Cuvée Fiancée 2004
50% 100+jarige grenache en 50% jonge Syrah. Mooie neus in het rood fruit, uitgesproken aards bij het openen (vermindert behoorlijk na een aantal uren), chocola, zoethout, kruiden (peper, garrigue). Zeer zacht, rond en mondvullend, evenwicht, lange zachte afdronk ... mist misschien een beetje elegantie en karakter maar in elk geval een zeer vlotte wijn. 88
leuk domein om te bezoeken ook, Julien Barroce is een vlotte jonge kerel van een jaar of 30 schat ik. waren daar om hun 2007 te proeven in 2009. De Pure 2007 was prachtig maar slechts per fles te koop...
enorm interessant was ook hun clairette doux 50cl, enkel daar te koop zonder etiket en zegel.
Ik genoot van het drinken van Châteauneuf 2017 de la Barroche, een krachtige en harmonieuze wijn, en ik ontdekte de Vin de Pays, Liberty 2017, een geconcentreerde, zijdeachtige en heerlijke wijn.
[
attachment=4377]Fiancée 2006
Gisteren gedronken, geen notities genomen.
Vrij donkere wijn met een roodbruin randje.
In de neus is de grenache de baas, de 50% syrah blijft op de achtergrond.
Zwoel, rijp, rozijntjes, alcoholisch ( 15%) in de mond - wel mooie afdronk.
Vrij veel bezinksel ook.
Kan zeker nog een tijdje mee maar men moet voor dit type wijn zijn..
Vorig weekend mijn laatste 2006 soldaat gemaakt.
Wel ik moet eerlijk bekennen dat dit mij verbaasde.
Vorige flessen vond ik te zwoel, alcoholisch en overrijp zelfs wat plomp.
En nu : een mooi uitgerijpte wijn wel de grenache op de voorgrond maar mooi evenwichtig toch.
Tertiaire aroma's & toch ook wat rozijntjes na het opwalsen.
Komt pakken fijner over dan de vorige.
Lekker.
(29-03-2020 02:18 PM)soiando schreef: [ -> ]Vorig weekend mijn laatste 2006 soldaat gemaakt.
Wel ik moet eerlijk bekennen dat dit mij verbaasde.
Vorige flessen vond ik te zwoel, alcoholisch en overrijp zelfs wat plomp.
En nu : een mooi uitgerijpte wijn wel de grenache op de voorgrond maar mooi evenwichtig toch.
Tertiaire aroma's & toch ook wat rozijntjes na het opwalsen.
Komt pakken fijner over dan de vorige.
Lekker.
Mooi huis en mooie kerel die Julien. Ik zie dat je bij je vorige fles aangaf dat ie 15% alcohol heeft. Tel er nog maar wat procenten bij op.....De 2006 wijnen tikken de 17% aan en sommige nog erboven
Ik heb zojuist in de kelder een foto gemaakt van 2 flessen Domaine Barroche Pure 2005 (de 100/100 Parker wijn). De rechter fles is gemaakt voor de Europese markt en de linker fles is gemaakt voor de Canadese markt.....alsof er onderweg op de boot alcohol bij komt....
. Niet goed te zien op de foto zie ik. Maar er staat 15% op de Europese fles en 16,3% op de Canadese fles.
(29-03-2020 04:33 PM)Vinoco schreef: [ -> ]Ik heb zojuist in de kelder een foto gemaakt van 2 flessen Domaine Barroche Pure 2005 (de 100/100 Parker wijn). De rechter fles is gemaakt voor de Europese markt en de linker fles is gemaakt voor de Canadese markt.....alsof er onderweg op de boot alcohol bij komt..... Niet goed te zien op de foto zie ik. Maar er staat 15% op de Europese fles en 16,3% op de Canadese fles.
Dat is weer zo van die wijn waar je iets moet bij drinken...
Mijn fles was wel degelijk 15% alc.
Als er al 16 - 17% versies op de makt zijn dan stel ik mij de vraag als ze niet beter port zouden gaan maken?
In ieder geval hou ik niet zo van wijnen met een erg hoog alc gehalte.
Waar is de tijd dat er nog prachtige oude wijnen met een alc gehalte van 12,5% in het glas kwamen.
(30-03-2020 09:48 AM)soiando schreef: [ -> ]Mijn fles was wel degelijk 15% alc.
Als er al 16 - 17% versies op de makt zijn dan stel ik mij de vraag als ze niet beter port zouden gaan maken?
In ieder geval hou ik niet zo van wijnen met een erg hoog alc gehalte.
Waar is de tijd dat er nog prachtige oude wijnen met een alc gehalte van 12,5% in het glas kwamen.
Ik zou me eerder afvragen hoe men aan dat 'verschil' komt...
Zoals John al aangeeft: er gaat niet ineens miraculeus alcohol bijkomen tijdens een transport he
.
Lijkt me dan dat er ergens "gesjoemeld" is...?
In Europa is het toegelaten voor wijnbouwers om te spelen met een marge van 0,5 tot 1% volume alcohol bij de etikettering van hun wijnen. Dus minder/meer % aan te geven naar wens.
Daarboven wordt nog een foutenmarge toegelaten op de meting, waardoor je in principe nog meer kan afwijken dan 1%, zoals hier beschreven:
En France — et toute l’Union européenne —, la teneur en alcool du vin doit obligatoirement être mentionnée sur l’étiquette avec une tolérance de 0,5 % par volume (art. 54 du règlement CE n° 607/2009 du 14.7.09). Par conséquent, un vin qui titre un degré d’alcool de 13,5 % peut en réalité contenir entre 13 et 14 %. En plus de cette marge d’acceptation s’ajoute, en pratique, une marge d’erreur de 0,2 % sur le mesurage. La tolérance est portée à 0,8 % pour les vins bénéficiant d’une AOP ou d’une IGP, stockés en bouteille pendant plus de 3 ans, pour la plupart des vins mousseux et des vins de liqueur ainsi que pour les vins issus de raisins surmûris. Toutes ces marges peuvent conduire théoriquement à un écart de 1,5 % par rapport à la teneur en alcool indiquée.
Aanvaard gesjoemel dus.
(30-03-2020 09:48 AM)soiando schreef: [ -> ]Mijn fles was wel degelijk 15% alc.
Als er al 16 - 17% versies op de makt zijn dan stel ik mij de vraag als ze niet beter port zouden gaan maken?
In ieder geval hou ik niet zo van wijnen met een erg hoog alc gehalte.
Waar is de tijd dat er nog prachtige oude wijnen met een alc gehalte van 12,5% in het glas kwamen.
Beste Sociando,
Jouw fles was zeker geen 15% maar eerder 16,5-17%. Er stond alleen 15% op het etiket, dat klopt. Het is Julien namelijk nog nooit gelukt om onder de 15,8% te blijven.
De hoogte van alcohol in een wijn hoeft niet te betekenen dat de wijn alcoholisch of vermoeiend is. Die fout maken veel mensen. Alles draait om balans. Sommige wijnmakers slagen er in om wijnen met veel alcohol toch elegant en vineus te laten overkomen. Zoals eerder door mij aangegeven is Manfred Krankl daarin "The Master". Heel veel top USA wijnen drinken veel lichtvoetiger dan dezelfde soort wijnen uit Bordeaux terwijl na demasqué blijkt dat de USA wijn 1 tot 1,5% hoger zit qua alcohol. Er zijn ook heel veel 13 of 13,5% wijnen die zeer alcoholisch overkomen. Balans is het toverwoord.
Balans dus, daar kan ik u perfect in volgen.
Bepaalde wijnbouwers slagen daar dus perfect in, andere moeten nog wat bijscholen
(30-03-2020 11:54 AM)Vinoco schreef: [ -> ]Beste Sociando,
Jouw fles was zeker geen 15% maar eerder 16,5-17%. Er stond alleen 15% op het etiket, dat klopt. Het is Julien namelijk nog nooit gelukt om onder de 15,8% te blijven.
De hoogte van alcohol in een wijn hoeft niet te betekenen dat de wijn alcoholisch of vermoeiend is. Die fout maken veel mensen. Alles draait om balans. Sommige wijnmakers slagen er in om wijnen met veel alcohol toch elegant en vineus te laten overkomen. Zoals eerder door mij aangegeven is Manfred Krankl daarin "The Master". Heel veel top USA wijnen drinken veel lichtvoetiger dan dezelfde soort wijnen uit Bordeaux terwijl na demasqué blijkt dat de USA wijn 1 tot 1,5% hoger zit qua alcohol. Er zijn ook heel veel 13 of 13,5% wijnen die zeer alcoholisch overkomen. Balans is het toverwoord.
Beste Vinoco,
Balans is het toverwoord, inderdaad! En jouw uitleg klopt wel grotendeels. Alleen heb ik altijd een probleem met wijnen die de 14% overschrijden, of ze nu in balans zijn of niet, of die 14, 15 of 16% nu merkbaar is of niet. Ze is er gewoon!
Ik probeer steeds een goede balansverhouding met mijn lever te hebben. Ik heb met mijn goede vriend "lever" afgesproken dat ik hem meer "noordelijk" getypeerde wijnen ga presenteren. Tot nog toe is hij met deze stelling akkoord, alhoewel ik hem dikwijls op de proef stel door de ietwat overdreven gepresenteerde hoeveelheid.
Maar ik troost mij. Ik zit hier nu aan een heerlijk flesje Santenay 1er Cru "Clos de la Comme" van Françoise & Denis Clair met 13% alc. Had ik nu zo'n Zuidelijke Rhône voor mij met 16,5%, dan had ik 25% meer alcohol gedronken als het flesje leeg was. Maar of IK dan nog in balans was
?
(30-03-2020 08:52 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ] (30-03-2020 11:54 AM)Vinoco schreef: [ -> ]Beste Sociando,
Jouw fles was zeker geen 15% maar eerder 16,5-17%. Er stond alleen 15% op het etiket, dat klopt. Het is Julien namelijk nog nooit gelukt om onder de 15,8% te blijven.
De hoogte van alcohol in een wijn hoeft niet te betekenen dat de wijn alcoholisch of vermoeiend is. Die fout maken veel mensen. Alles draait om balans. Sommige wijnmakers slagen er in om wijnen met veel alcohol toch elegant en vineus te laten overkomen. Zoals eerder door mij aangegeven is Manfred Krankl daarin "The Master". Heel veel top USA wijnen drinken veel lichtvoetiger dan dezelfde soort wijnen uit Bordeaux terwijl na demasqué blijkt dat de USA wijn 1 tot 1,5% hoger zit qua alcohol. Er zijn ook heel veel 13 of 13,5% wijnen die zeer alcoholisch overkomen. Balans is het toverwoord.
Beste Vinoco,
Balans is het toverwoord, inderdaad! En jouw uitleg klopt wel grotendeels. Alleen heb ik altijd een probleem met wijnen die de 14% overschrijden, of ze nu in balans zijn of niet, of die 14, 15 of 16% nu merkbaar is of niet. Ze is er gewoon!
Ik probeer steeds een goede balansverhouding met mijn lever te hebben. Ik heb met mijn goede vriend "lever" afgesproken dat ik hem meer "noordelijk" getypeerde wijnen ga presenteren. Tot nog toe is hij met deze stelling akkoord, alhoewel ik hem dikwijls op de proef stel door de ietwat overdreven gepresenteerde hoeveelheid.
Maar ik troost mij. Ik zit hier nu aan een heerlijk flesje Santenay 1er Cru "Clos de la Comme" van Françoise & Denis Clair met 13% alc. Had ik nu zo'n Zuidelijke Rhône voor mij met 16,5%, dan had ik 25% meer alcohol gedronken als het flesje leeg was. Maar of IK dan nog in balans was
?
Haha. Het is inderdaad erg belangrijk om goede vriendjes met je lever te zijn en te blijven