wijnliefhebbers

Volledige versie: Domaine Trapet
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Eén van de "Domaines Phares" in de Cotes de Nuits.
Faam 'en (prijs) van deze wijn blijft elk jaar stijgen.
We hadden het genoegen (blind) de Chambertin 2008 te mogen proeven.

Donker maar doorschijnend kersenkleur. Een bijzonder frisse neus, met aalbesjes, thijm, peper, appelsienzeste, kruidnagel. Verder ook cacao en leder. Het bittere van de appelsien en zelfs pompelmoes zorgen voor een licht vegetale toets.
De mond is een combinatie van subtiliteit en kracht, een wijn gemaakt op finesse, gedragen door momenteel zeer prominente zuren.
Op het einde proeven we een lichte bitterheid, wat misschien wel typisch is voor de 2008 Bourgognes (ik werd dit in november ook gewaar bij proeverijen op verschillende domeinen).
Een wijn die veel beloftes inhoudt maar op dit moment behoorlijk moeilijk te proeven valt. Je voelt dat er heel wat in zit, maar de zuren moeten zich nog settelen.
Ik dacht blind aan een Corton, deze Trapet bewijst dat Chambertin niet per sé vooral krachtig en vlezig hoeft te zijn.
91+
Knappe TN ! Vandaag nog altijd in volle form, appelsienzeste bij het eerste contact en waw wat een finesse, volume en zoals geschreven subtiele kracht, een heuse stijloefining. Beloftevolle toekomst. De prijssprong tussen 08 en 09 is fenomenaal (92 - 130 euro). UWS score 95/100. Terug één van die flessen die m'n Bourgogne interesse stevig reanimeert en niet alleen voor deze toppers. De Nuits St Georges Perrières van Legros was een meer dan aangename verrassing.
Danke Doc respect.
Deed mij denken aan de Chambertin '02 van Vincent Girardin. Minstens 10 jaar te jong (begin 2011), strakke strakke zuren, enorm puur fruit, grote klasse in de dop..
Zaterdag deed Dr Magoo nog maar 's een Chambertin van Trapet open respect. Deze keer de 2004. Blind gokte ik op een Charmes Chambertin uit 2003. Groot verschil met de '08: mooie evolutie in de neus, en in de mond al een stuk rijper dan zijn familielid uit '08. Grote wijn, maar nog altijd te jong (einde). Chambertin is onvergankelijke wijn. Tasting notes volgen Wink.
(21-02-2012 01:20 PM)Matten schreef: [ -> ]Zaterdag deed Dr Magoo nog maar 's een Chambertin van Trapet open. Deze keer de 2004. Blind gokte ik op een Charmes Chambertin uit 2003. Groot verschil met de '08: mooie evolutie in de neus, en in de mond al een stuk rijper dan zijn familielid uit '08. Grote wijn, maar nog altijd te jong (einde). Chambertin is onvergankelijke wijn. Tasting notes volgen Wink.

Chambertin 04 - Trapet

Zuivere neus van sous-bois, kriekjes, kaneel - evoluerend in het glas komt leder en nog wat extra witte peper bij. Complex.
In de mond nog heel wat zuren, bittertje op het eind, appelsienzeste, lichtjes droogtrekkend. Maar toch eindeloos genot ! Mocht voor mij nog iets langer in de karaf. Was er nog iets Matten ? Jij proefde hem 's anderendaags ook nog ?
's Anderendaags nog meer versmolten en zeer complex. Afdronk nog niet suave.
(21-02-2012 01:27 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]
(21-02-2012 01:20 PM)Matten schreef: [ -> ]Zaterdag deed Dr Magoo nog maar 's een Chambertin van Trapet open. Deze keer de 2004. Blind gokte ik op een Charmes Chambertin uit 2003. Groot verschil met de '08: mooie evolutie in de neus, en in de mond al een stuk rijper dan zijn familielid uit '08. Grote wijn, maar nog altijd te jong (einde). Chambertin is onvergankelijke wijn. Tasting notes volgen Wink.

Zuivere neus van sous-bois, kriekjes, kaneel - evoluerend in het glas komt leder en nog wat extra witte peper bij. Complex.
In de mond nog heel wat zuren, bittertje op het eind, appelsienzeste, lichtjes droogtrekkend. Maar toch eindeloos genot ! Mocht voor mij nog iets langer in de karaf. Was er nog iets Matten ? Jij proefde hem 's anderendaags ook nog ?

De neus was vrij gesloten. Ik ervaarde de kracht van deze grote wijn pas bij de tweede slok. Zeer complex. Was enorm contrasterend met de de toegankelijke, fruitgedreven Vosne Romanéé 1Cru Les Petits Monts 07 Van Robert Sirugue die we ervoor dronken. Idd wat droogtrekkend. Afblijven zei Matten en de fles was leeg.
Bedankt voor deze zeer mooie geste Doc!
Overigens ook een schitterende Vosne 1cru van Sirugue!
(21-02-2012 01:44 PM)Tienne schreef: [ -> ]Afblijven zei Matten en de fles was leeg.

woeha
Marsannay 2009

Redelijk intense kleur voor een Pinot Noir. Aalbesjes, rokerigheid en wat krijterige mineraliteit te bespeuren, varenblad. De wijn is goed mondvullend en vlezig, terug aalbesjes, framboos, kruidig en met frisse, levendige zuren. Alc 12.5 %
De Marsannay en Montchenevoy 2009 van Charlopin is duidelijk meer jammy van karakter.
Onlangs,
Marsannay 2004
Aardbeien, kersen, leer, mineralen...
Mijn vader vond er syrah in terug.

Marsannay 1996
Een vergeten fles in de kelder, donker, een overdonderende neus, de frisheid en de fruitigheid ingeruild voor donker (over)gerijpt rood fruit, zwart fruit, leer kwam meer op de voorgrond, zacht versmolten tannines en een mooie - lange afdronk. cheers
(20-04-2012 04:08 PM)jr02 schreef: [ -> ]Onlangs,
Marsannay 2004
Aardbeien, kersen, leer, mineralen...
Mijn vader vond er syrah in terug.

Marsannay 1996
Een vergeten fles in de kelder, donker, een overdonderende neus, de frisheid en de fruitigheid ingeruild voor donker (over)gerijpt rood fruit, zwart fruit, leer kwam meer op de voorgrond, zacht versmolten tannines en een mooie - lange afdronk. cheers

Dju, dus zelfs de gewone Marsannay van Trapet heeft al 15 jaar nodig om zijn ware gelaat te tonen... En zeggen dat ik geen enkele Bourgogne liggen heb ouder dan 2006... Confused

(btw, kan uw vader wel begrijpen, wij hebben op binddegustaties ook al noordelijke Rhone voor Bourgogne aanzien (of vice versa)
(20-04-2012 04:11 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(20-04-2012 04:08 PM)jr02 schreef: [ -> ]

Dju, dus zelfs de gewone Marsannay van Trapet heeft al 15 jaar nodig om zijn ware gelaat te tonen... En zeggen dat ik geen enkele Bourgogne liggen heb ouder dan 2006... Confused

Troost u, kamp met het zelfde probleem. Gelukkig zijn er nog vaders die hun kelderke willen delen.
De oudste 'Marsannay Trapet' nu in zijn kelder is een 99, hopelijk kan ik binnenkort een gelijkaardige TN schrijven en was het geen toevalstreffer.
Marsannay was trouwens één van zijn trouwe jaarlijkse inkopen zolang Monard die verkocht. P/Q altijd applaus -gevonden
Jammer genoeg nooit het duurder segment van JL Trapet gedronken.
Marsannay 2009

Heel groot in een toch wat onderschatte appellatie. Of hoe herken je een groot domein aan z'n Marsannay ? Ik weet het niet. In elk geval deze Marsannay is er wederom boenk op.
Te jong, maar dat kan me nu even niets schelen. De goesting naar een PN van Trapet was te groot geworden. Deze wijn kan nog jaren mee en gaat een mooie complexiteit tegemoet.
Momenteel nog wat appelsienzeste (is dit typisch voor een te jonge PN ?), dit viel me toch al een paar keer op bij te jong geöpende "grotere" Bourgognes.
Aardse toetsen van herfstbladeren of varen, witte peper, licht kruidig, rode bosvruchtjes. Rijk geschakeerde mondvulling van rijp rood fruit met een fraîcheur die alles breed aantrekt tot lang in de finale met die eerder genoemde appelsienzeste. Voor 22 euro zit je hier op een meer dan Marsannay niveau. NSG Villages...?
Trapet is the real thing en ik liet me even gaan in m'n enthousiasme, ik weet het...Smile
(02-12-2012 07:02 PM)doc schreef: [ -> ]Marsannay 2009

Heel groot in een toch wat onderschatte appellatie. Of hoe herken je een groot domein aan z'n Marsannay ? Ik weet het niet. In elk geval deze Marsannay is er wederom boenk op.
Te jong, maar dat kan me nu even niets schelen. De goesting naar een PN van Trapet was te groot geworden. Deze wijn kan nog jaren mee en gaat een mooie complexiteit tegemoet.
Momenteel nog wat appelsienzeste (is dit typisch voor een te jonge PN ?), dit viel me toch al een paar keer op bij te jong geöpende "grotere" Bourgognes.
Aardse toetsen van herfstbladeren of varen, witte peper, licht kruidig, rode bosvruchtjes. Rijk geschakeerde mondvulling van rijp rood fruit met een fraîcheur die alles breed aantrekt tot lang in de finale met die eerder genoemde appelsienzeste. Voor 22 euro zit je hier op een meer dan Marsannay niveau. NSG Villages...?
Trapet is the real thing en ik liet me even gaan in m'n enthousiasme, ik weet het...Smile

Geen erg, we kennen dat ;-)
In Marsannay heb je geen premier crus, toch zijn sommige wijnen dat misschien wel waard - zou me niet verwonderen dat sommige Nuits St Georges dit niveau niet halen (btw, die appelsienzeste is misschien eerder typisch voor Trapet? - Herinner me dat ook bij de Chambertin die ik ooit mocht proeven)
(02-12-2012 07:33 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(02-12-2012 07:02 PM)doc schreef: [ -> ]Marsannay 2009

Heel groot in een toch wat onderschatte appellatie. Of hoe herken je een groot domein aan z'n Marsannay ? Ik weet het niet. In elk geval deze Marsannay is er wederom boenk op.
Te jong, maar dat kan me nu even niets schelen. De goesting naar een PN van Trapet was te groot geworden. Deze wijn kan nog jaren mee en gaat een mooie complexiteit tegemoet.
Momenteel nog wat appelsienzeste (is dit typisch voor een te jonge PN ?), dit viel me toch al een paar keer op bij te jong geöpende "grotere" Bourgognes.
Aardse toetsen van herfstbladeren of varen, witte peper, licht kruidig, rode bosvruchtjes. Rijk geschakeerde mondvulling van rijp rood fruit met een fraîcheur die alles breed aantrekt tot lang in de finale met die eerder genoemde appelsienzeste. Voor 22 euro zit je hier op een meer dan Marsannay niveau. NSG Villages...?
Trapet is the real thing en ik liet me even gaan in m'n enthousiasme, ik weet het...Smile

Geen erg, we kennen dat ;-)
In Marsannay heb je geen premier crus, toch zijn sommige wijnen dat misschien wel waard - zou me niet verwonderen dat sommige Nuits St Georges dit niveau niet halen (btw, die appelsienzeste is misschien eerder typisch voor Trapet? - Herinner me dat ook bij de Chambertin die ik ooit mocht proeven)

Tja zou kunnen , ik herinner me één of andere Trapet kindermoord met dezelfde "bloed"appelsienasmaak :-)
Pas op, appelsienzeste is volgens mij een aroma dat nogal courant is voor Bourgogne tout court. Ik ken wijnliefhebbers die, een beetje uitgekeken op schrale en zurige Bourgognes, de vergelijking met rotte sinaasappelen maken, maar dat is een iets andere kwestie. Enfin, om maar te zeggen dat die sinaasappelaroma's geen rariteit zijn.

Zeer benieuwd naar de Marsannay. Ken ik absoluut niet goed. De fout om te veel naar de grote appellations te kijken he Wink.
(02-12-2012 07:50 PM)Matten schreef: [ -> ]Pas op, appelsienzeste is volgens mij een aroma dat nogal courant is voor Bourgogne tout court. Ik ken wijnliefhebbers die, een beetje uitgekeken op schrale en zurige Bourgognes, de vergelijking met rotte sinaasappelen maken, maar dat is een iets andere kwestie. Enfin, om maar te zeggen dat die sinaasappelaroma's geen rariteit zijn.

Zeer benieuwd naar de Marsannay. Ken ik absoluut niet goed. De fout om te veel naar de grote appellations te kijken he Wink.

We hadden het er hier ook effen over, toch al meermaals die appelsienzeste geproefd idd, ook op degustaties, Anne meent zich dat ook te herinneren bj andere Bourgondezen ...
Nu krijg ik ook wel zin in een Bourgondees zulle! Santé Anne! Komen jullie langs Wink?
(02-12-2012 08:02 PM)Matten schreef: [ -> ]Nu krijg ik ook wel zin in een Bourgondees zulle! Santé Anne! Komen jullie langs Wink?

Big Grin
(02-12-2012 08:00 PM)doc schreef: [ -> ]
(02-12-2012 07:50 PM)Matten schreef: [ -> ]Pas op, appelsienzeste is volgens mij een aroma dat nogal courant is voor Bourgogne tout court. Ik ken wijnliefhebbers die, een beetje uitgekeken op schrale en zurige Bourgognes, de vergelijking met rotte sinaasappelen maken, maar dat is een iets andere kwestie. Enfin, om maar te zeggen dat die sinaasappelaroma's geen rariteit zijn.

Zeer benieuwd naar de Marsannay. Ken ik absoluut niet goed. De fout om te veel naar de grote appellations te kijken he Wink.

We hadden het er hier ook effen over, toch al meermaals die appelsienzeste geproefd idd, ook op degustaties, Anne meent zich dat ook te herinneren bj andere Bourgondezen ...

Niet alleen voor Bourgogne zulle, ook meer zuidelijk, provence, rousillon. Weet eigenlijk of dit puur van de druif komt of van de opvoeding.

Marsannay: ik heb integendeel de neiging naar de kleinere appellaties te kijken vooral in de Bourgogne Wink
(03-12-2012 03:26 PM)koen schreef: [ -> ]
(02-12-2012 08:00 PM)doc schreef: [ -> ]
(02-12-2012 07:50 PM)Matten schreef: [ -> ]Pas op, appelsienzeste is volgens mij een aroma dat nogal courant is voor Bourgogne tout court. Ik ken wijnliefhebbers die, een beetje uitgekeken op schrale en zurige Bourgognes, de vergelijking met rotte sinaasappelen maken, maar dat is een iets andere kwestie. Enfin, om maar te zeggen dat die sinaasappelaroma's geen rariteit zijn.

Zeer benieuwd naar de Marsannay. Ken ik absoluut niet goed. De fout om te veel naar de grote appellations te kijken he Wink.

We hadden het er hier ook effen over, toch al meermaals die appelsienzeste geproefd idd, ook op degustaties, Anne meent zich dat ook te herinneren bj andere Bourgondezen ...

Niet alleen voor Bourgogne zulle, ook meer zuidelijk, provence, rousillon. Weet eigenlijk of dit puur van de druif komt of van de opvoeding.

Marsannay: ik heb integendeel de neiging naar de kleinere appellaties te kijken vooral in de Bourgogne Wink

Ah, dan gaan we daar 's beter moeten op letten, ... de vraag is inderdaad of het dan niet eerder van de opvoeding komt ?
We hadden het ook eens met een Trotanoy 2003, de naam orangina viel toen zelfs (erover natuurlijk).
Deju Doc nu ben ik curieus ... van waar komt nu die appelsienzeste bij rode wijnen ... naar mijn aanvoelen kom ik dit vnl bij "oudere" gsm wijnen tegen.
Chambertin 1983

Gisteren het genoegen gehad op een etentje een Chambertin van 1983 te drinken.
'Oh, dat gaat zeker kapot zijn zulle!' werd er geopperd. Ik dacht het niet. Wat een finesse, wat een fruit, wat een dierlijkheid, wat een elegantie, wat een sappigheid, wat een afdronk, wat een topper! Om stil van te worden. Wat dan toch weer niet gelukt is Smile

Marc

Marsannay 2011.
Ook gisteren in de cursus gepresenteerd gekregen.
(zie ook: http://www.vinejo.freebb.be/thread-1103-...#pid41790)
Kersenrood tot violet, doorschijnend, nog discrete neus met kruidigheid (peper, laurier, thijm) rood fruit, grafiet. Elegante wijn, mooie zuren in de aanzet, evenwichtig, met een lange afdronk vol fijn rood fruit. Fijne tannines.
Gevrey-Chambertin 2011

Zoals hierboven al meermaals gezegd, Trapet is echt top in Bourgogne. De 2011 was natuurlijk nog jong maar nu toch al o zo genietbaar. Veel karakter, intens, zuurtjes en ellenlange afdronk!
(07-01-2014 09:07 PM)nco schreef: [ -> ]Gevrey-Chambertin 2011

Zoals hierboven al meermaals gezegd, Trapet is echt top in Bourgogne. De 2011 was natuurlijk nog jong maar nu toch al o zo genietbaar. Veel karakter, intens, zuurtjes en ellenlange afdronk!

De toegankelijkheid van de wijn had mss ook met de jaargang te maken...?

Off topic: Hier geen Trapet, wel een Trappist.. eerste van de flesjes die mijn vrouwke vandaag in WV is gaan halen wijn cheers
Gevrey Chambertin 2006
Bij openen kreeg ik direct een mooie typische bourgogne neus met beetje leeftijd... Yes! :-)
Maar na een tijdje werd de neus voller en complexer en zou ik er niet direct PN in herkennen.
Veel kersen en kruiden en in de mond een explosie van rood fruit , mooie zuren en zéér lang. Alles is mooi in blans gekomen en voor mij op zijn apogéé maar kan natuurlijk nog wel wat jaartjes mee.
Knappe PN!
(27-12-2015 01:38 PM)Venne schreef: [ -> ]Knappe PN!

En knappe TN!
;-)
Zaterdag was de indrinker de generieke Bourgogne van Trapet.
Een hele delicate wijn, fijn en lichtvoetig. Even een hint van de gevreesde geraniumvegetaliteit maar het frisse verse fruit en de minerale toets compenseren dit euvel van lichte onrijpheid.
Mooi!
Pagina's: 1 2
Koppelingen