onlangs een hele lekkere Toscaan gedronken : La Forra Chianti Classico Riserva 2006, was beter als de meeste Brunello die ik al heb gedronken, 2006 is dus inderdaad een uitstekend jaar voor die streek, was natuurlijk nog heel jong, maar wel al heel goed drinkbaar : sterke frisse zuren en een hele lange finale, nu al 91+, maar kan nog stijgen mits wat jaartjes geduld
Ja man, is dat een toeval, heb gisteren die fles kado gekregen van Matten!
Die jaartjes geduld, dat wordt moeilijk...
proef hem maar eens jong, ik heb nog 5 flessen liggen, we drinken hem binnen een paar jaar wel nog eens samen
net nog flesje geopend : viel weer in de smaak, heel zacht, hij is zijn 91 score opnieuw waard
Hier mijn proefnotitie over de La Forra 1999, gedronken in januari 2009 (10 jaar fles, dus...).
Vineuze neus met rood fruit en gedroogd fruit (vijg, pruimen). Koffie en vegetaal, en ook iets mineraal, olieachtig.
Vol en sappig, met bittere component. Versmolten tannines, redelijk alcohol, zachte zuren.
Afdronk vrij lang, vineus en zacht bitter.
Grote wijn. Lekker.
Geduld is een schone zaak...
Dag Marc, blij je nog eens te lezen!
En idd, geduld is een mooie zaak, gisteren nog Chateau Nodoz (Cotes de Bourg) 2001 in het glas, perféct op dronk en daardoor o zo lekker!
hij komt binnenkort in rode prijs in de Collishop (tijdens de degustatie-periode van die 23 klassewijnen) > ik durf het echt wel aanrader noemen!
staat nu in rode prijs : ik zou niet twijfelen
@ Kris G : Ik heb je raad opgevolgd en heb mij 2 flesjes besteld
Merk nu trouwens op dat nonkel Bob deze 91 gegeven heeft
en ik merkte deze middag in de plaatselijke Colruyt dat er op mijn naam ook 2 fleskes van deze Forra 06 in het Collishop-rek lagen en ik wist niet meer dat ik ze besteld had...
Heb ze toch maar meegenomen
nog eens nen 2006 ontkurkt : was tijdje geleden dat er nog eens een Sangiovese druif door mijn keelgat was gepasseerd
en het deed deugd
echt wel lekker dings, mooie zuren, tikje aan de zware kant, maar dat gaat er wel uit met een paar jaren kelderrust, P/K echt top en zit op het niveau van een goeie Brunello
deze keer een 90-score gegeven, en er zit nog toekomst in
upgraded tot 91 op dag 2
nog maar eens een (halve) kindermoord begaan vrees ik, een flesje 2006 ontkurkt, echt nog te jong, maar wel potentieel, de rode vruchten en cassis vallen op, de kleur vertoont nog geen bruine-tinten, wat er ook al op duidt dat er nog niks evolutie op zit, zoals zo vaak veel frustraties over mijn veel te jonge kelder, de wijnbouwer verdient beter : ik doe er eigenlijk niemand een plezier mee om deze wijn nu veel te jong te drinken
maar zit wel al in een fase waarin zijn potentiële klasse duidelijk wordt, krijgt van alle goeroes een 91 score, ik beloof dat ik op mijn bdx-tasting geen kindermoorden ga plegen
Over kindermoorden gesproken : ik dronk deze wijn al 2 x in 2010
Maar scoorde hem toen zelfs al 2 x 90
het was ook al mijn 4e fles
steeds 90-91 gescoord, er resten me er nog 2 : die moet ik echt bewaren! ook nog 2x 2007 liggen
(30-01-2012 09:34 PM)Kris G schreef: [ -> ]het was ook al mijn 4e fles steeds 90-91 gescoord, er resten me er nog 2 : die moet ik echt bewaren! ook nog 2x 2007 liggen
En dan durven die van Colruyt erbij te schrijven: "bewaring nog 3 à 5 jaar".
Ik heb de 2007 heel ver uit het zicht liggen...
(20-02-2012 08:41 PM)Johan M. schreef: [ -> ]En dan durven die van Colruyt erbij te schrijven: "bewaring nog 3 à 5 jaar".
me al dikwijls vragen gesteld bij hun bewaringstijd : voor de meeste bdx geven ze een drinkvenster knal in de gesloten fase
(20-02-2012 08:54 PM)Kris G schreef: [ -> ] (20-02-2012 08:41 PM)Johan M. schreef: [ -> ]En dan durven die van Colruyt erbij te schrijven: "bewaring nog 3 à 5 jaar".
me al dikwijls vragen gesteld bij hun bewaringstijd : voor de meeste bdx geven ze een drinkvenster knal in de gesloten fase
Mensen aan het drinken zetten...
Dus verkopen...
Magazijn leeg zodat men weer massaal een nieuwe jaargang kan inslaan aan scherpe prijzen.
Is de enige verklaring die ik kan bedenken. Zo lang ze regelmatig een klasbak à La Forra aan scherpe prijzen aanbieden mij niet gelaten.
2006
Gezien ik de 2007 nu ook in de kelder liggen heb,
durf ik al eens één van m'n 06's opendoen...
Aangenaam zacht, zoetig hout-neusje met peperkoek (zonder kaneel dan), efkes laurier ook.
Ook in de mond teder, sweet, sappig met strelende tanninekes.
Lekker lange afdronk
90-91/100
(11-07-2012 08:33 PM)Bert schreef: [ -> ]2006
Gezien ik de 2007 nu ook in de kelder liggen heb,
durf ik al eens één van m'n 06's opendoen...
Aangenaam zacht, zoetig hout-neusje met peperkoek (zonder kaneel dan), efkes laurier ook.
Ook in de mond teder, sweet, sappig met strelende tanninekes.
Lekker lange afdronk
90-91/100
Heb ook een flesje liggen, moet dat dringend eens proeven.
Toch krijg ik er na uw TN niet écht veel zin in... Lijkt me wat té zacht en zoetig...? Heef ie wel structuur?
't is niet zomaar een zoet sapke hoor.
En ben dan ook niet volledig genoeg geweest.
Bij die 'sappig en strelende tannines' had ik beter vermeld dat die frisse zuren bij de afdronk het net sappig en niet zomaar zoet-stroperig maken.
Het zoete heb je hier eerder in de aanzet.
Je begrijpt wat ik bedoel als je je flesje opendoet
'07 onlangs ook goedgekeurd. Geniet ervan Vinejo
.
(11-07-2012 09:13 PM)Bert schreef: [ -> ]'t is niet zomaar een zoet sapke hoor.
En ben dan ook niet volledig genoeg geweest.
Bij die 'sappig en strelende tannines' had ik beter vermeld dat die frisse zuren bij de afdronk het net sappig en niet zomaar zoet-stroperig maken.
Het zoete heb je hier eerder in de aanzet.
Je begrijpt wat ik bedoel als je je flesje opendoet
Ah, bedankt voor de aanvulling!
@Matten :was t nie vergeten dat die van jou kwam hoor
Paar weekjes geleden hier ook echt goed bevonden...
voor de tip Matten.
(11-07-2012 09:57 PM)vinejo schreef: [ -> ] (11-07-2012 09:13 PM)Bert schreef: [ -> ]'t is niet zomaar een zoet sapke hoor.
En ben dan ook niet volledig genoeg geweest.
Bij die 'sappig en strelende tannines' had ik beter vermeld dat die frisse zuren bij de afdronk het net sappig en niet zomaar zoet-stroperig maken.
Het zoete heb je hier eerder in de aanzet.
Je begrijpt wat ik bedoel als je je flesje opendoet
Ah, bedankt voor de aanvulling!
@Matten :was t nie vergeten dat die van jou kwam hoor
Dit weekend "in twee etappes" jaargang 2007 eens geprobeerd en ik was toch een stuk minder onder de indruk dan van jaargang 2006. Te jong? Meer dan waarschijnlijk... ...
De neus en aanzet waren zoals hierboven reeds beschreven en zonder verrassingen. Al vond ik tussen de aroma's van pruimen, koffie,... de alcohol aanvankelijk toch wat dominant.
In de mond vol en aanvankelijk heel sappig, dan ging de sigarenkist open, tabak, leer, zeer donkere chocolade,... bittere tannines. Een bittere component die voor mij op dit moment iets te hard doorbijt om er een 90 van te maken.
Tweede dag zelfde verhaal al was de alcohol veel minder present aanwezig.
(16-07-2012 11:57 AM)Johan M. schreef: [ -> ]Dit weekend "in twee etappes" jaargang 2007 eens geprobeerd en ik was toch een stuk minder onder de indruk dan van jaargang 2006. Te jong? Meer dan waarschijnlijk... ...
De neus en aanzet waren zoals hierboven reeds beschreven en zonder verrassingen. Al vond ik tussen de aroma's van pruimen, koffie,... de alcohol aanvankelijk toch wat dominant.
In de mond vol en aanvankelijk heel sappig, dan ging de sigarenkist open, tabak, leer, zeer donkere chocolade,... bittere tannines. Een bittere component die voor mij op dit moment iets te hard doorbijt om er een 90 van te maken.
Tweede dag zelfde verhaal al was de alcohol veel minder present aanwezig.
Zou dit een beetje het verhaal kunnen zijn van de Rhone?
2007 iets té warm en alcoholisch (onder voorbehoud) en 2006 meer finesse..?
Weet niet, 2006 was een topjaar maar 2007 wordt toch ook beschouwd als een heel goed jaar beschouwd. Heb hier tamelijk wat 2007 uit de streek liggen (brolio, fonterutoli, brancaia, bererardenga, cagiolo) en eigenlijk nog nooit een "te warm" gevoel gehad. Te warm associeer ik niet met bittere tannines wel met pruimen .. misschien een beetje te warm gedronken? Ik drink de zwaardere jongens nu op keldertemperatuur 17-18°
(17-07-2012 09:01 AM)koen schreef: [ -> ]Weet niet, 2006 was een topjaar maar 2007 wordt toch ook beschouwd als een heel goed jaar beschouwd. Heb hier tamelijk wat 2007 uit de streek liggen (brolio, fonterutoli, brancaia, bererardenga, cagiolo) en eigenlijk nog nooit een "te warm" gevoel gehad. Te warm associeer ik niet met bittere tannines wel met pruimen .. misschien een beetje te warm gedronken? Ik drink de zwaardere jongens nu op keldertemperatuur 17-18°
Deze middag nog eens snel een 2007 ontkurkt (had niks tijdig uit de frigo gevist
)... en terug vriendschap gesloten met La Forra 2007. In die mate dat ik zelfs begin te twijfelen of er toch iets niet in de haak was met mijn voorgaande fles... (zie bovengaande TN).
Dit was weer helemaal in de lijn met mijn verwachtingen na jaargang 2006 en de bovenvermelde commentaren en TN's. Ik moet wel zeggen dat ik hem rechtstreeks uit de kelder schonk op zo'n 17°C... en hier moet je toch wel degelijk rekening mee houden. Vandaag drink je deze Chanti best niet te warm... wat de wijnmaker ook moge beweren op de achterzijde van de fles.
Johan, op dit moment ook nog eens de Forra '07 in het glas. Ook recht uit de kelder. Ga helemaal akkoord, keldertemperatuur is zeer oké voor deze wijn. Na opwarmen toch die warme gloed van de jaargang 2007.