Hier zijn mijn nota's dan. Ik heb er af en toe wat commentaar bij geschreven:
•Schäfer-Frohlich riesling Felseneck GG 2010 (Duitsland – Nahe) : Floraal, citrus, elegant, kruidig. Heel mooie zuren. Aperitiefwijn. Een top verdejo?
•Alzinger Hollerin riesling smaragd 2007 ( Oostenrijk – Wachau) : Aromatisch, duidelijk Europese riesling, schitterend mineraal, fris, geen gemakkelijke wijn wel. Complex.
•Quinta da Pellada Primus 2009 (Portugal – Dao ) : Een te discrete neus. Ook de smaak zit gesloten. Enige positieve is de mineralige ondertoon. Te jong of zwak wijnhuis?
•Quinta dos Carvalhais Colheita Seleccionada branco 2007 ( Portugal – Dao) : Heel aromatisch, geparfumeerd, duidelijk hout, wat gebakken banaan. Droog maar toch vettig. Intrigerende wat bizarre en moeilijke wijn. Zal nog mooi evolueren en karaferen had deugd gedaan.
•Au Bon Climat Hildegard 2005 (Californië – IGP) : Creme patissière, vanille, lactisch, maar alles heel subtiel. Heel mooie diepte en complexiteit. Waauw. Bij onthulling was ik heel blij dat ik eindelijk eens een wijn van Jim Clendenen kon drinken.
•Altesino Montosoli 1999 (Toscane – Brunello): Tertiaire neus, paddestoelen. Heel veel zuur [hier had ik eigenlijk al moeten weten dat het geen Bordeaux zou zijn verdorie…]. Linkeroever Pauillac? Wat uitdrogend in de mond. Goed maar niet wauw. [ Achteraf bij onthulling van de naam ben ik zeker dat fles niet in optimale staat bewaard moet geweest zijn door vorige eigenaar. Heb deze cuvée al tiental keer gedronken (1999 ook al paar keer) en deze fles is niet echt representatief voor kwaliteit van Altesino, laat staan deze Riserva cuvée Montosoli, van een afzonderlijke wijngaard. ]
•Spitzerberg 2006 (Oostenrijk - Carnuntum ) : Heel vegetaal, wrang zelfs. Droog, geen fruit. Bitter. Ontgoochelend, zwak. [ps. Wordt blijkbaar gemaakt door Dirk van der Niepoort ?! Amaai…]
•Joblot Clos de la Servoisine 2008 (Bougogne – Givry): Heel delicate neus, zacht rood fruit, heel veel zuur. Nog harde tannines, te veel nieuw hout? Strak, wat uitdrogend. Goed maar niet geweldig. Er is beter in Givry.
•Meruge 2008 (Portugal – Douro) : Kruidig, lactisch, duidelijke houtinvloed maar absoluut niet storend. Heel smakelijke wijn, veel fruit, fijn. Groot toekomstpotentieel. Finesse.
•Chapelle d’Alienor 2001 (Bordeaux Superieur) : Klassieke Bordeaux, aromatisch, cederhout, verfijnd. Mooie zuren. Goed.
•Ferrer-Ribière, CANA, C-d-Roussillon 2001 : heel kruidig, strak, wild van aard. Ook strakke smaak. Nog toekomstpotentieel. [bij onthulling verschoot ik van jaargang; ik had 2005 of 2006 gedacht].
•Remirez de Ganuza reserva 2004 (Spanje – Rioja) : melkchocolade, kwaliteitseik, donker bessenfruit maar niet overrijp. Prachtige neus. Schitterende diepte. Cremeux smaak, dens, fantastisch evenwicht. Nog jong.
•Pichon Baron 1997 (Bordeaux – Pauillac): Kruidig, vlezig, cederhout. Vlezige smaak. Heel klassiek maar op heel uiterst mooie manier. Fris.
•Quinta do Mouro 2005 (Portugal – vinho regional Alentejano) : Heel sappige neus, cassis, bessen, fruitig. Goede complexe smaak met nog reserve aan tannines wat uitgeeft op toekomstpotentieel. Zeer goed maar nog jong.
•Quinta di Cotto 2005 (Portugal – Douro) : Strak, donker fruit, nog wat discrete neus. Ook de smaak is nog wat hard; kruidig, te jong. Kan misschien wel mooi openbloeien.
•Castello Banfi 2001 (Toscane – Brunello) : Houtinvloed, chocolade, donkere kers. Mooi complex. [bij onthulling verschoot ik van jaargang: ik had dit 2006 geschat).
•Roda 1 reserva 2006 (Spanje – Rioja Alta): Veel hout (te veel?), zwart fruit, wat (te) zwoel, vanille, kokos, wat bombastisch. Moderne stijl Rioja? Duidelijk minder verfijnd dan Remirez de Ganuza. [bij onhulling was ik toch ontgoocheld over deze gehypete wijn; misschien komt binnen vijf à tien jaar alles wel fantastisch goed, hij heeft immers het potentieel, maar nu is dit geen spek voor mijn bek.]
•Pintia 2006 (Spanje – Toro) : Strak, zwart fruit in de neus. Niet heel breed. Ook zwart fruit in de mond. Vlezig, Enorm veel zuur (te veel ?). Piepjong. Vond ik op dit moment ontgoochelend (was mijn eigen fles).
•Villa de Corullon 2007 (Spanje – Bierzo) : Geparfumeerd, gebakken bacon, eik, lactisch, mist finesse [bij onthulling verschoot ik enorm want dit is de eerste keer dat ik een Bierzo drink die bombastisch is !, normaal zijn die wijnen altijd wat te mager].
•Waterford Estate Cabernet Sauvignon 2006 (Zuid-Afrika – Stellenbosch) : Licht vegetaal, sigarenkistje (ceder), te jong. [mijn eigen tweede fles die licht ontgoochelde omdat hij nog te jong is; dit domein heeft nog 10 jaar voor de boeg].
•Quinta da Gaivosa tinto 2005 (Portugal – Douro) : Wat medicinale neus, met rijp bessenfruit in de mond. Goede wijn.
•Casa Ferreirinha Reserva Especial 2001 (Portugal – Douro) : Heel geconcentreerde neus, donker fruit, wat subtiele koffie. Veel zuur in de mond, enorm sappig en complex. Zeer zeer goed. Top. [Dit is een wijn waar ik ook wel 48 euro voor zou willen betalen].
•Quinta da Pellada 2003 (Portugal – Dao) : Wat gerookte bacon, maar toch verfijnd. Rijp zwart fruit.
•Chave Mon Cœur 2009 (Frankrijk – Cotes du Rhone) : Strak, kruidig, Rhonewijn? [bij onhulling van domein en prijs was ik aangenaam verrast. Dit zie ik mezelf ook wel eens kopen aan die prijs van rond de 9 euro].
Eerste plaats: Remirez de Ganuza, Rioja 2004
Tweede plaats: Casa Ferreirinha Reserva Especial 2001
Derde (gedeelde) plaats: Meruge 2008 en Pichon-Baron 1997