Misschien niet helemaal op zijn plaats hier maar ik veronderstel dat sommige hier ook wel een goede espresso kunnen waarderen en dus thuis ook een goede espressomachine (met dus koffiebonen, geen pads of andere toestanden) hebben.
Ik ben van plan om er eindelijk ééntje aan te schaffen (heb er nog geen gehad) en ben dus de verschillende merken aan het vergelijken (Jura, Saeco/Philips, Delonghi, ...). Met welk toestel/merk hebben jullie goede ervaringen?
Qua design hou ik wel van de Jura toestellen, en ook wel sommige Saeco toestellen. Maar de smaak/warmte van de koffie primeert natuurlijk...
Tja, machines met pads zou ik niet per definitie afschrijven. Een goedkopere oplossing met mooi resultaat is Nespresso. Te vergelijken met de real stuff? Ongelijke strijd, maar zeker niet slecht. In veel cafés en restaurants te lande die wel zo'n echt toestel hebben krijg je geen goede espresso. (vergelijk dat maar eens als je in Italië bent) Het voordeel van Nespresso is dat hun espresso's iets genuanceerder van smaak zijn, vind ik.
Nu, veel ben je niet met mijn uitleg. Zeker zo'n toestel kopen, zal ik ook ooit eens doen
.
Ik heb thuis het toestel Oh van Rombouts met pads en de Senseo en ben meer tevreden van de Senseo al bestaan er wel nog veel betere toestellen. Wordt dagelijks hier gebruikt.
Ik heb thuis een inbouwmachien van Miele, veel te duur voor wat het is, maar wel goede koffie, mits goede bonen en goeie afstelling
sinds 2 tal jaar heb ik de instapmachine van Saeco, de 'Odea go'
Perfect! gewoon goeie bonen indoen en je hebt heerlijke espresso!!
Alvast bedankt voor de reacties!
Nespresso vind ik wel OK qua smaak. Toestel is een pak goedkoper, de pads daarentegen niet. Ik vind ook dat de koffie niet superwarm er uit komt (wat ik wel heel graag heb).
Senseo & Oh zijn van smaak al een heel pak minder, en ook niet warm genoeg naar mijn goesting.
@ Barre en Hugel: welke bonen gebruiken jullie?
ik vind het absoluut jammer dat mensen nog voor nespresso gaan, zeker wijnkenners... het blijft een industrieel produkt en er zijn zoveel goede koffiebranderijen die topprodukten branden. zoek gewoon een goed espressomachientjes die de juiste druk en temp kan houden en experimenteer met verse koffies...
Bij voorkeur Arabica, van tanzania liefst, heb daar familie...
Maar door den band van de Colruyt, al vind ik die niet allemaal even goed (graindor is da zeker)
Vroeger veel van Rom, is wel ok
(20-12-2011 01:17 AM)barre schreef: [ -> ]Bij voorkeur Arabica, van tanzania liefst, heb daar familie...
Maar door den band van de Colruyt, al vind ik die niet allemaal even goed (graindor is da zeker)
Vroeger veel van Rom, is wel ok
behoort bij de beste koffiebranderijen van europa imho en als je het uitrekent nog goedkoper dan nestlé :-)
http://www.vivasara.be/documents/viva-sa...ml?lang=nl
Al enkele jaren een Siemens (volautomatisch model - zo goed als geen onderhoud aan). Zeer tevreden.
Op deze site vind je heel wat informatie rond toestellen, koffie, bereiding e.d.m.
http://www.goldencoffeebox.nl/
[/quote]
behoort bij de beste koffiebranderijen van europa imho en als je het uitrekent nog goedkoper dan nestlé :-)
http://www.vivasara.be/documents/viva-sa...ml?lang=nl
[/quote]
Tnx voor de link.
Van thee kennen ze blijkbaar echter niet veel. Water voor Sencha opwarmen tot 100° C 1234
Toestel is idd belangrijk maar geef daar voor huisgebruik toch niet teveel geld aan uit.
Een goede afstelling (kijk hoe de koffie doorloopt) en zeker goede bonen die je zelf lekker vindt.
Focus je niet teveel op Arabica, zogezegd de beste boon en als uw mélange dan nog 100% arabica is zou het de beste koffie geven... nee dus. Er is veel betere robusta als arabica. Als je dan toch top wil zoek dan gewassen Arabica uit Zuid America met ook wat Robusta in van bv Afrika. Er zijn bonen van €4 tot €2000 de kg, keuze genoeg:-)
Zou wel graag eens weten welke bonen jullie drinken en aan welke prijs jullie dit kopen.
BTW , koffie proeven is hetzelfde als wijn proeven.... maar er zijn weinig plaatsen waar het goed gedaan wordt.
Viva Sara is idd goed... ook wel te wijten aan de reclame die het krijgt via Peter Hernou.
Rom is ook ok... als Leuvenaar moet je dat zeker proeven eh:-)
MOD ; verplaats maar of zeg stop als het niet kan op dit Forum
Ik vroeg me al af wanneer je iets ging posten :-), ik vind het een interessante topic, ken er niets van, maar ik volg het van dichtbij !
Go, Venne, Go!
We kunnen alleen maar bijleren!
bonen:
ambachtelijk: vandekerckhove in gent (brabantdam):
http://www.vdkkoffie.be
supermarkt: Kimbo van Beyers is ook wel heel goed
Awel , ik zal eens een koffiedegustatie doen:-)
Vdk , ola ... ze hebben kopi luwak, kzou eens willen weten wat dat de kg kost. Ook Blue Mountain... zit ook verschil op hoor.. krijgen blauwe kleur door tragere rijping en op hogere hoogtes... maar ja elke Clos Vougeot is ook niet even lekker maar toch bijna even duur:-)
En... om te leren moet ge proeven!! :-)
voor alle reacties & tips! Ondertussen een Jura Ena 7 gekocht, en ik moet zeggen - agent Cooper citerend - :
damn good coffee!
(02-01-2012 01:42 PM)nco schreef: [ -> ]- agent Cooper citerend - : damn good coffee!
En dan nog een Palmer Champagne drinken met ouwejaar... ! ;-)
(02-01-2012 01:54 PM)vinejo schreef: [ -> ] (02-01-2012 01:42 PM)nco schreef: [ -> ]- agent Cooper citerend - : damn good coffee!
En dan nog een Palmer Champagne drinken met ouwejaar... ! ;-)
Het één sluit het ander niet uit, beide gedronken en goed bevonden
(02-01-2012 02:33 PM)nco schreef: [ -> ] (02-01-2012 01:54 PM)vinejo schreef: [ -> ] (02-01-2012 01:42 PM)nco schreef: [ -> ]- agent Cooper citerend - : damn good coffee!
En dan nog een Palmer Champagne drinken met ouwejaar... ! ;-)
Het één sluit het ander niet uit, beide gedronken en goed bevonden
(Laura Palmer...)
NCO , welke bonen gebruik je?
Lange tijd nespresso-machine gebruikt met de bijhorend pads, maar werd een dure affaire! Dan toch maar een Espresso-machine gekocht van Delonghi.
Koffiebonen probeer ik ook steeds te kopen bij aan ambachtelijke branderij... Al weet ik dat vele koffiewinkeltjes industrieel gebrande bonen verkopen.
Kwaliteit van het water is ook niet te onderschatten, het water dat ik gebruik is steeds door een Britta-filter gepasseerd. Hoe zachter het water, hoe meer kans op een mooi schuimlaagje.
(02-01-2012 02:45 PM)vinejo schreef: [ -> ](Laura Palmer...)
Mijn frank was duidelijk niet gevallen
@ Venne: diegene die ik bij het machine kreeg
. Was een tijdelijke actie waarbij je gratis 6 Bodum glazen, voor 1 jaar gratis kalkfilters en 1 zak bonen kreeg. Op de zak staat "Caffe Con Amore" en "Originele Siciliaanse melange volgens traditie gebrand" en meer is er niet te vinden op de zak. 18,5 euro voor 1 kg. Verwachtte er niet te veel van wegens gratis gekregen, maar eerlijk is eerlijk, de koffie is lekker, mooi schuimlaagje (ik heb natuurlijk nog geen groot referentiekader). Bedoeling is sowieso om telkens van merk te veranderen in het beging... Er ziet hier trouwens in de buurt een ambachtelijk brander (Mokapi in Laakdal), iemand goede ervaringen mee?
Geen ervaring met Mokapi maar zoals bij wijnen ... proeven is de boodschap. Zou die Maragogype eens proberen.
Gaat wel een verschil zijn met uw huidige bonen want Italiaanse koffie is meestal donkerder gebrand.
Succes met uw koffiezoektocht!