Dat er nog geen topic werd gewijd aan het Château de Camensac verraadt waarschijnlijk een beetje onze appreciatie van deze 5ième grand cru classé.
Duijker schrijft: "(...) geeft een fraaie Haut-Médoc met een nobele houttoon in de vlezige, levendige, lang natalmende smaak. De status van 4e cru zou hem niet misstaan." Duijker tekende dit in '84 op. Ik zou hem niet promoveren maar ook niet degraderen. Toch vreemd hoe zijn beschrijving toch min of meer opgaat voor het flesje '05 dat ik gisteren opende. (onlangs voor 25 euro gekocht / is zijn prijs waard)
Sombere kleur met donkere kern. Iets geëvolueerde kleur aan de randen. Gisteren neus met gerookt en gedroogd vlees en heel wat fruit. Vertoont al versmolten kenmerken en was al redelijk op dronk. Groot verschil met de Haut-Batailley '05. Vandaag: mooie fijne fruitmand, cassis, aarde, nootmuskaat, beetje truffel.
Toch wat minder dan gisteren. Op basis van wat ik nu proef zou ik hem misschien toch wel degraderen naar de status van cru bourgeois, of heel wat andere promoveren
.
Mocht iets complexer zijn, en wat meer vulling hebben. Sommigen zouden deze wijn ook wel saai noemen.
Alhoewel: degradatieplannen neem ik terug. Neus met romig zwart fruit en in de mond voldoende lengte (en breedte
)
het bdx-klassement : discussiestof
ik maak me er eigenlijk niet meer zo echt druk in : ik beoordeel de wijn op kwaliteit en dan maakt het niet zo veel uit wat er op het etiket staat : als ik hier op forum zou vragen om te kiezen tussen een Sociando-Mallet en een Croizet-Bages zou ik wel weten wat de meeste verkiezen denk ik
ik denk wel dat op linkeroever de meeste top-performers een GCC-label hebben, er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals SM, Phélan-Ségur,... en er zijn er ook een paar die hun GCC-label niet meer waard zijn
de grootste fouten zitten wel in de rangorde van 5e naar 1e, er zijn er een paar bij die veel te laag geklasseerd zijn : Pontet-Canet, Lynch-Bages,...
en 2e voor Rauzan-Gassies bv. klopt toch ook langs geen kanten
op rechteroever is het nog erger eigenlijk : Valandraud, Rol Valentin en andere presteren toch op GCC-niveau
Pomerol heeft het nog het verstandigste aangepakt > geen klassement
we zullen de bordelais eens een handje helpen en hun klassement herwerken op het forum (ik geef SM en Pontet-Canet in elk geval een serieuze promotie
)
Lijkt me wel een leuke oefening om met de leden van het forum een nieuwe classificatie voor Bordeaux te bedenken. (rechts en links)
(14-02-2012 01:40 PM)Matten schreef: [ -> ]Lijkt me wel een leuke oefening om met de leden van het forum een nieuwe classificatie voor Bordeaux te bedenken. (rechts en links)
eigenlijk wel hé : ik ga het in gang steken
met de toestemming van de heren moderatoren best in bdx-topic zeker?
Zie dit hier net, tof initiatief en uiteraard met plezier toegestaan!
Of het minder subjectief zal zijn dan het officiële klassement is natuurlijk een open vraag
(14-02-2012 10:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]Zie dit hier net, tof initiatief en uiteraard met plezier toegestaan!
Of het minder subjectief zal zijn dan het officiële klassement is natuurlijk een open vraag
ik denk het niet....
(16-02-2012 08:36 AM)jazzper schreef: [ -> ] (14-02-2012 10:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]Zie dit hier net, tof initiatief en uiteraard met plezier toegestaan!
Of het minder subjectief zal zijn dan het officiële klassement is natuurlijk een open vraag
ik denk het niet....
Same here
Die open vraag was nogal retorisch bedoeld...
(16-02-2012 10:56 PM)vinejo schreef: [ -> ]Die open vraag was nogal retorisch bedoeld...
Ah, je had dus geen antwoord verwacht?
Na de ontgoochelende Arnauton 2006 van vorige vrijdag, zondag een Camensac 2009 (18 euro betaald) gedronken. Een heel ander verhaal. Mooie médoc, zeker geen krachtpatser maar alles mooi in evenwicht. Nu nog jeugdig, ik denk dat die heel mooi kan evolueren.
En een mooie prijs. GCC '09 voor 18 euro. Nice!
(17-10-2012 05:09 PM)Bram80 schreef: [ -> ]Na de ontgoochelende Arnauton 2006 van vorige vrijdag, zondag een Camensac 2009 (18 euro betaald) gedronken. Een heel ander verhaal. Mooie médoc, zeker geen krachtpatser maar alles mooi in evenwicht. Nu nog jeugdig, ik denk dat die heel mooi kan evolueren.
Scherpe prijs inderdaad, minder dan de primeurprijs die ik betaalde (19.30 dacht ik). Geproefd bij levering: zeer mooi fruit maar niet dominant, integendeel een mooi samenspel met de zuren en de zijdezachte tanines die er wel degelijk zijn. Van zo'n jonge haut médoc verwacht je misschien meer "carrure" (lees jonge tannines)., maar ik vond hem ronduit indrukwekkend in zijn evenwicht, iets wat ik ook al een aantal keren bij heel de grotere bordeaux heb mogen ervaren. Ik heb er onmiddellijk 12 van bijgekocht.
Goeie zet, Bruno. Twaalf flesjes: nu even laten liggen en vervolgens elk jaar eentje ontkurken om de evolutie op te volgen?
Heb hier enkel de 2005 van liggen, ooit gekocht voor 16 euro per fles als ik de proefnotities van Matten lees zeker geen miskoop.
(18-10-2012 09:14 PM)Bram80 schreef: [ -> ]Goeie zet, Bruno. Twaalf flesjes: nu even laten liggen en vervolgens elk jaar eentje ontkurken om de evolutie op te volgen?
Als ik heel eerlijk ben benader ik het meer vanuit een louter hedonistische hoek, maar als ik mij op die manier ten dienste kan stellen van de wetenschap en bij uitbreiding de hele mensheid, dan doe ik dat met veel plezier
(18-10-2012 11:16 PM)Jeroen schreef: [ -> ]Heb hier enkel de 2005 van liggen, ooit gekocht voor 16 euro per fles als ik de proefnotities van Matten lees zeker geen miskoop.
Voor 16 euro? Zeker niet zeg. De 25 euro die ik betaalde, als we kritisch zijn, is toch aan de dure kant. Maar dan zijn er natuurlijk veel wijnen aan de dure kant.
Ooit heb ik van deze 2004 3 flesjes in de uitverkoop gekocht wanneer de Carrefour te Mechelen-Noord dicht is gegaan. Ik betaalde toen 10,5 €
. Wijn die duidelijk beter voor de dag komt dan eind 2011. Toen stoorde het groenige me mateloos. Het groenige zit er nog steeds in maar nu is er ook duidelijk, sprake van mooi rood fruit, wat potloodslijpsel, sigarenkistje en al lichte tertiaire aroma's. Soms loont een beetje geduld en een beetje respijt echt wel. Een tweede kans geven aan een wijn die je dan op deze manier bedankt, das mooi. Mooie wijn voor zo'n druilerige maandagavond. 88+
De Camensac 1990 die in mijn kast lag te blinken, moest er aan geloven vanavond. Zeer mooie tertiaire neus met fijne peper. Geur van een populierenbos in de vroege herfst. Licht zure smaak met nog wat discrete tannines, slechts lichte afdronk. Niet meer laten liggen voor wie dit nog in zijn bezit heeft.
Ik wou nog eens een Bdx 2006 proberen...
Vorige flessen hadden me gezegd; "laat mij liggen!"
en mss had ik dat nog moeten doen...
Of mss is die 2006 toch minder dan ik gedacht had en komt het niet meer goed, of toch niet zomaar voor alle Bordeaux'. Misschien komt het met de 'gewone' bdx gewoon niét meer goed en is enkel de grotere klassewijn in 2006 een hot shot?
Op dag 1 was deze Camensac 06 redelijk toegankelijk maar toch groen.
Op dag 2; potdicht (been there...).
Nu op dag 3 kan ik niet méér genieten dan op dag 1; ik heb een sowieso lekkere neus met veel zwart en rood fruit, sigarentabak en eik, maar in de mond blijft de wijn té schraal, te arm aan materie, te éénzijdig, flets, gewoon...
Benieuwd naar wat de volgende 2006 me zal brengen
Edit 09/05: Best op dag 4! Alsof de wijn 'rust' gevonden heeft
Gisteren na het lezen van de mooie 93 score van Duhart Milon zowaar meteen zin gekregen om iets ouds uit de kelder te halen. Het werd de Camensac 1999 (omdat het zo snel moest gaan wou ik niet de grootste wijn boven halen), deze is met niets te vergelijken met de Duhart-Milon 2000 maar wat erna volgt is toch interessant. Wijn rechtstreeks uit de kelder meteen geopend en omdat het al laat was na een uurtje de wijn meteen in het glas, iets wat ik nooit doe want open een wijn van deze leeftijd meestal een 5 tal uurtjes op voorhand. Het niveau van de fles was perfect en de kurk was in perfecte staat. Dan de wijn in het glas, heel licht doorkijkent baksteenrood. In de mond vooral zuren die overheersten, ook veel hout en een beetje licht rokerig, maar niks om te zeggen mooi wijntje, zelfs moeilijk om er een score op te plakken, en om het dan toch te doen niet meer dan een 85 score, en toch had ik het gevoel hier zit veel meer in. Fles op een koele plek gezet met de kurk er op. Vanavond 24 uur later deze wijn in het glas en wat een metamerfose heeft deze doorgaan, kleur was geëvolueerd naar donkerrood met minuscuul lichtbruin randje. Neus van vooral kruiden, wat tabak en heel mooi licht rokerig. In de mond zowaar nog zeer mooie stevige tannines die kwamen opzetten, beetje hout nog maar niet meer storend, tabak, mooi licht rokerig, kruiden. Zeer mooie afdronk ook. Een welverdiende dikke 90 score er bovenop!! Zo zie je maar hoe een oude Bordeaux zich werkelijk als een kameleon kan gedragen, en deze echt wel zijn lucht en uren op voorhand open nodig heeft om er het maximum aan genot te kunnen uithalen. Bordeaux
(19-08-2016 12:04 AM)Benz schreef: [ -> ]Gisteren na het lezen van de mooie 93 score van Duhart Milon zowaar meteen zin gekregen om iets ouds uit de kelder te halen. Het werd de Camensac 1999 (omdat het zo snel moest gaan wou ik niet de grootste wijn boven halen), deze is met niets te vergelijken met de Duhart-Milon 2000 maar wat erna volgt is toch interessant. Wijn rechtstreeks uit de kelder meteen geopend en omdat het al laat was na een uurtje de wijn meteen in het glas, iets wat ik nooit doe want open een wijn van deze leeftijd meestal een 5 tal uurtjes op voorhand. Het niveau van de fles was perfect en de kurk was in perfecte staat. Dan de wijn in het glas, heel licht doorkijkent baksteenrood. In de mond vooral zuren die overheersten, ook veel hout en een beetje licht rokerig, maar niks om te zeggen mooi wijntje, zelfs moeilijk om er een score op te plakken, en om het dan toch te doen niet meer dan een 85 score, en toch had ik het gevoel hier zit veel meer in. Fles op een koele plek gezet met de kurk er op. Vanavond 24 uur later deze wijn in het glas en wat een metamerfose heeft deze doorgaan, kleur was geëvolueerd naar donkerrood met minuscuul lichtbruin randje. Neus van vooral kruiden, wat tabak en heel mooi licht rokerig. In de mond zowaar nog zeer mooie stevige tannines die kwamen opzetten, beetje hout nog maar niet meer storend, tabak, mooi licht rokerig, kruiden. Zeer mooie afdronk ook. Een welverdiende dikke 90 score er bovenop!! Zo zie je maar hoe een oude Bordeaux zich werkelijk als een kameleon kan gedragen, en deze echt wel zijn lucht en uren op voorhand open nodig heeft om er het maximum aan genot te kunnen uithalen. Bordeaux
Knap! Meer en meer van overtuigd dat Camensac een "ouderwetse" Medoc is die gewoon enorm veel tjd nodig heeft om zijn kwaliteiten te openbaren..
closerie de camensac 2010
neus met overtuigend zwart fruit, beetje luxueus, subtiel rokerig.
in de mond mooie overwegende cabernet toets die het geheel mooi strak houdt, nog wel wat vlezigheid.
afdronk. vlezigheid van de tannines blijft mooi (lang!) hangen
deze 2e wijn is in deze jaargang 2010 mooi z'n geld waard, met nog zeker reserve voor 3 jaar.
beter dan verwacht.
m'n 2e fles blijft nog enkele jaren toe.
(28-01-2017 05:51 PM)Hugel schreef: [ -> ]closerie de camensac 2010
neus met overtuigend zwart fruit, beetje luxueus, subtiel rokerig.
in de mond mooie overwegende cabernet toets die het geheel mooi strak houdt, nog wel wat vlezigheid.
afdronk. vlezigheid van de tannines blijft mooi (lang!) hangen
deze 2e wijn is in deze jaargang 2010 mooi z'n geld waard, met nog zeker reserve voor 3 jaar.
beter dan verwacht.
m'n 2e fles blijft nog enkele jaren toe.
, Camensac een toch iet of wat onderschat Chateau, wijn die heel mooi veroudert, al een paar mooie wijnervaringen mee gehad.
Closerie de camensac 2011.
Niet zo geslaagd als de 2010 maar toch ok bevonden. Ook deze heeft nog reserve. Nog niet tertiair, tannines wel versmolten. Na caraf bloeit de wijn wat open. Na 2u ook wat hout merkbaar in de neus, rood bosfruit. In de mond, rood fruit met nog sappige beet, na tijdje zijn de tannines wel meermerkbaar. Niks groenigs. Zorgen ook voor iets meer spanning. Correcte wijn. Gaat waarschijnlijk nog iets beter/zachter worden met wat kelderrust. Klassieke wijn met genoeg zuren, 13gr alcohol.
Chateau de Camensac 2011 in het glas.
Heel mooi jong paarsrood van kleur.
Neus van rood en zwart fruit, vanille, tabbak, kruiden, cederhout en leder.
In de mond een mooie zachte versmolten evenwichtige wijn, rood en zwart fruit, zachte tannines en lichte zuurtjes met toch net voldoende body echt zoals het hoort.
Mooie afdronk.
90-91
Gisteren met wijnvrienden een Camensac 2007 geopend.
Dit was een moeilijk jaar, maar kennelijk niet voor Camensac: prachtige wijn!
Inmiddels robijnrood qua kleur.
Neus met veel leer, stallucht en ceder
In de mond zachte zuren en tannines, geroosterde paprika en potlood
Zachte lange afdronk, complex, elegant
(17-05-2021 09:24 AM)Roelof schreef: [ -> ]Gisteren met wijnvrienden een Camensac 2007 geopend.
Dit was een moeilijk jaar, maar kennelijk niet voor Camensac: prachtige wijn!
Inmiddels robijnrood qua kleur.
Neus met veel leer, stallucht en ceder
In de mond zachte zuren en tannines, geroosterde paprika en potlood
Zachte lange afdronk, complex, elegant
Stallucht en ook een beetje leer wijst meestal op Brett... Vind ik allesbehalve aangenaam in wijn, maar ik verneem dat velen dat heerlijk vinden.
(17-05-2021 09:24 AM)Roelof schreef: [ -> ]Gisteren met wijnvrienden een Camensac 2007 geopend.
Dit was een moeilijk jaar, maar kennelijk niet voor Camensac: prachtige wijn!
Inmiddels robijnrood qua kleur.
Neus met veel leer, stallucht en ceder
In de mond zachte zuren en tannines, geroosterde paprika en potlood
Zachte lange afdronk, complex, elegant
Toch straf hoe die “zogezegde” mindere jaargangen soms weten te verrassen... Had dat ook met 1997, dronk daar een aantal heerlijke wijnen van. Denk dat de reden is dat men in Bordeaux over t algemeen (in die periode) overambitieus was met teveel houtlagering en vooral extractie. In de mindere jaren besloot men minder te extraheren en maakte men dus elegantere wijnen.
(17-05-2021 03:55 PM)vinejo schreef: [ -> ] (17-05-2021 09:24 AM)Roelof schreef: [ -> ]Gisteren met wijnvrienden een Camensac 2007 geopend.
Dit was een moeilijk jaar, maar kennelijk niet voor Camensac: prachtige wijn!
Inmiddels robijnrood qua kleur.
Neus met veel leer, stallucht en ceder
In de mond zachte zuren en tannines, geroosterde paprika en potlood
Zachte lange afdronk, complex, elegant
Toch straf hoe die “zogezegde” mindere jaargangen soms weten te verrassen... Had dat ook met 1997, dronk daar een aantal heerlijke wijnen van. Denk dat de reden is dat men in Bordeaux over t algemeen (in die periode) overambitieus was met teveel houtlagering en vooral extractie. In de mindere jaren besloot men minder te extraheren en maakte men dus elegantere wijnen.
De waarheid zit altijd in het glas.
Jaargangen worden ook en vooral gewaardeerd naar de concentratie en bewaarbaarheid van de wijnen en in de praktijk geven goed gemaakte wijnen van moeilijkere jaren dikwijls meer plezier, zeker op wat kortere termijn. Maar dat is soms erg moeilijk om uit te leggen aan vele klanten.