Felsina Berardenga Chianti Classico Riserva 2008
Chianti Classico moet minstens 75% sangiovese bevatten. deze reserva is echter gemaakt van 100% van de Italiaanse topdruif.
Ik opende de wijn vorige week donderdag (5 dagen geleden), toen was hij beloftevol maar de zuren en tannines beten redelijk door.
Door omstandigheden stond de wijn 5 dagen in de ijskast (met vacuvin) en kijk... vandaag smaakte hij heerlijk bij de kwartels met tomaten, kaas, aardappelschijfjes en gourchette.
De neus is elegant en verfijnd, met zuivere cacao, klein zwart fruit, grafiet. Fris en sappig in de mond, finesse, complex, lichtjes droogtrekkend naar het einde toe. In de afdronk, waar eerst de zuren nog eens komen piepen, een mooie mineraliteit.
Bijzonder knappe, lekkere en beloftevolle wijn. 91/100
Felsina is een van de mooiere domeinen in de Chianti Classico. Nu al de riserva drinken .... killer. Heb hier de gewone classico 2007 liggen (ook 100% sangiovese) en hier is het sappige fruit om van te smullen.
Stukje bistecca erbij en we zaten goed. Bleek al meteen na het ontkurken van zeer goede kwaliteit.
Berardenga Chianti Classico 2007, donkere kers, chocola, licht vanille. In de mond sappig, soepel, rijpe versmolten tannines, zachte zuurtjes ... een streling op de tong. 89
Chianti Classico 2011 gisteren geopend en meteen leeggedronken (zonder karaf). Heeft zeker nog een aantal jaren marge, maar 2011 is een toegankelijke jaargang. Goede, evenwichtige Chianti Classico, die als je 'm onder de 15 euro kan vinden, z'n geld zeker waard is.
Vandaag ook de Brolio Chianti Classico 2011 in het glas, die is nóg toegankelijker op dit moment en scoort nu misschien wat hoger, al moet ik er bij zeggen dat ik deze fles wel 6 uur op voorhand heb geopend, dus vergelijking is niet helemaal objectief. Het fruit lijkt wat rijper, misschien wel wat minder structuur en bewaarcapaciteit, maar alletwee zeer lekker en vlot drinkbaar.
Fontalloro 1999: omdat de Remelluri Gran reserva 1999 kurk had, deze maar uit de kelder gehaald: momenteel nog te fris, maar vooral frisse kersen en rood fruit. Op het eerste zicht niks tertiair. Knap na 20 jaar. Vooral op fraicheur en enorme finesse.
Chianti Classico 2020
Felsina is gelegen in het dorp Castelnuovo Berardenga, of gehucht liever, daar is niet veel te zien. Heel vriendelijke mensen op het domein toen ik er vorige zomer was. Verrassend goede schuimwijnen trouwens bij Felsina!
Maar vanavond in het glas, de Chianti Classico 2020. Castelnuovo Berardenga is de meest zuidelijke kant van Chianti, en het dorp ligt ten oosten van Siena. Maar zuidelijk betekent in dit geval niet zwoel of overrijp. Het kleur verraadt al meteen dat hier niet op extractie gewerkt is.
In de neus heel verleidelijke aroma’s van rijp rood fruit, een likje hout, en na wat open staan ook wat peper. In de mond heel zacht en verrassend vol, ondersteund door mooie zuren. Rijpe, maar vrij aanwezige tannines in de afdronk. Lekker!
Ergens doet deze wijn me denken aan de Bordeaux van 2019 die ik al heb kunnen proeven. Mooi fruit, fraicheur, functioneel hout. In Chianti zelf doet dit mij wat denken aan een Volpaia, smooth, elegant.
Nu al heel aangenaam maar een wijn die zeker nog mooi zal evolueren.
Ik dronk de 2019 al een paar keer en vond dat een heel geslaagde wijn. Daar zat een heel uitgesproken toets in van gedroogde kruiden die me wel kon bekoren.
(05-02-2023 11:49 AM)redacteur schreef: [ -> ]Ik dronk de 2019 al een paar keer en vond dat een heel geslaagde wijn. Daar zat een heel uitgesproken toets in van gedroogde kruiden die me wel kon bekoren.
Interessant, deze 2020 had dat naar mijn gevoel minder, alhoewel er wel zekere kruidigheid in zat, maar dan meer iets munt-achtigs.
Heb je de riserva al eens gedronken? Ik heb de 18, waarvan ze op domein zeiden dat die op dronk is.
De 2019 CC was tot nu toen mijn enige Felsina.
Die kruidigheid vond ik wel opmerkelijk en blijkbaar was er ook een uitgesproken florale toets als ik mijn beknopte notitie terug lees van augustus 2022: een mooie neus met veel kruidigheid (tijm) en floraliteit (rozen) gekoppeld aan (gedroogd) rood fruit.
Chianti Classico Riserva 2018
Toen ik op het domein was vorig jaar zeiden ze daar dat deze Riserva al klaar was om te drinken, wat me enigszins verbaasde maar 2018 staat inderdaad beschreven in de wijnpers als een jaar dat vroeger te drinken is.
Dus maar open gegooid. op dag 1 heel smooth en verleidelijk met leer, en praliné in de neus. In de mond kersen, praliné, stevige zuren en tannines die nog wat prikken. Ondanks dat je voelt dat het nog niet helemaal versmolten was, kon ik al erg genieten van de wijn. Heel suave qua stijl.
Maar op dag 2 toont de wijn zich toch het best. Nu volledig versmolten, ook het hout en de praliné zitten meer op de achtergrond nu. In de mond is dit werkelijk een fluwelige wijn geworden, I love it. Fris en klassevol. Maar ik zou er dus toch nog een jaar of twee van blijven.
(15-08-2023 01:08 PM)Olivier schreef: [ -> ]Chianti Classico Riserva 2018
Toen ik op het domein was vorig jaar zeiden ze daar dat deze Riserva al klaar was om te drinken, wat me enigszins verbaasde maar 2018 staat inderdaad beschreven in de wijnpers als een jaar dat vroeger te drinken is.
Dus maar open gegooid. op dag 1 heel smooth en verleidelijk met leer, en praliné in de neus. In de mond kersen, praliné, stevige zuren en tannines die nog wat prikken. Ondanks dat je voelt dat het nog niet helemaal versmolten was, kon ik al erg genieten van de wijn. Heel suave qua stijl.
Maar op dag 2 toont de wijn zich toch het best. Nu volledig versmolten, ook het hout en de praliné zitten meer op de achtergrond nu. In de mond is dit werkelijk een fluwelige wijn geworden, I love it. Fris en klassevol. Maar ik zou er dus toch nog een jaar of twee van blijven.
Mijn ervaring met Fèlsina is ook dat je even moet wachten op de Annata en niet veel langer op de Riserva, dit in totale tegenstelling met Rancia en in mindere mate Fontalloro.
Ik heb nog 1 fles Riserva 2001 en die zal nu, vrees ik, een ietsje over de top zijn. De 2016 geproefd met een klant toen die net binnen was kwam inderdaad nog vrij jong over, maar ik vond hem toch vrij goed proefbaar (de klant niet...). Een vorig jaar genuttigde 2016 was naar mijn gevoel al een pak meer open en voor mij al volop te drinken maar er is zeker nog beterschap in het vooruitzicht.
En Rancia 1997 is nu ook stilaan op dronk.... Ik denk (en hoop...) dat recentere jaren Rancia wat vlugger gaan rijpen.