wijnliefhebbers

Volledige versie: LIBRANDI, Calabria
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Vanavond, bij een stukje zalm gebakken op vel, met brocolli, een Italiaans fleske opengetrokken van het huis Librandi uit Calabria, de tenen van de laars.

Het is de Ciro Bianco van Librandi, gemaakt van de grecodruif die voornamelijk in Campanië floreert en naam en faam maakt.

Ciro is een appellatie (DOC) in Calabria die toch wel tot de drie beste appellaties van Calabria mag gerekend worden. De ligging dicht bij de kust geeft positieve vruchten af, want Calabria is voornamelijk droog, dor en te warm voor fijne wijnen.

Dat het anders kan bewijst het Calabrese tophuis Librandi:

Heel aangenaam geparfumeerd boeket met vooral florale accenten, gevolgd door zacht wit steenfruit (witte perzik). De smaak zet cremeux aan en houdt ook zo aan, waarbij de perziktoetsen opnieuw opsteken. De zuren zitten meer dan snor waardoor de wijn geenszins warm of klef gaat smaken. Een ideale aperitiefwijn of bij (eerder lichte) visgerechten. Prijs/kwaliteit vind ik dit wel een klein toppertje.

(86/100)

(Licata Vini 7,99 euro)
Is blijkbaar ook een goed verkopende wijn bij Licata als ik hun maandelijkse top 10 bekijk. Nog niet gedronken, maar staat op m'n lijst.

Heb je de gewone Rosso al gedronken?

Dronk vorig jaar de Duca San Felice Cirò Rosso Riserva 2007 van dit huis (ik geef toe dat ik hem gekocht had omdat hij 3 bicchieri had in de Gambero Rosso én schappelijk geprijsd is aan zo'n 12 euro). Vond hem super, echt een wijn zoals ik ze graag heb: geen blockbuster, maar intrigerend en toch wel complex. Bij mijn volgende Licata-bestelling ga ik zeker een paar flessen nemen.
Vandaag ook gedronken bij een stukje heilbot met paprika en tomaten.

Aan 7€90 bij Licata inderdaad een p/q topper. Aan 4€70 bij Superiore.de een absolute must. Dit najaar volgt zeker een bestelling.

Ik sluit mij aan bij Roeland z'n TN. Wil ook wel 'ns de rest van dit huis proberen.
Vandaag de Rosso gedronken (4€70 bij Superiore (zonder verzendingskosten), 7,99 bij Licata) en een van de beste rooie onder de 5 euro die ik gedronken heb (misschien wel de beste).

Soepele, drinkbare wijn, niet heel geconcentreerd, maar toch behoorlijk complex voor een wijn van die prijs. Doorzichtige kleur, in de mond veel zuren, rood fruit, maar ook kruidnagel en kaneel. Wel geen spek naar ieders bek vermoed ik.
(07-08-2012 10:21 PM)33S schreef: [ -> ]Vandaag de Rosso gedronken (4€70 bij Superiore (zonder verzendingskosten), 7,99 bij Licata) en een van de beste rooie onder de 5 euro die ik gedronken heb (misschien wel de beste).

Soepele, drinkbare wijn, niet heel geconcentreerd, maar toch behoorlijk complex voor een wijn van die prijs. Doorzichtige kleur, in de mond veel zuren, rood fruit, maar ook kruidnagel en kaneel. Wel geen spek naar ieders bek vermoed ik.

Het lijkt vandaag wel de dag van de budgetwijntjes (na mijn Rias Baixas Arballo 2011) onder de 5 € ! Leuk Slurp
Het perfecte excuus om in 't weekend iets van een hoger schap te pakken Wink
Dit weekend Librandi Cirò Duca Sanfelice Riserva 2008 en 2009 gedronken. Jammer genoeg was de 2008 gekurkt, maar je proefde dat dit een complexe wijn is. Geen houtopvoeding, wel 3 jaar in inox tanks.

De 2009 heeft nog een paar jaar nodig, maar nu ook al heerlijk. Complexe neus (zweetvoeten las ik hier daarnet ergens, en dit komt in de buurt), in de mond zure kers en kaneel. Zeer boeiend. Een wijn om in een degustatie te steken.
(21-10-2012 09:26 PM)33S schreef: [ -> ]Dit weekend Librandi Cirò Duca Sanfelice Riserva 2008 en 2009 gedronken. Jammer genoeg was de 2008 gekurkt, maar je proefde dat dit een complexe wijn is. Geen houtopvoeding, wel 3 jaar in inox tanks.

De 2009 heeft nog een paar jaar nodig, maar nu ook al heerlijk. Complexe neus (zweetvoeten las ik hier daarnet ergens, en dit komt in de buurt), in de mond zure kers en kaneel. Zeer boeiend. Een wijn om in een degustatie te steken.

Maar het is en blijft toch een "specialleke"... Ik was er niet echt wild van maar was wel blij dat ik eens een proefflesje bestelde bij Superiore.
Duca Sanfelice Riserva 2009 scheert nu hoge toppen. Heeft nog voldoende fruit, maar begint ook al wat tertiair te worden.

Ietsje meer body en een wat langere afdronk, en dit had 20 euro of meer mogen kosten bij mij.

Ik vind dit werkelijk één van de allerbeste P/K wijnen die ik al gedronken heb. Veel beter dan de Gravello van hetzelfde huis, die bijna het dubbel kost, maar belange niet zo interessant is.

De statisticus in mij geeft nog mee dat ie 3,2/5 scoort op Vivino (27 beoordelingen), maar wel 89,7 op Cellartracker.
De ciro blanco 2013 aan € 5,25 bij superiore.
Gezien de positieve comments hier zal ik eens eentje bestellen Smile .
Je zal het zeker niet beklagen, aan die prijs absoluut een topper.
(18-02-2014 11:43 PM)33S schreef: [ -> ]Je zal het zeker niet beklagen, aan die prijs absoluut een topper.


Kheb er van den eerste keer ook de Rosso bij gedaan .
Voor die prijs mag dat wel Smile.
Cirò Bianco DOC 2013. Volgens Licata "een heerlijk exotisch boeket van bloemen, abrikoos, perzik en banaan." Niet echt mijn ding. Veel te fruitig voor me. Lijkt me het meest geschikt als aperitiefwijn.
(23-06-2014 09:35 AM)Corto schreef: [ -> ]Cirò Bianco DOC 2013. Volgens Licata "een heerlijk exotisch boeket van bloemen, abrikoos, perzik en banaan." Niet echt mijn ding. Veel te fruitig voor me. Lijkt me het meest geschikt als aperitiefwijn.

Corto,ik wil hier niet beweren dat deze wijn niet geschikt is als aperitiefwijn want ik heb deze nog niet gedronken.
Persoonlijk verkies ik wel als aperitief witte wijn die het moet hebben van een combinatie evenwicht tussen aciditeit; droog karakter, aardse smaak, mineraliteit , citrus smaken...
Hoe zat het met de aciditeit en fraîcheur van deze wijn?
Don, dat is zeker een terechte opmerking. De ideale aperitief bevat voldoende zuren zodat hij de honger aanscherpt en doet verlangen naar een lekkere maaltijd. Aciditeit, droog karakter, mineraliteit, ... zijn bij deze wijn niet aanwezig. Deze wijn is zo floraal dat ik eerlijk gezegd niet zou weten bij welk gerecht ik hem zou serveren (misschien iets oosters, zoet-zuur of zo ...) en daarom zie ik hem nog het best op een zonnig terrasje als aperitiefwijn fungeren (maar ik moet toegeven dat ik zelf tal van andere wijnen liever als aperitief zou drinken ;-).
Van die bloemige wijnen kunnen inderdaad best lekker zijn bij een goeie curry, counteren meestal het pikante van een gerecht goed
Dit jaar niet meer gekocht, maar aan iets meer dan 5 euro bij Superiore vond ik dit toch wel een p/k-topper. Als terraswijn in de zomer, maar ook bij sterk afsmakende gerechten zoals hierboven al aangehaald.
(07-08-2012 10:21 PM)33S schreef: [ -> ]Vandaag de Rosso gedronken (4€70 bij Superiore (zonder verzendingskosten), 7,99 bij Licata) en een van de beste rooie onder de 5 euro die ik gedronken heb (misschien wel de beste).

Soepele, drinkbare wijn, niet heel geconcentreerd, maar toch behoorlijk complex voor een wijn van die prijs. Doorzichtige kleur, in de mond veel zuren, rood fruit, maar ook kruidnagel en kaneel. Wel geen spek naar ieders bek vermoed ik.

Deze vandaag ook in het glas gehad , kan me goed vinden in de bovenstaande TN.
Wel had ik zo een geurtje van prosciutto erbij .
Zeker zijn prijs waardig ...
(23-06-2014 09:35 AM)Corto schreef: [ -> ]Cirò Bianco DOC 2013. Volgens Licata "een heerlijk exotisch boeket van bloemen, abrikoos, perzik en banaan." Niet echt mijn ding. Veel te fruitig voor me. Lijkt me het meest geschikt als aperitiefwijn.

Deze gisteren ook geopend ,
Hij beviel bij de ene wat meer dan de andere .
Zelf miste ik wat zuren om de boel spannend te houden.
Dronk de Rosato 2015 en die beviel me meer dan de vorige jaargangen. Iets kruidiger en wat minder zoet, een tikje medicinaal. Blijft wel rustieke rosé, van het donkere type, niet echt vergelijkbaar met rosé uit Provence.

Die Gaglioppo is wel mijn ding, maar kan begrijpen dat anderen er minder zot van zijn.
Koppelingen