(20-07-2016 12:35 PM)vinejo schreef: [ -> ]Heb hier voor de wetenschap toch eens een flesje pinot noir 2013 open getrokken
Wat me in eerste instantie opviel was de mooie fles en dito etiket.
Toch lijkt er bij de omschrijving iets mis gegaan...
Tis een Blanc de Noir
(20-07-2016 12:35 PM)vinejo schreef: [ -> ]Heb hier voor de wetenschap toch eens een flesje pinot noir 2013 open getrokken
Wat me in eerste instantie opviel was de mooie fles en dito etiket.
Toch lijkt er bij de omschrijving iets mis gegaan...
Door omstandigheden slechts een glaasje gedronken vandaag.
Ik moet zeggen, dat viel best mee.
Vooral de neus was heel mooi, deed me zelfs denken aan de Volnay 2009 van Bouley die ik ooit jong opende.
In de mond had ik eerder wat onevenwicht, zuren en vooral een bittertje die wat werden gemaskeerd door zoetig fruit, deed me denken aan chaptalisatie.
Maar goed, voor zijn goede 11 euro brengt dit toch wat men mag verwachten hoor, en zelfs beter als men er rekening mee houdt dat men in Bourgogne zit.
Morgen herproeving en meer duidelijkheid, benieuwd of het mondgevoel wat zuiverder is.
(20-07-2016 10:07 PM)vinejo schreef: [ -> ] (20-07-2016 12:35 PM)vinejo schreef: [ -> ]Heb hier voor de wetenschap toch eens een flesje pinot noir 2013 open getrokken
Wat me in eerste instantie opviel was de mooie fles en dito etiket.
Toch lijkt er bij de omschrijving iets mis gegaan...
Door omstandigheden slechts een glaasje gedronken vandaag.
Ik moet zeggen, dat viel best mee.
Vooral de neus was heel mooi, deed me zelfs denken aan de Volnay 2009 van Bouley die ik ooit jong opende.
In de mond had ik eerder wat onevenwicht, zuren en vooral een bittertje die wat werden gemaskeerd door zoetig fruit, deed me denken aan chaptalisatie.
Maar goed, voor zijn goede 11 euro brengt dit toch wat men mag verwachten hoor, en zelfs beter als men er rekening mee houdt dat men in Bourgogne zit.
Morgen herproeving en meer duidelijkheid, benieuwd of het mondgevoel wat zuiverder is.
Indien mogelijk, probeer te drinken over 3 dagen. Dag 3 kwam ie pas op z'n effen.
(20-07-2016 10:07 PM)vinejo schreef: [ -> ] (20-07-2016 12:35 PM)vinejo schreef: [ -> ]Heb hier voor de wetenschap toch eens een flesje pinot noir 2013 open getrokken
Wat me in eerste instantie opviel was de mooie fles en dito etiket.
Toch lijkt er bij de omschrijving iets mis gegaan...
Door omstandigheden slechts een glaasje gedronken vandaag.
Ik moet zeggen, dat viel best mee.
Vooral de neus was heel mooi, deed me zelfs denken aan de Volnay 2009 van Bouley die ik ooit jong opende.
In de mond had ik eerder wat onevenwicht, zuren en vooral een bittertje die wat werden gemaskeerd door zoetig fruit, deed me denken aan chaptalisatie.
Maar goed, voor zijn 10 euro brengt dit toch wat men mag verwachten hoor, en zelfs beter als men er rekening mee houdt dat men in Bourgogne zit.
Morgen herproeving en meer duidelijkheid, benieuwd of het mondgevoel wat zuiverder is.
Stemt mij weer wat meer hoopvol.
By the way, in de voorbije weken heb ik al meerdere keren vastgesteld dat het toch niet makkelijk is om pinot noir goed tot zijn recht te laten komen in zo'n warm weer. Als je de fles niet koelt is hij uiteraard veel te warm, maar als je hem koelt is hij te koel of net niet genoeg. En met 27°C binnen is het glas toch weer direct opgewarmd
Kan misschien ook daarmee te maken hebben dus. Ik ga nog eens een flesje opentrekken als het weer wat koeler is. Thanks om te proeven, Jo!
Vandaag zou het koeler zijn
.
(22-07-2016 08:01 AM)gertjeuh schreef: [ -> ]Vandaag zou het koeler zijn .
Ideaal om Pinots en konsoorten open te trekken
Prettige reis, jij
(22-07-2016 09:17 AM)TheWineVet schreef: [ -> ] (22-07-2016 08:01 AM)gertjeuh schreef: [ -> ]Vandaag zou het koeler zijn .
Ideaal om Pinots en konsoorten open te trekken Prettige reis, jij
, net terug .
Blijkbaar was den 22ste den dag van vertrek .
Gauw eens iets van daar samen drinken
! .
(21-07-2016 06:57 PM)Olivier schreef: [ -> ] (20-07-2016 10:07 PM)vinejo schreef: [ -> ] (20-07-2016 12:35 PM)vinejo schreef: [ -> ]Heb hier voor de wetenschap toch eens een flesje pinot noir 2013 open getrokken
Wat me in eerste instantie opviel was de mooie fles en dito etiket.
Toch lijkt er bij de omschrijving iets mis gegaan...
Door omstandigheden slechts een glaasje gedronken vandaag.
Ik moet zeggen, dat viel best mee.
Vooral de neus was heel mooi, deed me zelfs denken aan de Volnay 2009 van Bouley die ik ooit jong opende.
In de mond had ik eerder wat onevenwicht, zuren en vooral een bittertje die wat werden gemaskeerd door zoetig fruit, deed me denken aan chaptalisatie.
Maar goed, voor zijn goede 11 euro brengt dit toch wat men mag verwachten hoor, en zelfs beter als men er rekening mee houdt dat men in Bourgogne zit.
Morgen herproeving en meer duidelijkheid, benieuwd of het mondgevoel wat zuiverder is.
Stemt mij weer wat meer hoopvol.
By the way, in de voorbije weken heb ik al meerdere keren vastgesteld dat het toch niet makkelijk is om pinot noir goed tot zijn recht te laten komen in zo'n warm weer. Als je de fles niet koelt is hij uiteraard veel te warm, maar als je hem koelt is hij te koel of net niet genoeg. En met 27°C binnen is het glas toch weer direct opgewarmd
Kan misschien ook daarmee te maken hebben dus. Ik ga nog eens een flesje opentrekken als het weer wat koeler is. Thanks om te proeven, Jo!
Vandaag nog eens opengetrokken en heb weer het enthousiasme van bij de eerste fles! Oef... Hopen dat de rest hetzelfde niveau haalt.
Nuits St Georges 2011
Een wijn met een fijn en gelaagd aroma en een fris en subtiel mondgevoel, maar zowel in neus als mond ontwaar ik de gevreesde geranium-toets die voorkomt bij onrijpe Bourgognes ... Toch smaakt de wijn beter dan vorige zondag, toen we blijkbaar last hadden van een "root-day"
Aan een 17,.. euro in Colruyt (rode prijs) nog net aanvaardbaar vanwege zijn elegantie.
(05-10-2016 02:34 PM)vinejo schreef: [ -> ]Nuits St Georges 2011
Een wijn met een fijn en gelaagd aroma en een fris en subtiel mondgevoel, maar zowel in neus als mond ontwaar ik de gevreesde geranium-toets die voorkomt bij onrijpe Bourgognes ... Toch smaakt de wijn beter dan vorige zondag, toen we blijkbaar last hadden van een "root-day"
Aan een 17,..euro in Colruyt (rode prijs) nog net aanvaardbaar vanwege zijn elegantie.
Zelfde wijn maar onder een andere gedaante. Niks groenig, veel rode snoepjes met een elegante fumé-toets. Sappig, fris en fruit. Best aangenaam eigenlijk. Maar er zijn ook minpuntjes: de wijn nogal kort en eerder aan de dunne kant. Misschien geen toonbeeld van een Nuits St Georges maar op dit moment wel z'n geld waard.
Vougeot, 1 cru les cras, 2008
(ter plaatste gekocht, niet onbelangrijk gegeven gezien het mogelijke bestaan van Colruyt-cuvées....)
een zeldzame cru, Vougeot is veruit de kleinste gemeentelijke aoc (samen met Bouzeron en Blagny) uit de Cd'or
bij openen aroma van gepofte kastanje, nadien kirsch
een verrassend kruidig mondgevoel, een volle wijn maar zit aromatisch nog wat dicht (rijpe braam), mooie lengte, eerder op power dan op complexiteit
blind zou ik dit qua stijl wellicht in 2010 geplaatst hebben
score 90+
Chambolle Musigny 1cru Les Noirots 2013
Bij het opentrekken van de fles wel een typisch Chambolle gevoel: verfijnd, licht kruidig en elegant.
Een paar uur (en graden) later werd deze wijn voor de neus van mijn 2 companen gezet: Jo dacht aan een Duitser en ik begrijp waarom. Ondanks het koele jaar, is er toch een lichte zoetigheid waarneembaar. Maar de tanninestructuur bracht ons toch in de Bourgogne. Verder redelijk wat materie, chocolaté, tabak, fijne specerijen en eerder op 't zwarte fruit. Op dag 3 zat was ie eigenlijk nog niet gebougeerd. Ik probeer m'n andere flessen nog wat te laten ouderen...
(05-06-2017 09:33 PM)Fre schreef: [ -> ]Chambolle Musigny 1cru Les Noirots 2013
Bij het opentrekken van de fles wel een typisch Chambolle gevoel: verfijnd, licht kruidig en elegant.
Een paar uur (en graden) later werd deze wijn voor de neus van mijn 2 companen gezet: Jo dacht aan een Duitser en ik begrijp waarom. Ondanks het koele jaar, is er toch een lichte zoetigheid waarneembaar. Maar de tanninestructuur bracht ons toch in de Bourgogne. Verder redelijk wat materie, chocolaté, tabak, fijne specerijen en eerder op 't zwarte fruit. Op dag 3 zat was ie eigenlijk nog niet gebougeerd. Ik probeer m'n andere flessen nog wat te laten ouderen...
Lieftallige wijn, verrassend smooth. Toen het etiket werd onthuld dacht ik terug aan de gewone PN 2013 die echt wel een zeer gelijkaardig aroma vertoonde. In de mond was deze Noirots wel een stuk completer en harmonieuzer.
(18-01-2017 10:30 PM)Fre schreef: [ -> ] (05-10-2016 02:34 PM)vinejo schreef: [ -> ]Nuits St Georges 2011
Een wijn met een fijn en gelaagd aroma en een fris en subtiel mondgevoel, maar zowel in neus als mond ontwaar ik de gevreesde geranium-toets die voorkomt bij onrijpe Bourgognes ... Toch smaakt de wijn beter dan vorige zondag, toen we blijkbaar last hadden van een "root-day"
Aan een 17,.. euro in Colruyt (rode prijs) nog net aanvaardbaar vanwege zijn elegantie.
Zelfde wijn maar onder een andere gedaante. Niks groenig, veel rode snoepjes met een elegante fumé-toets. Sappig, fris en fruit. Best aangenaam eigenlijk. Maar er zijn ook minpuntjes: de wijn nogal kort en eerder aan de dunne kant. Misschien geen toonbeeld van een Nuits St Georges maar op dit moment wel z'n geld waard.
Nieuwe poging voor deze Nuits St Georges 2011. Dag 1: elegante neus, fris, zurig en weinig body. Dag 2: een fumé toets die me tegenvalt. Iets meer body dan op dag 1 maar toch niet voldoende. Na 2 flessen is de conclusie dat deze toch tegenvalt. Schone prijs of niet, ik wil geen matige wijnen meer (I know: I'm officially a snob
) In dezelfde prijsklasse moet je op zoek gaan naar druiven die mss niet die complexiteit geven maar wel dat drinkgenot. Lees: Loire, Jura, Beaujolais, Alto Adige, Piemonte, ...
Ik wil wel even fijntjes vermelden dat ik al wijnen van Legros heb gedronken die mooi meegaan met wijnen die in de kleinhandel voor 30-40 eur verkocht worden en dit aan de helft van de prijs. En als je deze thread doorploegt, ben k zeker niet de enige. Maar goed, deze keer viel t tegen. You win some...
Morey-Saint-Denis 1 cru Clos Sorbé 2012
Elegante neus. Fijn kruidig. Redelijk veel veranderlijk ook. Voldoende materie, kruidig. Korte tot middellange afdronk.
Op dag 2 iets zwaarder in de neus. Meer Morey stijl. Dag 3 was de wijn wel uit elkaar gevallen. Voor 28eur -15% correct. Ik plaats deze wel ietsje onder NSG Les Perrières die wel ook duurder is.
Bourgogne 2013 Een paar dagen geleden liet ik verstaan dat ik dit toch niet meer zou kopen in de toekomst. Een paar dagen later, nu dus, opnieuw in het glas. En moet zeggen, dit valt tegen alle verwachting zeer goed mee. Koel geschonken. old school pinot neus van zwart en rood fruit. Erg puur. Lichte cedertoets mooi geïntegreerd in het fruit en zelfs een meerwaarde. Lengte meer dan correct ifv z'n appellatie. Zou bij sommige wijnbouwers als een village kunnen doorgaan.
(24-11-2017 08:38 PM)Fre schreef: [ -> ]Bourgogne 2013 Een paar dagen geleden liet ik verstaan dat ik dit toch niet meer zou kopen in de toekomst. Een paar dagen later, nu dus, opnieuw in het glas. En moet zeggen, dit valt tegen alle verwachting zeer goed mee. Koel geschonken. old school pinot neus van zwart en rood fruit. Erg puur. Lichte cedertoets mooi geïntegreerd in het fruit en zelfs een meerwaarde. Lengte meer dan correct ifv z'n appellatie. Zou bij sommige wijnbouwers als een village kunnen doorgaan.
Ik blijf dit toch de moeite vinden vinden hoor. Er zijn redelijk wat duurdere pinots die het pleit verliezen tegen deze.
Gisterenavond de pinot noir 2013 naast de NSG 2011 gedronken.
Toch wel 2 mooie Bourgognes hoor voor hun prijs (zeker als je vergelijkt met de huidige prijzen in de streek, ik betaalde ooit iets van 11 en 17 euro in rode prijs)) De Nuits was iets meer geëvolueerd, wat dunner maar toch redelijk complex, beetje droog naar het einde toe. De PN kon verrassend goed mee, was fruitiger en iets voller met mooie afdronk.
(24-04-2018 07:10 AM)vinejo schreef: [ -> ]Gisterenavond de pinot noir 2013 naast de NSG 2011 gedronken.
Toch wel 2 mooie Bourgognes hoor voor hun prijs (zeker als je vergelijkt met de huidige prijzen in de streek, ik betaalde ooit iets van 11 en 17 euro in rode prijs)) De Nuits was iets meer geëvolueerd, wat dunner maar toch redelijk complex, beetje droog naar het einde toe. De PN kon verrassend goed mee, was fruitiger en iets voller met mooie afdronk.
Aha, da's goed nieuws, ik heb die 13 ook nog liggen.
Heeft iemand als eens de '15 geproefd van de gewone pinot noir?
Citaat:Heeft iemand als eens de '15 geproefd van de gewone pinot noir?
grappig als je je eigen vragen kan beantwoorden...
Gisteren de bourgogne 2015 open getrokken. Eerste moment nog wat verlegen maar al snel een typisch pinotneusje dat me al direct aanspreekt. De jaargang is merkbaar : we zitten hier niet op rode besjes of framboos, maar eerder opgelegde kersjes, dus toch wel een zekere rijpheid, maar niets te zwaar. Een rokerig toetsje ook.
In de mond ook nog altijd heel evenwichtig, alles goed geïntegreerd. Een zekere rondheid uiteraard, maar niet lomp of alcoholisch.
Op dag 2 eigenlijk nog mooier, nu zit de neus wèl op framboos, en zelfs wat floraliteit en een minerale toets! Ook in de mond is dit nu fijn en fris. De rijpheid zit er nog in, maar zoals een zoetzuur snoepje. Poeplekker is dit nu! Wel gekoeld gedronken.
Wééral een lekkere en betaalbare basisbourgogne van Legros. Je moet het toch maar kunnen...
Vandaag nog eens de Bourgogne 2013. En presteert weer op zijn best. Opmerkelijk want de vorige die ik opengetrokken heb begon op zijn laatste benen te lopen en was toch wat dun. Vandaag zeker genoeg materie, mooi geintegreerd hout, nog wat tannines.
Die flesvariatie bij Legros is toch een feit hoor.
NSG 1er cru Les Perrieres 2010
Voor mij een emotionele wijn, want in mijn eerste jaar wijnkennis kreeg ik deze wijn voorgeschoteld. Toen was t de 2007, dacht k. Het opende me de deur naar de magie van pinot noir.
Vele jaren later zit ik met diezelfde Perrieres voor me. Uit 2010 dit keer, een beter jaar, voor puristen én met voldoende materie en volume. Steek je neus in t glas en je voelt meteen dat je met een wijn te maken die naar zijn summum is toegegroeid. De fijne kruiden, champignons en bos met een streepje cacao en wat kalksteen. De zwarte bosvruchten nemen de bovenhand van de aardbeien. Verder wat truffel en zelfs leder. Een zachte aanzet met framboosjes en fijne zuurtjes die de mond vullen en die net genoeg aanblijven om te blijven boeien. Middellange afdronk opnieuw met t rode fruit. Een hommage aan de leraar de me toen mijn passie aanwakkerde. Hopelijk gaat t goed met hem. Take care buddy.
(09-04-2020 09:29 PM)Fre schreef: [ -> ]NSG 1er cru Les Perrieres 2010
Voor mij een emotionele wijn, want in mijn eerste jaar wijnkennis kreeg ik deze wijn voorgeschoteld. Toen was t de 2007, dacht k. Het opende me de deur naar de magie van pinot noir.
Vele jaren later zit ik met diezelfde Perrieres voor me. Uit 2010 dit keer, een beter jaar, voor puristen én met voldoende materie en volume. Steek je neus in t glas en je voelt meteen dat je met een wijn te maken die naar zijn summum is toegegroeid. De fijne kruiden, champignons en bos met een streepje cacao en wat kalksteen. De zwarte bosvruchten nemen de bovenhand van de aardbeien. Verder wat truffel en zelfs leder. Een zachte aanzet met framboosjes en fijne zuurtjes die de mond vullen en die net genoeg aanblijven om te blijven boeien. Middellange afdronk opnieuw met t rode fruit. Een hommage aan de leraar de me toen mijn passie aanwakkerde. Hopelijk gaat t goed met hem. Take care buddy.
thanks Fre...
We doen ons best.
Opnieuw de Perrieres in t glas. Heerlijk op dronk. Premier cru ten top. Orange sanguine zowel in de mond als in de neus.
(09-10-2020 09:45 PM)Fre schreef: [ -> ]Opnieuw de Perrieres in t glas. Heerlijk op dronk. Premier cru ten top. Orange sanguine zowel in de mond als in de neus.
2010 Bourgogne...
cheers
(10-10-2020 08:09 AM)Fre schreef: [ -> ] (09-10-2020 10:35 PM)vinejo schreef: [ -> ] (09-10-2020 09:45 PM)Fre schreef: [ -> ]Opnieuw de Perrieres in t glas. Heerlijk op dronk. Premier cru ten top. Orange sanguine zowel in de mond als in de neus.
2010 Bourgogne...
cheers
Thanks. 2010 mag volgens mij nu gedronken worden. Ook in premier cru. De betere zullen nog wel even aanhouden.
Zelf drinken wij nu onze laatste 2004 (oef) en de zeer mooi geëvolueerde 2003. Ook 2002 is nu top vind ik en ik begin stilaan ook 2005 te drinken.
Sommige 2010 geven inderdaad al veel plezier, getuige een onlangs gedronken Clos du Roy, maar met de besten zou ik toch nog even wachten en als je niets ouders hebt eerder naar 2011 en 2013 grijpen. Just my thoughts...
2004 lijkt me toch al wat over the top, niet? Hangt er van af wat je verkiest. Ik prefereer een evenwicht waarbij het fruit nog steeds prominent aanwezig is. Wat sous bois, bos of zelf Bourgondisch putje. De grotere wijnen ontwikkelen ook die orange zeste waar ik zo verliefd op ben. Tertiaire toetsen vind ik minder elegant. Hangt er van af wat je verkiest.
Ik vraag me wel af wat je van 2003 dan drinkt. Tenzij het top PC of GC’s zijn, kan ik me niet inbeelden dat die al over hun top zijn.
Bourgogne 2013
De zondagavond nog een flesje opentrekken? Tijdens de week drink ik normaal niet, dus beter een flesje pakken waarvan het niet erg is als er nog over is op maandag. Wat zou dat kunnen zijn? Hmm, de Bourgogne 2013 van Legros? Aja, als ik daar nog een paar glaasjes kan uithalen zou dat sympathiek zijn. Kans is toch groot dat dit een berginglijk geworden is en dan is het beter dat die fles weg is, zodat ik een nieuwe in de plaats kan leggen
Pop and pour : oohh, leuk neusje. Pinot noir à point. De Franse term “fruit tendre” dekt de lading hier eigenlijk perfect. Er zit ook wat herfstigheid in de neus met een begin van champignons, maar vooral iets dat het woord “hartig” oproept. In de mond ook nog voldoende vulling om de vinnige ‘13 zuurtjes af te dekken. Nice!
Na een half uurtje open komen er wat meer tabak- en cedertonen door en gaat het fruit wat meer naar de achtergrond. In ieder geval, deze wijn blijft het toch maar doen. Pinot noir drinkplezier leveren aan een zeer aantrekkelijke prijs. Enfin, vroeger toch, want dit gaat ondertussen al richting 20€. Gelukkig heb ik nog een paar ‘14s hiervan liggen voor andere herfstige zondagavonden.