21-12-2011, 12:31 PM
Kort verslagje van een leuk avondje onder wijnliefhebbers:
1) La Gravette de Corconne, Marquis des Horts blanc 2010, VDP d’Oc.
100% SB. Typische SB neus. Fris. Ideale starter. 3,8 euro ter plaatse.
2) Aile d’argent 2006, AOC Bordeaux.
Witte wijn van Mouton Rotschild. 60% Semillon, 40% SB. Donker gele, gouden kleur. Exotisch fruit, meloen, rekkertjes in de neus. Ingetogen. In de mond teleurstellend. Nogal hoog in zuren. Moeilijke periode? Vreemd gezien de goede kritieken op CT. Aan 60 euro/fles = NO GO!!!!!
3) Chateau Citran 2000
Beetje gestoofde neus (). Zwart fruit, sigarenkistje. Donkerrode, jonge kleur. Tannines nog merkbaar in de mond. Vrij streng. Het fruit uit de neus komt niet helemaal terug in de mond. Klassiek, zeer mooi. Heeft nog reserve.
4) Chateau Sociando Mallet 2000
In vergelijking met de vorige: geëvolueerde neus (truffel, champignon, bos), heel elegant. Munt. Groen. Wat een neus! In de mond de typische groene SM toets, mooi verweven. Uber-klassiek. Afdronk vrij kort. Heeft zeker nog reserve.
5) Columbia Crest, H3 Cabernet Sauvignon 2006
Neus: rood fruit, snoepjes. Vlak. Fruit en hout mooi verweven. Niet al te complex in de mond, maar degelijk. Zeer zoet. Te zoet.
6) Chateau Monbrison 1983
Geevolueerde Bordeaux neus. Muffe zoldergeur in de positieve zin volgens Franzo . Beetje alcohol in de neus. In de mond perfect in evenwicht. Opmerkelijk voor een Cru Bourgeois van bijna 30 jaar oud. Restje in afgesloten karaf was op dag 2 nog springlevend. Zeeeeeeer mooie wijn.
6) Gonzalez-Byass Sherry Del Duque 30 years Amontillado
100% Palomino. Licht bruine kleur. Fantastische neus: nootjes (walnoot). In de mond: droog, zilte aanzet die overgaat in walnoot, caramel en hout. Mooie aciditeit. Heeeeeel lang. Bedekt de hele mond en blijft minutenlang hangen. Woaw!
7) Gonzalez-Byass Sherry Apóstoles 30 years Palo Cortado
87% Palomino, 13% Pedro Ximenez. Donkerdere kleur. Gedroogd fruit en nootjes in de neus. Zoeter dan de Amontillado. Toch nog altijd voldoende zuren. Caramel, gedroogd fruit, mokka in de mond. Lang.
8) Chateau de Rayne-Vigneau 2008, Sauternes
Rekkertjes en tropisch fruit in de neus. Rijk in de mond met veel tropisch fruit (ananas). Mist aciditeit.
1) La Gravette de Corconne, Marquis des Horts blanc 2010, VDP d’Oc.
100% SB. Typische SB neus. Fris. Ideale starter. 3,8 euro ter plaatse.
2) Aile d’argent 2006, AOC Bordeaux.
Witte wijn van Mouton Rotschild. 60% Semillon, 40% SB. Donker gele, gouden kleur. Exotisch fruit, meloen, rekkertjes in de neus. Ingetogen. In de mond teleurstellend. Nogal hoog in zuren. Moeilijke periode? Vreemd gezien de goede kritieken op CT. Aan 60 euro/fles = NO GO!!!!!
3) Chateau Citran 2000
Beetje gestoofde neus (). Zwart fruit, sigarenkistje. Donkerrode, jonge kleur. Tannines nog merkbaar in de mond. Vrij streng. Het fruit uit de neus komt niet helemaal terug in de mond. Klassiek, zeer mooi. Heeft nog reserve.
4) Chateau Sociando Mallet 2000
In vergelijking met de vorige: geëvolueerde neus (truffel, champignon, bos), heel elegant. Munt. Groen. Wat een neus! In de mond de typische groene SM toets, mooi verweven. Uber-klassiek. Afdronk vrij kort. Heeft zeker nog reserve.
5) Columbia Crest, H3 Cabernet Sauvignon 2006
Neus: rood fruit, snoepjes. Vlak. Fruit en hout mooi verweven. Niet al te complex in de mond, maar degelijk. Zeer zoet. Te zoet.
6) Chateau Monbrison 1983
Geevolueerde Bordeaux neus. Muffe zoldergeur in de positieve zin volgens Franzo . Beetje alcohol in de neus. In de mond perfect in evenwicht. Opmerkelijk voor een Cru Bourgeois van bijna 30 jaar oud. Restje in afgesloten karaf was op dag 2 nog springlevend. Zeeeeeeer mooie wijn.
6) Gonzalez-Byass Sherry Del Duque 30 years Amontillado
100% Palomino. Licht bruine kleur. Fantastische neus: nootjes (walnoot). In de mond: droog, zilte aanzet die overgaat in walnoot, caramel en hout. Mooie aciditeit. Heeeeeel lang. Bedekt de hele mond en blijft minutenlang hangen. Woaw!
7) Gonzalez-Byass Sherry Apóstoles 30 years Palo Cortado
87% Palomino, 13% Pedro Ximenez. Donkerdere kleur. Gedroogd fruit en nootjes in de neus. Zoeter dan de Amontillado. Toch nog altijd voldoende zuren. Caramel, gedroogd fruit, mokka in de mond. Lang.
8) Chateau de Rayne-Vigneau 2008, Sauternes
Rekkertjes en tropisch fruit in de neus. Rijk in de mond met veel tropisch fruit (ananas). Mist aciditeit.