijpe fruit, zuurtjes die in het begin wat vinnig zijn maar na een uurtje openstaan het fruit mooi begeleiden en enorm sappig zijn, in de afdronk had ik een lichte bitter en agrumes impressie die me bijna richting chenin lieten gaan. Knap 89

Gisteren wat later aangekomen bij LL en er stonden al drie glazen wit klaar. Het derde glas kon ik snel als riesling thuisbrengen, de twee andere deden me wat twijfelen, waarbij ik bij de eerste (die later 2010 bleek) idd ook even aan chenin dacht.
Wat later kwamen we toch op drie rieslings uit, waarbij we dachten dat vooral de restsuikers het verschil maakten (de tweede leek wel halfdroog).
Bleek drie maal krek dezelfde wijn te zijn, maar uit verschillende oogstjaren! watte
Domaine Dirler(-Cadé) 2010-2009-2008
De laatste was degene die je onmiddellijk als riesling kon herkennen, de andere twee uiteindelijk ook maar ze hadden toch een heel ander karakter. Bijzonder interessant, en wat meer is: héél mooie wijnen!
Heb deze week ook toevallig de Riesling GC Saering 2010 geopend van Dirler-Cadé. Inderdaad schitterende wijn. In het begin was het moeilijk om de typische riesling uit het glas te halen. Maar na wat lucht en wat walsen komt het karakter en de finesse tot zijn volle uiting. Ik kan enkel ook maar enkel beamen dat dit een topdomein is. De prijs is natuurlijk navenant maar hij is zijn 18 Euro wel waard.
Heb een tijdje geleden in promo bij de Klassewijnen, 2010 Dirler-Cade Gewurztraminer Spiegel gekocht aan 15,29 EUR. Zeker niet verkeerd voor een Gewurz, ben ook wel eens curieus naar die Riesling, blijkbaar toch een goei domein.
(23-11-2014 11:42 AM)vinejo schreef: [ -> ]...............................

Wat later kwamen we toch op drie rieslings uit, waarbij we dachten dat vooral de restsuikers het verschil maakten (de tweede leek wel halfdroog).
Bleek drie maal krek dezelfde wijn te zijn, maar uit verschillende oogstjaren! watte
..........................

De klassieke adressen uit de Elzas waarvan ik normaal mijn Rieslings koop zijn zeer consistent wat betreft hun restsuikers ongeacht de jaargangen.
Ik ben namelijk een beetje allergisch voor sommige jeugdige Rieslings waar de restsuikers zich laten smaken of zelfs dominant zijn.
Voor oudere Rieslings ( 15....20 jaar) ben ik toleranter.
(24-11-2014 12:00 AM)don quichotte schreef: [ -> ]
(23-11-2014 11:42 AM)vinejo schreef: [ -> ]...............................

Wat later kwamen we toch op drie rieslings uit, waarbij we dachten dat vooral de restsuikers het verschil maakten (de tweede leek wel halfdroog).
Bleek drie maal krek dezelfde wijn te zijn, maar uit verschillende oogstjaren! watte
..........................

De klassieke adressen uit de Elzas waarvan ik normaal mijn Rieslings koop zijn zeer consistent wat betreft hun restsuikers ongeacht de jaargangen.
Ik ben namelijk een beetje allergisch voor sommige jeugdige Rieslings waar de restsuikers zich laten smaken of zelfs dominant zijn.
Voor oudere Rieslings ( 15....20 jaar) ben ik toleranter.

De 2008 leek me poerdroog, de 2009 zeker niet, 2010 daar wat tussenin. Als de druiven te snel rijpen moet men soms kiezen tussen een (te) hoog alcoholgehalte of restsuiker. Iets wat me lijkt te zijn gebeurd in 2009 (ten voordele van de restsuikers)
Het voordeel bij Dirler-Cadé is dat ze het restsuikergehalte kenbaar maken op hun website bij elke wijnbeschrijving. Dat vind ik wel zeer positief want wanneer je anders al eens een Elzasser koopt kun je verrast worden van jaargang tot jaarjang.
(24-11-2014 02:35 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Het voordeel bij Dirler-Cadé is dat ze het restsuikergehalte kenbaar maken op hun website bij elke wijnbeschrijving. Dat vind ik wel zeer positief want wanneer je anders al eens een Elzasser koopt kun je verrast worden van jaargang tot jaarjang.

Ah, schitterend, 8, 13 en 7 g restsuiker - klopt mooi met onze gewaarwordingen.
(Voor alle duidelijkheid, was wel degelijk de cuvee Belzbrunnen die we dronken)
(23-11-2014 11:42 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(17-10-2012 10:55 AM)koen schreef: [ -> ]Riesling GC Saering 2010

Mooie frisse neus vol met wit fruit, rijpe peer, beetje ananas, natte steen. In de mond proef je onmiddellijk het pure rijpe fruit, zuurtjes die in het begin wat vinnig zijn maar na een uurtje openstaan het fruit mooi begeleiden en enorm sappig zijn, in de afdronk had ik een lichte bitter en agrumes impressie die me bijna richting chenin lieten gaan. Knap 89

Gisteren wat later aangekomen bij LL en er stonden al drie glazen wit klaar. Het derde glas kon ik snel als riesling thuisbrengen, de twee andere deden me wat twijfelen, waarbij ik bij de eerste (die later 2010 bleek) idd ook even aan chenin dacht.
Wat later kwamen we toch op drie rieslings uit, waarbij we dachten dat vooral de restsuikers het verschil maakten (de tweede leek wel halfdroog).
Bleek drie maal krek dezelfde wijn te zijn, maar uit verschillende oogstjaren! watte
Domaine Dirler(-Cadé) 2010-2009-2008
De laatste was degene die je onmiddellijk als riesling kon herkennen, de andere twee uiteindelijk ook maar ze hadden toch een heel ander karakter. Bijzonder interessant, en wat meer is: héél mooie wijnen!

cheers grappig, uiteindelijk toch 2 jaar verschil tussen het proeven en ook een cheninflits
Hier in het glas: Kessler grand cru 2011

Zeer mineraal, discrete petrol, ananas, zoethout, gedroogde abrikoosjes, kruidig (peper).
In de mond, tja, ik vind dit top hoor. Perfect evenwicht tussen de zuurtjes en het fruit, de minerale toetsen vervolledigen het pallet. Mooie afdronk met een heel lichte botertoets.
92
Riesling Grand Cru Saering 2012

zeer rijpe en aromatische neus van gebak, honing, marsepein en een vleugje mineraliteit. De wijn zet zeer fris aan, maar daarna valt hij precies een beetje plat. De zuurtjes die je verwacht, zijn eerder bescheiden en zorgen ervoor dat de wijn wat spanning mist. Ook de afdronk is opvallend kort. De fles is zelfs niet opgeraakt...
(22-05-2018 11:05 AM)Olivier schreef: [ -> ]Riesling Grand Cru Saering 2012

zeer rijpe en aromatische neus van gebak, honing, marsepein en een vleugje mineraliteit. De wijn zet zeer fris aan, maar daarna valt hij precies een beetje plat. De zuurtjes die je verwacht, zijn eerder bescheiden en zorgen ervoor dat de wijn wat spanning mist. Ook de afdronk is opvallend kort. De fles is zelfs niet opgeraakt...

Nen tristige Cadé dus in feite Big Grin
(22-05-2018 03:40 PM)wvd schreef: [ -> ]
(22-05-2018 11:05 AM)Olivier schreef: [ -> ]Riesling Grand Cru Saering 2012

zeer rijpe en aromatische neus van gebak, honing, marsepein en een vleugje mineraliteit. De wijn zet zeer fris aan, maar daarna valt hij precies een beetje plat. De zuurtjes die je verwacht, zijn eerder bescheiden en zorgen ervoor dat de wijn wat spanning mist. Ook de afdronk is opvallend kort. De fles is zelfs niet opgeraakt...

Nen tristige Cadé dus in feite Big Grin

eigenlijk wel. Blijkbaar in andere jaargangen toch beter?
(07-02-2016 03:57 PM)vinejo schreef: [ -> ]Hier in het glas: Kessler grand cru 2011

Zeer mineraal, discrete petrol, ananas, zoethout, gedroogde abrikoosjes, kruidig (peper).
In de mond, tja, ik vind dit top hoor. Perfect evenwicht tussen de zuurtjes en het fruit, de minerale toetsen vervolledigen het pallet. Mooie afdronk met een heel lichte botertoets.
92

Gisteren bij de visbrochettes op de bbq: ananas & mineraliteit aanwezig. Niets van petrol. Zeer fijn en lang, gelaagd. Toch wel met een zoetige fruitigheid gecountered door nog steeds knisperende zuren.

Would buy again? No, daarvoor is mijn smakenpallet te veel geëvolueerd naar strakkere en beendroge wijnen. Maar zoals Jo al zei, behoorlijk top in zijn genre. Ging trouwens perfect bij de maaltijd.
Gewurztraminer Dirler Bergholtz Kessler Gr Cru VT 2000

Nog een oude beperkte proefnota tegen gekomen.
Gedronken eind 2017.
Nog geen sleet op deze wijn, verassend zeer fris nog.
Dit bewijst toch het bewaarpotentieel van dit soort wijn.
Dit ter informatie voor de bezoekers van dit forumBlush
Koppelingen