Domein van belg Pierre Speyer te Maumusson-Laguian. Eigenaar van bedrijf dat technisch materiaal levert voor filmopnames. Wijngoed zou trouwens ondertussen (2012) al niet meer in handen zijn van de belg wegens financiële moeilijkheden. Druiventeelt gebeurt biologisch, de pluk gebeurt volledig manueel.
Cuvee Erigone 2007 (80 % Tannat (45 jaar oud) - 20 % Cabernet Franc (25-30 jaar oud)) Rendement : 35hl/ha. Enkel gebruik van 2e en 3e jaarsvaten voor 16 maanden. Geen filtering
1 uur karaf.
oog : robijnrood met paarse rand, dikke trage tranen
neus : zwart bessenfruit, licht onrijp, kruidigheid, cederhout, mon cheri (krieken op alcohol met chocolade),animaal, licht droogtrekkend.
mond : Frisse aanzet, droge stijl, verrassend weinig tannines, licht branderig. reeds mooi versmolten, naar mijn gevoel gemaakt om jong te drinken. 89
(11-03-2012 04:37 PM)carl schreef: [ -> ]Domein van belg Pierre Speyer te Maumusson-Laguian. Eigenaar van bedrijf dat technisch materiaal levert voor filmopnames. Wijngoed zou trouwens ondertussen (2012) al niet meer in handen zijn van de belg wegens financiële moeilijkheden. Druiventeelt gebeurt biologisch, de pluk gebeurt volledig manueel.
Cuvee Erigone 2007 (80 % Tannat (45 jaar oud) - 20 % Cabernet Franc (25-30 jaar oud)) Rendement : 35hl/ha. Enkel gebruik van 2e en 3e jaarsvaten voor 16 maanden. Geen filtering
1 uur karaf.
oog : robijnrood met paarse rand, dikke trage tranen
neus : zwart bessenfruit, licht onrijp, kruidigheid, cederhout, mon cheri (krieken op alcohol met chocolade),animaal, licht droogtrekkend.
mond : Frisse aanzet, droge stijl, verrassend weinig tannines, licht branderig. reeds mooi versmolten, naar mijn gevoel gemaakt om jong te drinken. 89
Ha, Carl, ik was enkele jaren terug ook behoorlijk positief over deze wijn
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...diran.html
@Jazz: Feys Van Acker te Brugge oa... Er zullen nog wel andere adresjes zijn natuurlijk...
(11-03-2012 11:22 PM)vinejo schreef: [ -> ] (11-03-2012 04:37 PM)carl schreef: [ -> ]Domein van belg Pierre Speyer te Maumusson-Laguian. Eigenaar van bedrijf dat technisch materiaal levert voor filmopnames. Wijngoed zou trouwens ondertussen (2012) al niet meer in handen zijn van de belg wegens financiële moeilijkheden. Druiventeelt gebeurt biologisch, de pluk gebeurt volledig manueel.
Cuvee Erigone 2007 (80 % Tannat (45 jaar oud) - 20 % Cabernet Franc (25-30 jaar oud)) Rendement : 35hl/ha. Enkel gebruik van 2e en 3e jaarsvaten voor 16 maanden. Geen filtering
1 uur karaf.
oog : robijnrood met paarse rand, dikke trage tranen
neus : zwart bessenfruit, licht onrijp, kruidigheid, cederhout, mon cheri (krieken op alcohol met chocolade),animaal, licht droogtrekkend.
mond : Frisse aanzet, droge stijl, verrassend weinig tannines, licht branderig. reeds mooi versmolten, naar mijn gevoel gemaakt om jong te drinken. 89
Ha, Carl, ik was enkele jaren terug ook behoorlijk positief over deze wijn
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...diran.html
"6 minuten tanden gepoetst...."
@ Jazz : Ik kocht deze wijn een tijdje terug bij ViniPure te Leuven. Deze werkt samen met De Kok wijnen te Lier maar denkelijk zal Brugge voor jou wel korterbij zijn, hé.
@ Vinejo : Hecate is inderdaad ook een wijn van het domein maar die is blijkbaar wel van 100 % tannat gemaakt. Ik vond hier de 20 % CF samen met de "mindere" jaargang voor een meer benaderbaar geheel zorgen.
(12-03-2012 12:16 AM)carl schreef: [ -> ]@ Jazz : Ik kocht deze wijn een tijdje terug bij ViniPure te Leuven. Deze werkt samen met De Kok wijnen te Lier maar denkelijk zal Brugge voor jou wel korterbij zijn, hé.
@ Vinejo : Hecate is inderdaad ook een wijn van het domein maar die is blijkbaar wel van 100 % tannat gemaakt. Ik vond hier de 20 % CF samen met de "mindere" jaargang voor een meer benaderbaar geheel zorgen.
Ik denk dat het gamma bij Feys ondertussen beperkt is. Zie catalogus.
Vanavond de Cuvée 666 (2002) van dit domein op de menu. Beetje een cult cuvée (aldus de gulle schenker), gemaakt van de 3 beste vaten van hun 3 verschillende domeinen (aldus de fles)
Tof trouwkadootje was dat :-) Ben zeer nieuwsgierig.
(10-11-2012 11:50 AM)Somers schreef: [ -> ]Vanavond de Cuvée 666. Ben zeer nieuwsgierig.
Ik ook, misschien is ie wel duivels lekker.. ;-)
[quote='Somers' pid='31305' dateline='1352541012']
Vanavond de Cuvée 666 (2002) van dit domein op de menu.
Zeer dure wijn. Heb die ooit geproefd toen Speyer een proeverij kwam geven bij Vinipure in Leuven. Zéér lekker! Speyer is afgestapt van microbullage, vertelde hij mij toen, al was hij bij de eersten om ermee te experimenteren, in het zog van Patrick Ducourneau (die nu fabriek van houtschilfers zou hebben). Man maakt fantastische wijnen, Erigone, Hecate, allemaal zeer de moeite.
Veel drinkplezier en laat TN weten!
(10-11-2012 11:50 AM)Somers schreef: [ -> ]Vanavond de Cuvée 666 (2002) van dit domein op de menu. Beetje een cult cuvée (aldus de gulle schenker), gemaakt van de 3 beste vaten van hun 3 verschillende domeinen (aldus de fles)
Tof trouwkadootje was dat :-) Ben zeer nieuwsgierig.
Paar uur vooraf gekarafeerd. Tijdens het karaferen viel meteen de intense geur op.
Tijdens het diner (met hertesteak, knolselder puree en spruitjeszalf) kwam hij (uiteraard) enorm krachtig over. Tanninerijk, maar niet meer storend. Wel ontzettend veel fruit en frisheid! Wat rokerigheid en verse kruidigheid. En een miniem beetje groenigheid (groentjes) in de neus ook.
Hij was niet de geweldenaar die ik verwacht had. Maar des te fijner. De 2002 die wij dronken zit volgens mij nog niet aan zijn hoogtepunt. Zou over een jaar of 3-4 nog eens durven proberen.
Prachtige wijn, dat wel, maar de witte bij het voorgerecht van zelfgemaakte pasta met salsa tartufata en everzwijngehakt (de Weiss 2009 van Johan Schwarz uit Oostenrijk) heeft ons meer van onze sokken geblazen.
Prachtige wijn, dat wel, maar de witte bij het voorgerecht van zelfgemaakte pasta met salsa tartufata en everzwijngehakt (de Weiss 2009 van Johan Schwarz uit Oostenrijk) heeft ons meer van onze sokken geblazen.
Tim, was de weiss 2009 dezelfde stijl als de 2008?
(12-11-2012 09:32 AM)Filip Ragolle schreef: [ -> ]Tim, was de weiss 2009 dezelfde stijl als de 2008?
Yep, helemaal. Moet mijn notities nog eens nalezen van de 2008, maar volgens mij had de 2009 een tikje meer fraicheur. Hadden hem ook paar uur vooraf gekarafeerd. Prachtige balans tussen frisheid, hout, fruit en vettigheid. Voor een van de tafelgenoten een kanshebber op beste Chardonnay ever :-)
(12-11-2012 12:44 PM)Somers schreef: [ -> ] (12-11-2012 09:32 AM)Filip Ragolle schreef: [ -> ]Tim, was de weiss 2009 dezelfde stijl als de 2008?
Yep, helemaal. Moet mijn notities nog eens nalezen van de 2008, maar volgens mij had de 2009 een tikje meer fraicheur. Hadden hem ook paar uur vooraf gekarafeerd. Prachtige balans tussen frisheid, hout, fruit en vettigheid. Voor een van de tafelgenoten een kanshebber op beste Chardonnay ever :-)
Verdient deze wijn dan eigenlijk geen eigen plaatsje op t forum..?
(12-11-2012 02:25 PM)vinejo schreef: [ -> ] (12-11-2012 12:44 PM)Somers schreef: [ -> ] (12-11-2012 09:32 AM)Filip Ragolle schreef: [ -> ]Tim, was de weiss 2009 dezelfde stijl als de 2008?
Yep, helemaal. Moet mijn notities nog eens nalezen van de 2008, maar volgens mij had de 2009 een tikje meer fraicheur. Hadden hem ook paar uur vooraf gekarafeerd. Prachtige balans tussen frisheid, hout, fruit en vettigheid. Voor een van de tafelgenoten een kanshebber op beste Chardonnay ever :-)
Verdient deze wijn dan eigenlijk geen eigen plaatsje op t forum..?
Subtiele hint begrepen: is gebeurd...
(12-11-2012 03:12 PM)Filip Ragolle schreef: [ -> ] (12-11-2012 02:25 PM)vinejo schreef: [ -> ] (12-11-2012 12:44 PM)Somers schreef: [ -> ] (12-11-2012 09:32 AM)Filip Ragolle schreef: [ -> ]Tim, was de weiss 2009 dezelfde stijl als de 2008?
Yep, helemaal. Moet mijn notities nog eens nalezen van de 2008, maar volgens mij had de 2009 een tikje meer fraicheur. Hadden hem ook paar uur vooraf gekarafeerd. Prachtige balans tussen frisheid, hout, fruit en vettigheid. Voor een van de tafelgenoten een kanshebber op beste Chardonnay ever :-)
Verdient deze wijn dan eigenlijk geen eigen plaatsje op t forum..?
Subtiele hint begrepen: is gebeurd...
Is Speyer er niet mee gestopt? Ik kwam hem een jaartje geleden tegen op een degustatie en plots was hij verdwenen... pintje gaan drinken met iemand die naar degustatie was gekomen:-)
(12-11-2012 10:39 PM)Venne schreef: [ -> ]Is Speyer er niet mee gestopt? Ik kwam hem een jaartje geleden tegen op een degustatie en plots was hij verdwenen... pintje gaan drinken met iemand die naar degustatie was gekomen:-)
Blijkbaar wel volgens Carl, maar ten tijde van onze 666 uit 2002 nog niet :-)
Hecate 2000, duidelijke evolutie in de neus, bosachtig, champis. Stevige aanzet, stevige ruggegraat, complex, gene wijn voor wussy's. Ging goed met de ribbekes van de bbq...Topmadiran !
(15-07-2013 11:01 PM)Kris schreef: [ -> ]Hecate 2000, duidelijke evolutie in de neus, bosachtig, champis. Stevige aanzet, stevige ruggegraat, complex, gene wijn voor wussy's. Ging goed met de ribbekes van de bbq...Topmadiran !
Toen ik nog in de wijngilde zat dronk ik de 2004 van deze cuvée, was ook zeér enthousiast.
Ik gaf m 92 en schreef toen ondermeer:
Een dijk van een wijn, ter plaatse 22 euro. Zoals een gildelid treffend verwoordde : 'voor z’n geld zeker niet duur !'
(12-11-2012 10:50 PM)Somers schreef: [ -> ] (12-11-2012 10:39 PM)Venne schreef: [ -> ]Is Speyer er niet mee gestopt? Ik kwam hem een jaartje geleden tegen op een degustatie en plots was hij verdwenen... pintje gaan drinken met iemand die naar degustatie was gekomen:-)
Blijkbaar wel volgens Carl, maar ten tijde van onze 666 uit 2002 nog niet :-)
Heu, is Speyer gestopt of wa? Heb de man ne keer in Leuven ontmoet, was zeer onder de indruk van zijn wijnen. 't is toch geen waar hé.