Marquis de Terme 2000
Opvallende kersenrode kleur met enkel wat lichtbruine ontkleurde rand.
Deze wijn verraste onmiddellijk door z'n enorme fraîcheur en finesse. Succulente rijpe rode kersjes en zwarte bramen overheersen sterk het mondgevoel. Fijn, mooi zuur onderbouwd, straight en nog heel jeugdig. Sappig zelfs. Wat sigarenkistje retronasaal terwijl de neus toch wat gesloten blijft. Rijpe versmolten tannines zorgen verder voor een perfecte balans. Licht bittertje op het eind dat wat blijft nazinderen. Gelukkig niet m'n laatste flesje. Nog enkele jaren bewaarpotentieel. 90-91/100. Toch wat atypisch...
(28-01-2012 11:04 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Toch wat atypisch...
in de verste verten niet aan een bdx gedacht
was iets minder mijn stijl, geef mij maar Loire
Voorbije weekend nog eentje gecheckt, grote goesting, terug verrassend, ook op de dag 2 stond hij er nog. Heeft nog reserve, volgens mij binnen 3 jaar op z'n top. Vergeet dit "wat atypisch" van hier boven, volgens mij gewoon "2000" !
(30-04-2012 10:38 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Voorbije weekend nog eentje gecheckt, grote goesting, terug verrassend, ook op de dag 2 stond hij er nog. Heeft nog reserve, volgens mij binnen 3 jaar op z'n top. Vergeet dit "wat atypisch" van hier boven, volgens mij gewoon "2000" !
Hups, Doc raakt verslaafd aan Margaux uit 2000...
Margaux-avondje
Marquis de Terme 2005
Rood en zwart fruit die overschaduwd werden door bijtende, droogtrekkende tannines. Te vroeg maar heeft het nodige potentieel.
De vrouwelijke Margaux trekjes zullen nog enkele jaren tijd nodig hebben om de bovenhand te nemen.
Pnt: 87
Marquis de Terme 2000
Een Margaux van een ander kaliber, heeft 5 jaar meer kelderrust op zak. Een wijn die zich nu begint te onplooien, zwart fruit, ceder, mokka overheersen de eerste prikkels. Stevige body, komt vet en vlezig over, niet echt typisch Margaux. Mooi in balans, tannines nog wat afronden met een jaar of 5 extra kelderrust en dit is top.
Zachte, lange afdonk.
Pnt: 92
(06-10-2012 09:15 AM)jr02 schreef: [ -> ]Margaux-avondje
Marquis de Terme 2005
Rood en zwart fruit die overschaduwd werden door bijtende, droogtrekkende tannines. Te vroeg maar heeft het nodige potentieel.
De vrouwelijke Margaux trekjes zullen nog enkele jaren tijd nodig hebben om de bovenhand te nemen.
Pnt: 87
Marquis de Terme 2000
Een Margaux van een ander kaliber, heeft 5 jaar meer kelderrust op zak. Een wijn die zich nu begint te onplooien, zwart fruit, ceder, mokka overheersen de eerste prikkels. Stevige body, komt vet en vlezig over, niet echt typisch Margaux. Mooi in balans, tannines nog wat afronden met een jaar of 5 extra kelderrust en dit is top.
Zachte, lange afdonk.
Pnt: 92
(06-10-2012 09:15 AM)jr02 schreef: [ -> ]Margaux-avondje
Marquis de Terme 2005
Rood en zwart fruit die overschaduwd werden door bijtende, droogtrekkende tannines. Te vroeg maar heeft het nodige potentieel.
De vrouwelijke Margaux trekjes zullen nog enkele jaren tijd nodig hebben om de bovenhand te nemen.
Pnt: 87
Marquis de Terme 2000
Een Margaux van een ander kaliber, heeft 5 jaar meer kelderrust op zak. Een wijn die zich nu begint te onplooien, zwart fruit, ceder, mokka overheersen de eerste prikkels. Stevige body, komt vet en vlezig over, niet echt typisch Margaux. Mooi in balans, tannines nog wat afronden met een jaar of 5 extra kelderrust en dit is top.
Zachte, lange afdonk.
Pnt: 92
Interessante vergelijking!
En misschien weer het bewijs dat sommige wijnen echt wel hun tijd nodig hebben om van een (in dit geval) 87 score over te gaan naar een 92-score...
heb je die 2000 ooit jong geproefd?
En indien ja, kan je inschatten of die 2005 t zelfde zou evolueren?
(06-10-2012 12:19 PM)vinejo schreef: [ -> ]heb je die 2000 ooit jong geproefd?
En indien ja, kan je inschatten of die 2005 t zelfde zou evolueren?
De 2000 inderdaad ook jong kunnen proeven.
En ja hoor, de 2005 ligt in dezelfde lijn dan zijn oudere 'zus'. Met dat verschil dat de 2000 in zijn prille stadium veel vroeger toegankelijker was. De tannines waren niet zo 'allermachtig'.
Mits de nodige rust begint de >90 pnt te lonken.
Vanavond nog eens een 2000 gekraakt. Ongelofelijk dat de wijn zich na een tijdje karaf begon te sluiten. De bovenstaande TN blijft staan. Zeer geparfumeerde neus, sigarenkistje, rood fruit, frangipane...delicate wijn en toch stoer...Gedronken bij het everzwijn en z'n herfstperikelen. Ik kocht de geprezen 2010 te Margaux. Benieuwd of die op klassewijnen verschijnt.
Vanavond Chateau Marquis de Terme 1998 in het glas.
Wijn een 5 tal uurtjes op voorhand geopend, kurk in perfecte conditie.
In het glas nog steeds donker granaatrood van kleur, nog niks van bruin randje te bespeuren!
Neus van zwart fruit, cassis, leder, tabbak, chocolade, grafiet en beetje mokka.
In de mond zwart fruit, tabbak, zachte versmolten tannines en zuurtjes perfect in evenwicht, licht rokerig.
Zachte licht rokerige afdronk. 91
Ik had 12 flessen van deze 1998, ik dronk ze met plezier
Zondag een Marquis de Terme 2002 opgevist. Dit Château maakte tot nog maar enkele jaren terug nogal stevige "boeren" wijn die niet echt aan Margaux doen denken. Gewoonlijk hebben ze een paar decennia nodig om wat van hun stroefheid te verliezen en ook de 2002 is wat in dit bedje ziek.
Een vrij donkere kleur, weinig evolutie, niet teveel fruit, wel wat aardse tonen en een wat frissere toon van kiezel en iets animaals op de achtergrond. Halfvol in de mond met naar het einde toe nog altijd wat tannines, maar niet te storend aan tafel (witloof in de oven, dat helpt...). We hebben hem zondag niet uit gekregen en gisteren vond ik het restje net iets beter, wat ronder maar de eega vond dat het animale (lees: gebrek aan hygiëne ===> brett) nog meer naar boven kwam. Geen slechte wijn, maar ach. Rebuy: geen sprake van!
(01-12-2020 03:41 PM)wvd schreef: [ -> ]Zondag een Marquis de Terme 2002 opgevist. Dit Château maakte tot nog maar enkele jaren terug nogal stevige "boeren" wijn die niet echt aan Margaux doen denken. Gewoonlijk hebben ze een paar decennia nodig om wat van hun stroefheid te verliezen en ook de 2002 is wat in dit bedje ziek.
Een vrij donkere kleur, weinig evolutie, niet teveel fruit, wel wat aardse tonen en een wat frissere toon van kiezel en iets animaals op de achtergrond. Halfvol in de mond met naar het einde toe nog altijd wat tannines, maar niet te storend aan tafel (witloof in de oven, dat helpt...). We hebben hem zondag niet uit gekregen en gisteren vond ik het restje net iets beter, wat ronder maar de eega vond dat het animale (lees: gebrek aan hygiëne ===> brett) nog meer naar boven kwam. Geen slechte wijn, maar ach. Rebuy: geen sprake van!
Misschien off topic, maar rode Bdx bij witloof in de oven?
Heb dat vroeger ook nog geprobeerd, maar vond dat geen succes.
Dan liever stevig wit voor mij...
(04-12-2020 09:54 AM)Dave schreef: [ -> ] (01-12-2020 03:41 PM)wvd schreef: [ -> ]Zondag een Marquis de Terme 2002 opgevist. Dit Château maakte tot nog maar enkele jaren terug nogal stevige "boeren" wijn die niet echt aan Margaux doen denken. Gewoonlijk hebben ze een paar decennia nodig om wat van hun stroefheid te verliezen en ook de 2002 is wat in dit bedje ziek.
Een vrij donkere kleur, weinig evolutie, niet teveel fruit, wel wat aardse tonen en een wat frissere toon van kiezel en iets animaals op de achtergrond. Halfvol in de mond met naar het einde toe nog altijd wat tannines, maar niet te storend aan tafel (witloof in de oven, dat helpt...). We hebben hem zondag niet uit gekregen en gisteren vond ik het restje net iets beter, wat ronder maar de eega vond dat het animale (lees: gebrek aan hygiëne ===> brett) nog meer naar boven kwam. Geen slechte wijn, maar ach. Rebuy: geen sprake van!
Misschien off topic, maar rode Bdx bij witloof in de oven?
Heb dat vroeger ook nog geprobeerd, maar vond dat geen succes.
Dan liever stevig wit voor mij...
Daar zijn we het dan helemaal oneens over.
Witloof gaat nu net zeer goed bij Bordeaux, misschien vanwege het bittertje en dat beetje kaas en hesp moet toch ook perfect matchen, net als de puree.
(04-12-2020 01:15 PM)wvd schreef: [ -> ] (04-12-2020 09:54 AM)Dave schreef: [ -> ] (01-12-2020 03:41 PM)wvd schreef: [ -> ]Zondag een Marquis de Terme 2002 opgevist. Dit Château maakte tot nog maar enkele jaren terug nogal stevige "boeren" wijn die niet echt aan Margaux doen denken. Gewoonlijk hebben ze een paar decennia nodig om wat van hun stroefheid te verliezen en ook de 2002 is wat in dit bedje ziek.
Een vrij donkere kleur, weinig evolutie, niet teveel fruit, wel wat aardse tonen en een wat frissere toon van kiezel en iets animaals op de achtergrond. Halfvol in de mond met naar het einde toe nog altijd wat tannines, maar niet te storend aan tafel (witloof in de oven, dat helpt...). We hebben hem zondag niet uit gekregen en gisteren vond ik het restje net iets beter, wat ronder maar de eega vond dat het animale (lees: gebrek aan hygiëne ===> brett) nog meer naar boven kwam. Geen slechte wijn, maar ach. Rebuy: geen sprake van!
Misschien off topic, maar rode Bdx bij witloof in de oven?
Heb dat vroeger ook nog geprobeerd, maar vond dat geen succes.
Dan liever stevig wit voor mij...
Daar zijn we het dan helemaal oneens over.
Witloof gaat nu net zeer goed bij Bordeaux, misschien vanwege het bittertje en dat beetje kaas en hesp moet toch ook perfect matchen, net als de puree.
Heb t nog nooit geprobeerd maar kan t mij ook moeilijk voorstellen. Volgende keer dat er hier witloof gegeten wordt doe ik een Calon Ségur open (with love ;-) )
[/quote]
Heb t nog nooit geprobeerd maar kan t mij ook moeilijk voorstellen. Volgende keer dat er hier witloof gegeten wordt doe ik een Calon Ségur open (with love ;-) )
[/quote]
Wat kan je je niet voorstellen, Jo? Dat rode Bdx met witlloof lekker is, of dat het niet lekker is?
't Is bij mij wel jaren geleden dat ik het geprobeerd heb, dus bij een volgende gelegenheid ga ik het ook nog 'ns proberen
(04-12-2020 01:57 PM)vinejo schreef: [ -> ] (04-12-2020 01:15 PM)wvd schreef: [ -> ] (04-12-2020 09:54 AM)Dave schreef: [ -> ] (01-12-2020 03:41 PM)wvd schreef: [ -> ]Zondag een Marquis de Terme 2002 opgevist. Dit Château maakte tot nog maar enkele jaren terug nogal stevige "boeren" wijn die niet echt aan Margaux doen denken. Gewoonlijk hebben ze een paar decennia nodig om wat van hun stroefheid te verliezen en ook de 2002 is wat in dit bedje ziek.
Een vrij donkere kleur, weinig evolutie, niet teveel fruit, wel wat aardse tonen en een wat frissere toon van kiezel en iets animaals op de achtergrond. Halfvol in de mond met naar het einde toe nog altijd wat tannines, maar niet te storend aan tafel (witloof in de oven, dat helpt...). We hebben hem zondag niet uit gekregen en gisteren vond ik het restje net iets beter, wat ronder maar de eega vond dat het animale (lees: gebrek aan hygiëne ===> brett) nog meer naar boven kwam. Geen slechte wijn, maar ach. Rebuy: geen sprake van!
Misschien off topic, maar rode Bdx bij witloof in de oven?
Heb dat vroeger ook nog geprobeerd, maar vond dat geen succes.
Dan liever stevig wit voor mij...
Daar zijn we het dan helemaal oneens over.
Witloof gaat nu net zeer goed bij Bordeaux, misschien vanwege het bittertje en dat beetje kaas en hesp moet toch ook perfect matchen, net als de puree.
Heb t nog nooit geprobeerd maar kan t mij ook moeilijk voorstellen. Volgende keer dat er hier witloof gegeten wordt doe ik een Calon Ségur open (with love ;-) )
Met dat mooie etiket kan dat idd. bijna niet mis gaan he!
(04-12-2020 03:30 PM)Dave schreef: [ -> ]Wat kan je je niet voorstellen, Jo? Dat rode Bdx met witlloof lekker is, of dat het niet lekker is?
't Is bij mij wel jaren geleden dat ik het geprobeerd heb, dus bij een volgende gelegenheid ga ik het ook nog 'ns proberen
Dat t erbij past.. ik zou bij witloof gewoon géen wijn drinken ;-)
@Benz: Goede verstaander
Deze namiddag op het uitgestelde Kerstfeest enkele knappe Bordeaux gedronken.
Uitschieter was de Marquis de Terme 1996.
Al bij de eerste snuif (mijn schoonbroer duwde me het glas in handen en vroeg wat ik ervan dacht) druipte de klasse ervan.
Floraal en rood fruit in de neus, de mond was waarlijk vrouwelijk, heerlijk zacht en elegant, een grote Margaux waardig.
Daarna snel even opgezocht op CT en daar werden mijn bevindingen bevestigd, deze 1996 kreeg de hoogste score tussen 1991 en 2015 (91,7).
Inderdaad, die is nog niet “over” zei m’n schoonbroer
[
attachment=6026]
Dit was altijd al een harde noot om te kraken: donker, "rustiek" boeket en smaak ttz teveel tannine, stroef en weinig pret aan te beleven. Maar ja, de tijd doet zijn werk en nu de kist zowat leeg is begint deze oerklassieke Bordeaux een beetje vriendelijker te worden. Eerst een beetje "vuil" animale toetsen, niet ongewoon bij zo'n toch al wat ouder beestje, dan donker fruit, pruimig, potlood, enfin, MEDOC stond er ingebrand. Niet de volste in de mond, maar eigenlijk wel aangenaam, zeker aan tafel, want dat hebben deze tannines wel nodig. Voor mij staat hij eigenlijk pas aan het begin. Rebuy? Nu wellicht niet meer want dan is het niet meer voor mij.... Hoewel, de laatste jaren is dankzij of helaas al naar gelang uw voorkeur, de stijl toch wel "moderner", soepeler geworden.
Château Marquis de Terme 2000
A.C. Margaux
4e grand cru classé
M.C., 12,5% Vol. Voor een prijske op de veiling
Mooi glanzend donkerrood met een klein beetje verkleuring naar de meniscus toe.
Zeer aangename, rijpe neus, niet overdreven tertiair, dik zwart fruit en peperkoek, haast zoet.
In de mond nog weinig stroefheid, smakelijk, bijna zoet, goede afdronk.
Zowat tien jaar na de starter van deze thread. Het was duidelijk dat het de moeite was om te wachten. Klassiek, Margaux, rijp oogstjaar. Het verzoent een scepticus even met de waanzinnige commerce die Bordeaux toch geworden is.
Het kletsje van de tweede dag (toch nog een flink glas resterend) voegt aan de neus wat champignons en wat herfstbladeren toe. Niks om bang van te zijn. Er komt ook wat grafiet tevoorschijn, als dat niet typisch Médoc is. Bij flink doorsnuiven komt dan veel cassis en peper.
In de mond zijn de zuren wat nadrukkelijker geworden plus een bittertje in de staart. Wat "tertiairder" dan gisteren.
Voor de lezers uit de Antwerpse bourgeoisie: je kan ook eens goed doorsnuiven aan de geur van een wijn...
(26-08-2022 05:50 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Voor de lezers uit de Antwerpse bourgeoisie: je kan ook eens goed doorsnuiven aan de geur van een wijn...
(27-08-2022 07:20 AM)wvd schreef: [ -> ] (26-08-2022 05:50 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Voor de lezers uit de Antwerpse bourgeoisie: je kan ook eens goed doorsnuiven aan de geur van een wijn...
Klassieke Bordeaux op dronk. Hoeft het nog betoog.
Leuke quote inderdaad